kourdistoportocali.comNews DeskΠως η Aegean Airlines απέφυγε τα Boeing και επέλεξε τα Airbus A320neo

Η παρουσία του πρωθυπουργού

Πως η Aegean Airlines απέφυγε τα Boeing και επέλεξε τα Airbus A320neo

Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο επιμελούς εξέτασης των προσφορών

Tην Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 πρώτο θέμα στον ιστότοπο της airbus.com είναι η παραγγελία από το Lufthansa Group, 20 επιπλέον A350-900. “This latest agreement brings Lufthansa Group’s total orders for the A350 XWB to 45 with 12 aircraft already in operation around the world.

The A350 meets all our expectations. The aircraft is extremely reliable and the feedback from our passengers is excellent,” said Dr. Detlef Kayser, Member of the Executive Board Lufthansa Group – Airlines Resources & Operational Standards. “We are delighted to be adding 20 more A350s to our fleet.

The additional wide-body jets will help reduce our operating costs, improve the reliability of our long-haul fleet, improve our environmental performance and provide our passengers with the most modern cabins in their respective category with reference class travel comfort.”

Είχε προηγηθεί η “εμπνευσμένη” όπως αποδεικνύεται παραγγελία της Aegean από την ίδια εταιρία των 42 αεροσκαφών A320 και Α321neo.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Εντερς, υπό το βλέμμα του προέδρου της Aegean Airlines Ευτύχιου Βασιλάκη και του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Γερογιάννη, υπογράφει τη συμφωνία για την αγορά έως 42 αεροσκαφών A320 και Α321neo από την ελληνική αεροπορική εταιρεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση ιδιωτικής εταιρείας, αφού το ύψος της με βάση τις τιμές τιμοκαταλόγου μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. δολάρια.

Αρκετά κοντά στην παραγγελία αεροσκαφών 737Max της Boeing, του τύπου που έχει βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες μετά το δυστύχημα στην Αιθιοπία και τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί, φαίνεται πως βρέθηκε η ελληνική Aegean Airlines.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκύπτει μέσω της περσινής ανακοίνωσης για επένδυση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Aegean, για μια ιστορική παραγγελία ως 42 αεροσκαφών νέας γενιάς Airbus A320neo.

Όπως ανέφερε περσινό δημοσίευμα της Handelsblatt (και αναδημοσίευσε η Deutsche Welle), «η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο επιμελούς εξέτασης των προσφορών, ανάμεσα στις οποίες και της Boeing με το μοντέλο 737Max».

Τελικά, όμως, οι υπεύθυνοι της εταιρείας επέλεξαν την ευρωπαϊκή Airbus, αποφεύγοντας – χωρίς να το ξέρουν – και το πρόβλημα που έχει προκύψει αυτές τις μέρες.

Υπενθυμίζεται πως εκείνο το διάστημα ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) είχε αποφασίσει ως «προληπτικό μέτρο», την αναστολή όλων των πτήσεων των αεροσκαφών 737-8 MAX και 737-9 MAX της Boeing στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η απόφαση έρχεται μετά από παρόμοιες που πήραν εταιρείες και οργανισμοί ανά τον κόσμο.

Πάμε στο σήμερα: Στα οφέλη για την ανάπτυξη και την οικονομία της παραγγελίας από την Aegean κατ’ ελάχιστον 46 αεροσκαφών νέας γενιάς Airbus A320neo, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης σε ειδική τελετή για την παρουσίαση των νέων αεροσκαφών, που έλαβε χώρα στην τεχνική βάση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το “παρών”.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε φωτεινή τη σημερινή ημέρα για την Ελλάδα και τον κόσμο των επιχειρήσεων και προανήγγειλε την μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές, όταν βρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος. “Μία ελληνική εταιρεία προχωρά στην μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στον τομέα των αερομεταφορών και σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, η αρχική παραγγελία του 2018 επεκτάθηκε ήδη με 16 αεροσκάφη, με την εταιρεία να έχει διασφαλίσει παραγωγή για 12 ακόμη αεροσκάφη, εφόσον υπάρξει ανάγκη. Τόνισε ότι η εταιρεία επενδύει στην εξωστρέφεια, ενώ μετέφερε 15 εκατ. επιβάτες μόνο τη χρονιά που μας πέρασε, διπλασιάζοντας τους επιβάτες της σε μόλις 6 χρόνια, “με συνειδητή επένδυση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”.

H Aegean έχει συμβάλει στα δημόσια έσοδα με 2,7 δισ. ευρώ μόνο κατά τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, ενώ θα επενδύει τα επόμενα χρόνια, σε ετήσια βάση, το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη και τον εκμοντερνισμό του στόλου της. Υπολογίζεται ακόμη ότι κάθε ευρώ που δαπανάται και κάθε αεροσκάφος που προστίθεται στο στόλο της Aegean δημιουργεί 70 άμεσες νέες θέσεις στην επίγεια και αεροπορική εξυπηρέτηση, αυξάνει τους νέους επιβάτες κατά 100 χιλιάδες και τα έσοδα για τον τουρισμό κατά 80 εκατ. ευρώ.

Τα τρία αεροπλάνα που έχει παραλάβει η αεροπορική, θα προστεθούν σταδιακά στο δίκτυο από την Παρασκευή, επιτρέποντας τη διάθεση 1,5 εκατ. περαιτέρω θέσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης, η αεροπορική έχει διαμορφώσει το πιο διευρυμένο δίκτυο που είχε ποτέ ελληνική εταιρεία, με περισσότερους από 50 προορισμούς εσωτερικού και 100 δρομολόγια εξωτερικού.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK