kourdistoportocali.comNews DeskΠως Elon Musk αλλάζει τα Μedia αλλά και το power game στη παγκόσμια πολιτική σκηνή!

Γράφει ο Tim Higgins/The Wall Street Journal

Πως Elon Musk αλλάζει τα Μedia αλλά και το power game στη παγκόσμια πολιτική σκηνή!

Εσύ θα μείνει πίσω και εκτός τροχιάς προσκολλημένος στα εγχώρια χρεοκοπημένα ΜΜΕ;

O Elon Musk αλλάζει τα Μedia αλλά και το power game στη παγκόσμια πολιτική σκηνή. Εσύ θα μείνει πίσω και εκτός τροχιάς προσκολλημένος στα εγχώρια χρεοκοπημένα ΜΜΕ;

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη μοναδική του θέση ως ιδιοκτήτης της πλατφόρμας για να γίνει ringmaster σε όσους ανταγωνίζονται για τον Λευκό Οίκο, ενθαρρύνοντας άλλους υποψηφίους για την προεδρία να συμμετάσχουν μαζί του σε ζωντανές συζητήσεις με τους χρήστες-γράφει ο Tim Higgins στη The Wall Street Journal.

Μετά από επτά μήνες ιδιοκτησίας του, το Twitter αποδεικνύεται ότι είναι πολλά πράγματα για τον Musk: μια πλατφόρμα για την επίσπευση μεγαλύτερων ιδεών, όπως η ψηφιακή τραπεζική, μια ιδιοκτησία πολυμέσων που ανταγωνίζεται τα παραδοσιακά ειδησεογραφικά καταστήματα για κοινό και δολάρια διαφημίσεων και —όπως απέδειξε την περασμένη εβδομάδα φιλοξενώντας την έναρξη της προεδρικής καμπάνιας του Ron DeSantis— ένας τρόπος για να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ.

«Δεν σκοπεύω αυτή τη στιγμή να υποστηρίξω κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο», είπε ο Μusk στη Σύνοδο του Συμβουλίου του CEO της Wall Street Journal πριν από την εκδήλωση DeSantis. «Αλλά με ενδιαφέρει το Twitter να είναι κάπως μια δημόσια πλατεία της πόλης και όπου όλο και περισσότεροι οργανισμοί φιλοξενούν περιεχόμενο και κάνουν ανακοινώσεις στο Twitter».

O Musk προσπαθεί να τοποθετήσει το Twitter πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η πλατφόρμα κερδίζει την εύνοια μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Έχει πάρει τον έλεγχο του ιστότοπου, καθώς ένα αναπτυσσόμενο πεδίο ελπίδων του GOP εξετάζει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump στην προσπάθειά του για δεύτερη θητεία.

Η ζωντανή ηχητική εκδήλωση της Τετάρτης για τον DeSantis είχε κάποιες τεχνικές δυσλειτουργίες που καθυστέρησαν τις διαδικασίες για περισσότερα από 20 λεπτά παρόλα αυτά η ομάδα DeSantis ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικανός «έσπασε το διαδίκτυο» κατά τη διάρκεια της ειδησεογραφικής κάλυψης της προβληματικής εισαγωγής και ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε συνεισφορές την πρώτη ώρα της εκστρατείας του.

Πλούσιοι άνδρες από τον Michael Bloomberg  μέχρι τον αείμνηστο Sheldon Adelson προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία και την επιρροή τους για να βάλουν τα αποτυπώματά τους στις εκλογές. Για μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής του, ο Μusk απέφευγε την πολιτική. «Θα προτιμούσα να μείνω μακριά από την πολιτική», έγραψε στο Twitter το 2021.

Αντίθετα, χρησιμοποίησε τη διασημότητά του για να παρακινήσει και να γοητεύσει τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πάρουν το μέρος του όταν προέκυψαν ζητήματα που αφορούν τις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και της κατασκευής πυραύλων SpaceX.

«Υπήρχε προκριματικές εκλογές για τον Sheldon Adelson με τους προεδρικούς υποψηφίους να προσπαθούν να κερδίσουν την ευλογία και τη δωρεά του», είπε ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Frank Luntz. «Τώρα υπάρχουν προκριματικά του  Εlon Musk και το κόστος εισόδου είναι μια εκδήλωση στο Twitter».

Ο κίνδυνος για την αυτοκρατορία των επιχειρήσεων του Twitter και του Μusk είναι ότι αυτό που δελεάζει τους Ρεπουμπλικάνους μπορεί με τη σειρά του να απωθήσει τους Δημοκρατικούς, αν και έχει δηλώσει ότι καλωσορίζει όλους. Την περασμένη εβδομάδα έγραψε στο Twitter ότι θα χαρεί να πάρει συνέντευξη από τον Πρόεδρο Biden καθώς ο Δημοκρατικός επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Η γοητεία για τον DeSantis ήταν κατανοητή. Με περισσότερους από 140 εκατομμύρια οπαδούς, η εμβέλεια του Μusk είναι δύσκολο να αντιγραφεί και η απόκτηση του Twitter τον έχει κάνει αγαπητό της πολιτικής δεξιάς καθώς θέτει την πλατφόρμα ως καταφύγιο για την ελευθερία του λόγου.

«Όποιος υποψήφιος ανακοινώσει σε αυτήν την πλατφόρμα θα έχει το υψηλότερο δυνατό κοινό», έγραψε ο Μασκ στο Twitter πριν από την εκδήλωση. «Είναι μια έξυπνη κίνηση».

Από πολλές απόψεις, το γεγονός του Twitter ήταν κλασικό Musk. Έγινε τεράστια διακωμώδηση, δεν είχε ψηθεί πλήρως και η συζήτηση του Διαδικτύου ακολούθησε.

Ήταν εκεί πριν. Δείτε τα αποκαλυπτήρια του Tesla Cybertruck. Το αποκάλυψε βάζοντας ένα στέλεχος να πετάξει μια μεταλλική μπάλα στο παράθυρο «πανοπλίας» του φορτηγού, μόνο για να σπάσει. Ή την ώρα που εμφανίστηκε σε ζωντανή μετάδοση εμφανιζόμενος να καπνίζει μαριχουάνα.

Ο Μusk πέρασε εβδομάδες προσπαθώντας να πείσει τους νευριασμένους διαφημιστές και τους χρήστες ότι, μετά από αρκετούς δύσκολους μήνες υπό τον έλεγχό του, το Twitter εισέρχεται, όπως είπε την Τρίτη, στο «τόξο της επιστροφής».

Αυτό που θα μπορούσε να βυθίσει άλλους επιχειρηματικούς ηγέτες φαινόταν απλώς να κέρδισε νέους θαυμαστές του Musk. Ωστόσο, αυτή τη φορά, είχε να κάνει με τον κόσμο των υψηλών διακυβεύσεων της προεδρικής πολιτικής, όπου η γρήγορη κίνηση και η διάσπαση του ήθους των πραγμάτων αντικαθίστανται από την αποστροφή κινδύνου και τη δημοσκόπηση. Αυτή η εκδρομή ήταν το υλικό των εφιαλτών για τις ομάδες προώθησης της καμπάνιας, των οποίων η ίδια δουλειά είναι να διασφαλίσουν ότι τα γεγονότα κυλούν ομαλά και τα τεχνικά προβλήματα δεν θα μετατραπούν στην ιστορία.

Μετά από βαθύτερη ανασκόπηση, ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ήταν ο λάθος χώρος για την έναρξη της εκστρατείας, όπου ένας υποψήφιος συνήθως θέλει πλήρη έλεγχο σε μια σύντομη στιγμή που έχει λίγα περιθώρια λάθους και δίνει τον τόνο για τις επόμενες εβδομάδες. Αντίθετα, το Spaces μπορεί να είναι καλύτερα κατάλληλο για άλλου είδους πολιτικοποίηση, με τον υποψήφιο να κάθεται για μια πιο άτυπη, βαθύτερη συνομιλία που επωφελείται από την εμβέλεια του Μusk.

Από την πλευρά του, ο Μusk έγραψε στο Twitter ότι «οι εγγραφές νέων λογαριασμών μόλις έγιναν βαλλιστικές» στον απόηχο της Τετάρτης και οι υποστηρικτές του προσέλκυσαν εκατομμύρια ακόλουθους ακροατές στην ηχογράφηση της εκδήλωσης.

«Παρά τα τεχνικά σφάλματα, νομίζω ότι οι άλλοι υποψήφιοι θα χάσουν κάτι αν δεν βρουν τρόπο να συμμετάσχουν στο Twitter», δήλωσε ο Anthony Scaramucci, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Trump, ο οποίος είπε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει έναν άλλον υποψήφιο κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. «Η εικασία μου είναι ότι εάν ο Trump πρόκειται πραγματικά να πάρει στα σοβαρά την υποψηφιότητά του, θα επιστρέψει στο Twitter».

Ο Τrump είπε ότι δεν βλέπει λόγο να επιστρέψει στο Twitter. «Δεν είναι μυστικό ότι όλοι παρακαλούν τον Πρόεδρο Τrump να είναι στις πλατφόρμες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας. «Ονειρεύονται να έχουν την επιρροή και το κοινό του».

Την Τετάρτη, ο Τrump φώτιζε τον δικό του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, με επιθέσεις κατά του ντεμπούτου του DeSantis. Ο Μusk ανταποκρίθηκε σε αυτές τις αναρτήσεις, γράφοντας στο Twitter ότι «ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι ξέρουν ότι αυτό συμβαίνει είναι λόγω των στιγμιότυπων οθόνης που δημοσιεύτηκαν στο Twitter».

Καθώς ο Μusk αγωνιζόταν να προχωρήσει με την ανακοίνωση του DeSantis την Τετάρτη, το Twitter είχε ξεκάθαρα την προσοχή της ομάδας Biden. Ο πρόεδρος δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο συγκέντρωσης κεφαλαίων της δικής του εκστρατείας, γράφοντας: «Αυτός ο σύνδεσμος λειτουργεί»

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK