kourdistoportocali.comNews DeskΠόλεμος Elon Musk και Apple για την Τεχνητή Νοημοσύνη> Δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά θα συμβεί όταν θα παραδώσουν τα δεδομένα σας στην OpenAI

Γράφει η Hanna Ziady/CNN Business

Πόλεμος Elon Musk και Apple για την Τεχνητή Νοημοσύνη> Δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά θα συμβεί όταν θα παραδώσουν τα δεδομένα σας στην OpenAI

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είπε ότι θα απαγορεύσει τις συσκευές της Apple στις εταιρείες του

Ο Elon Musk δεν είναι χαρούμενος για τη νέα συνεργασία μεταξύ της Apple και της δημιουργού του ChatGPT, OpenAI.

Από την Hanna Ziady/CNN Business

Σε μια ανάρτηση του τη Δευτέρα στο X, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είπε ότι θα απαγορεύσει τις συσκευές της Apple στις εταιρείες του, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η SpaceX και το X, εάν ο κατασκευαστής των iPhone προχωρήσει με τα σχέδιά του όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Εάν η Apple «ενσωματώσει την OpenAI σε επίπεδο (λειτουργικού συστήματος)», ο Musk είπε ότι αυτό θα συνιστούσε «απαράδεκτη παραβίαση ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι στους επισκέπτες «θα πρέπει να ελέγχονται οι συσκευές Apple τους στην είσοδο, εκεί που θα αποθηκεύονται σε ένα κλουβί Faraday», αναφερόμενος σε ένα περίβλημα που εμποδίζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων κινητής τηλεφωνίας, ασύρματου Διαδικτύου και Bluetooth.

«Η Apple δεν έχει ιδέα τι πραγματικά θα συμβεί όταν θα παραδώσει τα δεδομένα σας στην OpenAI», είπε ο Musk σε ξεχωριστή ανάρτηση. «Σε πουλάνε στεγνά».

Τα σχόλια του Musk ήρθαν ώρες αφότου η Apple αποκάλυψε τη συνεργασία της με την OpenAI στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών, μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για τη δημιουργία εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της Apple.

Στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος «Apple Intelligence», η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός πιο έξυπνου φωνητικού βοηθού Siri και την παροχή πιο εξατομικευμένων εργαλείων στους χρήστες. Η τεχνολογία της OpenAI θα υποστηρίξει ορισμένα από αυτά τα νέα εργαλεία —για παράδειγμα, επιτρέποντας στους χρήστες να απευθύνουν ερωτήσεις στο ChatGPT μέσω των συσκευών τους της Apple.

Ο Greg Brockman, πρόεδρος της OpenAI, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι το ChatGPT θα ενσωματωθεί στα λειτουργικά συστήματα της Apple για iPhone, iPad και υπολογιστές Mac. «Συνεργαζόμαστε με την Apple για να ενσωματώσουμε το ChatGPT απευθείας σε iOS, iPadOS και macOS. Θα είναι διαθέσιμο αργότερα φέτος. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος!» δημοσίευσε στο Χ.

Ο Musk, ο οποίος συμμετείχε στην ίδρυση της OpenAI το 2015, τώρα διευθύνει μια ανταγωνιστική εταιρεία που ονομάζεται xAI. Έχει ήδη μια δύσκολη σχέση με την πρώην εταιρεία του και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Sam Altman και τους μηνύει και τους δύο για φερόμενη παραβίαση της ιδρυτικής συμφωνίας της OpenAI και απόκλιση από την μη κερδοσκοπική αποστολή του.

Η OpenAI έχει απορρίψει σε επίσημα νομικά έγγραφα αυτούς τους ισχυρισμούς ως «επιπόλαιους», «ιδιαίτερους» και ως «μυθοπλασία» και έχει ισχυριστεί χωριστά ότι ο Musk ουσιαστικά ζηλεύει που δεν ασχολείται πλέον με την εταιρεία, δεδομένης της επιτυχίας της.

Δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα του, μένει να φανεί αν ο Musk θα ακολουθήσει την απαγόρευση των συσκευών Apple ή ίσως ακόμη και να την διευρύνει ώστε να συμπεριλάβει και άλλες φίρμες.

Για παράδειγμα, η Google και η Samsung της Alphabet έχουν ήδη ενσωματώσει νέες λειτουργίες AI σε συσκευές Android. Η Microsoft, ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI, ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι θα ενσωματώσει λειτουργίες AI απευθείας στα Windows.

Έτσι, οι εργαζόμενοι του Musk μπορεί να έχουν περιορισμένες επιλογές εάν θέλει να απαγορεύσει την ανταγωνιστική Τεχνητή Νοημοσύνη -ή ακόμα και την OpenAI- από τις εταιρείες του. Ωστόσο, η Microsoft, αντιμέτωπη με μια αντίδραση λόγω ανησυχιών για το απόρρητο, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα απενεργοποιήσει ορισμένες λειτουργίες AI μέσω της προεπιλογής.

«Η προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την Apple είναι στην πραγματικότητα πιο ευαισθητοποιημένη ως προς το απόρρητο από άλλες, με στόχο να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν περισσότερα στη συσκευή και με μια εναλλακτική που ρωτά ρητά τους χρήστες πριν στείλουν πληροφορίες στην OpenAI», δήλωσε η Catherine Flick, καθηγήτρια ηθικής και τεχνολογίας παιχνιδιών στο Πανεπιστήμιο Staffordshire στην Αγγλία. «Μένει να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η ροή εργασίας στην πράξη, αλλά αυτό μοιάζει με “ξινό σταφύλι” από τον Musk που διευθύνει μια ανταγωνιστική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στην οποία δεν δόθηκε το επικερδές συμβόλαιο της Apple».

Η OpenAI έχει γίνει μια από τις εταιρείες που ηγούνται της ανάπτυξης της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Apple, εν τω μεταξύ, έχει μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Microsoft, που έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα στην άρθρωση μιας στρατηγικής όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η συνεργασία της Apple με την OpenAI θα μπορούσε να βοηθήσει τον κατασκευαστή των iPhone να κλείσει αυτό το χάσμα και να επιταχύνει τη μετάβασή του σε μια τεχνολογία που έχει τεράστιες δυνατότητες.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Apple, η οποία έχει αγωνιστεί με την καινοτομία τελευταία», έγραψε σε σημείωμα του την Τρίτη ο Matt Britzman, αναλυτής μετοχών της Hargreaves Lansdown. «Η ενσωμάτωση ενός εργαλείου τρίτου κατασκευαστή όπως το ChatGPT φέρνει επιτέλους τα πράγματα σε κίνηση, ενώ αφήνει χώρο για την ανάπτυξη εσωτερικών μοντέλων τα επόμενα χρόνια με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα πρώτα μοντέλα».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK