kourdistoportocali.comNews DeskΠοιοί είναι οι 17 πανδημικοί δισεκατομμυριούχοι

Η γερμανική κυβέρνηση κατέχει πλέον μερίδιο 23% στην CureVac

Ποιοί είναι οι 17 πανδημικοί δισεκατομμυριούχοι

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίσουν 190 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων Covid-19 φέτος

Για να καταλάβετε γιατί οι δισεκατομμυριούχοι αποτελούν ένδειξη ηθικής και οικονομικής αποτυχίας, μην ψάξετε πιο μακριά από την πανδημία Covid-19.

Επίσης υπάρχουν 190 δισεκατομμύρια λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να εμφανισθεί επίσημα ένα φάρμακο για τoν κοροναιό.

By Rohit Malpani

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίσουν 190 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων Covid-19 φέτος. Τα φαρμακευτικά κέρδη παρήγαγαν εννέα νέους δισεκατομμυριούχους από την πανδημία και βοήθησαν οκτώ υπάρχοντες δισεκατομμυριούχους να διευρύνουν τις περιουσίες τους.

Αρκετοί από αυτούς είναι ιδρυτές και ιδιώτες επενδυτές σε τρεις φαρμακευτικές εταιρείες – Moderna, BioNTech και CureVac – των οποίων τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA που αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό από έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το κοινό.
Η οικονομική τους ευπραγία έρχεται σε ενοχλητική αντίθεση με το απαρτχάιντ εμβολίων. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, μόνο το 0,3% όλων των δόσεων εμβολίων παγκοσμίως είχαν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Αντιμετωπίζοντας αποδοκιμασία για τη συσσώρευση δόσεων, οι χώρες της G-7, οι οποίες συναντιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία, βρίσκονται υπό πίεση για να ξεκινήσουν ένα νέο σχέδιο για την επέκταση του εμβολιασμού Covid-19 παγκοσμίως. Ένα έντονα αμφισβητούμενο ζήτημα είναι αν θα απαιτήσουν την υποχρεωτική κοινή χρήση τεχνολογιών εμβολίου mRNA, συμπεριλαμβανομένης μιας προτεινόμενης παραίτησης από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τις τεχνολογίες Covid-19.
Οι πανδημικοί δισεκατομμυριούχοι μιλούν κατά της κυβερνητικής παρέμβασης, προειδοποιώντας ότι θα υπονομεύσει την καινοτομία και ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες τους μπορούν να ικανοποιήσουν την παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια Covid-19.
Επειδή ο δημόσιος τομέας ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA και την κοινοποίησή της σε εταιρείες, οι πανδημικές περιουσίες αυτών των ιδρυτών και επενδυτών βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τα δισεκατομμύρια των μη εμβολιασμένων ανθρώπων.

Οι Moderna, BioNTech και CureVac διοικούνται από ιδρυτές ή μακροχρόνια στελέχη με βασικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων της εταιρείας: O Stéphane Bancel είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, η Özlem Türeci και ο Ugur Sahin είναι συνιδρυτές της BioNTech και ο Franz-Werner Haas είναι Διευθύνων Σύμβουλος της CureVac.

Εκτός από το ότι ξεκινούν από την έρευνα που χρηματοδοτείται από το κοινό, αυτές οι εταιρείες βασίστηκαν επίσης σε ιδιωτικές επενδύσεις που παρέχονται μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή οικογενειακών γραφείων (ιδιωτικές εταιρείες που χειρίζονται επενδύσεις και διαχείριση πλούτου για πλούσιες οικογένειες).

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων περιλαμβάνουν την Flagship Pioneering, μια εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, της οποίας ο ιδρυτής, Noubar Afeyan, χρησιμεύει επίσης ως πρόεδρος της Moderna και η MIG AG, μια γερμανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που πραγματοποίησε πρώιμες επενδύσεις στη BioNTech. Άλλοι μεγάλοι επενδυτές της BioNTech και της CureVac ήταν γερμανικά οικογενειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων του Dietmar Hopp στο CureVac και των αδελφών Struengmann στην BioNTech.
Οι ιδρυτές, τα στελέχη, οι επιχειρηματίες και τα οικογενειακά γραφεία κατείχαν ουσιαστικά μερίδια ιδιοκτησίας στις τρεις εταιρείες mRNA που όδευαν προς την πανδημία. Όλοι τους είχαν την επιλογή στην αρχή της πανδημίας: να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη ή την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων χαμηλού κόστους.
Οι τρεις εταιρείες επέλεξαν τη μεγιστοποίηση του κέρδους, συνεργαζόμενες με πολυεθνικές εταιρείες ή σφυρηλατώντας συνεργασίες με μερικούς κατασκευαστές συμβολαίων. Φέτος, αυτές οι εταιρείες θα έχουν πουλήσει σχεδόν όλη την περιορισμένη προσφορά εμβολίων σε πλούσιες χώρες σε υψηλές τιμές.
Θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να επιλέξουν να αποφύγουν την ανεπάρκεια και τη συσσώρευση εμβολίων μέσω ανταλλαγής της τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και πνευματικής ιδιοκτησίας με άλλους κατασκευαστές, επεκτείνοντας έτσι και αποκεντρώνοντας την παραγωγή. Δεν θα ήταν σαν να δίνουν την πνευματική ιδιοκτησία τους δωρεάν: η κοινή χρήση θα επέτρεπε σε αυτές τις εταιρείες να κερδίσουν δικαιώματα – και κέρδη.
Πριν από ένα χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε το Covid-19 Technology Access Pool (δεξαμενή)(CTAP) για να διευκολύνει την κοινή χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας, γνώσεων, δεδομένων και τεχνογνωσίας σε μια κοινή ομάδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κατασκευαστές παγκοσμίως για να επεκτείνει την προσφορά σε εμβόλια για τον covid19. Μέχρι στιγμής η δεξαμενή παραμένει άδεια. Η παραγωγή εμβολίων παραμένει αυστηρά ελεγχόμενη, πολύ συγκεντρωμένη και ανεπαρκής για την κλίμακα των αναγκών.
Αυτή η αποτυχία να μοιραστούν τις συνταγές εμβολίων και διαδικασιών μπορεί να έχει υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες ανοσοποίησης, αλλά ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τους ιδρυτές και τους επενδυτές. Από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε την πανδημία Covid-19 ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος στις 30 Ιανουαρίου 2020, οι τιμές των μετοχών της Moderna και της BioNTech έχουν αυξηθεί δέκα φορές και οκτώ φορές αντίστοιχα, ενώ η τιμή της μετοχής της CureVac έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που έγινε δημόσια τον Αύγουστο του 2020.
Με την αύξηση των τιμών των μετοχών, στελέχη, ιδρυτές και επενδυτές έχουν πουλήσει εκατομμύρια μετοχές, μερικοί από τους οποίους έγιναν δισεκατομμυριούχοι σε μετοχές. Σε μόλις δύο μήνες το 2020, ο Abeyan πούλησε μετοχές συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αδελφοί Struengmann πρόσθεσαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους το 2020, ενώ η MIG AG, πρώτοι επενδυτές στη BioNTech, έφτασε τα 719 εκατομμύρια δολάρια.
Όταν αυτές οι εταιρείες δεν κατάφεραν να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, οι κυβερνήσεις έπρεπε να είχαν παρέμβει. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις (και οι φιλανθρωπίες) επένδυσαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA και των εμβολίων Covid-19. Η ίδια η τεχνολογία mRNA βασίζεται σε δεκαετίες έρευνας που χρηματοδοτείται από το κοινό. Βασικός ερευνητής πανεπιστημίου, ήταν η Katalin Karikó, η οποία εργάζεται τώρα στη BioNTech. Το νανοσωματίδιο λιπιδίων, ένα κρίσιμο συστατικό των εμβολίων mRNA, προέκυψε από δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα από τον Robert Langer του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της Moderna. Η πρωτεΐνη προ-σύντηξης spike που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια mRNA δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Εμβόλιο του Κέντρου Υγείας και στο κολέγιο Dartmouth.
Επιπλέον, κυβερνήσεις, ιδρύματα και υπηρεσίες έχουν συνεισφέρει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και κατασκευή ιατρικών αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων. Η γερμανική κυβέρνηση κατέχει πλέον μερίδιο 23% στην CureVac λόγω επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική δημόσια επιχορήγηση, δεν απαιτείται από τις εταιρείες να μοιράζονται τις γνώσεις τους και να προωθούν τη δίκαιη πρόσβαση. Το Ίδρυμα Gates και ο Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Επιδημικής Προετοιμασίας (CEPI) αποσύρθηκαν από την υποχρέωση να καταστήσουν τα εμβόλια διαθέσιμα και σε προσιτές τιμές με συμβάσεις προ πανδημίας που υπογράφηκαν με τη CureVac.

Το NIH δεν έχει ασκήσει τη δύναμή του για να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή του εμβολίου Moderna. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο Richard Hatchett, Διευθύνων Σύμβουλος του CEPI, ο οποίος είχε τη δύναμη να διαπραγματευτεί τους όρους πρόσβασης στις συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων, δήλωσε πρόσφατα ότι η «μεγάλη χαμένη ευκαιρία του 2020, θα έλεγα ακόμη και η τραγωδία» της πανδημίας ήταν ότι οι χρηματοδότες της ανάπτυξης εμβολίων δεν περιελάμβαναν διατάξεις πρόσβασης με τη χρηματοδότηση.
Ακόμη και όταν οι επενδυτές και οι ιδρυτές εισπράττουν χρήματα, ο κόσμος δεν πλησιάζει την έξοδο από την πανδημία. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να περιμένουν δεκαετίες για πλήρη εμβολιασμό, ακόμη και όταν οι εταιρείες σχεδιάζουν ενισχυτικές και ποικίλες δόσεις για πλούσιες χώρες για προστασία από μεταλλάξεις που συμβαίνουν σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς.
Το G-7 πρέπει να κινηθεί για να υποστηρίξει και να θεσπίσει την παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία, να επενδύσει στην παγκόσμια κατασκευή, να μοιράσει τις δόσεις δίκαια (μια πρόσφατη ανακοίνωση της G-7 για δωρεά 1 δισεκατομμυρίου δόσεων είναι ευπρόσδεκτη είδηση, αλλά τελικά δεν είναι επαρκής ούτε βιώσιμη) και να απαιτήσει από τις εταιρείες να μοιραστούν την τεχνογνωσία. Επιτράπηκε στους ιδρυτές και επενδυτές να έχουν το δικαίωμα να κάμψουν την πορεία της πανδημίας προς το ιδιωτικό τους όφελος. Όταν οι λίγοι κερδίζουν τα πολλά, όλοι οι άλλοι χάνουν.

> statnews.com

The 9 new vaccine billionaires, in order of their net worth are:

  1. Stéphane Bancel, Moderna’s CEO (worth $4.3 billion)
  2. Ugur Sahin, CEO and co-founder of BioNTech (worth $4 billion)
  3. Timothy Springer, an immunologist and founding investor of Moderna (worth $2.2bn)
  4. Noubar Afeyan, Moderna’s Chairman (worth $1.9 billion)
  5. Juan Lopez-Belmonte, Chairman of ROVI, a company with a deal to manufacture and package the Moderna vaccine (worth $1.8 billion)
  6. Robert Langer, a scientist and founding investor in Moderna (worth $1.6 billion)
  7. Zhu Tao, co-founder and chief scientific officer at CanSino Biologics (worth $1.3 billion)
  8. Qiu Dongxu, co-founder and senior vice president at CanSino Biologics (worth $1.2)
  9. Mao Huihua, also co-founder and senior vice president at CanSino Biologics (worth $1 billion)

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Μια βραδιά στο Leverkusen χτύπησαν οι μυστικές υπηρεσίες;
ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΤΑΚΤΟ> Μόλις στο 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο