kourdistoportocali.comNews DeskΠέθανε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβει κανείς; Το μυστήριο της ημερήσιας είσπραξης φόρου 7 δισ. δολαρίων

Δημοσίευμα Daily Mail

Πέθανε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβει κανείς; Το μυστήριο της ημερήσιας είσπραξης φόρου 7 δισ. δολαρίων

Ο φόρος είτε εισπράχτηκε επειδή έφυγε κάποιος από τα ζωή με περιουσία τουλάχιστον $17,5 δισ. είτε κάποιος μεταβίβασε σε έναν άλλον ένα κολοσσιαίο ποσό ανάλογου μεγέθους

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο μπορεί να πέθανε χωρίς να το καταλάβει κανείς, αποκαλύπτει ένας φάκελος του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ημερήσια αναφορά της 28ης Φεβρουαρίου έδειξε ότι εισέρρευσαν στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών 7 δισεκατομμύρια δολάρια -ένα απίστευτα ακραίο ποσό και το υψηλότερο ημερήσιο έσοδο τουλάχιστον από το 2005.

Ο φόρος είτε εισπράχτηκε επειδή έφυγε κάποιος από τα ζωή με περιουσία τουλάχιστον 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε κάποιος μεταβίβασε σε έναν άλλον ένα κολοσσιαίο ποσό ανάλογου μεγέθους. Τα 17,5 δισ. δολάρια θα τοποθετούσαν αυτόν τον άνθρωπο στους 100 πλουσιότερους στον κόσμο, κατατάσσοντας τον μαζί με τον ιδιοκτήτη των Cleveland Cavaliers, Dan Gilbert, και την πρώην σύζυγο του Jeff Bezos, MacKenzie Scott.

Η τεράστια μεταφορά χρημάτων εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον John Ricco, οικονομολόγο στο Wharton, ο οποίος πίστευε ότι ήταν λάθος. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε λάθος στην αναφορά και ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας IRS είπε ότι είναι απίθανο να αφορά παλιά εκκρεμότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει από ποιον προήλθαν τα χρήματα, επικαλούμενο κανόνες απορρήτου.

Ο Ricco, αναπληρωτής διευθυντής ανάλυσης προϋπολογισμού στο Penn Wharton Budget Model, παρατήρησε ότι παρόλο που ο φόρος ακίνητης περιουσίας μειώθηκε επί πρώην προέδρου Donald Trump το 2017, οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον εισπράξει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους ακίνητης περιουσίας και δώρων κατά το οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, σε σχέση με το σύνολο του 2022.

Αλλά είναι σπάνιο για έναν πλούσιο Αμερικανό να πληρώσει τόσο υψηλά ποσά σε φόρους ακίνητης περιουσίας, επειδή μπορούν να μειωθούν σημαντικά μέσω κάποιου στρατηγικού σχεδιασμού. Επιπλέον, τα πρώτα 11,58 εκατομμύρια δολάρια απαλλάσσονται από τη φορολογία και οι περιουσίες μπορούν να επωφεληθούν από αρκετούς κανόνες ευελιξίας για την αποτίμηση των ιδιωτικών εταιρειών. Αυτές οι πληρωμές θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν μέσω της δημιουργίας τραστ και φιλανθρωπικών οργανώσεων για την προστασία των εισοδημάτων από φόρους.

Όποιος κατέθεσε τα συγκεκριμένα κεφάλαια πρέπει να είχε περιουσία τουλάχιστον 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το DC. Υπολογίστηκε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 17% όσον αφορά τις περιουσίες τους, αφού καταθέσουν όλες τις απαλλαγές τους ή αποφεύγοντας φόρους με φιλανθρωπικές δωρεές και καταπιστεύματα.

Αλλά αν ακόμη και μόνο το 50% της περιουσίας του ήταν φορολογητέο, προκύπτει μια πιθανή αξία περίπου 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το συγκεκριμένο άνθρωπο. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό, λέει ο Gabriel Zucman οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ότι το Forbes μπορεί απλώς να «έχασε» έναν δισεκατομμυριούχο από τη λίστα του που πέθανε πρόσφατα. Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να είναι «ένα μεγάλο δώρο [ή] μια καθυστερημένη πληρωμή από κάποιον δισεκατομμυριούχο που πέθανε [πριν από αρκετά χρόνια]», καθώς η υπήρεσία IRS ερευνά συνεχώς τις διάφορες εκκρεμότητες.

Η πληρωμή των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από κάποιο διαζύγιο που να αφορά συζύγους που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, αν και οι πληρωμές εντός ενός έτους από το διαζύγιο γενικά είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Οι μη Αμερικανοί πολίτες μπορούν επίσης να χρεωθούν για φόρους ακίνητης περιουσίας, εάν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ στο όνομα τους, αν και είναι ασυνήθιστο καθώς πολλά πλούσια άτομα έχουν περιουσιακά στοιχεία κάτω από εταιρείες και καταπιστεύματα κελύφη.

Ο Ray Madoff, καθηγητής φορολογικού δικαίου στο Κολέγιο της Βοστώνης, ισχυρίζεται ότι κάποιος με μεγάλη περιουσία μπορεί να έκανε ένα φορολογητέο δώρο τώρα προκειμένου να αποφύγει μελλοντικούς φόρους ακίνητης περιουσίας που να αφορούν την καθαρή της αξία. Για παράδειγμα, λέει, ένας δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να κάνει ένα δώρο 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν κληρονόμο του και να πληρώσει τον φόρο δώρων 40% των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θα του εξοικονομούσε χρήματα μακροπρόθεσμα -γιατί αν πεθάνει με μια περιουσία αξίας 24,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να πληρωθούν 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Η τυπική προθεσμία κατάθεσης για φόρο ακίνητης περιουσίας στις ΗΠΑ είναι εννέα μήνες μετά το θάνατο ενός ατόμου, αν και μπορεί να παραταθεί για επιπλέον έξι μήνες.

Ωστόσο, η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους που πέθαναν το 2022 δεν περιλαμβάνει Αμερικανούς με αρκετά μεγάλη περιουσία ώστε να έχουν πληρώσει πρόσφατα 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους που πέθαναν πέρσι κέρδισαν λιγότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτός από τον Edward ‘Ned’ Johnson III, ο οποίος πέθανε με περιουσία 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μη Αμερικανοί που πέθαναν πέρσι επίσης δεν είχαν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκείνοι που πλησίασαν πιο κοντά ήταν ο Leonardo Del Vecchio, Ιταλός πολίτης, και ο Dietrich Mateschitz-κεντρική photo, Αυστριακός πολίτης.

Ο Del Vecchio είχε καθαρή αξία 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν πέθανε τον Ιούνιο του 2022, μετά την ίδρυση της Luxottica, η οποία έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός και λιανοπωλητής γυαλιών ηλίου στον κόσμο.

Ο Mateschitz είχε καθαρή περιουσία 20,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνίδρυσε τη Red Bull το 1987, αφού ανακάλυψε ένα ενεργειακό ποτό ενώ βρισκόταν σε ένα ταξίδι στην Ασία τη δεκαετία του 1980 ως στέλεχος μάρκετινγκ για μια γερμανική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK