kourdistoportocali.comNews DeskΠαναγιώτης Κοντολέων>Ίσως ο καλύτερος Διοικητής στην Ιστορία της ΕΥΠ

Μίλησε στο γήπεδο

Παναγιώτης Κοντολέων>Ίσως ο καλύτερος Διοικητής στην Ιστορία της ΕΥΠ

Η έγκαιρη προειδοποίηση για την επιχείρηση εισβολής των Τούρκων στον Έβρο και η σύλληψη των κατασκόπων

Η τοποθέτησή του ως επικεφαλής της ΕΥΠ συνοδεύτικα από βιτριολικά σχόλια. Κι όμως ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων γράφει ήδη λαμπρή ιστορία στην ΕΥΠ και διεκδικεί τις δάφνες του καλύτερου Διοικητή της. Η ΕΥΠ επί της ηγεσίας του απεκάλυψε τους σχεδιασμούς των Τούρκων για την επίθεση στον Έβρο ενώ η ικανότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπήρξε καταλυτική στη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων. Αποκορύφωμα της επιτυχίας είναι η πρόσφατη σύλληψη των δύο κατασκόπων της Τουρκίας.

Περίπου 2.500 φωτογραφίες και ηλεκτρονικά αρχεία ελληνικών στόχων είχαν ανταλλάξει ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 54χρονος έλληνας μάγειρος του πλοίου της γραμμής Ρόδος – Καστελλόριζο που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας. Ανάμεσα σε αυτά τα αρχεία ήταν φωτογραφίες και των ελληνικών υποβρυχίων – κυρίως στο λιμάνι της Ρόδου-γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο in.gr.

O σημερινός επικεφαλής της ΕΥΠ υπήρξε καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα.

  • To 1999 oλοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ
  • το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
  • Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιριών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ.
  • Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές Αρχές έφτασαν, ως γνωστόν, στα ίχνη των κατασκόπων ύστερα από πληροφορία έλληνα στρατιωτικού που πραγματοποιούσε ταξίδι με το προαναφερθέν πλοίο και θεώρησε κάποιες από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο μάγειρος ως ιδιαίτερα ύποπτες. Ακολούθησε πολύμηνη παρακολούθηση ακόμη και των e-mails που αντάλλασσαν σε καθημερινή βάση οι δύο κατηγορούμενοι, ενώ φαίνεται ότι βρέθηκε και ο «σύνδεσμός» τους στην Τουρκία που ήταν και ο παραλήπτης των πληροφοριών. Μάλιστα, ο παραλήπτης φέρεται να ανήκει στο στενό περιβάλλον σημαντικού τούρκου αξιωματούχου της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι ελληνικές Αρχές συμπεραίνουν, επίσης, ότι οι πληροφορίες που έδινε ο 54χρονος μάγειρος στον διπλωμάτη δεν ήταν μόνο «για το καλό της Τουρκίας», όπως υποστήριξε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του άγγιζε τα 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Η σύλληψη των δύο κατασκόπων προχώρησε ύστερα από την επανενεργοποίηση από την ΕΥΠ του συστήματος παρακολούθησης αλλοδαπών από την Τουρκία (και όχι μόνο) που δίνουν συχνό «παρών» στη χώρα μας. Κι αυτό ύστερα από μια περίοδο – επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – που οι σχετικές έρευνες εθνικού ενδιαφέροντος φαίνεται να είχαν ατονήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, το ενδιαφέρον στρέφεται σε 2-3 παρόμοιες υποθέσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Παρότι τα σύγχρονα τεχνικά μέσα (δορυφόροι, drones, συστήματα ραντάρ) καθιστούν την εξ όψεως καταγραφή στρατιωτικών κινήσεων σχετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος, η συγκεκριμένη έρευνα της ΕΥΠ θεωρείται ότι είναι σοβαρή με πολλές άγνωστες παραμέτρους.

Ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος φερόταν – σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Ρόδου – το 2019 να είναι υποψήφιος για την προεδρία του σωματείου Αδελφοσύνη του πολιτιστικού συλλόγου μουσουλμάνων του νησιού. Μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα ο ίδιος είχε κάνει αναρτήσεις υπέρ της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» και είχε ανεβάσει και τη «σημαία» της. Για την ανάρτηση αυτή είχε γίνει ερώτηση στη Βουλή και στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Οσον αφορά τον 54χρονο, φέρεται να αποκάλυψε στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που τον ανέκριναν ότι είχε γνωρίσει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο, μαζί με άλλα άτομα από την Κομοτηνή. Εκείνο που θεωρήθηκε χρήσιμο από τον στρατολόγο του ήταν ότι εργαζόταν σε πλοίο που χρησιμοποιούσαν στρατιωτικοί, τους οποίους προσέγγιζε επιχειρώντας να αποσπάσει πληροφορίες. Η εντολή που είχε ήταν – κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία – να καταγράφει τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως θέσεις και κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Οι διαδικασίες για τη σύλληψη των δύο κατασκόπων επιταχύνθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι οπτικό υλικό που είχαν ανταλλάξει για «άφιξη στρατιωτών» στο Καστελλόριζο δημοσιοποιήθηκε από την τουρκική προπαγάνδα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK