kourdistoportocali.comNews DeskO Tim Cook παρουσίασε το Apple Vision Pro, ίσως το πιο επικίνδυνο στοίχημα της καριέρας του

Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών Apple (WWDC)

O Tim Cook παρουσίασε το Apple Vision Pro, ίσως το πιο επικίνδυνο στοίχημα της καριέρας του

Πρόκειται για ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού που συνδυάζει την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα [VIDEΟ]

Η Apple ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πιο φιλόδοξο –και με το μεγαλύτερο ρίσκο– νέο προϊόν της εδώ και χρόνια: Ένα ακουστικό μικτής πραγματικότητας που ονομάζεται Apple Vision Pro.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple (AAPL), Tim Cook, παρουσίασε ο ίδιος το Vision Pro, το οποίο συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα, ως ένα «επαναστατικό προϊόν», με τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, ο ένας με τον άλλον και τον κόσμο γύρω τους.

«Είναι το πρώτο προϊόν της Apple που κοιτάς μέσα από αυτό και όχι αυτό», είπε ο Cook. «Αυτό σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού».

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση ήρθε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple (WWDC) στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, όπου παρουσιάστηκε επίσης μια μακρά λίστα νέων λειτουργιών και ενημερώσεων σε ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα της.

Το νέο headset Apple Vision Pro που μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά σκι είναι μια αυτόνομη συσκευή με τσιπ πυριτίου που θα προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες των Mac της Apple.

Έχει δύο μικροτσίπ, που της επιτρέπουν να εκτελεί σύνθετες εργασίες και να χειρίζεται τις δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας, μέσα από τουλάχιστον 12 κάμερες, ενώ επιπλέον μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από ένα iPhone ή ένα Mac, παρότι η σύζευξη θα είναι δυνατή, ώστε να χρησιμοποιείται το iPhone ως πληκτρολόγιο.

Οι οθόνες των Vision Pro είναι εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης (τεχνολογίας Micro OLED με διαγώνιο 1,41 ιντσών, ανάλυση 4.000 ppi και φωτεινότητα 5.000 nits), επιτρέποντας στον χρήση να βλέπει σε ανάλυση 4Κ μέσα από αυτά.

Με μια λειτουργία που ονομάζεται EyeSight, το σετ μικροφώνου-ακουστικού μπορεί να γίνει διαφανές ή αδιαφανές για να δίνει σήμα στους ανθρώπους γύρω από τον χρήστη του ακουστικού εάν είναι βυθισμένοι σε μια εμπειρία ή είναι διαθέσιμοι για αλληλεπίδραση. Ο χωρικός ήχος θα κάνει την αίσθηση ότι ο χρήστης έχει βυθιστεί πλήρως στην εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης άλλων αντικειμένων στο δωμάτιο.

Το σετ μικροφώνου-ακουστικού είναι κατασκευασμένο για να ταιριάζει σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη προσώπου με ρυθμιζόμενα και εναλλασσόμενα μέρη.

Τα γυαλιά, η με πιο ακρίβεια η κάσκα, συνδυάζει όπως φημολογούνταν τις τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας δίνοντας στους χρήστες μια μοναδική εμπειρία για παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να βλέπουν ταινίες ή όποιο άλλο τηλεοπτικό θέαμα θέλουν. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια εικονική κινηματογραφική αίθουσα με ανάλογα μεγάλη οθόνη για να απολαύσει μια ταινία και υποστηρίζει και προβολή ταινιών 3D. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε συνεργασία της Disney και του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού της κόσμου με τo Vision Pro ενώ παρών ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, Bob Iger.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν με την κάσκα δημιουργικές δραστηριότητες, να γυμνάζονται και φυσικά να περιηγούνται στον κυβερνοχώρο, να χρησιμοποιούν τα social media αλλά και χρησιμοποιούν δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, βιντεοκλήσεις, χρήση χαρτών κ.α. Ο χρήστης μπορεί να ελέγχει την κάσκα όχι με χειριστήριο αλλά με οπτικές εντολές ή με κινήσεις των χεριών.

Σχεδιαστικά, τα ακουστικά μοιάζουν με αντίστοιχες συσκευές των ανταγωνιστών, όπως τα γυαλιά της Facebook, Oculus Quest. Είναι ωστόσο πιο κομψά και ελαφρύτερα.

Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι η κάσκα αυτή αποτελεί ένα είδος πειραματικής συσκευής για την Apple που θέλει μέσω αυτής της να δοκιμάσει τεχνολογίες πάνω στις οποίες θα βασίσει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εύχρηστων προϊόντων απεικόνισης που θα φορούν οι χρήστες στην καθημερινότητα τους παντού όπως για παράδειγμα, ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά.

Ενώ η επιτυχία ή η αποτυχία του headset θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στη φήμη του Cook και την έξωθεν εικόνα της Apple ότι είναι σε θέση να συνεχίσει να καινοτομεί, οι πωλήσεις της συσκευής θα είναι μάλλον περιορισμένες σε πρώτη φάση. Η Apple αναμένει να πουλήσει μόνο περίπου ένα εκατομμύριο headset κατά τους πρώτους 12 μήνες, λιγότερα από όσες συσκευές είχαν πωληθεί από τις πρώτες γενιές του iPhone ή του Apple Watch στους πρώτους 12 μήνες μετά την κυκλοφορίας τους.

Αλλά το προϊόν αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις: Η Apple βυθίζεται σε μια αναπόδεικτη αγορά γεμάτη με άλλες εταιρείες τεχνολογίας που προσπάθησαν και σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να βρουν την κύρια έλξη για τις συσκευές τους. Η Apple χρεώνει επίσης 3.499 δολάρια για τη συσκευή -περισσότερα από όσα είχαν φημολογηθεί και ένα τεράστιο ποσό σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης πολύ ισχυρά νέα μοντέλα επιτραπέζιων υπολογιστών, ανασχεδιασμός της οθόνης του έξυπνου ρολογιού της Apple, του tablet της Apple, των ακουστικών AirPods καθώς και δεκάδες νέες μικροεφαρμογές (widgets), εφαρμογές και υπηρεσίες για όλα τα προϊόντα της εταιρείας και ειδικά για τα iPhone.

Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση της Apple:

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK