kourdistoportocali.comNews DeskΟμάδα κρούσης SAGO για την πηγή της πανδημίας> 26 επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο κυνήγι του κορωνοϊού [ΛΙΣΤΑ]

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Ομάδα κρούσης SAGO για την πηγή της πανδημίας> 26 επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο κυνήγι του κορωνοϊού [ΛΙΣΤΑ]

Στην ομάδα συμμετέχει και κορυφαία ειδικός για τη βιοασφάλεια, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δείχνει παίρνει σοβαρά την πιθανότητα της εργαστηριακής διαρροής

Μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένου μίας ειδικού εργαστηριακής ασφάλειας από την Ελβετία, διορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να ερευνήσει την προέλευση του Sars-Cov-2 και μια μελλοντική «νόσο Χ». «Όλες οι υποθέσεις πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζονται», συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας της αργαστηριακής διαρροής, δήλωσε την Τετάρτη ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η νέα Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση Νέων Παθογόνων (Sago) αποτελείται από 26 επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Telegraph, η συμμετοχή στην ομάδα της Dr Kathrin Summermatter, κορυφαίας ειδικού για τη βιοασφάλεια, δείχνει ότι ο ΠΟΥ παίρνει σοβαρά την πιθανότητα της εργαστηριακής διαρροής, αν και στο παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι θεωρεί «απίθανο» κάτι τέτοιο να προκάλεσε την πανδημία. Η Dr Summermatter έχει επιθεωρήσει εργαστήρια υψηλής ασφάλειας στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τον ΠΟΥ στο παρελθόν. Το 2007, βοήθησε στη διερεύνηση διαρροής κτηνιατρικού εργαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου στο Σάρεϊ που προκάλεσε ξέσπασμα αφθώδους πυρετού.

Περισσότεροι από 700 επιστήμονες υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα αναλάβει όχι μόνο την έρευνα για τον εντοπισμό της προέλευσης του Sars-Cov-2, αλλά και για την παροχή συμβουλών προκειμένο να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες, είτε φυσικές είτε ανθρωπογενείς. Στους 26 περιλαμβάνεται και ο Dr Yungui Yang, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Πεκίνου στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα υπάρξει μια «περίοδος διαβούλευσης» δύο εβδομάδων στην οποία τα μέλη της επιτροπής θα μπορούν να έχουν μεμονωμένες συναντήσεις. Το πρώτο καθήκον της ομάδας θα είναι να προσπαθήσει να συνεχίσει την ατελή αρχική έρευνα του ΠΟΥ για το ξέσπασμα της Wuhan, μετά την εμπλοκή της αρχικής ομάδας στη διεθνή πολιτική και τις κατηγορίες για προκατάληψη. «Όλες οι υποθέσεις πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζονται από την αρχή και, όπως είπε ο ΠΟΥ, μια πλήρως ανοιχτή και διαφανής επιστημονική διαδικασία είναι απαραίτητη», τόνισαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dr Maria Van Kerkhove και Dr Mike Ryan στο περιοδικό Science την Τετάρτη.

Οι τρεις επικεφαλής του οργανισμού απαρίθμησαν αποδεικτικά στοιχεία ενός ζωονοσολογικό συμβάντος, αλλά είπαν ότι η θεωρία πως η πανδημία προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα «δεν μπορεί να αποκλειστεί έως ότου υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συμβεί αυτό και τότε αυτά τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν ανοιχτά». Και προειδοποίησαν: «Η επόμενη ασθένεια Χ μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος».

Dr Yungui Yang

Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει έως και 200.000 δείγματα που βρίσκονται σε τράπεζες αίματος για ίχνη Covid, μια μακροχρόνια απαίτηση του ΠΟΥ και της διεθνούς κοινότητας. Οι επιστήμονες λένε ότι τα δείγματα αίματος από το 2019 θα μπορούσαν να φωτίσουν την προέλευση του ιού καθώς τα στοιχεία περιλαμβάνουν ημερομηνίες και τοποθεσίες. Αν και η Κίνα δήλωσε ότι θα κάνει την ανάλυση, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους επιστήμονες να δουν τα δεδομένα μόνοι τους.

Ο Dr Van Kerkhove δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι οι μελέτες δειγμάτων αίματος είναι «απολύτως κρίσιμες» για να κατανοήσουμε τις πρώτες μέρες της πανδημίας και είπε ότι ελπίζει ότι τα αποτελέσματα, η μεθοδολογία και τα ακατέργαστα δεδομένα θα κοινοποιηθούν διεθνώς. Τα μέλη της Sago αναλαμβάνουν μία από τις πιο δύσκολες επιστημονικές εργασίες και δεν θα λάβουν καμία αμοιβή.

Ο Dr Van Kerkhove, τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, δήλωσε στους New York Times ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην «επιστήμη» και όχι στην πολιτική. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην επιστήμη, συγκεντρώνοντας τα καλύτερα μυαλά του κόσμου προκειμένου να σκιαγραφήσουμε τι πρέπει να γίνει», είπε. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες επιστήμονες προσφέρθηκαν να συνφτάμουν, αρκετοί απέρριψαν την πρόσκληση επειδή η αρχική έρευνα είχε «πολιτικοποιηθεί», είπε ο Dr Van Kerkhove. Παραδέχτηκε ότι κάποιες χώρες πρότειναν ειδικούς, αν και η επίσημη υποστήριξη δεν είχε κανένα βάρος στη δημιουργία της ομάδας.

Ο ΠΟΥ είχε δημοσιοποιήσει από την αρχή τις λεπτομέρειες της διαδικασίας πρόσληψης για να ενθαρρύνει περισσότερους εμπειρογνώμονες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής να υποβάλουν αίτηση. Ελεύθερα να υποβάλουν αιτήσεις ήταν επίσης και μέλη της αρχικής ομάδας του ΠΟΥ και μάλιστα έξι από αυτά ήδη διορίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Watson, της Dr Marion Koopmans από τις Κάτω Χώρες και του Dr Hung Nguyen από το Βιετνάμ.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να υποβάλουν βιογραφικό και συνοδευτικές επιστολές καθώς και τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, έτσι ώστε να αποφευχθούν ζητήματα σαν την υπόθεση του Δρ Peter Daszak, ενός από τα αρχικά μέλη της ερευνητικής ομάδας, ο οποίες είχε στενές σχέσεις με το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan.

Η νέα ομάδα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες βιοασφάλειας, αλλά και ειδικούς σε νυχτερίδες και ζωονόσους, όπως ο Dr Supaporn Wacharapluesadee, ο οποίος συνέγραψε ένα έγγραφο σχετικά με ιούς τύπου Sars-Cov-2 που βρέθηκαν σε νυχτερίδες σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Η ομάδα θα ξεκινήσει την έρευνά της με συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών τόσο διαδικτυακά όσο και στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, αλλά είναι απίθανο να τους δοθεί πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα από την Κίνα.

Αυτή η έλλειψη πρόσβασης δυσκόλεψε τις εργασίες και της αρχικής ομάδας έρευνας, όπως ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2020, η οποία καθοδηγήθηκε από τον Δρ Peter Ben Embarek του ΠΟΥ και περιελάμβανε 10 άλλους κυνηγούς ιών, ειδικούς στη δημόσια υγεία και ειδικούς στην υγεία των ζώων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, το Κατάρ, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και τη Ρωσία.

Η αρχική ομάδα, που δημιουργήθηκε αφού τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ ζήτησαν περισσότερη έρευνα για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, πέρασε ένα μήνα στη Wuhan τον Φεβρουάριο του 2021 και παρήγαγε μια ασαφή έκθεση 123 σελίδων σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες.

Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan

Στην έκθεση τους ισχυρίστηκαν ότι ήταν πολύ πιθανό ότι ο Sars-Cov-2 να μεταδόθηκε από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άγνωστου ακόμα ζώου, αλλά -παρά τις προειδοποιήσεις ότι η αποκάλυψη της προέλευσης του Sars-Cov-2 θα μπορούσε να πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες- η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων προκάλεσε σφοδρές διεθνείς εντάσεις. Η έκθεση επικρίθηκε επειδή οι ειδκοί ισχυρίστηκαν ότι ένα εργαστηριακό ατύχημα ήταν «εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Κίνα είχε αποκρύψει βασικά δεδομένα.

Τα μέλη της ομάδας, κυρίως ο Δρ. Daszak, δέχθηκαν επίσης πυρά για δημόσια σχόλια τις πρώτες μέρες της πανδημίας, καθώς χαρακτήριζε οποιαδήποτε πιθανή διαρροή εργαστηρίου ως θεωρία συνωμοσίας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Deutsche Welle> Είναι ο Putin και η Gazprom πίσω από την ενεργειακή κρίση;
-Δεν είναι η πρώτη ατυχία που είχα στη ζωή μου…Ελπίζω να είναι η τελευταία…