kourdistoportocali.comNews DeskΟι πρώτοι σοβαροί τριγμοί στη Wall Street> Τα bonus των τραπεζικών στελεχών ενδέχεται να περικοπούν έως και 45%

Γράφει η Allison Morrow/CNN Business

Οι πρώτοι σοβαροί τριγμοί στη Wall Street> Τα bonus των τραπεζικών στελεχών ενδέχεται να περικοπούν έως και 45%

- Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς εκτίμησε πραγματικά το πόσο πολύ το ερέθισμα της πανδημίας θα δημιουργούσε μία τόσο μεγάλη φούσκα…

Πέρυσι ήταν μια πολυάσχολη, χαοτική χρονιά στη Wall Street. Οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και οι νέες εισαγωγές μετοχών προχωρούσαν ένα χιλιόμετρο το λεπτό, υποστηριζόμενες από μια γενικά χαρούμενη διάθεση. Η αμερικανική οικονομία ανέκαμπτε. Τα χρήματα προσφέρονταν ουσιαστικά δωρεάν για δανεισμό. Υπήρχε πόλεμος για τα ταλέντα μεταξύ των τραπεζών και άφθονη σαμπάνια για όλους…

Από την Allison Morrow/CNN Business

Όλη αυτή η δραστηριότητα σήμαινε μεγάλες, αγχωτικές ώρες για τους τραπεζίτες. Αλλά αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που ισχύει στη Wall Street: Εργαστείτε εδώ μέχρι σχεδόν να καταρρεύσετε και περιμένετε να μπει η παχυλή επιταγή μπόνους στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Μάλιστα, το μέσο μπόνους της Wall Street για το 2021 έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 257.500 $, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του New York State Controller. (Απλώς, για να είμαστε σαφείς: Αυτό είναι ένα ποσό μπόνους, όχι μια βασική αμοιβή. Άρα, ναι, δεν ζητάμε έρανο για αυτούς τους τύπους).

Φέτος, όμως, είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Όποιος περιμένει το ίδιο μεγάλο μπόνους θα απογοητευτεί. Η πληρωμή των μπόνους στη Wall Street περιορίζεται σημαντικά φέτος καθώς ο όγκος των συναλλαγών μειώνεται, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα απολύσουν προσωπικό στο τέλος του έτους.

Μια νέα έκθεση από την εταιρεία συμβούλων Johnson Associates προβλέπει ότι η αμοιβή των μπόνους στο τέλος του έτους θα μειωθεί στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με ορισμένους τραπεζίτες να βλέπουν τα μπόνους να πέφτουν ακόμα και κατά 45% ή περισσότερο από πέρυσι. «Είναι ένα πραγματικό σοκ», λέει ο Alan Johnson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς εκτίμησε πραγματικά το πόσο πολύ το ερέθισμα της πανδημίας θα δημιουργούσε μία τόσο μεγάλη φούσκα… Tώρα τα φώτα άναψαν και όλα είναι λίγο άσχημα τριγύρω».

Οι διαφορές μεταξύ 2022 και 2021 είναι, τουλάχιστον, έντονες. Πήγαμε από μια ταυραγορά σε μια αγορά αρκούδων (bear market). Από μια βαριεστημένη Fed σε ένα γεράκι που προσπαθεί να ξεσηκώσει τους πάντες με υψηλότερα επιτόκια. Πράγματι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει πλέον να σφίξουν τη ζώνη τους λίγο πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν. Ο αριθμός των παγκόσμιων αρχικών δημόσιων προσφορών μειώθηκε κατά 54% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το 2021, ανέφερε η Julia Horowitz νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μειώθηκαν κατά 25%.

Αυτά είναι άσχημα νέα για τις τράπεζες, οι οποίες συνήθως αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από τη σύναψη συμφωνιών. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική στην JPMorgan Chase μειώθηκαν κατά 61% το περασμένο τρίμηνο. Στη Morgan Stanley υποχώρησε 55%.

Φυσικά, λέει ο Johnson, αυτές οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι πολύ κερδοφόρες. «Πέρασαν από το στάδιο του να βγάζουν δύο τόνους λεφτά, σε έναν τόνο», λέει. «Αλλά είναι ακόμα ένας τόνος λεφτά». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μπόνους της Wall Street αυξάνονται και μειώνονται αναλόγως τη μοίρα των αγορών. Αλλά αυτό που σοκάρει τον Johnson είναι το πόσο γρήγορα άλλαξαν τα τραπέζια φέτος.

Οι τράπεζες που συνέχισαν τις προσλήψεις κατά την περίοδο της άνθησης του 2021 έχουν πλέον αναθεωρήσει τη στάση τους, πιθανότατα συνειδητοποιώντας, εκ των υστέρων, ότι έχουν πολύ προσωπικό.

«Θα υπάρξουν απολύσεις – όχι τεράστιες, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν απολύσεις ως το τέλος του έτους», λέει ο Johnson. Φυσικά, κανείς δεν γιορτάζει την προοπτική να μοιράζει ροζ δελτία (απολύσεων) ή να μειώνει τις αποδοχές. Ωστόσο, όπως σημειώνει «Τα προβλήματα εδώ φαντάζουν σαν νανάκια μπροστά σε εκείνα, τα γιγάντια των ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο», λέει ο Johnson. «Είναι κακό όταν το μπόνους σας κυμαίνεται από 1 εκατομμύριο $ έως 600.000 $, αλλά εξακολουθεί να είναι… $600.000».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK