kourdistoportocali.comNews DeskΟι New York Times γράφουν για το Bard, το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google που θέλει πολύ να διαφέρει

Γράφουν οι Nico Grant και Cade Metz

Οι New York Times γράφουν για το Bard, το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google που θέλει πολύ να διαφέρει

- Η Google ξεκίνησε το Bard ως ιστοσελίδα και όχι ως βασικό δομικό στοιχείο της μηχανής αναζήτησής της

Για περισσότερους από τρεις μήνες, τα στελέχη της Google ήταν θεατές καθώς ένα project της Microsoft και μια start-up από το Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται OpenAI εκτόξευαν τη φαντασία του κοινού με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Από τους Nico Grant και Cade Metz/New York Times

Αλλά την Τρίτη, η Google ανέβηκε στη σκηνή παρουσιάζοντας ένα chatbot που ονομάζεται Bard. Το νέο chatbot της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και θα φιλοξενεί επιπλέον χρήστες, χώρες και γλώσσες με την πάροδο του χρόνου, ανέφεραν στελέχη της Google σε συνέντευξή τους.

Η περιορισμένη αρχική διάθεση του Bard είναι η πρώτη δημόσια προσπάθεια της εταιρείας για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη τρέλα των chatbot που προκλήθηκε από την OpenAI και τη Microsoft, και έχει σκοπό να αποδείξει ότι η Google είναι σε θέση να παρέχει παρόμοια τεχνολογία. Αλλά η Google ακολουθεί μια πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει κριτική ότι πολλαπλασιάζουν μια απρόβλεπτη και μερικές φορές αναξιόπιστη τεχνολογία.

Ωστόσο, η κυκλοφορία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την αποτροπή μιας απειλής για την πιο προσοδοφόρα επιχείρηση της Google, τη μηχανή αναζήτησής της. Πολλοί στον κλάδο της τεχνολογίας πιστεύουν ότι η Google —περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας— έχει πολλά να χάσει και να κερδίσει από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει μια σειρά προϊόντων της Google να γίνουν πιο χρήσιμα, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει άλλες εταιρείες να περιορίσουν το τεράστιο project της Google, δηλαδή την επιχείρηση του Google Search. Ένα chatbot μπορεί να παράγει άμεσα απαντήσεις σε πλήρεις προτάσεις που δεν αναγκάζουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε μια λίστα αποτελεσμάτων, κάτι που θα πρόσφερε μια μηχανή αναζήτησης.

Η Google ξεκίνησε το Bard ως ιστοσελίδα και όχι ως βασικό δομικό στοιχείο της μηχανής αναζήτησής της, αρχίζοντας μία διαφορετική πορεία προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης και διατηρώντας παράλληλα μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας.

«Είναι σημαντικό η Google να αρχίσει να παίζει σε αυτόν τον χώρο, επειδή προς τα εκεί κατευθύνεται ο κόσμος», δήλωσε ο Adrian Aoun, πρώην διευθυντής ειδικών projects της Google. Ωστόσο, η μετάβαση στα chatbots θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανατροπή ενός επιχειρηματικού μοντέλου που βασίζεται στη διαφήμιση, είπε ο Aoun, ο οποίος είναι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της start-up υγειονομικής περίθαλψης Forward.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα διαδικτυακό chatbot που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και να γράψει εργασίες για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Δύο μήνες αργότερα, ο κύριος επενδυτής και συνεργάτης της εταιρείας, η Microsoft, πρόσθεσε ένα παρόμοιο chatbot στη μηχανή αναζήτησης Bing στο διαδίκτυο, δείχνοντας πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά στην οποία κυριαρχεί η Google για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Google έχει μπει στην κούρσα του ανταγωνισμού από τον Δεκέμβριο. Δήλωσε τότε «κόκκινο συναγερμό» ως απάντηση στην κυκλοφορία του ChatGPT, κάνοντας την τεχνητή νοημοσύνη κεντρική προτεραιότητα της εταιρείας. Και ώθησε ομάδες εντός της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών που ειδικεύονται στη μελέτη της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης να συνεργαστούν προκειμένου να επιταχύνουν την έγκριση μιας σειράς νέων προϊόντων.

Οι ειδικοί του κλάδου αναρωτήθηκαν για το πόσο γρήγορα η Google θα μπορούσε να αναπτύξει νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένου του ιλιγγιώδους ρυθμού της OpenAI και της Microsoft στην κυκλοφορία των δικών τους εργαλείων.

«Βρισκόμαστε σε μια μοναδική στιγμή», δήλωσε ο Chirag Dekate, αναλυτής στην εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Gartner. Το ChatGPT ενέπνευσε νέες νεοφυείς επιχειρήσεις, αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού και προκάλεσε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ της Google και της Microsoft, είπε, προσθέτοντας, «Τώρα που η ζήτηση της αγοράς έχει αλλάξει, έχει αλλάξει και η προσέγγιση της Google».

Η Google δοκιμάζει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται το Bard από το 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν την έχει κυκλοφορήσει πέρα από μια μικρή ομάδα πρώτων δοκιμαστών, επειδή, όπως τα chatbots που προσφέρονται από την OpenAI και τη Microsoft, δεν παράγει πάντα αξιόπιστες πληροφορίες και μπορεί να δείχνει προκατάληψη κατά των γυναικών και των μη λευκών ανθρώπων.

«Γνωρίζουμε καλά αυτά τα ζητήματα και πρέπει να το προωθήσουμε στην αγορά με υπευθυνότητα», δήλωσε ο Eli Collins, αντιπρόεδρος έρευνας της Google. «Ταυτόχρονα, βλέπουμε όλο τον ενθουσιασμό που επικρατεί στον κλάδο και στην αγορά που χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη».

Ο Collins και η Sissie Hsiao, αντιπρόεδρος της Google για προϊόντα, δήλωσαν σε συνέντευξή τους ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη καθορίσει έναν τρόπο να βγάλει χρήματα από το Bard.

Η Google ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη ερχόταν στις εφαρμογές παραγωγικότητάς της, όπως τα Έγγραφα και τα Φύλλα, τα οποία πληρώνουν οι επιχειρήσεις για να χρησιμοποιούν. Η υποκείμενη τεχνολογία θα είναι επίσης προς πώληση σε εταιρείες και προγραμματιστές λογισμικού που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα δικά τους chatbots ή να τροφοδοτήσουν νέες εφαρμογές.

«Είναι νωρίς για την τεχνολογία», είπε η Hsiao. «Εξερευνούμε το πώς αυτές οι εμπειρίες μπορούν να εμφανιστούν σε διαφορετικά προϊόντα».

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις είναι η αρχή του σχεδίου της Google να εισαγάγει περισσότερα από 20 προϊόντα και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, ανέφεραν οι New York Times, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας που ονομάζεται Δοκιμή αγορών και της δυνατότητας δημιουργίας προσαρμοσμένων εικόνων φόντου για βίντεο YouTube και τηλέφωνα Pixel.

Αντί να συνδυάζεται με τη μηχανή αναζήτησής του, το Bard είναι μια αυτόνομη ιστοσελίδα που διαθέτει ένα πλαίσιο ερωτήσεων. Στο κάτω μέρος μιας απάντησης υπάρχει ένα κουμπί «Google it», το οποίο οδηγεί τους χρήστες σε μια νέα καρτέλα με μια συμβατική σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης Google για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα στελέχη της Google παρουσίασαν το Bard ως ένα δημιουργικό εργαλείο σχεδιασμένο για τη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ποιημάτων και την παροχή καθοδήγησης σχετικά με το πώς να εμπλακούν τα παιδιά σε νέα χόμπι, όπως το ψάρεμα με μύγες. Η εταιρεία επιθυμεί να δει πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και θα βελτιώσει περαιτέρω το chatbot με βάση τη χρήση και τα σχόλια, δήλωσαν τα στελέχη της. Σε αντίθεση με τη μηχανή αναζήτησής του, ωστόσο, το Bard δεν σχεδιάστηκε κυρίως με σκοπό να είναι πηγή αξιόπιστων πληροφοριών.

«Θεωρούμε ότι το Bard είναι συμπληρωματικό της Αναζήτησης Google», είπε η Hsiao. «Θέλουμε να είμαστε τολμηροί στον τρόπο με τον οποίο καινοτομούμε με αυτήν την τεχνολογία καθώς και να είμαστε υπεύθυνοι».

Όπως παρόμοια chatbot, το Bard βασίζεται σε ένα είδος τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται μοντέλο μεγάλου γλωσσικού μοντέλου ή L.L.M., το οποίο μαθαίνει δεξιότητες αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων από όλο το Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι το chatbot συχνά παίρνει λάθος δεδομένα και μερικές φορές δημιουργεί πληροφορίες χωρίς να προειδοποιεί για το αν είναι αξιόπιστες -ένα φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης που οι ερευνητές αποκαλούν ψευδαίσθηση. Η εταιρεία είπε ότι είχε εργαστεί για να περιορίσει αυτή τη συμπεριφορά, αλλά αναγνώρισε ότι οι έλεγχοι της δεν ήταν απολύτως αποτελεσματικοί.

Όταν τα στελέχη της Google παρουσίασαν το chatbot, αρνήθηκαν να το βάλουν να απαντήσει σε μια ιατρική ερώτηση γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ακριβείς και σωστές πληροφορίες. Αλλά το bot περιέγραψε επίσης ψευδώς την πηγή του για μια απάντηση που έδωσε σχετικά με την Αμερικανική Επανάσταση.

Η Google δημοσιεύει μια δήλωση αποποίησης ευθύνης κάτω από το πλαίσιο ερωτημάτων του Bard, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα: «Το Bard ενδέχεται να εμφανίζει ανακριβείς ή προσβλητικές πληροφορίες που δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Google». Η εταιρεία παρέχει επίσης στους χρήστες τρεις επιλογές απαντήσεων για κάθε ερώτηση και τους επιτρέπει να παρέχουν σχόλια σχετικά με τη χρησιμότητα μιας συγκεκριμένης απάντησης.

Όπως το Bing chatbot της Microsoft και παρόμοια ρομπότ από νεοσύστατες εταιρείες όπως το You.com και το Perplexity, το chatbot σχολιάζει τις απαντήσεις του από καιρό σε καιρό, ώστε οι χρήστες να μπορούν να ελέγχουν τις πηγές του. Και συνδυάζεται με το ευρετήριο της Google για όλους τους ιστότοπους, έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Αυτό μπορεί να κάνει το chatbot πιο ακριβές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες. Ακόμη και με την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες διαδικτυακές πληροφορίες, εξακολουθεί να παραθέτει ανακριβή γεγονότα και να δημιουργεί παραπληροφόρηση. «Τα L.L.M.s είναι δύσκολα», τόνισε ο Collins, αντιπρόεδρος έρευνας της Google. «Το Bard δεν αποτελεί εξαίρεση».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK