kourdistoportocali.comNews DeskΟι New York Times εξηγούν> Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξαφνικά καταρρέουν

Γράφει ο Stanley Reed

Οι New York Times εξηγούν> Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξαφνικά καταρρέουν

Ωστόσο, οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για παραδόσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 διαπραγματεύονται ήδη περισσότερο από 40% υψηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται και η χειμερινή περίοδος πλησιάζει. Αυτός ο συνδυασμός θα έπρεπε να αποτελεί τη συνταγή για υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο, ωστόσο, το κόστος του καυσίμου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη θέρμανση των σπιτιών και για την τροφοδοσία σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας, έχει πέσει κατακόρυφα.

Από τον Stanley Reed/New York Times

Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα έπεσε σε επίπεδο που είναι περισσότερο από 70% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Αυγούστου. Ένας από τους κύριους λόγους για την πτώση των τιμών είναι ότι η Ευρώπη, τουλάχιστον προς το παρόν, έχει όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται. Το γεγονός αυτό οφείλεται, εν μέρει, ότι το καλοκαίρι η Ευρώπη προχώρησε σε τρελές αγορές αερίου καθώς η Ρωσία, ο επί μακρόν κύριος προμηθευτής της, μείωσε τη ροή του δικού της φυσικού αερίου.

Σε ολόκληρη την ήπειρο, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αναπλήρωσαν επιθετικά τις ποσότητες φυσικού αερίου που αποθήκευσαν. Μετά από παρότρυνση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υψηλό κόστος, οι εταιρείες ενέργειας και οι κυβερνήσεις έχουν γεμίσει υπόγειες δεξαμένες και άλλες εγκαταστάσεις με περισσότερο από το 90% της χωρητικότητας τους, σε σύγκριση με λιγότερο από 80% πριν από ένα χρόνο.

Λίγο νωρίτερα, εταιρείες που πουλούν φυσικό αέριο, ωθούμενες από τις υψηλές τιμές, είχαν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά πλοία με τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου ή L.N.G., κατέπλευσαν στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) που παράγουν μεγάλες ποσότητες αερίου.

Η βιασύνη για την πώληση στην Ευρώπη ήταν τόσο μεγάλη που τα πλοία περιπλανώνται ακόμα στα ανοικτά των ακτών περιμένοντας σε πολυσύχναστους τερματικούς σταθμούς προκειμένου να ξεφορτώσουν τα φορτία τους. Ένα παράδειγμα της υπερβολής: Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον ένα μεγάλο τάνκερ με L.N.G. από την Αλγερία που είχε κατεύθυνση την Ευρώπη φαίνεται να πλέον να έχει εκτραπεί από την πορεία του πλέοντας προς την Ασία και αναζητώντας καλύτερες τιμές, σύμφωνα με τη Laura Page, αναλύτρια της Kpler, μίας εταιρείας ερευνών.

Τα υγιή αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν πλέον ένα εξαιρετικά σημαντικό απόθεμα έναντι περαιτέρω πιθανών διακοπών των ρωσικών προμηθειών ή άλλων κραδασμών της αγοράς.

«Έχουμε επίπεδα αποθήκευσης που δεν θα μπρούσαμε να ονειρευτούμε πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος για την έρευνα αερίου στη Wood Mackenzie, μια εταιρεία συμβούλων.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετριάζονται

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμεύει ως κύρια πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη, έχει μειωθεί απότομα, ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τις τιμές. Ένα πιο ζεστό από το συνηθισμένο ξεκίνημα του φθινοπώρου σε πολλά μέρη της Ευρώπης σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πολλή, ή και καθόλου, θερμότητα.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μπορεί να είναι φευγαλέα καθώς το φυσικό αέριο που πρόκειται να παραδοθεί στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα πωλείται ήδη στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης με σημαντική αύξηση της τρέχουσας τιμής. Οι ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές που σημειώθηκαν καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν ιστορικά υψηλές, ακόμη και μετά την πρόσφατη πτώση, διαπραγματευόμενες στο διπλάσιο του επιπέδου που είχε οριστεί εκείνη την εποχή πριν από ένα χρόνο και ακόμη υψηλότερα σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις που διψούν για ενέργεια, όπως τα μεταλλουργεία αλουμινίου, τα χαλυβουργεία και τα εργοστάσια λιπασμάτων να έχουν, τουλάχιστον προσωρινά, κλείσει. Στην Ιταλία, έναν μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου, η ζήτηση για το καύσιμο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μειώθηκε περίπου 10% σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πριν από ένα χρόνο.

Η απειλή του πλαφόν έχει επίσης επιβαρύνει τις αγορές, λένε οι αναλυτές. Η πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αν και εξακολουθεί να παραμένει ομιχλώδης, πιθανότατα μειώνει τις τιμές, λένε οι αναλυτές. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να προκαλέσουν τον δικό τους πόνο, σύμφωνα με τον Henning Gloystein, διευθυντή του Eurasia Group, μιας εταιρείας πολιτικού κινδύνου.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες ασχολούνται με την αγορά φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την πώληση σε πελάτες, έχουν ήδη υποστεί ζημίες λόγω της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και μπορεί να έχουν παραγγείλει ακριβό L.N.G. ως αποζημίωση για τις χαμένες προμήθειες. Τώρα, λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτηση, θα μπορούσαν να κολλήσουν με το συγκεκριμένο καύσιμο. «Αυτό μπορεί να αναγκάσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να πουλήσουν τα ακριβά φορτία τους πολύ πιο φθηνά αλλού, προκαλώντας ίσως μεγάλη δημοσιονομική ζημιά», είπε ο Gloystein.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν το κίνητρο για την ανάπτυξη ακριβότερων καθαρών καυσίμων όπως το υδρογόνο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για τον ανασχεδιασμό των αγορών εμπορευμάτων προκειμένου να σπάσει η σύνδεση μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο.

«Η μπάλα κυλάει και πιστεύω ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή της ανάγκης για αλλαγή», δήλωσε ο Martin Young, αναλυτής της Investec, μιας επενδυτικής τράπεζας, με έδρα το Λονδίνο.

Και οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να νιώσουμε άνετα με τις προοπτικές για φθηνότερο φυσικό αέριο, καθώς οι αγορές αντιδρούν σε συνθήκες που μπορεί να μην διαρκέσουν. Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο για παράδοση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 διαπραγματεύονται περισσότερο από 40% υψηλότερα από ό,τι τον Νοέμβριο.

Οι τιμές θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα εάν η Ρωσία διέκοπτε τις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ή εάν υπήρχε δολιοφθορά στην ενεργειακή υποδομή, όπως οι ανεξήγητες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream που εκτείνονται από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Έπειτα, είναι και ο καιρός. «Η δοκιμή θα έρθει όταν έχουμε το πρώτο κρύο και η αποθήκευση αρχίσει να αδειάζει», δήλωσε ο Jonathan Stern, ιδρυτής του προγράμματος αερίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Θα δούμε πώς θα αντιδράσει η αγορά σε αυτό».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK