kourdistoportocali.comNews DeskOι δήθεν φίλοι μας Παλαιστίνιοι που συγχαίρουν τον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Πάρτο αλλιώς

Oι δήθεν φίλοι μας Παλαιστίνιοι που συγχαίρουν τον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο»

Ξοδέψαμε μία ολόκληρη μεταπολίτευση για να τους θεωρούμε φίλους μας.
Κυρίως εξαιτίας της φιλίας Παπανδρέου-Αραφάτ.
Για να φθάσουμε σήμερα στο σημείο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς να χαιρετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!
Είναι ο ίδιος ηγέτης που τώρα αποκαλεί «προδοσία» τη συμφωνία Ισραήλ-Εμιράτων.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, που πρόσφατα χαιρέτισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατήγγειλε την Πέμπτη τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του.
«Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει και καταγγέλλει την τριμερή, αιφνίδια ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Αμπάς.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Αμπάς στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη (Ιουδαία), ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού».
Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.
Ωστόσο, εάν κάποιος πρόδωσε τους Άραβες μάλλον είναι η ηγεσία των Παλαιστινίων, που συμμάχησαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον νεο-οθωμανισμό.
Νετανιάχου: «Έφερα την ειρήνη, αναβάλλω αλλά δεν αποποιούμαι την προσάρτηση»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του την Πέμπτη.
Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης.
Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ (σ.σ. τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ) και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
«Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», συνέχισε.
Η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα αποτελούσε μέρος του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προέβλεπε επίσης την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης (Ιουδαίας), ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου και του πρώην πολιτικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς αναμενόταν να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για αυτήν την προσάρτηση.
Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα.
«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», επέμεινε.
Ντ. Τραμπ: «Είναι μια ιστορική στιγμή»
Η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ουσιαστικά ανέστειλε το ενδεχόμενο προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών όπου υπάρχουν εβραϊκοί επικοισμοί στο Ισραήλ, παρότι αποδοκιμάστηκε από την ηγεσία των Παλαιστινίων έτυχε θετικής ανταπόκρισης στον υπόλοιπο κόσμο.
Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρχικά με ανάρτησή στο twitter και εν συνεχεία σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του έκανε λόγο για «Eπανάσταση σήμερα!
»Ιστορική Ειρηνική Συμφωνία ανάμεσα στους δύο σπουδαίους φίλους μας, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Επιπλέον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επαίνεσε τη συμφωνία.
«Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για δύο από τα πιο προηγμένα, τεχνολογικά προηγμένα κράτη του κόσμου και αντικατοπτρίζει το κοινό περιφερειακό όραμά τους για μια οικονομικά ολοκληρωμένη περιοχή», είπε σε δήλωση.
«Απεικονίζει επίσης τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές, ως μικρά – αλλά ισχυρά – έθνη», είπε ο Αμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόσθεσε: «Ευλογημένοι είναι οι ειρηνευτές. Mabrouk και Mazal Tov».
Σύντομη ιστορική αναδρομή στη «καυτή ζώνη» της Παλαιστίνης
Η Αίγυπτος είχε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1979, ακολουθούμενη από την Ιορδανία το 1994.
Η Μαυριτανία αναγνώρισε το Ισραήλ το 1999, αλλά αργότερα έληξε τις σχέσεις το 2009 για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εκείνη την εποχή.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια ομοσπονδία με επτά βασίλεια στην αραβική χερσόνησο.
Ιδρύθηκε το 1971, η χώρα -όπως και άλλα αραβικά κράτη τότε- δεν αναγνώρισε το Ισραήλ εξαιτίας του παλαιστινιακού ζητήματος.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Μετά τους επιφανείς Εβραίους καθηγητές του Columbia University έρχονται συνάδελφοί τους του Stanford University να υποστηρίξουν ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι πιο επικίνδυνα από τον ιό. Επιστολή σε Biden-Johnson
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Αναβρασμός στην Apple> Ο Tim Cook απαιτεί από τις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στο γραφείο
Henry Kissinger> Είμαστε στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Σάρωσε η εκλεκτή του Trump στο Wyoming
Αποκάλυψη New York Times> Απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα προγράμματα ανακούφισης για την Covid-19 στις ΗΠΑ
Ανδρέας Σταματιάδης-Ανθή Παπακώστα> Χόρεψε μαζί μου ως το τέλος του πολέμου. Σκηνοθεσία Τίγρης
Αποκάλυψη> Η Angelina Jolie έχει μηνύσει το FBI απαιτώντας να μάθει γιατί ο Brad Pitt δεν συνελήφθη για βιαιοπραγία εναντίον εκείνης και των παιδιών της
Αντώνης Δρογώσης> Ο Αρχιτέκτονας που υπογράφει ίσως το πιο φιλόξενο ξενοδοχείο της Μυκόνου. Αυτό είναι το Atlantis
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή