kourdistoportocali.comNews DeskΟι CEO επαναβεβαιώνουν την εξουσία τους

Βreaking news

Οι CEO επαναβεβαιώνουν την εξουσία τους

«Όλη αυτή η ιδέα της εργασίας από οπουδήποτε πήγε πολύ μακριά»

Οι CEO επαναβεβαιώνουν την εξουσία τους τώρα που οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας εν μέσω αυξανόμενων απολύσεων. «Όλη αυτή η ιδέα της εργασίας από οπουδήποτε πήγε πολύ μακριά», σημειώνουν στο άρθρο τους στη The Wall Street Journal οι Chip Cutter και Theo Francis.

Τα αφεντικά της Αμερικής αρχίζουν να αισθάνονται και πάλι αυταρχικά.

Πολλά στελέχη λένε ότι δεν προσπαθούν πλέον να διατηρήσουν εργαζομένους, μετά από αρκετά χρόνια που έκαναν ό,τι χρειαζόταν για να κρατήσουν τους ανθρώπους στο προσωπικό. Οι αυξήσεις στους μισθούς επιβραδύνονται. Για ορισμένες θέσεις εργασίας, η πρόσληψη γίνεται ευκολότερη. Τα στελέχη εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή για να εξορθολογίσουν τις λειτουργίες ή να περικόψουν τα έργα, αποβάλλοντας προσωπικό που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να χάσουν.

Ένα κύμα εταιρικών απολύσεων που ξεκίνησε από την τεχνολογία ρέει τώρα σε άλλους κλάδους. Τις τελευταίες εβδομάδες, εργοδότες τόσο διαφορετικοί όσο η κατασκευάστρια παιχνιδιών Hasbro Inc., ο γίγαντας χημικών προϊόντων Dow Inc. και η πρωτοπόρος στις πληρωμές PayPal Holdings Inc. ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας, μετά από μειώσεις σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google της Alphabet Inc. και οι εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs Group Inc. Την Τετάρτη, η FedEx Corp. και η startup ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive Inc. δήλωσαν ότι θα περικόψουν θέσεις εργασίας.

Μέσα σε πολλούς οργανισμούς, υπάρχει μια αλλαγή στο συναίσθημα, λένε στελέχη και οι σύμβουλοί τους. Οι εργοδότες που ένιωσαν ότι είχαν μικρότερη μόχλευση στη στενή αγορά εργασίας των τελευταίων δύο ετών λένε ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη στις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους. Πολλοί αισθάνονται λιγότερη πίεση να προσλάβουν γρήγορα για να αποφύγουν να χάσουν έναν κορυφαίο υποψήφιο. Άλλοι επιβάλλουν εντολές παρουσίας στο γραφείο που προηγουμένως αγνοούνταν από ορισμένους υπαλλήλους.

«Υπάρχει ένα τμήμα CEO που λέει: «Εντάξει, πήρα πίσω την εξουσία», είπε ο Tim Ryan, U.S. chair και senior partner της PricewaterhouseCoopers LLP, προσθέτοντας ότι δεν συμμερίζεται αυτό το συναίσθημα προσωπικά.

Τα τελευταία χρόνια, η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας μετατοπίστηκε προς τους εργαζόμενους, λένε στελέχη, καθώς οι εταιρείες έπρεπε να δελεάσουν επιθετικά τους υπαλλήλους. Καθώς συμβαίνουν απολύσεις, ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο εξυπηρετικοί στις ανάγκες των εταιρειών, δήλωσε ο Christian Ulbrich, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας real estate Jones Lang LaSalle Inc. Αυτό περιλαμβάνει τη σκέψη για το πού κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους.

«Όλη αυτή η ιδέα της εργασίας από οπουδήποτε πήγε πολύ μακριά», είπε ο κ. Ulbrich. «Είμαι ανοιστός στην ευελιξία και υποστηρίζω ότι η δουλειά και η ζωή πρέπει να βρουν ένα ευέλικτο είδος συνεργασίας…αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε «Δευτέρα και Παρασκευή, δουλεύω πάντα από το σπίτι»».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι πρόσφατες τάσεις, οι απολύσεις, θα βοηθήσουν να υπάρξει μια μικρή ισορροπία σε αυτό»

Η αγορά εργασίας παραμένει ιστορικά σφιχτή. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο και οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Περίπου 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παρέμειναν ακάλυπτες τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι απολύσεις τον Δεκέμβριο ήταν υψηλότερες από ό,τι πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα για τον μήνα. Στους μεγαλύτερους χώρους εργασίας, οι απολύσεις παρέμειναν πολύ κάτω από αυτά τα επίπεδα, ενώ οι προσλήψεις παρέμειναν ισχυρές και λιγότεροι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021.

Υπάρχουν όμως σημάδια ψύξης. Οι προσλήψεις τον Δεκέμβριο ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων δύο ετών και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal εκτιμούν ότι τα κέρδη του αριθμού των εργαζομένων επιβραδύνθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο και οι αυξήσεις των μισθών από έτος σε έτος μειώθηκαν. Το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου την Παρασκευή.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, και οι επενδυτές και τα στελέχη εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν μπορεί να το πετύχει αυτό χωρίς να σπρώξει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Ενώ οι επενδυτές φαίνεται να περιμένουν από τη Fed να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση», οι περισσότεροι CEO πιστεύουν ότι έρχεται ύφεση φέτος.

Πολλά στελέχη λένε στις ομάδες να αφήσουν ανοιχτές θέσεις ή να εξετάσουν εξονυχιστικά τις προσλήψεις.

«Δεν είναι τόσο ανήσυχοι», είπε ο Jonas Prising, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στελέχωσης ManpowerGroup Inc. «Κοιτάνε έξω και λένε: «Ουάου, οπότε μάλλον μπορούμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας εδώ για μια στιγμή».

Την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta Platforms Inc. Mark Zuckerberg ανακήρυξε το 2023 «έτος αποτελεσματικότητας» στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Μετά την ανακοίνωση 11.000 απολύσεων τον Νοέμβριο, η εταιρεία είπε ότι εξετάζει προσεκτικά τις ανάγκες προσλήψεων, επαναξιολογεί έργα και μειώνει τα επίπεδα διαχείρισης. Ο κ. Zuckerberg χρησιμοποίησε τη λέξη «αποτελεσματικότητα» 19 φορές σε συνομιλία με αναλυτές.

Ο Ιανουάριος είναι συνήθως ο μήνας αιχμής για απολύσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια ισχυρής ανάπτυξης, δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος για τον ιστότοπο διαδικτυακών θέσεων εργασίας ZipRecruiter Inc. Σε πολλούς τομείς, οι απολύσεις παρέμειναν πολύ κάτω από τα προπανδημικά επίπεδά τους—περίπου 1,35 εκατομμύρια συνολικά τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με περίπου 1,9 εκατομμύρια το μήνα κατά τη διάρκεια της ισχυρής αγοράς εργασίας πριν από την πανδημία, είπε η κ. Pollak. Τρεις εξαιρέσεις είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, information, η μεταφορά και η αποθήκευση, όπου οι απολύσεις είναι 20% έως σχεδόν 50% υψηλότερες.

Μέρος της αύξησης των περικοπών θέσεων εργασίας αντικατοπτρίζει το τέλος της δραματικής ανάπτυξης που οφείλεται στην πανδημία και τα lockdown και η μακροχρόνια περίοδος των επιτοκίων που διατηρήθηκαν χαμηλά για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναχρηματοδοτήθηκαν, οι εταιρείες ανέπτυξαν δυνατότητες τηλεργασίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο ώθησε τη ναυτιλία οι όγκοι και οι χρηματιστηριακές χρηματιστηριακές εταιρείες σημείωσαν άνθηση. Ταυτόχρονα, όταν τα χαμηλά επιτόκια έκαναν τις επενδύσεις στην τεχνολογία φθηνότερες, οι εταιρείες πλοηγήθηκαν στη στενή αγορά εργασίας εν μέρει με αλλαγές που τους άφησαν σε θέση να λειτουργούν με μικρότερο εργατικό δυναμικό.

«Η συρρίκνωσή τους τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό σημάδι μιας μεταπανδημικής εξισορρόπησης και εξομάλυνσης της οικονομίας», είπε η κ. Pollak.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως σήμα στη Wall Street ότι τα στελέχη επικεντρώνονται στην οικονομική πειθαρχία.

Τα κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέλεξε η εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων Refinitiv.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα μειωθούν κατά 2,4% από τα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2021 ή 6,4% εξαιρουμένου του ασταθούς ενεργειακού τομέα, ανέφερε η Refinitiv. Το καθαρό εισόδημα αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 6% εξαιρουμένων των επιπτώσεων των εξαγορών μετοχών και οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο ανήσυχοι, με ένα μέτρο της εμπιστοσύνης των καταναλωτών να πέφτει σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται εντός ενός έτους από την ύφεση. Η Conference Board, μια εταιρεία επιχειρηματικών ερευνών, είπε ότι οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες τον Ιανουάριο, αλλά άρχισαν να ανησυχούν περισσότερο για τους επόμενους έξι μήνες.

Για τις εταιρείες, τα εμπόδια που εμφανίστηκαν νωρίτερα στην πανδημία αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Ενώ τα στελέχη κάποτε θρηνούσαν για τη «Μεγάλη παραίτηση» και την απότομη αύξηση του κύκλου εργασιών, πολλές εταιρείες λένε τώρα ότι το προσωπικό μένει περισσότερο στις δουλειές τους.

Η μείωση του εργατικού δυναμικού στην εταιρεία μετρήσεων Nielsen Co. αυξήθηκε πάνω από 10% στις αρχές του 2022, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος David Kenny. Η Nielsen διπλασίασε το μέγεθος της ομάδας στρατολόγησης της πέρυσι και επιτάχυνε τις προσλήψεις, επειδή περίμενε να αναπτυχθεί. Στη συνέχεια, καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συνεχίστηκε, ο κ. Kenny είπε ότι η εταιρεία, η οποία απασχολούσε περίπου 15.000 άτομα στα τέλη του 2021, είδε μια αλλαγή. Ο εθελοντικός κύκλος εργασιών άρχισε να μειώνεται το περασμένο καλοκαίρι, σε περίπου 2%, και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραμείνουν στους ρόλους τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Nielsen πραγματοποίησε ορισμένες απολύσεις, είπε.

«Το μαστίγιο ήταν τεράστιο», είπε ο κύριος Kenny. «Περάσαμε από τη πείνα στη labor pool (η labor pool είναι διαθέσιμες ομάδες εργασίας- μια πηγή εκπαιδευμένων και ειδικευμένων εργαζομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα κεντρικό ρόλο)».

Στην τεχνολογική εταιρεία Hewlett Packard Enterprise Co., τα ποσοστά φθοράς πλησίασαν το 10% πριν από μερικά χρόνια, αλλά έκτοτε έπεσαν σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Antonio Neri. Τα επίπεδα τζίρου στη Ball Corp., η οποία κατασκευάζει κουτιά αναψυκτικών και άλλα προϊόντα από αλουμίνιο, διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα αρχίζουν να ομαλοποιούνται, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dan Fisher.

«Αρχίζετε να βλέπετε απολύσεις και αυτό είναι μία αφύπνιση για τους ανθρώπους», είπε ο κ. Fisher. «Η σταθερότητα και η αξιοπιστία ενός εργοδότη έχει αρχίσει να έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι τα τελευταία χρόνια».

Όσοι εξακολουθούν να προσλαμβάνουν τώρα λένε ότι παρατηρούν μια μετατόπιση. Στην εταιρεία βιοεπιστημών Thermo Fisher Scientific Inc., ο Διευθύνων Σύμβουλος Marc Casper είπε ότι καθώς ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας περιορίζονται, είχε μεγαλύτερη επιτυχία προσλαμβάνοντας επιστήμονες δεδομένων και άλλους με προηγμένες δεξιότητες. «Η διάσταση της πρόσληψης είναι λίγο πιο εύκολη από ό,τι ήταν», είπε ο κ. Casper.

Περίπου 400.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για περίπου 1.300 κενές θέσεις πέρυσι στην εταιρεία υποδομής κυβερνοασφάλειας και διαδικτύου Cloudflare Inc. και ο Διευθύνων Σύμβουλος Matthew Prince προβλέπει ότι η εταιρεία θα δει πολύ περισσότερους αιτούντες το 2023, με βάση τον πρώιμο όγκο αιτήσεων τον Ιανουάριο. «Το ποσό των ταλέντων που υπάρχει στην αγορά εργασίας είναι αρκετά σημαντικό», είπε ο κ. Prince. «Αυτή είναι μια στιγμή που μπορούμε να επενδύσουμε και πραγματικά να μαζέψουμε καταπληκτικούς ανθρώπους που είναι εκεί».

Ακόμη και εταιρείες που δεν προσέλαβαν επιθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας λένε ότι χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή για να επανεξετάσουν τις εταιρικές προτεραιότητες. Στην εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Hologic Inc., ο Διευθύνων Σύμβουλος Steve MacMillan είπε ότι ζήτησε από τις ομάδες του να είναι αμείλικτες στον επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων των έργων, διασφαλίζοντας ότι το προσωπικό εργάζεται σε εργασίες που έχουν σημασία, είτε στην έρευνα και ανάπτυξη είτε στο marketing.

Όταν οι ομάδες θέλουν να προσλάβουν, ο κ. MacMillan είπε ότι ρωτά εάν ένας υπάρχων ρόλος μπορεί να ανακατανεμηθεί. Τι θέλει να αποφύγει: Προσωπικό που είναι απασχολημένο με καθήκοντα μικρής σημασίας για την εταιρεία. Η Hologic, η οποία εδρεύει στο Marlborough της Μασαχουσέτης, είχε περίπου 7.000 υπαλλήλους στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι από την ίδια περίοδο του 2021. «Είμαστε πολύ πιο σταθεροί και αυξανόμενοι», είπε.

Μερικοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να πιέζουν τα αφεντικά τους. Αφού η Google είπε τον περασμένο μήνα ότι θα περικόψει 12.000 θέσεις, με τον CEO Sundar Pichai να γράφει σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους ότι η εταιρεία είχε «προσλάβει για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα», η Alphabet Workers Union αντιτάχθηκε σε αυτό το σκεπτικό.

«Η «οικονομία» δεν είναι ο λόγος που 12.000 από τους συναδέλφους μας έχασαν τις δουλειές τους», έγραψε το συνδικάτο, σημειώνοντας τα δισεκατομμύρια κέρδη που κέρδισε η εταιρεία το πρόσφατο τρίμηνο και τις εξαγορές μετοχών πέρυσι. «Τα στελέχη της Google επέλεξαν τις εξαγορές μετοχών αντί των εργαζομένων τους».

Το σωματείο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Ένας εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα ​​από το προηγούμενο σημείωμα του κ. Pichai.

Ο Dan Rosensweig, επί μακρόν στέλεχος της Silicon Valley και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαδικτυακής εκπαίδευσης Chegg Inc., είπε ότι στις συνομιλίες του με στελέχη, είναι σαφές ότι λίγοι θέλουν να αφήσουν τους υπαλλήλους. Πολλές εταιρείες απλώς προσέλαβαν πολύ γρήγορα ενώ αυξάνονταν και τώρα διορθώνονται, είπε.

«Ακούτε αυτά τα μιμίδια να κυκλοφορούν όπως: «Θέλουν να πάρουν πίσω την εξουσία στους υπαλλήλους τους», είπε ο κ. Rosensweig. «Δεν είναι αυτό που θέλουν», πρόσθεσε. “Αυτό είναι: “Απλώς κάναμε λάθος. Ο κόσμος άλλαξε γρήγορα.”

 

 

Write to Chip Cutter at chip.cutter@wsj.com and Theo Francis at theo.francis@wsj.com

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK