kourdistoportocali.comNews DeskOι αριθμοί του Covid-19 στην Ελλάδα. Γιατί πάμε καλά...

Giorgos Pappas>Ημερολόγιο κορωνοϊού, 31 Μαρτίου 2020

Oι αριθμοί του Covid-19 στην Ελλάδα. Γιατί πάμε καλά…

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο 1135 κάνουν ουσιαστικά Διαλογή, όπως στα επείγοντα που λειτουργούν σωστά

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 31 Μαρτίου 2020, γιατί πάμε καλά με νέους αριθμούς, Ελληνικούς και διεθνείς, τι άλλαξε στους αναλυτικότερους Ελληνικούς θεραπευτικούς αλγόριθμους και ποια κενά συνεχίζουν να έχουν, και τι μάθαμε σήμερα από νεώτερες έρευνες (περί καρδιάς, μετάδοσης, μετάγγισης, και αντισωμάτων):

Από τον Giorgos Pappas [fb]

1. Ελληνικά και διεθνή στατιστικά: Ποιοι νομοί της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη κρούσμα (τουλάχιστον σοβαρό): Δράμα, Χαλκιδική, Γρεβενά (παρά την γειτνίαση με Κοζάνη-Καστοριά), Καρδίτσα, Θεσπρωτία (παρά το ότι είναι πύλη πλοίων από Ιταλία), Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Κόρινθος, Χίος. Να συνεχίσουν έτσι ευχόμαστε. Επιδημιολογικά η κατάσταση παραμένει σταθερή: αργή αύξηση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, το φορτίο σε πολλά νοσοκομεία της επικράτειας είναι κυρίως προληπτικό, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Αχαΐα, Κοζάνη, Θράκη είναι επιβαρυμένες. Ελπίζουμε να μην μας απορρυθμίσει κρουαζιερόπλοιο.

2. Για να καταλαβαίνουμε πόσο καλά πάμε, δυο απόλυτα στατιστικά, πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και πόσοι νεκροί ανά εκατομμύριο. Έχουμε και λέμε για ΜΕΘ: Ελλάδα 8,1 νοσηλευόμενοι ανά εκατομμύριο, Ισπανία 120!, Ιταλία 66, Γαλλία 75, Ολλανδία 61, Γερμανία 24. Πάμε και στη θνησιμότητα: Ελλάδα 4,6 ανά εκατομμύριο, Ιταλία 191!, Ισπανία 175!, Ολλανδία 50, Γαλλία 45, ΗΠΑ 11, Γερμανία 3,8. Αυτοί είναι οι κρίσιμοι αριθμοί και είναι αριθμοί που δεν επηρεάζονται από το πόσα τεστ κάναμε.

3. Ελληνικοί αλγόριθμοι αντιμετώπισης, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, θέλει λίγο ψάξιμο να βρεθούν: έγιναν δύο πλέον και αναλυτικότεροι. Ο πρώτος κρίνει πώς θα αντιμετωπισθεί κατ’ οίκον ο διαγνωσμένος, έχει ενδιαφέρον ότι δευκρινίζει τι θεωρείται υποκείμενο επιβαρυντικό νόσημα: “σοβαρή καρδιοπάθεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, ανοσοκαταστολή από χημειοθεραπείες ή από ανοσοκατασταλτικά ή μεταμόσχευση ή ανεξέλεγκτη HIV λοίμωξη, Διαβήτης, Νεφρική Ανεπάρκεια, Ηπατική Ανεπάρκεια, σεσημασμένη παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >40, να είσαι δηλαδή άνδρας ύψους 1.80 και 130 κιλά, ή γυναίκα ύψους 1.70 και 115 κιλά). Σωστή και η υπενθύμιση στον αλγόριθμο πως όλα τα φάρμακα έχουν αλληλεπιδράσεις, να έχουν όλοι στο νου τους τι παίρνει ο ασθενής. Εδώ υπάρχει βέβαια το επιμένον κενό, στο ποιος παρακολουθεί τον ασθενή στο σπίτι, και ο αλγόριθμος λέει “ο οικογενειακός γιατρός”. Το είπε και ο υφυπουργός, αλλά μάλλιασε η γλώσσα πολλών να λέμε ότι ΔΕΝ έχει εξοπλισμό ο οικογενειακός για κατ’ οίκον επίσκεψη και δη σε τεκμηριωμένο κρούσμα, εκτός αν εννοεί ο αλγόριθμος να εκτιμηθεί ο ασθενής από το τηλέφωνο. Από την άλλη, ακούω την επίσης εύκολη διαμαρτυρία του τύπου “εγώ δεν έχω δηλώσει γιατρό, και δεν έχω οικογενειακό, και πήγαινα στο ΙΚΑ, και, και…” Κοιτάξτε, είναι πάρα πολλοί οι γιατροί που θεωρούμε αυτονόητο πως θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς οποιουδήποτε, είτε είμαστε ¨οικογενειακοί του” ή όχι, στο μέτρο που μπορούμε και γνωρίζουμε. Συνεπώς, δεν ξεμένει κανείς από γιατρό, ούτε έβαλε κάποιος γιατρός χρονοχρέωση στο τηλέφωνο (ελπίζω).

4. Ο ενδονοσοκομειακός αλγόριθμος έχει αλλαγμένα (προς το ορθότερο λέω εγώ) θεραπευτικά ήδη, αλλά έχει πλέον και κριτήρια για το πότε θα μπει ο ασθενής στο νοσοκομείο με βάση τα εργαστηριακά του (δείκτες φλεγμονής, αν και 100 φερριτίνη έχουν φυσιολογικά οι περισσότεροι άρρενες!- μάλλον θα πρέπει άμεσα να επανεκτιμηθεί η λειτουργικότητα αυτού του κριτηρίου, υποκείμενα νοσήματα, ακτινολογικά ευρήματα, κορεσμός οξυγόνου). Έχει μπει και το πρωτόκολλο της κολχικίνης για επιλεγμένους με προϋπάρχουσα καρδιολογική δυσλειτουργία, έχουν μπει και προγνωστικά επιδείνωσης (πτώση λεμφοκυττάρων, αύξηση διαφόρων δεικτών φλεγμονής, εμφάνιση δυσλειτουργίας πήξης, αύξηση “γαλακτικών”, ακτινολογική επιδείνωση ταχεία). Σωστά το τρέχουν, αφήσαμε έξω το kaletra (και καλά κάναμε, νωρίς νωρίς, μόνο του δεν δουλεύει) και βάλαμε μέσα στην συζήτηση τα ανοσοτροποποιητικά (που δεν στοχεύουν τον ιο αλλά την ανοσολογική δυσλειτουργία): Εδώ έχουμε νέες λέξεις, εκτός από το tocilizumab που το έχουμε αναφέρει πολλάκις και για το οποίο θα βγουν ενθαρρυντικές μελέτες σύντομα, έστω και από την Κίνα, αναφέρεται και to anakinra- το Kineret που παίρνουν κάποιοι με ρευματοειδή και αναστέλλει την ιντερλευκίνη-1, και αναστολείς JAK (αυτοί οι τελευταίοι βρέθηκαν από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πως είναι δυνητικά ενεργοί ενάντια στον ιο, αλλά σε κλινικές δοκιμές μπήκαν δυο που πιάναν λίγο στο μοντέλο αυτό και όχι η baricitinib που φαινόταν η καλύτερη- από την άλλη παράξενες ουσίες αυτές, αναστέλλουν και την ιντερφερόνη άλφα, οπότε μπορεί να τα δώσεις για καλό και να κάνεις κακό). Καλά όλα αυτά τα ανοσοτροποποιητικά, εξακολουθεί όμως να υπάρχει πρόβλημα στο ποιος είναι ο κατάλληλος χρονισμός για να δοθούν και στο αν είναι αρκετό να μπλοκάρεις εκλεκτικά μια ανοσολογική οδό ενώ αλωνίζουν άλλες πέντε πχ.

5. Μια σημείωση για το μέλλον. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο 1135 κάνουν ουσιαστικά Διαλογή, όπως στα επείγοντα που λειτουργούν σωστά. Η όποια ομάδα θα βρίσκεται μελλοντικά σε εφεδρεία για να κινητοποιηθεί σε τηλεφωνικό κέντρο, αν προκύψει άλλη επιδημία, θα πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένη στην Διαλογή, είναι κι αυτό μια επιστήμη.

6. Τι μάθαμε σήμερα από νέες μελέτες και άρθρα: i. πολύς λόγος πρόσφατα γίνεται στα επιστημονικά έντυπα για την επίδραση του ιου στην καρδιά, και μήπως αυτή η επίδραση οδηγεί σε θάνατο (και όχι η σηπτική αντίδραση ή η αναπνευστική ανεπάρκεια). Υπάρχουν δυο πρόσφατες καλοφτιαγμένες μελέτες από την Κίνα που έδειξαν ότι υπάρχει τραυματισμός του μυοκαρδίου σε όσους δεν πάνε καλά. Όμως αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, και ισχαιμία και έμφραγμα μπορεί να σου κάνει ο καρδιοπαθής με πχ βαριά γρίπη. Μπορεί απλά να είναι επιφαινόμενο όλο αυτό, πάντως εκεί προφανώς στοχεύουν τα πρωτόκολλα όπως το δικό μας με την κολχικίνη. Μια άλλη μελέτη από το Πεκίνο για το ιικό φορτίο έδειξε ότι τα πτύελα είναι που μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα ιου, λιγότερο φαρυγγικές και ρινικές εκκρίσεις. Άρα ο βήχας ο παραγωγικός είναι το μεταδοτικό πρόβλημα, κυρίως, και ιδιαίτερα σε ασθενείς σε έξαρση των συμπτωμάτων, ελαττώνεται το φορτίο με την ύφεση.

7. Μάθαμε επίσης, από μελέτη από την Shenzhen της Κίνας, ότι αντισώματα αργούν να βγουν, στην πρώτη εβδομάδα λιγότερο του 40% των ασθενών είχε αναπτύξει αντισώματα, χρειάζονται 11-14 ημέρες για να εμφανιστούν επαρκώς, άρα TA TΕΣΤ ΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ την πρώτη εβδομάδα της νόσου, τα τρέχοντα τουλάχιστον. Υπογραμμίστηκε τέλος, από Γερμανική μελέτη αξιόπιστη (συμμετέχει και ο Drosten, σφραγίδα σοβαρότητας), ότι ιαιμία δεν κάνουν οι ασθενείς, ακόμη και αν νοσούν και έχουν θετικό τεστ. Άρα δεν υπάρχει θέμα αιμοδοσίας, στην μελέτη τους ο μόνος ασθενής που είχε στο αίμα του ποσότητα ιου μετρήσιμη ήταν ένας βαριά ασθενής της ΜΕΘ, αυτός δεν θα έδινε αίμα έτσι κι αλλιώς.
8. Γραφικός ανόητος της ημέρας, ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας, που χτες δήλωσε “να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις διακοπές Ιουλίου-Αυγούστου, δεν θα τις χάσουμε, τα σχολεία θα τα ανοίξουμε 4 Μαΐου”. Να τον φωνάξουμε 3 Μαΐου να μας πει κάτι από την ζωή του….
9. Στην μη-υγειονομική φωτογραφία, Μπαρτ Λάνκαστερ, Άβα Γκάρντνερ, The Killers από ιστορία του Ernest Hemingway

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Μακελειό στα εστιατόρια (-90%) και το αστείο κράτος μειώνει ΦΠΑ σε καφέ και ροφήματα
Εκδίκηση πάθους;
H πλάνη των μεγάλων αριθμών>Αποκαλύπτουμε γιατί δεν θα πάρεις σεντ από τα δις της Ε.Ε.
Το ηθικό κεφάλαιο μίας σπουδαίας Ελληνίδας βιομηχάνου
Οργή λαού για την αστυνομική βία> Νέα σοκαριστικά βίντεο από το θάνατο του Φλόιντ
ΣΟΚ>Δείτε τι χαρτιά ζητάει το κράτος για ανανέωση άδειας λειτουργίας φροντιστηρίου στο Γαλάτσι!
Με χολιγουντιανή διαφορά μπροστά ο Κυριάκος. Πιο ασταμάτητος και από τον Μέσι
32.5 δισ. ευρώ θέλει να μας δώσει η Κομισιόν αλλά τα 10 δισ. με Μνημόνια (δάνεια)
Δείτε πως ένας φορέας κορωνοϊού προκαλεί μακελειό σε συρμό μετρό
Η ΝΔ χάνει δύο μονάδες και την χρυσή ευκαιρία για πρόωρες εκλογές
Tο Divani Apollon Palace & Thalasso επαναλειτουργεί από 1η Ιουνίου
Με γιατρό, γρήγορα τεστ και ειδικά δωμάτια καραντίνας τα ξενοδοχεία στα νησιά