kourdistoportocali.comNews DeskΗ Μύκονος, ο θάνατος της εστίασης και οι οξυδερκείς γραφειοκράτες

Παρέμβαση από τον Δήμο Μυκόνου

Η Μύκονος, ο θάνατος της εστίασης και οι οξυδερκείς γραφειοκράτες

To Κουρδιστό Πορτοκάλι καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το τεράστιο θέμα

To Κουρδιστό Πορτοκάλι καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το τεράστιο θέμα της εστίασης μια και οι εμπλεκόμενοι δεν είναι δα και τόσο οξυδερκείς.

Απαγόρευσαν για παράδειγμα την λειτουργία των club μετά τις 12 με αποτέλεσμα ο κόσμος να συγκεντρώνεται έξω από mini market και κάβες που μένουν έως αργά-ιδιαίτερα στα δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος.

Δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι διαφορετικό μια και διαχρονικά οι γραφειοκράτες της εξουσίας δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη πραγματικότητα, δηλαδή τη ζωή εκεί έξω.

Στο μεταξύ με λουκέτο κινδυνεύει 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με στόχο τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού. Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι αναμένεται να κλείσουν 30.000-40.000 επιχειρήσεις από τις περίπου 120.000 και άνω που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να χρεοκοπήσουν επιχειρήσεις που δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο μεταξύ ο Δήμος Μυκόνου με σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για συνθήκες ασφυξίας για τον τουριστικό κλάδο στα νησιά μας. Αυτή η νέα συνθήκη απαιτεί άμεσα θεραπεία με συγκεκριμένα και θαρραλέα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων-επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Η ανακοίνωση νέων επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αφορά στο σύνολο των μεγάλων νησιωτικών τουριστικών προορισμών και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές έχει ως στόχο τη αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.
Μια συντεταγμένη Πολιτεία, σε κάθε της απόφαση που αφορά το σύνολο των πολιτών, οφείλει να εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις των αποφάσεών της. Η προστασία λοιπόν και της δημόσιας υγείας αποτελεί αδιαμφισβήτητα καθήκον και ηθική υποχρέωση όλων μας.
Σίγουρα οι οικονομικές παράμετροι είναι κι αυτές καθοριστικές βέβαια για τον τρόπο αντιμετώπισης όχι μόνο της πανδημίας αλλά και της αναδιάταξης από τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.
Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των τουριστών με προφανείς αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών και πολιτών συνεργάστηκε με την Πολιτεία και πειθάρχησε στην τήρηση των μέτρων τους τελευταίους πέντε μήνες. Ιδίως στη Μύκονο, με αυξημένους ελέγχους πετύχαμε συμμόρφωση στα μέτρα από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση νέων επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αφορά στο σύνολο των μεγάλων…

Δημοσιεύτηκε από Κωνσταντίνος Κουκάς – Δήμαρχος Μυκόνου στις Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Η χθεσινή όμως εξέλιξη δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τον τουριστικό κλάδο στα νησιά μας. Αυτή η νέα συνθήκη απαιτεί άμεσα θεραπεία με συγκεκριμένα και θαρραλέα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
Αναστολή και αποζημίωση στους υπαλλήλους.
Επιστρεπτεα προκαταβολή (3ος κύκλος) ειδικά για τον Αύγουστο.
Παράταση μισθωτηρίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον για μία διετία.
Πλήρη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα.
Ένταξη του τομέα της εστίασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία με την επιδότηση των λειτουργικών τους δαπανών.
Θέσπιση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων αριθμητικά περιορισμών (πχ 30-40 άτομα) στα ιδιωτικά γεγονότα σε σπίτια, για να αντιμέτωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων πάρτυ με τις γνωστές τους συνέπειες.
Αυτή πρέπει να είναι η αρχή και όχι το τέλος της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να γίνει με σχέδιο και αξιοποίηση του συνόλου των πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα νέα δεδομένα προτείνω τη συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εθνικό επίπεδο για διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού σε συνεργασία, με την κυβέρνηση για τη νησιωτική Ελλάδα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK