kourdistoportocali.comNews DeskΟ πλανήτης παρακολουθεί γεμάτος ερωτηματικά την Κίνα των 1,4 δις κατοίκων να κερδίζει και τη Delta με μόνο 4.636 νεκρούς από COVID-19

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Ο πλανήτης παρακολουθεί γεμάτος ερωτηματικά την Κίνα των 1,4 δις κατοίκων να κερδίζει και τη Delta με μόνο 4.636 νεκρούς από COVID-19

Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά για την βαθιά γνώση που έχουν οι Κινέζοι τόσο για την προέλευση του ιού όσο και για τα χαρακτηριστικά του

Καθώς ακόμη και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern δέχεται πλέον αυστηρή κριτική για το νέο lockdown εντύπωση προκαλεί για μια ακόμη φορά το κινέζικο θαύμα του κορωναιού.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Στην απέραντη Κίνα του 1,4 δις κατοίκων έχουν πεθάνει μόλις 4.636 Κινέζοι από κορωναιό. Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά για την βαθιά γνώση που έχουν οι Κινέζοι τόσο για την προέλευση του ιού όσο και για τα χαρακτηριστικά του μια και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για έναν ιό ο οπόίος παρασκευάσθηκε στο εργαστήριο της Wuhan και είτε διέρρευσε από ατύχημα είτε πρόκειται για επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern παρέτεινε τη Δευτέρα το κλείδωμα του νέου κορονοϊού στη χώρα, λέγοντας ότι η τρέχουσα επιδημία δεν έχει κορυφωθεί, καθώς η κριτική αυξάνεται για τη στρατηγική της για την εξάλειψη του COVID -19 εν μέσω της αργής διάδοσης του προγράμματος εμβολίων.

Ο Ardern συγκέντρωσε παγκόσμιο έπαινο για την εξάλειψη του COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι και η χώρα ήταν απαλλαγμένη από ιούς από τον Φεβρουάριο. Όμως, το ξέσπασμα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta  την περασμένη εβδομάδα, ενώ λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την προσέγγιση των πρόωρων αποκλεισμών και των περιορισμών στα σύνορα που έχουν περιορίσει την οικονομία.

Η Jacinda Ardern επέκτεινε τον αυστηρό εθνικό αποκλεισμό επιπέδου 4 κατά τρεις ημέρες έως τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου, ενώ η μεγαλύτερη πόλη του Όκλαντ, το επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας, θα έχει περιορισμούς τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.

“Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα αυτής της επιδημίας, ή απαραίτητα στο τέλος της”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

“Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλέστερες επιλογές για όλους μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε τους περιορισμούς περισσότερο”, πρόσθεσε.

Η εξαιρετικά μεταδιδόμενη παραλλαγή Delta  εξαπλώθηκε γρήγορα, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 100 τη Δευτέρα, αφού ένα κρούσμα πρωτοαναφέρθηκε στις 17 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε ένα προσωρινό τριήμερο κλείδωμα.

Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης που ήταν σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκά για την επιτυχία του Άρντερν στράφηκαν επίσης εναντίον της.

Ο Μπράις Έντουαρντς, πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση  κρίνεται διαφορετικά στην απάντησή της για τον COVID-19 το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

“Αυτή τη φορά, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δύσπιστοι για το πώς η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον COVID, ειδικά την κυκλοφορία του εμβολίου που κρίνεται πολύ αργή”, είπε.

Η Άρντερν υπερασπίστηκε τη στρατηγική της τη Δευτέρα.

“Προς το παρόν όλοι συμφωνούν η εξάλειψη είναι η στρατηγική. Δεν υπάρχει συζήτηση ή συζήτηση μεταξύ κανενός μας σχετικά με αυτό, επειδή αυτή είναι η ασφαλέστερη επιλογή για εμάς, ενώ συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε τους ανθρώπους μας”, δήλωσε ο Άρντερν.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε ότι οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει τελικά να ζήσουν με τον ιό.

“Πηγαίνοντας για το επόμενο έτος, ας συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις συμβουλές τους (ειδικών). Αλλά θα έλεγα ότι αυτή ήταν πάντα η προσέγγισή μας … μαθαίνουμε  προσαρμόζομαστε συνεχώς”, είπε.

Στη γειτονική Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Scott Morrison, ο οποίος δέχεται επίσης αυξανόμενες πιέσεις για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να ζει με τον ιό.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στη Κίνα. Παρά το Delta, η Κίνα χτυπά μηδενικά περιστατικά με ένα μήνα δρακόντιων περιορισμών

Αυτή τη φορά ήταν πιο δύσκολο, παρόλο που οι ηγέτες του πιο πολυπληθούς έθνους στον κόσμο χρησιμοποίησαν τον ίδιο μπούσουλα  που ακολούθησαν για να καταστείλουν περισσότερες από 30 προηγούμενες επιθέσεις. Η άφιξη της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της έχει αυξήσει τα στοιχήματα, καθώς ο παθογόνος παράγοντας βελτιώνει την ικανότητά του να αποφεύγει τα κράσπεδα και να απορρίπτει τα εμβόλια. Δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει η νίκη.

Το κινεζικό μοντέλο δείχνει τι χρειάζεται για να θέσει τον Covid υπό έλεγχο και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν άλλα έθνη θα ήταν πρόθυμα – ή ικανά – να ακολουθήσουν τα ίδια δρακόντεια βήματα.

Εδώ είναι τι συνέβη μεταξύ 20 Ιουλίου, όταν ενημερώθηκαν για μια ομάδα μολύνσεων μεταξύ του προσωπικού καθαριότητας του αεροδρομίου στην ανατολική πόλη Ναντζίνγκ έως τις 3 Αυγούστου, όταν η Κίνα επέστρεψε στον Covid Zero.

Η Κίνα έχει φθάσει τον αριθμό των δικιμών σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου. Οι τοπικές αρχές έχουν ελέγξει τον πληθυσμό τους σε πολλές περιπτώσεις. Μόνο σε μια πόλη ο πληθυσμός ελέχθηκε δώδεκα φορές για να βεβαιωθούν ότι η τελευταία μόλυνση έχει εντοπισθεί. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δοκιμές.

Οι καραντίνες έπαιξαν επίσης το μεγαλύτερο ρόλο. Κάποια στιγμή, η κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, σφραγίστηκε από την υπόλοιπη Κίνα  ακόμη και με ένα περίβλημα. Διακόπηκε επίση η λειτουργία των τρένων και οι πτήσεις από τα hotspots σε όλη τη χώρα, αν και η πόλη ανέφερε τελικά λιγότερες από 10 μολύνσεις από την Delta.

Άλλες περιοχές έχουν θεσπίσει ολοκληρωτικούς περιορισμούς. Οι περισσότεροι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι – ένας κανόνας που τηρήθηκε αυστηρά – πριν επιστρέψουν στη δουλειά και το σχολείο. Περισσότεροι από 200 οικισμοί χαρακτηρίστηκαν ως υψηλοί ή μεσαίοι κίνδυνοι, γεγονός που προκάλεσε ολοκληρωτικά εμπόδια στις ζωές των ανθρώπων και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Το πρώτο κρούσμα αυτής της νέας φάσης ήταν μια ασυμπτωματική λοίμωξη στο αεροδρόμιο Ναντζίνγκ. Την επόμενη μέρα υπήρχαν πάνω από δώδεκα. Μέχρι το τέλος εκείνης της εβδομάδας τον Ιούλιο, οι καθημερινές μολύνσεις είχαν ανέβει σε σχεδόν 50, υποδεικνύοντας μια εκθετική εξάπλωση άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων αυξήθηκε σε περισσότερα από 100, διάσπαρτα στη μισή χώρα. Μετά τελείωσε, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ξεκίνησε. Ο αριθμός των λοιμώξεων μειώθηκε σε μονοψήφια την επόμενη εβδομάδα λόγω της σύσφιξης των μέτρων, και στη συνέχεια στο μηδέν.

Η φλεγόμενη εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα σε όλη τη χώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη δοκιμή του μοντέλου ελέγχου της Covid στην Κίνα. Τελικά διείσδυσε σχεδόν 50 πόλεις σε 17 επαρχίες και επανέφερε τον ιό στη Wuhan, η οποία ήταν απαλλαγμένη από ιούς για περισσότερο από ένα χρόνο.
Ωστόσο, η Κίνα εξάλειψε κι αυτή τη φορά τον ιό σε περίπου ένα μήνα, περίπου τον ίδιο διάστημα που χρειάστηκε για την καταπολέμηση προηγούμενων επιδημιών, συμπεριλαμβανομένης μιας στις αρχές του 2021 που είχε περίπου 2.000 κρούσματα. Συγκριτικά, οι πόλεις στην Αυστραλία έχουν κλείσει αρκετές φορές, αφήνοντας περισσότερους από τους μισούς από τους 26 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας να κλειστούν στα σπίτια τους χωρίς να έχουν τον έλεγχο του ιού. Στις ΗΠΑ, που δεν κατάφεραν ποτέ να τον περιορίσουν, στηριζόμενοι μόνο στους εμβολιασμούς, θα πρέπει να προκύψουν πρόσθετα κίνητρα τον επόμενο μήνα για να ενισχυθεί η προστασία από την επανεμφάνιση της Delta.

Η Κίνα έχει κρατήσει μέχρι στιγμής όλους τους μολυσμένους ασθενείς της ζωντανούς. Στην εστία του ιού στην επαρχία Τζιανγκσού, τα κρίσιμα κρούσματα αυξήθηκαν σε 18, αυξάνοντας τους φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να γνωρίσει τους πρώτους θανάτους από Covid μετά από περισσότερους από έξι μήνες. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς από τότε έχουν δείξει σημάδια μέτριας ασθένειας και ανάρρωσης.

Η προσέγγιση της καταστολής με κάθε κόστος επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία. Η κατανάλωση και η παραγωγή επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο και περαιτέρω αδυναμία αναμένεται τον Αύγουστο, αφού κορυφώθηκαν οι μολύνσεις και εντάθηκαν τα μέτρα ελέγχου τους. Οι επενδυτικές τράπεζες της Goldman Sachs Group Inc. στην Nomura Holdings Inc. μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.
Οι ολοένα και πιο μεταδοτικές παραλλαγές και η αυξανόμενη εξάπλωσή τους καθιστούν την παγκόσμια εξάλειψη του Covid-19 λιγότερο πιθανή. Αυτή η συνειδητοποίηση οδηγεί χώρες από την Αυστραλία έως τη Σιγκαπούρη στην απόφαση ότι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό τον οποίο είχαν προσπαθήσει προηγουμένως να εξαλείψουν.

Παρ ‘όλα αυτά, η Κίνα έχει αποδείξει την ικανότητά της να διατηρεί τον παθογόνο οργανισμό σε απόσταση και έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει, ανεξάρτητα από τον κόπο και το κόστος. Ο υπουργός Υγείας Ma Xiaowei δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στις 16 Αυγούστου ότι οι αρχές είχαν προγραμματίσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της ανίχνευσης των κρουσμάτων του ιού από το εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε επίσης ότι η καταπολέμηση του Covid παρέχει ένα πιο σταθερό περιβάλλον για οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις.

Με μια παραλλαγή Delta που περιστρέφεται παγκοσμίως, καθιστώντας αδύνατη την ασυλία των κοπαδιών, η Κίνα βρίσκεται απομονωμένη σε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής. Οι απειλές από το εξωτερικό θα συνεχιστούν. Ορισμένα νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί σε μέρη όπως η Σαγκάη.

Είναι σαφές ότι η Κίνα μπορεί να καταστείλει τον ιό. Το ερώτημα παραμένει για πόσο.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK