kourdistoportocali.comNews DeskΟ κ. George Soros, τα perpetual bonds, ο Γιάνης και η αξία της Attica Bank

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε

Ο κ. George Soros, τα perpetual bonds, ο Γιάνης και η αξία της Attica Bank

Είχαν χρησιμοποιηθεί από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσουν τους Ναπολεόντειους Πολέμους το 1814

Aίφνης ο κ. George Soros με ανάρτησή του στο twitter μας ξύπνησε μνήμες του κ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών.

Ο θρυλικός επενδυτής προτείνει ως λύση για το παγκόσμιο σοκ της οικονομίας τα perpetual bonds.

Γράφει η Wall Street

Πρόκειται για μια ιδέα του φωτεινού μυαλού του Γιάνη την οποία ασπάζεται ο κ. Soros.

Πριν ακόμη υπουργοποιηθεί έκανε λόγο για τα perpetual bonds τα οποία έρχεται να προτείνει ο κ. Soros ως θεραπεία της παγκόσμιας Οικονομίας από το σοκ της πανδημίας υποστηρίζοντας μάλιστα πως η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει είναι η Γαλλία.

Tι όχι; Σύμπτωση λέτε…Μπορεί.

Βρισκόμαστε στο εφιαλτικό Φεβρουάριο του 2015.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει πάρει στους ώμους του την ελληνική οικονομία και την περιφέρει ως μαιμού στις πρωτεύουσες του κόσμου.

Σε μία συνάντησή του με τον τότε Βρετανό ομόλογό του κ. George Osborne θα έβαζε τα perpetual bonds στο τραπέζι.

Τα εν λόγω ομόλογα πρωτοεμφανίστηκαν πολύ παλιά και συγκεκριμένα το 1752 στη Μεγάλη Βρετανία, ως μορφή κρατικής χρηματοδότησης με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την Investopedia πρόκειται για ένα ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης και επί το ελληνικότερον ονομάζονται «ομόλογα στο διηνεκές».
Τα perpetual bonds δεν είναι εξαγοράσιμα, αλλά πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο για πάντα. Δηλαδή, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων.

Επίσης, όπως εξηγεί σε άρθρο του στο 7imeres.gr, ο οικονομολόγος Δημήτρης Σαντιξής, ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς), ενώ προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει τέτοια ομόλογα με στόχο να αποπληρώσει μικρότερες εκδόσεις ομολόγων που είχαν χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσουν τους Ναπολεόντειους Πολέμους το 1814.

Ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα perpetuals μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά όπλα για τις κυβερνήσεις που θέλουν αν αποφύγουν τα κόστη αναχρηματοδότησης που σχετίζονται με την έκδοση ομολόγων με ημερομηνία λήξης.

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι οι πληρωμές των perpetual bond είναι ανάλογες με τις πληρωμές των μερισμάτων των μετοχών, καθώς και τα δύο προσφέρουν κάποιας μορφής απόδοση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, άρα, εξηγεί η Investοpedia, είναι λογικό να αποτιμώνται με τον ίδιο τρόπο.

Η τιμή ενός ομολόγου perpetual είναι άρα η πάγια πληρωμή τόκων ή το ποσό του κουπονιού, που διαιρείται με κάποιο σταθερό προεξοφλητικό επιτόκιο που αντιπροσωπέυει την ταχύτητα με την οποία χάνει την αξία του το χρήμα με το πέρασμα του χρόνου (μερικώς λόγω του πληθωρισμού).

Ο παρονομαστής του προεξοφλητικού επιτοκίου μειώνει την πραγματική αξία των σταθερών ονομαστικών κουπονιών με την πάροδο του χρόνου. Τελικά η αξία τους μηδενίζεται. Με δεδομένο αυτό, τα perpetual bonds, ακόμα κι αν πληρώνουν επιτόκιο στο διηνεκές, μπορεί να οριστεί μια πεπερασμένη τιμή που με τη σειρά της αντιπροσωπεύει την αξία των perpetuals.

Τώρα εάν κάποιος επιχειρήσει να αποτιμήσει την αξία της Attica Bank για παράδειγμα σε perpetual bonds θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του κ. Soros ως προς τον υπολογισμό.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Εις το όνομα του πατρός
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!