kourdistoportocali.comNews DeskΟ Εlon Musk είναι ο Πρωταγωνιστής στον disruptive world του Ιανουαρίου 2023

Βreaking news

Ο Εlon Musk είναι ο Πρωταγωνιστής στον disruptive world του Ιανουαρίου 2023

Τον λατρεύουν και τον μισούν. Όπως και τις μετοχές του

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023.

 

«Στείλτε 3 έως 5 χαρακτηριστικά του βιογραφικού σας που περιγράφουν στοιχεία εξαιρετικής ικανότητας. Ψάχνω για σκληροπυρηνικούς streetfighters, όχι για δικηγόρους με λευκά παπούτσια».

Με αυτή την αγγελία στο Twitter ο Elon Musk αναζητούσε νέους δικηγόρους για να συνεργαστούν μαζί του. Ο τρόπος που ήταν διατυπωμένη η αγγελία αντανακλά τη προσωπικότητα του ανθρώπου ο οποίος πρωταγωνιστεί στον disruptive world του Ιανουαρίου του 2023. Την ίδια στιγμή, χωρίς υπερβολή, ο Elon Musk είναι ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος για την ανθρωπότητα.

Τον λατρεύουν και τον μισούν. Όπως και τις μετοχές του.

Η αγάπη των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην Tesla Inc. ώθησε τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων σε μια από τις πιο καυτές συναλλαγές στη Wall Street.

Οι συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης Tesla έχουν αυξηθεί πρόσφατα: Σχεδόν τρία εκατομμύρια συμβόλαια αλλάζουν τώρα χέρια σε μια μέση ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe Global Markets. Αυτό είναι υψηλότερο από 1,5 εκατομμύριο πριν από ένα χρόνο και περισσότερο από κάθε άλλη μετοχή. Μόνο τα πονταρίσματα στο ETF SPDR S&P 500 ξεπερνούν αυτά της Tesla.

Η Tesla αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 7% όλων των συναλλαγών δικαιωμάτων προαίρεσης σε μια μέση ημέρα, με βάση τα δεδομένα Cboe και OCC. Στις 6 Ιανουαρίου, την πιο πολυσύχναστη ημέρα στην ιστορία, διακινήθηκαν περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια συμβόλαια, σχεδόν το 10% όλων των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Η δραστηριότητα στα δικαιώματα προαίρεσης της Tesla ξεπέρασε τους όγκους που συνδέονται με το χρηματιστήριο Invesco QQQ – το οποίο παρακολουθεί τις μετοχές Nasdaq-100 – τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια. Και ξεπέρασε τις συναλλαγές με δικαιώματα προαίρεσης της Apple Inc. σε σταθερή βάση τον Ιούλιο, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία του S&P 500 με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Πολλά από τα μεγαλύτερα στοιχήματα επιλογών στην Tesla είναι οι συναλλαγές λαχείων που απαιτούν στατιστικά απίθανες κινήσεις για να πληρωθούν. Για παράδειγμα, το πιο δημοφιλές ποντάρισμα είναι οι μετοχές της Tesla να διπλασιαστούν μέσα σε 12 μήνες από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 409,97 $. Αυτό θα απαιτούσε μια υπερπενταπλάσια αύξηση από το κλείσιμο της Πέμπτης στα 160,27 $.

Οι έμποροι που αγοράζουν αυτά τα συμβόλαια είναι «σχεδόν ευαγγελικοί στην πίστη τους στον Tesla, την τεχνολογία της και σε κάποιο βαθμό τον Elon Musk», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers Group Inc. «Η Tesla είναι μοναδική—προσελκύει τόσους πολλούς κερδοσκόπους επειδή των λατρευτικών ακολούθων του».

Η Tesla έχει γίνει μια από τις πιο πολωτικές μετοχές στη Wall Street, προσελκύοντας ισάριθμους ενθουσιώδεις υποστηρικτές και ειλικρινείς επικριτές. Και οι δύο πλευρές έχουν στραφεί στα παράγωγα για να εκφράσουν τις απόψεις τους: Οι ταύροι που λένε ότι η εταιρεία αλλάζει το παιχνίδι ποντάρουν σε ακραία ανοδικά σενάρια, ενώ αρκούδες που λένε ότι η μετοχή είναι υπερβολικά υπερτιμημένη στοιχηματίζουν ότι η τιμή της μετοχής θα βυθιστεί.

«Η Tesla είναι διαρκώς η πιο ενεργή επιλογή μεμονωμένων μετοχών στην εταιρεία μας», είπε ο κ. Sosnick.

Οι έμποροι έχουν ξοδέψει σχεδόν 700 δισεκατομμύρια δολάρια για δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με την Tesla από τις αρχές του 2022, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο στο χρηματιστήριο.

Τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς δίνουν στους επενδυτές το δικαίωμα, αν και όχι την υποχρέωση, να αγοράσουν μετοχές σε καθορισμένη τιμή έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ τα πτωτικά δικαιώματα πώλησης παρέχουν το δικαίωμα πώλησης. Η αγορά επιλογών στο σύνολό της έχει σημειώσει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Η εμπορική δραστηριότητα σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ πέρυσι, με περισσότερα από 41 εκατομμύρια συμβόλαια να αλλάζουν χέρια κατά μέσο όρο.

Φυσικά, η ζέση που συνδέεται με την Tesla δεν περιορίζεται σε επιλογές. Αν και οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρεξή τους για την αγορά της πτώσης των μετοχών τεχνολογίας, συνεχίζουν να αποκτούν μετοχές της Tesla. Αν και εξακολουθεί να έχει υποχωρήσει απότομα από το υψηλό της, η μετοχή σημείωσε ράλι 30% τον Ιανουάριο.

Η τάση για άγρια ​​στοιχήματα στην Tesla επιταχύνθηκε ενόψει της έκθεσης κερδών του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας, η οποία δημοσιεύτηκε μετά το κουδούνι κλεισίματος της Τετάρτης. Οι έμποροι δικαιωμάτων προέβλεψαν ταλάντευση σχεδόν 13% – υψηλότερη ή χαμηλότερη – στις μετοχές στη συνεδρίαση μετά την έκθεση. Αν και αυτό θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη μονοήμερη κίνησή τους σε περισσότερο από ένα χρόνο, παρόμοιες αλλαγές έχουν γίνει συνηθισμένες μετά τα αποτελέσματα της Tesla.

Η μετοχή σημείωσε άνοδο 11% την Πέμπτη και ήταν η καλύτερη απόδοση του S&P 500 αφού η Tesla σημείωσε κέρδη ρεκόρ, αλλά έχασε τις προσδοκίες της Wall Street σε άλλους τομείς, όπως τα έσοδα. 

Ο Elon Musk εμφανίστηκε ενθουσιασμένος την Τετάρτη για την Tesla, η οποία παρουσίασε έσοδα ρεκόρ 24,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας ο ίδιος ότι είναι καλύτερα από το αναμενόμενο και τονίζοντας ότι η ζήτηση για Teslas εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Όστιν του Τέξας προέβλεψε ότι τα πρόσθετα κέρδη που σχετίζονται με το λογισμικό θα διατηρήσουν τα περιθώριά της υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάσου. «Πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα είναι καλή, παρά την πιθανή συρρίκνωση στην αγορά αυτοκινήτων στο σύνολό της», δήλωσε ο Musk, στην παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων.

«Η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Tesla θα κάνει ακόμη και μικρές αυξήσεις τιμών.

Ο Musk ρωτήθηκε για το πώς η Tesla σκέφεται να μετριάσει τη ζημιά που προκλήθηκε από την εξαγορά του Twitter, των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έχει φανεί και μέσω των αποτελεσμάτων μίας πρόσφατης δημοσκόπησης της Morning Consult που δείχνουν μια απότομη πτώση της επιθυμίας για την αγορά της συγκεκριμένης μάρκας αυτοκινήτων μεταξύ των Δημοκρατικών.

Ο ίδιος απάντησε λέγοντας ότι έχει 127 εκατομμύρια ακόλουθους στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ότι οι ακόλουθοί του αυξάνονται συνεχώς. «Αυτό υποδηλώνει ότι είμαι αρκετά δημοφιλής», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των followers μιλάει από μόνος του.

Η Tesla, κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακών συλλεκτών, δήλωσε ότι κέρδισε 3,69 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, ή προσαρμοσμένα 1,19 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή αυτή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για $1,13 των αναλυτών, σύμφωνα με το FactSet. Τα κέρδη της εταιρείας ήταν 59% περισσότερα από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Τα έσοδα για το τρίμηνο ήταν 24,32 δισ. δολάρια, τα οποία υπολείπονταν των 24,67 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο Musk είπε ότι, παρά τις μειώσεις τιμών έως και 20% σε ορισμένα από τα οχήματά που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ζήτηση για προϊόντα Tesla είναι ισχυρή και ότι οι πωλήσεις περιορίζονται από την παραγωγή.

Ορισμένοι αναλυτές είχαν πει ότι οι μειώσεις των τιμών ήταν ένα σημάδι ότι οι πωλήσεις της Tesla μειώνονται. Αλλά μέχρι στιγμής, τον Ιανουάριο συγκεκριμένα, η Tesla έχει δει τις ισχυρότερες παραγγελίες στην ιστορία της, ανέφερε ο Musk μιλώντας διαδικτυακά με αναλυτές.

Η Tesla ανέφερε στην επιστολή της προς τους επενδυτές της την Τετάρτη ότι θα παράγει περίπου 1,8 εκατομμύρια οχήματα φέτος και ο Musk προέβλεψε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν επίσης αυτόν τον αριθμό.


Στις 13 Ιανουαρίου, η εταιρεία μείωσε τις τιμές της στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να πιστεύουν ότι η ζήτηση είχε μειωθεί λόγω των υψηλών τιμών και της αύξησης των επιτοκίων.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Jonas, έγραψε σε σημείωμα προς τους επενδυτές νωρίς την Τετάρτη ότι η ζήτηση αποτελεί πρόβλημα. «Κατά την άποψή μας, οι μειώσεις των τιμών είναι πράγματι μια απάντηση στην επιβράδυνση της αυξητικής ζήτησης σε σχέση με την αυξητική προσφορά», έγραψε.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της Tesla για την αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο είναι τα έσοδα μείον το κόστος πωληθέντων αγαθών, μειώθηκε από 30,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 25,9% την ίδια περίοδο το 2022, καθώς ίσχυαν οι προηγούμενες εκπτώσεις.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Morningstar Equity, Seth Goldstein, ο οποίος καλύπτει την Tesla, είπε ότι ο Musk αντιμετώπισε τους φόβους για πτώση της ζήτησης δημοσιεύοντας την πρόβλεψη πωλήσεων 1,8 εκατομμυρίων. Τουλάχιστον για φέτος, ωστόσο, βλέπει τα περιθώρια κέρδους της Tesla να διαβρώνονται περαιτέρω λόγω των περικοπών των τιμών. «Μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι τα περιθώρια κέρδους θα ανακάμψουν», είπε.

Οι μέσες τιμές πώλησης αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, ακόμη και με τις μειώσεις των τιμών στην Κίνα, είπε ο Goldstein, και η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγικότητα στα νέα εργοστάσια στο Τέξας και τη Γερμανία. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις υψηλότερες τιμές στις πρώτες ύλες και στο κόστος αποστολής, είπε.

Η Tesla είπε επίσης ότι κυκλοφόρησε το λογισμικό «Full Self-Driving» σε περίπου 400.000 χρήστες και ότι είδε έσοδα 324 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι παρά τον τίτλο του, με το «Full Self-Driving» δεν μπορεί το αυτοκίνητο να οδηγηθεί με απόλυτη ασφάλεια από μόνο του και η Tesla προειδοποιεί τους οδηγούς ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK