kourdistoportocali.comNews DeskΟ χρόνος μετρά αντίστροφα για την Sanna Marin> Θα χάσει η Ευρώπη την πιο "ροκ σταρ" πολιτικό της;

Εκλογές στη Φινλανδία

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Sanna Marin> Θα χάσει η Ευρώπη την πιο “ροκ σταρ” πολιτικό της;

Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών προηγούνται των αντιπάλων τους στις δημοσκοπήσεις

Μια σκληρά εργαζόμενη μητέρα που αφήνει τα μαλλιά της κάτω, απολαμβάνει μερικά ποτά και κάνει πάρτι με τους φίλους της. Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο σε αυτό, σωστά;

Αλλά για τη Sanna Marin, την Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ένα βίντεο που διέρρευσε και το οποίο περιείχε σκηνές με όλα τα παραπάνω θα παραμείνει ένα μόνιμο αγκάθι στην πολιτική καριέρα της καθώς η ίδια και το κόμμα της αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες εκλογές.

Ευρέως διαδεδομένο από τους πολιτικούς της αντιπάλους, το βίντεο έθεσε για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση τον τρόπο ζωής της 38χρονης ηγέτιδος ως «party animal», αφότου απολογήθηκε για το κλάμπινγκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με μια πιθανή περίπτωση Covid.

Αύριο, οι Φινλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες, σε μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ τριών κομμάτων, με τους Σοσιαλδημοκράτες της Marin να είναι ελαφρώς πίσω στις δημοσκοπήσεις, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Οι εκλογές διεξάγονται λίγες ημέρες αφότου η Φινλανδία ξεπέρασε το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στη 10μηνη εκστρατεία της για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την Πέμπτη την ένταξη του σκανδιναβικού έθνους στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Marin, η οποία έγινε η νεότερη ηγέτιδα του κόσμου μετά την εκλογή της το 2019 σε ηλικία 34 ετών, ενίσχυσε τη διεθνή προβολή της χώρας με την παρουσία της. Υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας, επισκέφθηκε ακόμη και το Κίεβο και τον Πρόεδρο Zelenskyy πριν από λίγες εβδομάδες, και μάλιστα αναφέρθηκε στη δίωξη από την Κίνα του μουσουλμανικού πληθυσμού των Ουιγούρων.

Η Marin έλαβε επίσης ιδιαίτερους επαίνους τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τερματίσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλλον ξεκάθαρα, απάντησε: «Η διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση είναι να εγκαταλείψει η Ρωσία την Ουκρανία. Αυτή είναι η διέξοδος από τη σύγκρουση. Η έξοδος από τη σύγκρουση είναι όταν η Ρωσία εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας» επανέλαβε με σθένος.

Όμως, ενώ παραμένει σχετικά δημοφιλής στη χώρα, πολλοί Φινλανδοί είναι επίσης απογοητευμένοι με το αυξανόμενο κόστος ζωής τους, κάτι που σύμφωνα με τη Marin είναι συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας. Η ίδια ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, του Κέντρου, των Πρασίνων, της Αριστερής Συμμαχίας και του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος της Φινλανδίας. Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών προηγούνται επί του παρόντος των αντιπάλων τους στις δημοσκοπήσεις.

Αν και ορισμένοι θεωρούν τη Marin ως μία ισχυρή ηγέτιδα που κυβέρνησε επιδέξια κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και στη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, άλλοι λένε ότι τα «πάρτι- σκάνδαλα» και η «νεανική συμπεριφορά» της την καθιστούν ακατάλληλη για το αξίωμα.

«Η Sanna Marin είναι ένας πολωτικός χαρακτήρας. Έχει θαυμαστές σαν ροκ σταρ, αλλά από την άλλη έχει πολλούς ανθρώπους που δεν την αντέχουν», είπε ο Marko Junkkari, δημοσιογράφος στην καθημερινή Helsingin Sanomat.

Η Hanna Wass, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, αναφέρθηκε επίσης στις δύο διαφορετικές εικόνες της Marin, λέγοντας στους Financial Times: «Διεθνώς, είναι σούπερ σταρ. Στη Φινλανδία, είναι περισσότερο μια πολωτική φιγούρα».

Γενικότερα, η φινλανδική πολιτική θα μπορούσε να στραφεί δραματικά προς την ακροδεξιά την Κυριακή, καθώς ένα κόμμα κατά της μετανάστευσης στοχεύει να αντικαταστήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Sanna Marin. Η «ροκ σταρ» πρωθυπουργός είναι η πιο δημοφιλής ηγέτιδα της Φινλανδίας αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία τοποθετούν το κεντροαριστερό SDP της μητέρας ενός παιδιού στην τρίτη θέση πίσω από το αντιμεταναστευτικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, το οποίο διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα.

«Είναι μια πολύ συναρπαστική αναμέτρηση και είναι δύσκολο να πούμε αυτή τη στιγμή ποιο κόμμα θα επκρατήσει την ημέρα των εκλογών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Tuomo Turja της εταιρείας δημοσκοπήσεων Taloustutkimus.

Μία νίκη για το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών και ένας ακροδεξιός πρωθυπουργός θα συμβεί για πρώτη φορά στη Φινλανδία αν και το ίδιο κόμμα έχει υπηρετήσει στο παρελθόν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 19% από τις εκλογές του 2011.

Επτά από τα οκτώ μεγαλύτερα κόμματα της χώρας διευθύνονται από γυναίκες και η Φινλανδία κατατάσσεται στις καλύτερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Όταν η Marin ανέβηκε στην εξουσία το 2019 (η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας) οι φωτογραφίες του πεντακομματικού συνασπισμού της, με επικεφαλής όλες γυναίκες, έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ήταν το πρώτο στον κόσμο που είχε γυναίκες ως βουλευτίνες το 1907, όταν η Φινλανδία ήταν ακόμη αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Ενώ οι γυναίκες δεν ήταν ποτέ πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αποτελούν το 47% των απερχόμενων βουλευτών. Και το μερίδιο των γυναικών που διεκδικούν αξιώματα την Κυριακή είναι το υψηλότερο από ποτέ.

«Δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό να ασχοληθώ με την πολιτική»

Η 38χρονη Marin έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι δεν περίμενε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική, λέγοντας στον ιστότοπο Menaiset: «Όταν ήμουν στο γυμνάσιο, ένιωθα ότι οι άνθρωποι που κάνουν πολιτική είναι πολύ διαφορετικοί και προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα από εμένα. Εκείνη την εποχή, δεν πίστευα ότι ήταν δυνατόν να εμπλακώ εγώ».

Η Marin, η οποία πέρασε τα εφηβικά της χρόνια δουλεύοντας σε ένα αρτοποιείο, πρόσθεσε ότι η μητέρα της ήταν πάντα πολύ υποστηρικτική και την έκανε να πιστέψει ότι μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Η ίδια είναι γνωστή για το ότι μοιράζεται ορισμένα αποσπάσματα της προσωπικής της ζωής με το κοινό στον λογαριασμό της στο Instagram, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών με τον σύζυγό της και πολυτελών εκδηλώσεων όπου δείχνει τη λαμπερή πλευρά της.

Η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ψηφοφόρων, όπως η εκπαίδευση και τα κοινωνικά οφέλη, έχουν κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία της χώρας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και το ταχέως αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Φινλανδίας είναι ζητήματα που πιθανότατα θα απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση του σκανδιναβικού έθνους των 5,5 εκατομμυρίων.

«Πάνω από όλα, πρέπει να επιδιώξουμε οικονομική ανάπτυξη και ισχυρότερη απασχόληση», είπε η Marin σε πρόσφατη συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE της Φινλανδίας. «Αν δεν πετύχουμε αυτά τα δύο πράγματα, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος μας και δεν θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την οικονομία μας».

Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Φινλανδία να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, ούτε η ιστορική απόφαση να εγκαταλείψει την αδέσμευτη πολιτική του έθνους ούτε ο πόλεμος έχουν εμφανιστεί ως μείζονα ζητήματα της πολιτικής εκστρατείας. Η Φινλανδία μοιράζεται μακρά χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.

Η Marin έπαιξε καθοριστικό ρόλο, μαζί με τον Πρόεδρο Sauli Niinistö, στην υποστήριξη της αίτησης της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία έγινε παράλληλα με τη Σουηδία. Την Παρασκευή, ευχαρίστησε τις χώρες που υποστήριξαν την ένταξη της.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK