kourdistoportocali.comNews DeskO Bαρουφάκης επισκιάζει τον Τσίπρα. Εκτόξευση για τα ποσοστά του ΜέΡΑ25

Η επίσκεψη στον κρατούμενο Ασάνζ

O Bαρουφάκης επισκιάζει τον Τσίπρα. Εκτόξευση για τα ποσοστά του ΜέΡΑ25

Σοκ από τις αποκαλύψεις για τον Ρέκλινγκ καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται σε αποσύνθεση

Σε διαρκή άνοδο τα ποσοστά του ΜΕΡΑ25 με έναν Βαρουφάκη να βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ είτε συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις στο Λονδίνο υπέρ της μη έκδοσης του Ασσάνζ στις ΗΠΑ είτε αποκαλύπτοντας όσα απίστευτα ακουγόντουσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup.

Από τον Ian Ford

Ετσι έρχεται στη δημοσιότητα η προτροπή του διαβόητου επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ ο οποίος ζητούσε να μην πληρωθούν οι συντάξεις των οξυδερκών Ελλήνων συνταξιούχων και τα χρήματα να δοθούν για αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. Με κάτι τέτοιους τύπους βέβαια η Ευρώπη βαράει διάλυση και το κόμμα της Μέρκελ που υπήρξε η σιδηρά επικεφαλής όλου αυτού του τερατουργήματος βρίσκεται σε αποσύνθεση. Η Ευρώπη στα χειρότερά της με μια Ελλάδα να εισέρχεται σε έναν νέο φαύλο κύκλο σκανδαλολογίας και διαφθοράς αντί για ανάπτυξη η οποία περιορίζεται στα σουβλατζίδικα. Αυτό το περιβάλλον είναι ιδανικό για το ΜΕΡΑ25 το οποίο απειλεί ανοιχτά την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αριστεράς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισκέφθηκε  τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή Belmarsh όπου κρατείται, συνοδευόμενος από τον πατέρα του ιδρυτή των Wikileaks.

Σε δηλώσεις του μετά στους δημοσιογράφους, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξήγησε ότι το μόνο έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο Ασάνζ είναι η Δημοσιογραφία, και κάλεσε τους παριστάμενους ρεπόρτερ να φροντίσουν αυτό να μαθευτεί, γιατί είναι οι επόμενοι που θα βρεθούν στο στόχαστρο. Ο Ασάνζ σαπίζει στη φυλακή μόνο και μόνο γιατί αποκάλυψε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, από ανθρώπους που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν στο ελάχιστο τις συνέπειες των πράξεών τους, αλλά αντίθετα πλούτισαν απ’ αυτές.

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο, με το μυαλό του ωστόσο να παραμένει σε εγρήγορση. «Ήρθα για να του δώσω θάρρος και κατέληξα να αντλώ δύναμη από αυτόν. Είναι μια Δύναμη της Φύσης» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να σταματήσουμε την έκδοσή του, στο όνομα 300 χρόνων Προόδου, τριών αιώνων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στη Δύση, στον κόσμο» κατέληξε ο συνιδρυτής του DiEM25, του οποίου άλλωστε ο Ασάνζ είναι ιδρυτικό μέλος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την μη απέλαση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ – μετά τον Roger Waters και πριν πάρουν το λόγο ο Brian Eno, ο πατέρας του Τζούλιαν ο John Shipton και οι υπόλοιπες σπουδαίες προσωπικότητες που μετέχουν στη διαδήλωση – υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο πιο ορκισμένος εχθρός του Τζούλιαν, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας, δεν είναι κάποιοι κακοί άνθρωποι που συνωμοτούν σε κρυφά δωμάτια γεμάτα καπνό. Όχι, η συνειδητή, ορθολογικά σχεδιασμένη κακία δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Ο μέγιστος εχθρός είναι η ΑΠΑΘΕΙΑ. Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΣΙΩΠΗ των καλών ανθρώπων. Κουρασμένων ανθρώπων πολύ εξαντλημένων και απογοητευμένων για να έχουν την ενέργεια να διαδηλώσουν. Η ΚΟΥΡΑΣΗ είναι ο εχθρός, ο καλύτερος σύμμαχος των ολιγαρχών».

Και πρόσθεσε: «Το μήνυμα όλων είναι απλό: Είμαστε όλοι Wikileaks. Ο καθένας μας είναι ένα τοσοδούλι MeLeaks που πασχίζει να ξεσκεπάσει την κατάχρηση εξουσίας και να ρίξει μια μικρή αχτίδα φωτός οπουδήποτε η εξουσία προσπαθεί να γιγαντωθεί υπό την κάλυψη του σκοταδιού που την κάνει θηριώδη, άσχημη, μισανθρωπική. Οπότε, βρείτε το κουράγιο. Είμαστε εδώ ώστε ο εγκλεισμός του Τζούλιαν να κλείσει και η άοπλη, η γυμνή αλήθεια να έχει την τελευταία λέξη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τίποτα δεν τιμωρεί πιο βάναυσα η εξουσία από τη διαρροή των ένοχων μυστικών της. Και κανένας δεν αντιμετωπίζει μακρύτερη ποινή από τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν κέρδισε το δικαίωμα να δανειστεί τη φράση ενός άλλου φυλακισμένου, ενός άλλου εχθρού της Αυτοκρατορίας – του Μαχάτμα Γκάντι.

Όπως ο Γκάντι, ο Τζούλιαν θα μπορούσε να πει: Μπορείτε να με αλυσοδέσετε, να με βασανίσετε, ακόμα και να τσακίσετε το κορμί μου, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσετε να φυλακίσετε το νου μου.»

Μπορεί να το πει αυτό κάλλιστα.

Όμως εμείς δεν δικαιούμαστε να συμφωνήσουμε.

Εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσακίσουν το κορμί του.

Εμείς πρέπει να θέσουμε τέλος στον βασανισμό του.

Κι αυτό γιατί πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν. Μετά θα έρθουν για τους συνοδοιπόρους μας. Μετά για τους φίλους μας. Κατόπιν για τα παιδιά μας. Τέλος, για τους δημοσιογράφους που δεν κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τζούλιαν. Έρχονται για κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να υποταχθεί στους ισχυρούς που εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας στο όνομά μας και χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Ο Μάικ Πομπέο, πρώτος διευθυντής της CIA που διόρισε ο Τραμπ και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Πολύ σωστά. Τα Wikileaks είναι πράγματι μια «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης, η κάθε εφημερίδα, το κάθε κανάλι ή ραδιόφωνο.

Ο Νταν Έλσπεργκ και ο Νόαμ Τσόμσκι προειδοποίησαν τους δημοσιογράφους που απέχουν από την εναντίωση στην απέλαση του Ασάνζ στις ΗΠΑ: Είστε οι επόμενοι στον κατάλογο των καταζητούμενων ενός Προέδρου που σας θεωρεί «εχθρούς του λαού».

Όταν αποστρέφετε το βλέμμα από τον βασανισμό του Τζούλιαν συναινείτε με την δική σας δίωξη.

Βέβαια, εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου, έχετε ήδη αποδείξει ότι το γνωρίζετε αυτό. Ότι όλοι μας το γνωρίζουμε. Και πως εσείς, εμείς, έχουμε αποδεχθεί το χρέος μας να το καταστήσουμε γνωστό σε εκείνους που δεν το ξέρουν.

Βλέπετε, ο πιο ορκισμένος εχθρός του Τζούλιαν, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας, δεν είναι κάποιοι κακοί άνθρωποι που συνωμοτούν σε κρυφά δωμάτια γεμάτα καπνό. Όχι, η συνειδητή, ορθολογικά σχεδιασμένη κακία δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Ο μέγιστος εχθρός είναι η ΑΠΑΘΕΙΑ. Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΣΙΩΠΗ καλών ανθρώπων. Κουρασμένων ανθρώπων πολύ εξαντλημένων και απογοητευμένων για να έχουν την ενέργεια να διαδηλώσουν. Η ΚΟΥΡΑΣΗ είναι ο εχθρός, ο καλύτερος σύμμαχος των ολιγαρχών.

Τον Τζούλιαν τον γνώρισα το 2015 όταν εκείνος ενδιαφέρθηκε για μένα ως κάποιος που ξεμπρόστιασε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι, κεκλεισμένων των θυρών, σε πλήρες σκότος, αποφάσιζαν εναντίον των συμφερόντων των πολιτών που εκπροσωπούσαν. Το κοινό μας πρότζεκ που ξεκίνησε από τότε κορυφώνεται τώρα, στις 10 Μαρτίου, με την παρουσίαση των Euroleaks.

Λίγο μετά, τον Φεβρουάριο του 2016, μαζί με τον Μπράιαν Ίνο, τον Νόαμ Τσόμσκι και δεκάδες χιλιάδες προοδευτικούς ευρωπαίους ιδρύσαμε στο Βερολίνο το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, το. DiEM25, με τον Τζούλιαν να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα, στέκομαι δίπλα σας μεταφέροντάς σας την αλληλεγγύη που έρχεται από κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Από τη Γερμανία. Από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τα Βαλκάνια, της Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, την Τουρκία. Μπορεί να είστε πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα παραμείνετε για πάντα στο κέντρο του ευρωπαϊκού κινήματος προοδευτικών για πάντα.

Αύριο, θα επισκεφτώ τον Τζούλιαν στη φυλακή, μαζί με τον Τζον – τον υπέροχο πατέρα του. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να του μεταφέρω το πνεύμα σας, το πνεύμα των μελών του DiEM απ΄ όλη την Ευρώπη, τις ευχές των βουλευτών μας. – του ΜέΡΑ25 – κι όλων όσων διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το μήνυμα όλων είναι απλό: Είμαστε όλοι Wikileaks. Ο καθένας μας είναι ένα τοσοδούλι MeLeaks που πασχίζει να ξεσκεπάσει την κατάχρηση εξουσίας και να ρίξει μια μικρή αχτίδα φωτός οπουδήποτε η εξουσία προσπαθεί να γιγαντωθεί υπό την κάλυψη του σκοταδιού που την κάνει θηριώδη, άσχημη, μισανθρωπική.

Όπως είπε πρόσφατα ο φίλος μου Φίλιπ Ανταμς, και φίλος του Τζούλιαν, δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν τον Τζούλιαν στον μοντέρνο Άνθρωπο με τη Σιδερένια Μάσκα, στον Άνθρωπο που ζει ξεχασμένος σε κάποιο Σιδερένιο Κελί.

Οπότε, βρείτε το κουράγιο. Είμαστε εδώ ώστε ο εγκλεισμός του Τζούλιαν να κλείσει κι η άοπλη, η γυμνή αλήθεια να έχει την τελευταία λέξη».

Στο μεταξύ επικρίσεις κατά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ για τις δηλώσεις του σχετικά με την πρόθεση του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις του Eurogroup, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι είναι εύλογη η λύπη του κ. Ρέγκλινγκ, «καθώς αν οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν και να δουν τί έλεγε και τί έπραττε, ο κ. Ρέγκλιγκ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε καν στη χώρα του. Αν ήταν σε κοινή θέα, θα τόλμαγε ποτέ να προτρέψει υπουργό οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να κάνει πλήρη στάση πληρωμών σε όλους τους… συνταξιούχους έτσι ώστε να αποπληρωθεί μια δόση στο ΔΝΤ;», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής του ESM είχε ζητήσει από τον Γ. Βαρουφάκη να προχωρήσει σε πλήρη στάση πληρωμών σε όλους τους συνταξιούχους για να αποπληρωθεί μία δόση του ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2015.

“O Κλάους Ρέγκλιγκ «λυπάται πολύ» για την «παραβίαση του απορρήτου» που συνιστούν οι ηχητικές καταγραφές των Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Προφανώς και λυπάται καθώς, αν οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν και να δουν τί έλεγε και τί έπραττε, ο κ. Ρέγκλιγκ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε καν στη χώρα του.

Αν ήταν σε κοινή θέα, θα τόλμαγε ποτέ να προτρέψει υπουργό οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να κάνει πλήρη στάση πληρωμών σε όλους τους… συνταξιούχους έτσι ώστε να αποπληρωθεί μια δόση στο ΔΝΤ;

Αν ήταν σε κοινή θέα, θα ξέφευγε της αντίληψης των ευρωπαίων πολιτών ότι «στελέχη» όπως ο κ. Ρέγκλιγκ δεν είναι απλά κυνικοί γραφειοκράτες αλλά και τεχνοκρατικά ανεπαρκείς;

Όταν μιλά εκτός κειμένου, ακόμα κι όταν ξέρει ότι η κάμερα είναι στραμμένη πάνω του, ο κ. Ρέγκλιγκ διαπράττει στοιχειώδη τεχνικά λάθη. Π.χ. όταν στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, ΑΓΟΡΑ ΙΙ, είπε πως η Ιταλία ή το Βέλγιο κατάφεραν να πετύχουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3% κάθε χρόνο για δεκαετίες – κάτι που, με ελάχιστη έρευνα, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ξεσκέπασε ως ψέμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δρώντες όπως ο κ. Ρέγκλιγκ τρέμουν τα μάτια και τα αυτιά των πολιτών – τον δημόσιο έλεγχο.

Αυτός είναι ο λόγος που στο Eurogroup δεν κρατάνε πρακτικά.

Αυτός είναι ο λόγος που, όταν ο Κώστας Γαβράς ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει ταινία βασισμένη στο ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ (Adults in the Room) του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ρέγκλιγκ πανικοβλήθηκε αρκετά ώστε να αιτηθεί συνάντηση με τον Γαβρά. Ένα αίτημα στο οποίο ο Γαβράς ανταποκρίθηκε προσκαλώντας τον σε γεύμα εργασίας στο Παρίσι.

Στη διάρκεια του γεύματος, σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρά, ο κ. Ρέγκλιγκ προσπάθησε να αποτρέψει τον σκηνοθέτη από το να γυρίσει το ADULTS IN THE ROOM ισχυριζόμενος ότι οι αναφορές στο βιβλίο του Βαρουφάκη στις συζητήσεις του Eurogroup ήταν ανακριβείς. Ο Γαβράς, αφού τον άκουσε προσεκτικά, του απάντησε: «Ο λόγος που πιστεύω στο βιβλίο του Βαρουφάκη είναι ότι έκανα αντιπαραβολή της περιγραφής του σχετικά με τα τεκταινόμενα στα Eurogroup με τα μαγνητοφωνημένα αρχεία που μου επέτρεψαν, ανεξάρτητα, να ακούσω τί λέγατε εσείς και οι συνάδελφοί σας κ. Ρέγκλιγκ».

Η συζήτηση βέβαια έληξε εκεί. Ο κ. Ρέγκλιγκ δεν επανήλθε. Μέχρι τώρα, που εξέφρασε τη λύπη του ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα μάθουν την αλήθεια.

ΥΓ. Τον λογαριασμό του μεσημεριανού τον πλήρωσε ο Κώστας Γαβράς. Τον λογαριασμό του κ. Ρέγκλιγκ των πληρώνουν καθημερινά οι ευρωπαίοι, ιδίως οι Έλληνες”.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νοσοκομειακοί γιατροί προς όλους τους Έλληνες>Εάν δεν αντιδράσετε θα πεθάνετε. Σας λένε ψέμματα
Γιατί ο Κυριάκος και όχι ο Τσιόδρας έσωσε τους Έλληνες από τα χειρότερα
Να πως θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Σχέδιο εξόδου με δοκιμαστική πόλη τα Ιωάννινα
Πρόωρες εκλογές χωρίς κάλπη, αντιπρόεδρος και υπερυπουργός Εθνικής Ανασυγκρότησης ο Σαμαράς
Η αναλογία αριθμού θανάτων προς τον αριθμό κρουσμάτων δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα
Σωριάζονται ζωές και επιχειρήσεις καθώς ακούνε τον Τσιόδρα να τους λέει ότι έρχεται νέο κύμα Covid-19 το Φθινόπωρο
EKTAKTO> Ανατίναξαν το ATM αλλά τα χαρτονομίσματα ήταν βαμμένα πράσινα!
-Kε καθηγητά, ποιοι κατασκεύασαν αυτή τη μηχανή θανάτου με το απρόσμενο λογισμικό;
Στο Λαύριο κατέπλευσαν τελικά οι σκαφάτοι του Σύριζα
H Eλλάδα μπροστά σε μία νέα κατάρρευση;
Ασφυξία στις τράπεζες και νέο μνημόνιο με υπογραφή Κυριάκου η στρατηγική Τσίπρα
ΕΚΤΑΚΤΟ>O Stelios τρέμει την κατάρρευση της easyJet