kourdistoportocali.comNews DeskΟ Άνθρωπος του Θεού και οι Χρυσοθήρες της Βουλιαγμένης

Τα Ιερά φιλέτα

Ο Άνθρωπος του Θεού και οι Χρυσοθήρες της Βουλιαγμένης

Ακόμη και ο Bill Gates πάτησε εδώ το πόδι του πλέον έχοντας γίνει ο μεγαλομέτοχος της Four Seasons

Αυτός ο ιερωμένος φυλάει Θερμοπύλες. Για την ακρίβεια κρατάει τα πιο επιθυμητά κλειδιά του εγχώριου real estate.

Eδώ όπου κάθε τόσο πάσης φύσεως γεράκια υπερίπτανται απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα της ευλογημένης αυτής περιοχής της Αττικής ενώ παράλληλα ορέγονται τη λεία τους.

Γράφει ο Απόστολος Παύλος

Landlords και χρυσοθήρες συνωστίζονται εδώ με πρωτόγνωρη βουλιμία λες και μία θέση σ΄αυτόν τον ήλιο εξασφαλίζει μία θέση στην αιωνιότητα. Ακόμη και ο Bill Gates πάτησε εδώ το πόδι του πλέον έχοντας γίνει ο μεγαλομέτοχος της Four Seasons. Δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς πιο μοναδικό κομμάτι της χρυσής αλυσίδας των ξενοδοχείων από τον μυθικό Αστέρα Βουλιαγμένης.

Εδώ λοιπόν στον ονειρικό κόλπο της Βουλιαγμένης πέφτουν πάσης φύσεως κορμιά σε έναν  διαρκή αγώνα αλληλοεξόντωσης για το ποιος θα αποκτήσει μία θέση στον ήλιο.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το ιερό βασίλειο του πατέρα Νικόδημου Φαρμάκη ο οποίος είναι λογικό να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ότι επιλογή κι εάν κάνει. Ειδικά όταν ο δήμαρχος των 3Β διεκδικεί γη που δεν του ανήκει με πάσης φύσεως προσκόμματα. Οι καλοί αυτοί άνθρωποι που καταδιώκουν και συκοφαντούν τον πατέρα Νικόδημο ανάμεσά τους βαριά ονόματα του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου της χώρας καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν ότι στη προκειμένη περίπτωση ο πατήρ Νικόδημος δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει στους εκβιασμούς και να μοιράσει τα ιμάτια της Εκκλησίας στους συνήθεις τυχοδιώκτες της τοπικής πιάτσας των άνομων Αρχών συμπεριλαμβανομένων.

Ομολογουμένως, οι «κατήγοροι» της Εκκλησίας συμπεριφέρονται κακόβουλα, ίσως πιο πονηρά ακόμη και από τους πρωταίτιους του Θείου Δράματος. Μέχρι και ο δόλιος Ιούδας είχε μια στοιχειώδη ευθύτητα. Μέχρι και οι σταυρωτές του Χριστού είχαν μια στοιχειώδη εντιμότητα. Συκοφάντησαν, ψευδομαρτύρησαν, προπηλάκισαν και σταύρωσαν τον Χριστό και όχι τον Ιωάννη ή τον Πέτρο. Ενώ εδώ γύρισαν τα πάνω κάτω και βαράνε τα πόδια για να πονέσει το κεφάλι.
Τι έγινε; Λάθος μέτρα του πήρατε και δεν σας βγαίνουν τα σχέδια; Μήπως ο Ιερώνυμος τελικά έπαιξε το τζόκερ της επιλογής πριν δύο χρόνια του νέου τσάρου των οικονομικών και έπιασε το πρώτο το καλό; Ε; Μήπως τελικά ο Ιερώνυμος μετά από δύο χρόνια μας λέει με κινήσεις πια, αυτά που είπε στην ορκωμοσία του Νικόδημου; «Είναι προσωπική μου επιλογή και θα έχουν να κάνουν μαζί μου όσοι μιλήσουν ξανά»!

Μήπως απολαμβάνει πλήρως της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου αλλά δεν το διαφημίζει; Μήπως είδαν ότι δεν είναι τελικά Yes sir σε κανέναν παρά μόνο στον Ιερώνυμο; Μήπως Αρχιεπίσκοπε βρήκες το «δέκα το καλό» και τρίβεις τα χέρια σου από χαρά και ικανοποίηση δύο χρόνια τώρα, τώρα που θέλεις πραγματικά στηρίγματα στο έργο σου και όχι γιαλατζί κομπάρσους που στολίζονται και φωτογραφίζονται δεξιά και αριστερά!

Υποκλίνομαι στη «μαγκιά»σου Ιερώνυμε, και ζητώ συγγνώμη για τη λέξη μαγκιά, αλλά ο απλός λαός ξέρει τι πάει να πει να αγνοεί ο ηγέτης τις Κασσάνδρες, τις σειρήνες και τους λωτοφάγους αυλοκόλακες και να συνεργάζεται με τους άξιους και τους ικανούς.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά….Εντός του θέρους αλλά και πιο πρόσφατα κάποιοι επιχείρησαν να σπιλώσουν δια του τύπου τον Νικόδημο Φαρμάκη, στον οποίο η Σύνοδος ανέθεσε το δύσκολο έργο του Γενικού Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της προς διετίας. Και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και όχι ο συνεργάτης του, η Σύνοδος και όχι ο εντελλόμενός της.

Τα έψαξα σας λέω λίγο παραπάνω αυτή τη φορά, για να μάθω ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Μπήκα στον ιστότοπο της ΕΚΥΟ! Για ακούστε λοιπόν.

O Νικόδημος έχει ως προϊσταμένη αρχή τη Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Κ.Υ.Ο., η οποία συγκροτείται από τέσσερεις εν ενεργεία Μητροπολίτες, και η Διοικούσα Επιτροπή αναφέρεται στην Ιερά Σύνοδο, η οποία αποτελείται από δώδεκα Μητροπολίτες και έχει ως Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο. Αν διαβάσει κανείς τον Κανονισμό της Οικονομικής Υπηρεσίας θα δει ότι ο Γενικός Διευθυντής έχει περιορισμένες εξουσίες ήσσονος σημασίας, και ό,τι τις σημαντικές αποφάσεις τις λαμβάνει η Ιερά Σύνοδος, και τις τρέχουσες η Διοικούσα Επιτροπή. Οι αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή περιγράφονται στο άρθρο 10 του Κανονισμού 324/2020 (ΦΕΚ 249/2020, τ. Α) και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές, οι αποφάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση ή εκποίηση εκκλησιαστικών ακινήτων.

Εισηγητής είναι ο Γενικός, δηλαδή το μυαλό που σκέφτεται, σχεδιάζει, μελετάει και συντονίζει την Υπηρεσία για να εισηγείται στο «Υπουργείο Οικονομικών»(Διοικούσα Επιτροπή), και μετά το κάθε θέμα το υποβάλλουν ώριμο για συζήτηση στη «βουλή της Εκκλησίας» (Ιερά Σύνοδο)! Πόσο πιο παραστατικά να το πω!
Η σοβαρή λοιπόν οικονομική δημοσιογραφία όταν αναφέρεται στα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν διανοείται να αγνοήσει τους νόμους του Κράτους και ιδίως τους Κανονισμούς της Εκκλησίας, οι οποίοι εκδίδονται με νομοθετική εξουσιοδότηση, δημοσιεύονται στο ΦΕΚ και ο καθένας μπορεί να τους διαβάσει. Όσοι λοιπόν προσπαθούν να εμποδίσουν την Εκκλησία της Ελλάδας να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της επί της περιουσίας εξαπολύουν μύδρους κατά του Γενικού Διευθυντή της Ε.Κ.Υ.Ο. και παραλείπουν να αναφέρουν ότι ο Κανονισμός 324/2020 ορίζει ότι ο Γενικός Διευθυντής, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμβάσεων που αφορούν ακίνητα, ενεργεί πάντοτε ως εκτελεστικό όργανο που εφαρμόζει τις εντολές και τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής, της Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου.

Μήπως έχουμε και κάτι άλλο αυτόν τον καιρό; Οι προσωπικές επιθέσεις προς τον Γενικό Διευθυντήτης Ε.Κ.Υ.Ο., με αφορμή τον Συνοδικό σχεδιασμό που αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων της Βουλιαγμένης, δεν νομίζουμε ότι πρέπει να συσχετιστούν με τις αναμενόμενες εκλογές Μητροπολιτών που θα λάβουν χώρα κατά την επόμενη Ιεραρχία.

Μάλλον η στοχοποίηση του οφείλεται στο ότι κάποιοι αντιδρούν και θίγονται από την ικανότητά του να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τις περιουσιακές, οικονομικές και κτηματικές υποθέσεις που του αναθέτει η Σύνοδος. Φυσικά ο Νικόδημος δεν είναι αυτός που αποφασίζει για την τύχη των πολεοδομικώς αρρύθμιστων ακινήτων της Βουλιαγμένης. Το αποφασιστικό όργανο είναι η Σύνοδος και Σύνοδος φαίνεται αποφασισμένηνα αξιοποιήσει τα ακίνητα, ασκώντας νομίμως τα νόμιμα δικαιώματά της, με τα μέσα που της παρέχει ο Νόμος και οι Κανονισμοί της.

Αν κάποιος από εκείνους που θίγονται και δυσαρεστούνται από την πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου αποφάσιζε να πετάξει λάσπη, θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά σε ποια κατεύθυνση να στρέψει τον λασπωτήρα του. Δεν είναι και τόσο έξυπνο να πετάξει κανείς λάσπη στον Αρχιεπίσκοπο, σε 12 Συνοδικούς Αρχιερείς και 4 Μητροπολίτες της Διοικούσας Επιτροπής, δηλαδή σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις. Θα σκεφτόταν λοιπόν αυτός ο «κανείς» ότι είναι πιο βολικό και σίγουρα πιο εύκολο να επιχειρήσει να εξοντώσει φυσικά και ηθικά τον Γενικό Διευθυντή της Ε.Κ.Υ.Ο., παρόλο που ο Νικόδημος Φαρμάκης δεν λαμβάνει τις αποφάσεις, αλλά απλώς εκτελεί όσα διατάσσει η Ιερά Σύνοδος.

Όποιος και αν είναι αυτός ο «κανείς» είτε δεν χειρίζεται καλά τον λασπωτήρα ή ο λασπωτήρας του είναι ελαττωματικός. Πάντως, δεν φαίνεται να διαθέτει την ευφυΐα του «Κανένα», πουμπόρεσε και τύφλωσε τον Πολύφημο σε μια από τις ραψωδίες της Οδύσσειας. Γιατί η πολλή φήμη που ακολουθεί τον Νικόδημο Φαρμάκη δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε μονόφθαλμη. Τι σπουδές έχει κάνει; Έχει master στο Κανονικό Δίκαιο, την Εκκλησιαστική Ιστορία και είναι διδάκτορας της Θεολογίας με ειδίκευση στη Φιλοσοφία της Θρησκείας. Διάβασα το βιογραφικό του! Αλλά δεν βρήκα πως αυτά συνδέονται με την οικονομική διοίκηση.

Μία αξιόπιστη πηγή μου άνοιξε τα μάτια: «Είναι αυτός που «τρέχει» το ίδρυμα Κόκκορη με τα παιδιά με Νοητική Υστέρηση», μεγάλο έργο! Και ψάχνοντας το θέμα περισσότερο διαπίστωσα ότι χιλιάδες ζευγάρια μάτια, εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια,παρακολουθούντο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει προσφέρει ο συγκεκριμένος κληρικός, εργαζόμενος από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Άμα «το έχεις» βρέ παιδί μου! Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς τη γνώμη της κοινής γνώμης όταν υπάρχει έργο που μιλάει από μόνο του, όταν υπάρχει ήθος αυταπόδεικτο.
Ο λασπολόγος όταν φθάνει στην υπερβολή, λέγοντας εξόφθαλμα ψεύδη, το μόνο που καταφέρνει είναι να φωτίσει ακόμη περισσότερο την αλήθεια. Και ευτυχώς για τα θύματά τους, όλοι οι ανά τους αιώνες λασπολόγοι ρέπουν προς την υπερβολή. Όση λάσπη και να ρίξει ο«κανείς», ο Νικόδημος δεν είναι κανένας τυχαίος. Μάλλον αυτός είναι ο αυθεντικός ομηρικός «Κανένας», γιατί κανένας δεν τον είδε, ούτε τον άκουσε, να διεκδικεί την πατρότητα για κανένα από τα πολλά και σπουδαία που έχουν επιτευχθεί επί των ημερών του στην Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντίθετα, στα σημαντικά ζητήματα, όσες φορές έχει εκφραστεί δημόσια, χωρίς δισταγμό πάντοτε αναφέρεται στο όραμα και στις εντολές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και τις αποφάσεις της Συνόδου.
Θα σταματήσω εδώ. Θα πω μόνο τούτο. Κράτα γερά Ιερώνυμε!

Κράτα γερά και χαμογέλασε μέσα από τη γενειάδα σου γιατί μια ζωή αφιέρωσες για το συμμάζεμα της περιουσίας και σου έλαχε στα γεράματα να βρεις αυτόν που ήθελες. Μην τον αφήνεις μόνο του, παλέψτε το, αφήστε τις οικογένειες, τα συμφέροντα να φωνάζουν.Τέρμα τα φαγοπότια μερικών. Κάντε την Εκκλησία όπως της αρμόζει. Κάντε τη δυνατή και ανεξάρτητη. Έτσι πάλεψες χρόνια, έτσι πρέπει και τώρα.

Και επειδή νομίζω το «έπιασα» το θέμα, θα μείνεις στην ιστορία αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε αν καταφέρεις να αξιοποιήσεις τα «χωράφια» πριν στα κλέψουν οι επιτήδειοι και τα κάνουν βίλες και πισίνες όπως κάποτε το Κολωνάκι και άλλα πολλά.
Μην υποχωρήσει κανείς.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK