kourdistoportocali.comNews DeskΟ Αδωνις στο Άουσβιτς

Η μετάνοια απελευθερώνει

Ο Αδωνις στο Άουσβιτς

-Κάθε άνθρωπος πρέπει να έρθει εδώ μία τουλάχιστον φορά στην ζωή του

Ιανουάριος 2017. Ο Αδωνις Γεωργιάδης θα ζητούσε συγνώμη από τον Εβραικό λαό για τις κατά καιρούς αντισημιτικές τοποθετήσεις του>

Η ανάρτηση του βουλευτή έγινε με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιθυμώ να αποσαφηνίσω την ξεκάθαρη θέση μου σχετικά με τις απόψεις μου για τον αντισημιτισμό που αποτελεί καίρια απειλή κατά του Εβραϊκού λαού και πλήγμα στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Δυτικού πολιτισμού.

Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους εβραίους συμπατριώτες μου και γι αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα.

Ακόμα περισσότερο λυπάμαι που υποστήριξα και προώθησα το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλεύρη.

Τα τελευταία όμως χρόνια έχω μάθει πολλά για τον Εβραϊκό λαό, την ιστορία του και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων στην χώρα μας και έχω προσπαθήσει πολύ και προσπαθώ να ενημερώσω όλους τους συμπολίτες μας για την συνεισφορά τους αυτή.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας.

Το ολοκαύτωμα του Εβραϊκού λαού αποτελεί το μεγαλύτερο αίσχος του σύγχρονου πολιτισμού μας και μέσω της θυσίας του ισχυροποιήθηκε η δημοκρατία, ο αντιρατσισμός, και η πίστη στην ισότητα και την ελευθερία των λαών.»

Ο της Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency κ. Σάμπυ Μιωνής θα δήλωνε για τη συγνώμη του Αδωνι>

ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗΣ>Γενναία η Συγνώμη του Αδωνι  Γεωργιάδη

Ως  επικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency, μέλος του ισραηλινού συμβουλίου του Anti Defamation League και ως απλός Εβραίος ακτιβιστής κατά του ρατσισμού, πιστεύω οτι η συγνώμη του Αδωνι Γεωργιάδη προς τον Εβραϊκό λαό ειναι πολύ σημαντική οχι μόνο για την εβραϊκή κοινοτητα, αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ο ρατσισμός, είναι μια ιδεοληψία, ιδιαίτερα επικίνδυνη για την κοινωνία και δεν πρέπει να γίνεται ποτέ ανεκτός σε οποιαδήποτε μορφή του. Όλοι οι άνθρωποι ειναι ίσοι ανεξαρτήτως του θρησκεύματος τους, της φυλής τους, του χρώματος τους και των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Η σημερινή δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη είναι η πρώτη τέτοια δήλωση απο Έλληνα πολιτικό (οι Ελληνες πολιτικοί δεν συνηθίζουν να ζητάνε συγνώμη) και γι αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Ελπίζω να σηματοδοτεί μια αλλαγή στην ελληνική πολιτική κουλτούρα στην οποία μέχρι σήμερα το ξεκάθαρο ” συγνώμη” ήταν μια άγνωστη λέξη.Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό  που αυτή η δήλωση έρχεται σε μια εποχή που δυστυχώς βλέπουμε μια αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ξεκάθαρη στάση του κ. Γεωργιάδη ανεβάζει τον πήχη και για αλλους πολιτικούς  οι οποίοι προσπαθούν να ξεπλύνουν το παρελθόν τους, τις ρατσιστικές τους απόψεις και τις νεοναζιστικές τους σχέσεις μεσα απο την συμμετοχή τους σε παραδοσιακά κόμματα, χωρίς όμως να εχουν μετανοήσει για τις πράξεις τους και την άρρωστη ιδεολογία τους, εκθέτοντας  με την στάση τους το κόμμα τους και την Ελλάδα.

Iανουάριος 2020. Ο Αδωνις Γεωργιάδης επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπίας στην οποία συμμετέχουν οι Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο πρώην υπουργός Κώστας Καταγκούνης θα λάβει μέρος στη σημαντική τελετή μνήμης που έγινε στο Αουσβιτς.

O συμβολισμός της επίσκεψης του κ. Γεωργιάδη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στον τόπο του μαρτυρίου αμέτρητων Εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σαφής: ένας έλληνας πολιτικός που στο παρελθόν είχε συνυπάρξει και ανεχτεί ανθρώπους με απόψεις ακραία αντισημιτικές, τώρα κλίνει το γόνυ στο εμβληματικό του Ολοκαυτώματος στρατόπεδο συγκέντρωσης, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ημέρα που οι άνδρες του Κόκκινου Στρατού το απελευθέρωσαν.

«Κάθε άνθρωπος πρέπει να έρθει εδώ μία τουλάχιστον φορά στην ζωή του. Και τον αντισημιτισμό πρέπει να τον αποκλείσουμε από τις ζωές μας. Ποτέ ξανά!» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο μήνυμά του στα social media.


Η ελληνική αντιπροσωπεία υπήρξε η μεγαλύτερη, σε μια διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνδέσμου με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται στην ανάγκη καταπολέμησης του Αντισημιτισμού που δυστυχώς υπάρχει ακόμη και είναι ισχυρός και στην Ελλάδα.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε πως “χρέος κάθε ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους είναι να διαμορφώσει μία εκπαιδευτική πολιτική, σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε λαού, που θα αντιτάσσεται σε κάθε μορφή ρατσιστικής ρητορικής και μίσους”.

Ο Κώστας Καραγκούνης υπήρξε συντονιστής σε πάνελ με θέμα την αξία της παιδείας στη μάχη κατά του αντισημιτισμού. Σημείωσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα βοήθησε τα μεγιστα ώστε να αναδειχθούν τα βαθύτερα αιτία του ολοκαυτωματος, να διατηρηθουν αναλλοίωτα στη συλλογική μνήμη οι θηριωδιες ενάντιον των Εβραίων και το ποσό σημαντικό είναι να υπάρξει ένα σχέδιο δρασης σε κάθε χώρα που θα δίνει έμφαση στην παιδεία. Επισης ανέφερε τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αυτό.

Τέλος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ως πρώην δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ανάγκη τα ΜΜΕ να εντείνουν τον αγώνα κατά των στερεοτύπων που τροφοδοτούν τον ρατσισμό.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK