kourdistoportocali.comNews DeskΝτόμινο περικοπών στις αμοιβές των υπερπληρωμένων CEOs της Wall Street> Ωστόσο, παραμένουν προκλητικά υψηλές

Γράφει ο Matt Egan/CNN Business

Ντόμινο περικοπών στις αμοιβές των υπερπληρωμένων CEOs της Wall Street> Ωστόσο, παραμένουν προκλητικά υψηλές

- Οι διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά έπαιρναν όλη την πίστωση και τα χρήματα για τις καλές στιγμές και στη συνέχεια κατηγορούσαν το Ελ Νίνο ή κάποια ξένη δύναμη για τα μειονεκτήματα τους

Τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μειώνουν τις αμοιβές κορυφαίων CEOs σε μια νέα τάση που θα μπορούσε μόλις να ξεκίνησε.

Από τον Matt Egan/CNN Business

Οι περικοπές στους μισθούς πλήττουν μερικά από τα πιο γνωστά και πιο ακριβοπληρωμένα αφεντικά της Αμερικής, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις ακολουθούν μια κακή χρονιά στο χρηματιστήριο –το 2022 ήταν η χειρότερη του δείκτη S&P 500 από το 2008– και έρχονται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών απολύει υπαλλήλους προκειμένου να προετοιμαστεί για πιθανή ύφεση.

Για παράδειγμα, η Goldman Sachs απέλυσε 3.200 υπαλλήλους νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω ύφεσης στις συναλλαγές της Wall Street. Στη συνέχεια, η τράπεζα αποκάλυψε την Παρασκευή ότι η αμοιβή του Solomon το 2022 μειώνεται κατά σχεδόν 30%. Τα κέρδη της Goldman Sachs μειώθηκαν κατά 49% πέρυσι καθώς η επιβράδυνση των συναλλαγών περιόρισε τις συμβουλευτικές προμήθειες.

«Είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης. Οι CEOs πρέπει να μοιραστούν τον πόνο», δήλωσε η Nell Minow, αντιπρόεδρος της ValueEdge Advisors, η οποία συμβουλεύει θεσμικούς επενδυτές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Μια παρόμοια μείωση μισθού θα μπορούσε να έρθει και για τον Sundar Pichai, τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής Alphabet της Google (GOOGL). Αφού η εταιρεία ανακοίνωσε 12.000 περικοπές θέσεων εργασίας αυτόν τον μήνα, ο Pichai είπε στους υπαλλήλους ότι τα ανώτατα στελέχη θα δεχτούν μια «πολύ σημαντική» μείωση μισθών, ανέφερε το Business Insider. Η Google δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αλλά ας μην ασιθανόμαστε πολύ άσχημα για αυτά τα κορυφαία στελέχη. Εξακολουθούν να κερδίζουν απίστευτα πολλά ποσά μετρητών και μετοχών, απλώς όχι τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.

Η Apple, για παράδειγμα, είπε ότι μειώνει το πακέτο αμοιβών-στόχων του Cook κατά 40%. Αλλά αυτό εξακολουθεί να του αφήνει μια τεράστια αποζημίωση 49 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Είναι ακόμα υπερπληρωμένοι. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό», είπε η Minow.

Μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εταιρειών βάσει εσόδων, ο μέσος διευθύνων σύμβουλος έβγαλε 14,2 εκατομμύρια δολάρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 18,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Equilar.

Τα αφεντικά της τεχνολογίας έχουν λάβει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς, με τη μέση αμοιβή CEO να αυξάνεται κατά 42,1% το 2021 στα 19,1 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Equilar.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι ο Gorman είχε συνολική αποζημίωση 31,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, μειωμένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τράπεζα της Wall Street ανέφερε ότι η επιτροπή αποζημίωσης της έλαβε υπόψη το γεγονός ότι «σε ένα δύσκολο οικονομικό και περιβάλλον αγοράς οι επιδόσεις της εταιρείας για το 2022 δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο το προηγούμενο έτος», όταν είχε αποτελέσματα ρεκόρ.

Η Minow δείχνει ανακουφισμένη που ορισμένα διοικητικά συμβούλια επιβάλλουν πόνο στους CEO. «Ακριβώς αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί η αμοιβή», είπε. «Το πρόβλημα με τις αμοιβές παραδοσιακά είναι ότι ήταν όλα ανάποδα και όχι αρνητικά. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά έπαιρναν όλη την πίστωση και τα χρήματα για καλές στιγμές και στη συνέχεια κατηγορούσαν το Ελ Νίνο ή κάποια ξένη δύναμη για τα μειονεκτήματα τους. Τώρα αναγκάζονται να δεχτούν περισσότερες ευθύνες».

Φυσικά, μέρος αυτής της ευθύνης έρχεται επειδή οι κανόνες έχουν αλλάξει.

Μετά τον αμερικανικό νόμο Dodd-Frank του 2010, οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν από τις εταιρείες να δίνουν στους μετόχους φωνή για ζητήματα αποζημίωσης. Οι λεγόμενες ψήφοι «Say on Pay» είναι συμβουλευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν ακόμα να προχωρήσουν ακόμη και αν το 100% των μετόχων ψηφίσει όχι. Ωστόσο, το να απορρίπτουν οι μέτοχοι τα πακέτα αμοιβών είναι μια αμηχανία που προσπαθούν να αποφύγουν οι εταιρείες.

Πέρυσι, η JPMorgan Chase υπέστη ένα πλήγμα όταν οι μέτοχοί της καταψήφισαν ένα τεράστιο μπόνους διατήρησης 52,6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε προγραμματιστεί για τον CEO Jamie Dimon.

Αυτόν τον μήνα, η JPMorgan ανακοίνωσε ότι ο μισθός του Dimon θα παραμείνει αμετάβλητος στα 34,5 εκατομμύρια δολάρια –παρόλο που οι μισθοί αυξάνονται για τους μέσους εργαζόμενους. Η τράπεζα είπε επίσης ότι αποφάσισε να μην δώσει στον Dimon ειδικό μπόνους για τη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή του Dimon δεν θα πέσει ακόμη και όταν οι μισθοί αυξάνονται για πολλούς υπαλλήλους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK