kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Πως η Silicon Valley κινδυνεύει μετά την κατάρρευση της SVB να γίνει νεκροταφείο νεοφυών επιχειρήσεων

Γράφει η Erin Griffith

New York Times> Πως η Silicon Valley κινδυνεύει μετά την κατάρρευση της SVB να γίνει νεκροταφείο νεοφυών επιχειρήσεων

Οι επενδυτές, επιφυλακτικοί μπροστά στον κίνδυνο, επιλέγουν όλο και περισσότερο να παραμείνουν στο περιθώριο ή είναι πολύ απασχολημένοι βοηθώντας να στηρίξουν τις υπάρχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις

Ο Jonathan Nelson είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις τον περασμένο μήνα για μια νέα χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκκίνηση της εταιρείας του χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, HF.Capital. Ο ίδιος στόχευε σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια και σκέφτονταν ότι η εξασφάλιση των υπολοίπων θα ήταν μια «τυπική υπόθεση». Στη συνέχεια, 67 επενδυτές τον εγκατείλειψαν. Στα μέσα Μαρτίου και οι αρχικοί του -δύο- επενδυτές αποσύρθηκαν επίσης.

Από την Erin Griffith/New York Times

Ο Nelson αρχικά σοκαρίστηκε. Όμως, δύο μέρες αργότερα, όταν η Silicon Valley Bank, η πιο σημαντική τράπεζα για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, κατέρρευσε, αφού επενδυτές τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις ξεκίνησαν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους, όλα φαίνονταν πλέον λογικά. «Έξυνα το κεφάλι μου, λέγοντας: “Γιατί εξαφανίστηκαν;”. Τότε συνέβη το bank run, και είπα: “Α, τρομοκρατήθηκαν”».

Η ίδια συνειδητοποίηση πλημμυρίζει τον κόσμο των start-ups μετά την ξαφνική κατάρρευση της SVB. Μετά από ένα οδυνηρό 2022, όταν το εύκολο χρήμα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις εξαντλήθηκε, οδηγώντας σε μειωμένες αποτιμήσεις, χαμένες φιλοδοξίες και εκτεταμένες απολύσεις, πολλοί ήλπιζαν ότι τα πράγματα θα ανακάμψουν φέτος. Ωστόσο, η κατάρρευση της SVB έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος και τρόμο, που αρχίζει να εκδηλώνεται σε κάθε σύναψη συμφωνιών εκκίνησης σε όλη τη Silicon Valley.

Αργά την Κυριακή, η SVB εξαγοράστηκε από την First Citizens BancShares. Η πρώην μητρική εταιρεία της αποτυχημένης τράπεζας, SVB Financial, κήρυξε πτώχευση στις 17 Μαρτίου και σχεδιάζει να εκτελέσει μια ξεχωριστή διαδικασία για την πώληση διαφόρων μονάδων.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούσαν να βρουν έναν αγοραστή για την SVB, οι εταιρείες που βασίστηκαν σε αυτήν για πίστωση προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μια νέα πηγή δανεισμού. Οι επενδυτές, επιφυλακτικοί μπροστά στον κίνδυνο, επιλέγουν όλο και περισσότερο να παραμείνουν στο περιθώριο ή είναι πολύ απασχολημένοι βοηθώντας να στηρίξουν τις υπάρχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις. Και ορισμένες νέες εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν χαμηλότερες αποτιμήσεις, επαχθείς όρους και αυστηρό έλεγχο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το ήδη ψυχρό περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στις ΗΠΑ έχει γίνει γρήγορα ακόμα πιο ψυχρό.

«Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι μάλλον η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα», δήλωσε ο Mathias Schilling, επενδυτής στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Headline. «Είναι ένα μεγάλο σοκ για το σύστημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι η μαζική απόσυρση καταθέσεων που οδήγησε στην κατάρρευση της SVB έδειξε πόσο μεγάλος φόβος υπήρχε ήδη στην αγορά. Οι επενδυτές δεν θα είχαν προκαλέσει τέτοιο πανικό αν δεν ήταν ήδη στα άκρα, είπε.

Η κατάρρευση της SVB δεν προκλήθηκε άμεσα από την τεχνολογική ύφεση και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν εκεί δεν θα χάσουν τις καταθέσεις τους αφού το Υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve τελικά εγγυήθηκαν όλες τις καταθέσεις της SVB. Ωστόσο, η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ακολούθησε μία πτώση 61% στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το PitchBook, το οποίο παρακολουθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Kyle Stanford, αναλυτής του PitchBook, ανέφερε ότι περίμενε ότι η κατάρρευση της SVB θα «επιτάχυνε» την ύφεση της αγοράς που ήδη συνέβαινε. «Είμαστε σε μια επιβράδυνση του εγχειρήματος εδώ και ένα χρόνο», είπε. «Αυτό είναι απλώς το επιπλέον πρόβλημα που δεν χρειαζόταν η αγορά».

Σε μια έρευνα 870 ιδρυτών την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων NFX, το 59% δήλωσε ότι η κατάρρευση της SVB θα έκανε μια ήδη δύσκολη αγορά άντλησης κεφαλαίων πιο σκληρή. Το 22% δήλωσε ότι ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση φέτος.

Η Techstars, μια νεοφυής επενδυτική εταιρεία που έχει υποστηρίξει 3.500 νεοφυείς επιχειρήσεις, συμβούλεψε τις εταιρείες της να καλέσουν τους μετόχους τους για περισσότερα χρήματα πριν προτείνουν νέους επενδυτές, δήλωσε η Maëlle Gavet, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Η Techstars προσπάθησε επίσης να μειώσει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για το πόσο αξίζει η εταιρεία τους, προτρέποντάς τους να μην θεωρούν τη μείωση της αποτίμησής τους ως αποτυχία.

Η Gavet ανέφερε ότι περμένει πως θα γίνουν πολλές συζητήσεις αυτό το καλοκαίρι για το εάν κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να πουληθούν. «Όλο η κρίση με την SVB δημιούργησε μια αυξημένη αίσθηση κινδύνου», τόνισε.

Ο Bijan Salehizadeh, ένας επενδυτής που έχει μερίδια σε δώδεκα ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου, είπε ότι από το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των εταιρειών που υποστηρίζουν τα κεφάλαιά του θα ξεμείνουν από χρήματα τους επόμενους έξι μήνες. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ως τη «χειρότερη στιγμή στην πρόσφατη μνήμη του για την άντληση νέων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου» και πρόσθεσε ότι έχει δει πολλούς επενδυτές να «κάθονται με σταυρωμένα χέρια».

Ο Ayham Ereksousi σχεδίαζε να συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια για την start-up του, Stomio, η οποία προσφέρει λογισμικό για να βοηθήσει τις εταιρείες να δοκιμάζουν νέα προϊόντα με τους πελάτες τους. Πλέον, έχει μειώσει τις προσδοκίες του. Είχε έρθει σε επαφή με έξι έως οκτώ επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στα τέλη του περασμένου έτους. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα, πολλοί δεν απάντησαν ή είπαν ότι άλλαξαν τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Τώρα ο Ereksousi σκέφτεται να συγκεντρώσει λιγότερα χρήματα από τους υπάρχοντες επενδυτές του και να επιστρέψει το επόμενο έτος για έναν μεγαλύτερο γύρο άντλησης κεφαλαίων.

Εάν οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών, ελάχιστα άλλα σωσίβια είναι διαθέσιμα. Η αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς έχει καταστήσει ουσιαστικά αδύνατες τις αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται υπό αντιμονοπωλιακό έλεγχο και αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές πιέσεις.

Η SVB προσέφερε σε πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις μια μορφή πίστωσης που άλλες τράπεζες θεωρούσαν πολύ επικίνδυνη, καθώς οι νέες εταιρείες είναι γενικά ασύμφορες. Αυτό το χρέος, που συνήθως εξασφαλίζεται από την επιχειρηματική χρηματοδότηση μιας νεοφυούς επιχείρησης, βοήθησε πολύ τις εταιρείες. «Είναι μια άλλη πηγή κεφαλαίου που υποχωρεί», είπε ο Zane Carmean, αναλυτής του PitchBook, σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο για επενδυτές με τίτλο «Has the Music Stopped;».

Ο Nelson, ο ιδρυτής της HF.Capital, ήταν προηγουμένως επιχειρηματίας και έχει χαρτοφυλάκιο 75 επενδύσεων. Πριν από την πτώση της SVB, είπε σε αυτές τις εταιρείες ότι η χρηματοδότηση μπορεί να αρχίσει να ρέει ξανά την άνοιξη. Τώρα, συνιστά να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μαζέψουν χρήματα. Όσοι έχουν επείγουσα ανάγκη για μετρητά ίσως χρειαστεί να βρουν έναν τρόπο να γίνουν κερδοφόροι, είπε.

Nelson ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει ρυθμιστικές άδειες για ένα προϊόν λογισμικού που θα επέτρεπε τη διεθνή διαπραγμάτευση μετοχών. Όμως, έχοντας τους επενδυτές στο περιθώριο, σχεδιάζει τώρα να «εκκινήσει» την εταιρεία ή να την επεκτείνει χρησιμοποιώντας κέρδη και όχι εξωτερική χρηματοδότηση.

«Είναι απλώς ένας τοίχος από τούβλα», είπε. «Κανείς δεν γράφει επιταγές αυτή τη στιγμή».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK