kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Ο πληθωρισμός δημιουργεί μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια (πείνα) στις ΗΠΑ από ότι τα lockdown της πανδημίας

Γράφουν οι Lora Kelley και Nicholas Kulish

New York Times> Ο πληθωρισμός δημιουργεί μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια (πείνα) στις ΗΠΑ από ότι τα lockdown της πανδημίας

Στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα, 25 εκατομμύρια ενήλικες "κάποιες φορές δεν είχαν τραφεί (λίγο ή καθόλου) τις προηγούμενες επτά ημέρες"

Την πρώτη φορά που η Kelly Wilcox οδήγησε το Dodge Grand Caravan της, του 2017, στην κοινωνική δομή τροφίμων κοντά στο σπίτι της, στο Payson της Utah των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατήρησε αμέσως ένα πράγμα που την εξέπληξε: Νεότερα μοντέλα Toyota και Honda σεντάν και μίνι βαν. «Είδα ένα σωρό άλλους, με αυτοκίνητα σαν το δικό μου, που είχαν παιδιά στα οχήματα τους», είπε.

Από τους Lora Kelley και Nicholas Kulish/New York Times

Η μητέρα τεσσάρων μικρών γιων δεν ήξερε τι να περιμένει όταν έκανε αυτό το ταξίδι στο Tabitha’s Way Local Food Pantry αυτή την άνοιξη. Γνώριζε ότι χρειάζονταν βοήθεια. Ο άντρας της είχε χάσει τη δουλειά του. Σύντομα βρήκε μια νέα εργασία ως λογιστής, αλλά ο μισθός του σε σχέση με τον πληθωρισμό δεν ήταν αρκετός. «Ακόμα δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με τους λογαριασμούς», είπε η 35χρονη Wilcox. Για να ταΐσει τα παιδιά της, επισκεπτόταν τακτικά το συγκεκριμένο κατάστημα και είπε ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, όπως να πέσουν οι τιμές των τροφίμων ή να λάβει αύξηση ο σύζυγός της, θα είναι απαραίτητο να πηγαίνει εκεί ακόμα πιο συχνά, στο άμεσο μέλλον.

Ο κατάστημα Tabitha’s Way στο Spanish Fork της Utah, σε μια πόλη περίπου 44.000 κατοίκων έξω από το Provo, εξυπηρετούσε μέχρι πρόσφατα περίπου 130 οικογένειες κάθε εβδομάδα, προσφέροντας προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως φρέσκα είδη και βρεφικό γάλα για μωρά. Φέτος -εξυπηρετώντας ανθρώπους όπως η Wilcox και την οικογένειά της, των οποίων οι μισθοί δεν αρκούν- αυτός ο αριθμός έχει ανέβει σε πάνω από 200.

Η αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας δεν αφορά ένα ξαφνικό κύμα ανεργίας όπως συνέβη όταν η οικονομία σταμάτησε το 2020 στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Έχει άμεση σχέση με τον πληθωρισμό —τις υψηλότερες τιμές για τη στέγαση, το φυσικό αέριο και ιδιαίτερα τα τρόφιμα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη αύξηση 12 μηνών από το 1981.

Οι κοινωνικές δομές τροφίμων προσπαθούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τη μείωση των δωρεών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια ότι οι δομές αποτελούν, πραγματικά, μια αναγκαία επιλογή.

Στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα, 25 εκατομμύρια ενήλικες «κάποιες φορές δεν είχαν τραφεί αρκετά τις προηγούμενες επτά ημέρες». Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός από την περίοδο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2020, όταν η πανδημία συνέχισε να έχει υψηλό οικονομικό τίμημα και το ποσοστό ανεργίας ήταν σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είναι σήμερα.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Urban Institute διαπίστωσε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια, αφού μειώθηκε απότομα το 2021, αυξήθηκε περίπου στο ίδιο επίπεδο, αυτόν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020: Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετώπισε επισιτιστική ανασφάλεια τις προηγούμενους 30 ημέρες. Μεταξύ των ενηλίκων με δουλειά, το 17,3% δήλωσε ότι είχε βιώσει επισιτιστική ανασφάλεια, έναντι 16,3% το 2020 (Η πιο πρόσφατη έρευνα είχε 9.494 ερωτηθέντες και περιθώριο σφάλματος 1,2 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε τοπικό επίπεδο, αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζονται σε αυτό που βλέπει η Wendy Osborne, η διευθύντρια του Tabitha’s Way, στη Utah. «Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δουλειά, εργάζονται, απλώς δεν βγάζουν αρκετά», είπε. Η Osborne ανέφερε ότι η πλειοψηφία των οικογενειών που παίρνουν φαγητό από το Tabitha’s Way απασχολούνται με μία ή περισσότερες θέσεις εργασίας. «Ακούω επανειλημμένα: “Δεν χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιήσω δομή τροφίμων. Είμαι αυτή που βοηθούσε τους ανθρώπους, όχι αυτή που χρειαζόταν βοήθεια”», είπε.

Σειρές χιλιάδων αυτοκινήτων έξω από δομές και αποθήκες τροφίμων ήταν μεταξύ των εμβληματικών εικόνων της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε εξαιτίας των lockdown σε όλη τη χώρα. Η αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση βοήθησε με επιπλέον κεφάλαια και τρόφιμα, ενώ μεμονωμένοι δωρητές προσέφεραν χρήματα.

«Υπήρξε μια μεγάλη φιλανθρωπική ανταπόκριση στην αρχή. Επίσης, μια πολύ ισχυρή κυβερνητική “απάντηση”», δήλωσε η Elaine Waxman, ειδική σε θέματα επισιτιστικής ανασφάλειας και ομοσπονδιακών προγραμμάτων διατροφής στο Urban Institute στην Ουάσιγκτον. Αλλά το τέλος των επιδομάτων ανεργίας, των μέτρων τόνωσης και των μηνιαίων πληρωμών πίστωσης παιδικού φόρου, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, σημαίνει ότι τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά. Αυτή τη φορά οι δωρεές μειώνονται καθώς η ανάγκη αυξάνεται ξανά. «Είμαστε γερμά μέσα σε μια κρίση. Στεκόμαστε όμως στο ύψος των περιστάσεων», είπε η Waxman. «Αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε αν η κρίση επιμείνει».

Η Feeding America, το μεγαλύτερο δίκτυο τραπεζών (δομών) τροφίμων στη χώρα, που βοηθά στην προμήθεια των μικρότερων αποθηκών πρώτης γραμμής από όπου οι άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα, ανέφερε ότι το 65% των οργανώσεων-μελών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν αύξηση από τον Μάιο έως τον Ιούνιο στον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετούνται. Μόλις το 5% ανέφερε πτώση. Ταυτόχρονα, οι δωρεές σε μετρητά, μια τεράστια βοήθεια στην αρχή της πανδημίας, μειώνονται. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα για το εθνικό γραφείο μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 107 εκατομμύρια δολάρια από 151 εκατομμύρια.

Το δίκτυο Feeding America’s περιλαμβάνει 200 ​​τράπεζες τροφίμων και 60.000 καταστήματα τροφίμων και προγράμματα γευμάτων. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών για τους οποίους είναι πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, Φεβρουάριο έως Μάιο, το 73% των τραπεζών τροφίμων της Feeding America που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι δωρεές τροφίμων μειώθηκαν, με το 94% να λέει ότι το κόστος των αγορών τροφίμων έχει αυξηθεί και το 89% να αναφέρει ότι πλήρωνε περισσότερα για βενζίνες προκειμένου να πάει εκεί παρά για την απόκτηση ή την παράδοση τροφίμων.

Οι πολλαπλές πιέσεις στα συστήματα τροφίμων έκτακτης ανάγκης είναι εμφανείς στο Tabitha’s Way. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι δωρεές για την προώθηση τροφίμων μειώθηκαν σχεδόν κατά τα δύο τρίτα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι δωρεές από παντοπωλεία και εστιατόρια ήταν λιγότερο από το ένα τέταρτο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι δωρεές σε μετρητά μειώθηκαν σε λιγότερο από 700.000 δολάρια από σχεδόν 1,1 εκατομμύρια.

Ακριβώς όπως οι καταναλωτές, το κατάστημα ξοδεύει περισσότερα για τα τρόφιμα που αγοράζει. Τα καύσιμα για την παραλαβή των δωρεών κοστίζουν περισσότερο, ακόμη και αν είναι μειωμένα ελαφρώς σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά. Και με την ανεργία στο 2% στη Utah, το κόστος εργασίας για τους οδηγούς και το εξειδικευμένο προσωπικό έχει επίσης αυξηθεί. Η Osborne είπε ότι ο μέσος μισθός για το προσωπικό της είναι 20 $ ή περισσότερο ανά ώρα, από 16 $ πριν από ένα χρόνο. «Δεν θέλουμε και οι υπάλληλοί μας να έχουν επισιτιστική ανασφάλεια», είπε.

«Υπήρξε μεγάλη προσοχή σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Covid, δικαίως, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και γίνονται χειρότερα αυτή τη στιγμή, ειδικά με όλο τον πληθωρισμό», τόνισε η Osborne.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”