kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Ο πανικός για την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών γίνεται παγκόσμιος εκπέμποντας ανατριχίλα στις αγορές

Γράφουν οι Joe Rennison και Jason Karaian

New York Times> Ο πανικός για την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών γίνεται παγκόσμιος εκπέμποντας ανατριχίλα στις αγορές

Ο πανικός τόνισε επίσης την ευθραυστότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών όταν οι επενδυτές χάνουν την αντίληψή τους για το τι θα μπορούσε να συμβεί μετά

Ο φόβος για τους αχαρτογράφητους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυρίευσε όλο τον πλανήτη την Τετάρτη, σπάζοντας τη σύντομη ηρεμία που είχε επικρατήσει στις αγορές και εντείνοντας τις ανησυχίες ότι μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε εκ νέου να απειλήσει την ήδη ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία.

Από τους Joe Rennison και Jason Karaian/New York Times

Η αναταραχή πυροδοτήθηκε από έναν πανικό σχετικά με την κατάσταση της Credit Suisse, της 166χρονης ελβετικής τράπεζας που ταλαιπωρείται από χρόνια κακοδιαχείρισης και ανεπαρκούς ελέγχου κινδύνων και η οποία είχε προειδοποίησει αυτή την εβδομάδα για προβλήματα στις λογιστικές της πρακτικές.

Αν και οι δυσκολίες της ελβετικής τράπεζας διαφέρουν από τα δεινά των αμερικανικών τραπεζών που κατέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες, η ανησυχία για την Credit Suisse πρόσθεσε μια αίσθηση τρόμου για την οικονομία γενικά.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα νεύρα των επενδυτών, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε αργά στην ημέρα ότι θα παρέμβει εάν χρειαστεί για να διατηρήσει τη Credit Suisse στη ζωή.

Αρκετές ώρες αργότερα, το προβληματικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέφερε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ή περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια, από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να αποτρέψει τις ανησυχίες για την οικονομική του υγεία.

Τελικά, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση μόλις 0,7% μετά την ανάκαμψη από τη μεγαλύτερη πτώση νωρίτερα στην ημέρα, αλλά οι συναλλαγές στις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων έδειξαν ότι οι επενδυτές ανησυχούν πραγματικά για την οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης.

«Όλο αυτό μεταμορφώνεται τελικά σε μια ευρύτερη συμφωνία πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», δήλωσε η Priya Misra, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων επιτοκίων στην TD Securities, εξηγώντας τις δραστικές κινήσεις στις αγορές την Τετάρτη. «Αν η όλη κατάσταση δεν επιλυθεί γρήγορα, θα πρέπει να μιλήσουμε για μια βαθιά ύφεση -κανείς δεν μιλούσε για βαθιά ύφεση πριν».

Γενικότερα, το κλίμα πανικού που επικράτησε την Τετάρτη άφησε άναυδους πολλούς επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν την αμερικανική οικονομία αλλά και άλλες ως πιο σταθερές από ό,τι υποδηλώνει η αναταραχή. Απέδωσαν τη χαοτική διαπραγμάτευση στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά από μια ασυνήθιστα γρήγορη αύξηση των επιτοκίων το περασμένο έτος. Ο πανικός τόνισε επίσης την ευθραυστότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών όταν οι επενδυτές χάνουν την αντίληψή τους για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Αυτή η χρονιά θα ήταν ήδη μια απρόβλεπτη χρονιά για την οικονομία και τις αγορές, ερχόμενη μετά από ένα ταραχώδες 2022, αλλά «αυτή η αβεβαιότητα έχει πλέον αυξηθεί», δήλωσε ο Dan Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, ο διαχειριστής ομολογιακών κεφαλαίων με περιουσιακά στοιχεία περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Wall Street βρίσκεται στα άκρα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, οι οποίες κατασχέθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές μετά από καταστροφικές αποσύρσεις καταθέσεων. Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής προσπάθησαν να περιορίσουν τους κινδύνους αναστέλλοντας την ανεξάρτητη λειτουργία τους, και παρόλο που αυτές οι προσπάθειες έχουν βοηθήσει στο να αμβλυνθούν οι ανησυχίες, η διαπραγμάτευση της Τετάρτης έδειξε ότι το άγχος δεν έχει εξαφανιστεί.

Οι μετοχές της Credit Suisse έπεσαν σε νέο χαμηλό, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να της παράσχει περισσότερα χρήματα καθώς αγωνίζεται με το τελευταίο σχέδιο ανάκαμψης της.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σημειώσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερη έκθεση στους ίδιους κινδύνους που κατέστρεψαν τους μικρούς δανειστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι επενδυτές παρηγορήθηκαν από την ταχεία δράση των αρχών σε όλο τον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα να δούμε κάποια σταθεροποίηση», είπε ο Ivascyn. «Αλλά θα υπάρξουν μετασεισμοί. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ασταθές περιβάλλον για τους επόμενους μήνες».

Εχθές, λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο S&P Global Ratings μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της First Republic Bank, ενός άλλου Αμερικανικού δανειστή για τον οποίο ανησυχούν οι επενδυτές, στη λεγόμενη «junk territory». Ο οίκος ανέφερε ότι ο κίνδυνος αναλήψεων καταθέσεων είναι «αυξημένος», σημειώνοντας ότι η καταθετική βάση των 176 δισεκατομμυρίων δολαρίων της τράπεζας είναι πιο συγκεντρωμένη από πολλές άλλες τράπεζες, με ένα μεγάλο μερίδιο εμπορικών πελατών να διατηρούν υπόλοιπα πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων που είναι ασφαλισμένο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η First Republic υποχώρησε 21% την Τετάρτη και η PacWest Bancorp, μια άλλη τράπεζα της οποίας οι μετοχές δέχθηκαν πρόσφατα πιέσεις, υποχώρησαν 13%, με την αστάθεια να προκαλεί προσωρινή διακοπή των συναλλαγών σε διάφορα χρονικά σημεία της ημέρας.

Οι κραδασμοί στις χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετώπισαν το ανησυχητικό διασταυρούμενο ρεύμα μιας παρασκευαζόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν επιζήμιες πληθωριστικές πιέσεις. Η προδιαγεγραμμένη θεραπεία για τον υψηλό πληθωρισμό -υψηλότερα επιτόκια- συνέβαλε επίσης στην κακή υγεία ορισμένων τραπεζών.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα, Πέμπτη, για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι να αυξάνουν τα επιτόκια υπό το πρίσμα της αναταραχής που επακολούθησε, και μέχρι πρόσφατα αναμενόταν να συνεχίσουν να πιέζουν επιθετικά τα επιτόκια υψηλότερα. Τη συνάντηση αυτή θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Ο Andrew Brenner, επικεφαλής διεθνούς σταθερού εισοδήματος στην National Alliance Securities, δήλωσε ότι η Fed «είναι τρελή αν πιστεύει ότι μπορεί να σφίξει κι άλλο την οικονομία». Η κεντρική τράπεζα «θα σπάσει το τραπεζικό σύστημα αν συνεχίσει να σκέφτεται έτσι», πρόσθεσε.

*Η Jeanna Smialek συνέβαλε στο ρεπορτάζ

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK