kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Για χρόνια, η Coinbase φιλοδοξούσε να γίνει η Google της κρυπτογράφησης. Σήμερα δέχεται την Tέλεια Kαταιγίδα

Γράφουν οι David Yaffe-Bellany και Mike Isaac

New York Times> Για χρόνια, η Coinbase φιλοδοξούσε να γίνει η Google της κρυπτογράφησης. Σήμερα δέχεται την Tέλεια Kαταιγίδα

Aναδείχθηκε ως μία αξιόπιστη πύλη στον χαοτικό κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για ερασιτέχνες επενδυτές

Ο Brian Armstrong, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να κάνει μια ανακοίνωση στις αρχές Απριλίου: Η Coinbase θα έφερνε την αγορά κρυπτονομισμάτων στην Ινδία.

Από τους David Yaffe-Bellany και Mike Isaac/New York Times

Σε ένα αμφιθέατρο στη Bangalore, ο Armstrong, φορώντας ένα είδος μεγάλου πουκάμισου με πολλά κουμπιά, δημοφιλές στην Ινδία, είπε ότι η Coinbase σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα κέντρο 1.000 εργαζομένων εκεί μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρεία θα επένδυε σε ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επέτρεπε σε τοπικούς πελάτες να αγοράζουν και να πωλούν ψηφιακά νομίσματα μέσω του ανταλλακτηρίου του. Για την Coinbase, ήταν μια ευκαιρία να μεταμορφώσει την αγορά σε μια χώρα με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να προσελκύσει νέους πελάτες από όλη την Ασία.

«Namaste», χαιρέτησε ο Armstrong. «Ερχόμαστε με ταπεινότητα και σεβασμό».

Brian Armstrong

Αλλά εκείνη την εβδομάδα, το Coinbase έλαβε κάποια άσχημα νέα. Ένα πολιτικό γκρουπ υποστηριζόμενο από την ινδική κυβέρνηση εξέδωσε μια δήλωση που υποδήλωνε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια κρίσιμη πλατφόρμα πληρωμώνένα σύστημα που υποτίθεται ότι θα επέτρεπε στους πελάτες του Coinbase να μετατρέψουν τις ρουπίες τους σε ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ether. Λίγο μετά το μεγάλο άνοιγμά της, η Coinbase διέκοψε μεγάλο μέρος της εμπορικής της λειτουργίας στην Ινδία.

Η Coinbase αναδείχθηκε ως μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης, ως μία αξιόπιστη πύλη στον χαοτικό κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για ερασιτέχνες επενδυτές. Καθώς όμως εξελίχθηκε από μια τυχερή εκκίνηση σε εταιρεία δημόσιας διαπραγμάτευσης, η ιδιότητά της ως ηγέτης του κλάδου απειλήθηκε από μια σειρά από λάθη και μια απότομη πτώση στην αγορά κρυπτογράφησης τους τελευταίους έξι μήνες.

Το λανθασμένο ξεκίνημα της Coinbase στην Ινδία, μία σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη αγορά κρυπτογράφησης, ήταν εμβληματική των αποτυχιών που προκάλεσαν ανησυχία στους εργαζομένους και μεγάλες αναταράξεις στις τιμές των μετοχών της εταιρείας. Τον Ιούνιο, η Coinbase απέλυσε το 18% του προσωπικού της.

Για χρόνια, η Coinbase φιλοδοξούσε να γίνει η Google της κρυπτογράφησης, όπως την αποκαλούσαν ορισμένοι, μια επιχείρηση που θα άλλαζε τον κόσμο έχοντας παγκόσμια εμβέλεια και μεγάλη γκάμα προϊόντων. Σήμερα αντιθέτως, η εταιρεία κινδυνεύει πλέον να χάσει κατά πολύ από το προβάδισμά της, καθώς πιο ευκίνητοι ανταγωνιστές όπως η FTX και η Binance συνεχίζουν να επεκτείνονται παρά την ύφεση, σύμφωνα με συνεντεύξεις με ειδικούς κρυπτογράφησης και 23 νυν και πρώην υπαλλήλους της Coinbase.

«Έχει γίνει λίγο χαοτική κατάσταση», δήλωσε ο Dan Dolev, αναλυτής στην οικονομική εταιρεία Mizuho που παρακολουθεί την Coinbase. «Δέχεται την τέλεια καταιγίδα».

Κάποιοι, αποδίδουν τα προβλήματα της Coinbase, εν μέρει, σε στρατηγικά λάθη των στελεχών που ο Armstrong αξιοποίησε προκειμένου να μετατρέψει την εταιρεία σε οδοστρωτήρα κρυπτογράφησης. Καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αυξάνονταν, η Coinbase προσέλαβε χιλιάδες νέους υπαλλήλους, γεγονός που οδήγησε σε υπερβολικές δαπάνες και διόγκωση της εταιρείας. Κάποιες από τις προσλήψεις προέρχονταν από τιτάνες της Silicon Valley, όπως η Google και η Meta, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών. Σήμερα, οι εργαζόμενοι λένε ότι η εταιρεία είναι αγνώριστη από εκείνη που κυριάρχησε στα πρώτα χρόνια της κρυπτογράφησης, με ορισμένους επικεφαλής να μη διαθέτουν βαθιά εμπειρία στον κλάδο.

Παρά το πρώιμο ξεκίνημα της, η Coinbase δεν είχε ποτέ ισχυρό έλεγχο στη διεθνή αγορά, στην οποία κυριαρχεί η Binance. Η εταιρεία πήγε στην Ινδία παρά την εκτεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η εκεί κυβέρνηση, μία προσέγγιση που οι ειδικοί του κλάδου θεώρησαν άστοχη. Στη συνέχεια, την άνοιξη, η Coinbase παρουσίασε «το πιο δημοφιλές προϊόν της χρονιάς», μια αγορά για μη ανταλλάξιμες μάρκες, τα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα που είναι γνωστά ως NFT. Αλλά αυτή η αγορά απέτυχε να τραβήξει μεγάλο ενδιαφέρον και επικρίθηκε από τους λάτρεις των NFT.

Ωστόσο, δεν ήταν για όλα υπεύθυνες οι άστοχες ενέργειες της Coinbase. Η απότομη πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων οδήγησε στο γκρέμισμα των συναλλαγών, το οποίο αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων της. Ως η μεγαλύτερη εταιρεία κρυπτογράφησης στη δημόσια αγορά, η Coinbase φέρει το κύριο βάρος των προβλημάτων του ευρύτερου κλάδου, με τις τιμές της μετοχής της να κυμαίνονται παράλληλα με το Bitcoin και με άλλα πιο ασταθή κρυπτονομίσματα (η εταιρεία έλαβε ώθηση αυτή την εβδομάδα όταν ανακοίνωσε μια συνεργασία με την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Η μετοχή της αυξήθηκε σχεδόν 5% στο κλείσιμο των συναλλαγών την Πέμπτη).

Ο ίδιος ο Armstrong αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη. Αλλά πέντε από τα κορυφαία στελέχη του υπερασπίστηκαν την απόδοση της εταιρείας. Σε μια σειρά συνεντεύξεων, είπαν ότι η Coinbase αναπτύσσει μια σειρά προϊόντων κρυπτογράφησης, μερικά από τα οποία μπορεί να πάρει χρόνο για να πιάσουν, και τόνισαν ότι η εταιρεία έχει ξεπεράσει τις προηγούμενες πτώσεις.

Η Emilie Choi, η διευθύνουσα σύμβουλος λειτουργίας, είπε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Coinbase -στο οποίο οι διαδικασίες συναλλαγών διατηρούν την εταιρεία σε λειτουργία ενώ αναπτύσσονται άλλα έργα- μοιάζει με την προσέγγιση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Meta, η οποία βασίζεται στα δολάρια των διαφημίσεων για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων ρίσκων. «Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι ο τρόπος που θα λειτουργούμε πάντα», είπε η Choi. «Με μια μακροπρόθεσμη εστίαση στο μέλλον».

Η Coinbase ιδρύθηκε το 2012 από τον Armstrong και τον Fred Ehrsam, πρώην trader της Goldman Sachs που τώρα διευθύνει μια εταιρεία επενδύσεων κρυπτογράφησης. Σε μια βιομηχανία γεμάτη απάτες, η Coinbase καθιέρωσε τη φήμη μιας ασφαλούς, εύχρηστης πλατφόρμας για την αγορά και την πώληση κρυπτογράφησης. Καθώς όμως η επιχείρηση μεγάλωνε, η ηγεσία του Armstrong προκαλούσε μερικές φορές εσωτερικές διαφωνίες: Το 2020, οι μαύροι υπάλληλοι παραπονέθηκαν για διακρίσεις φύλου. Τον Απρίλιο του 2021, η Coinbase εισήλθε στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον Armstrong ένα από τα πλουσιότερα στελέχη της κρυπτογράφησης. Η εταιρεία έγινε γνωστή για την εντυπωσιακή διαφήμισή της στο Super Bowl με τον κινούμενο κωδικό QR.

Καθώς όμως η Coinbase μεγάλωνε, ορισμένοι υπάλληλοι της ήδη ανησυχούσαν ότι δεν έκανε αρκετά για να ανταγωνιστεί την FTX και τη Binance στη διεθνή αγορά, ειδικά με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να σκέφτονται τη λήψη μέτρων ελέγχου του κλάδου. Το 2019 και το 2020, τα στελέχη της Coinbase συζήτησαν το άνοιγμα ενός διεθνούς κόμβου στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν για τις διαπραγματεύσεις. Η εταιρεία αναγνώρισε την ανάγκη να ανταγωνίζεται την Binance, προσφέροντας μια ευρύτερη γκάμα από μάρκες, καθώς και προϊόντα εμπορίας παραγώγων που απαγορεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι ίδιοι άνθρωποι. Όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πιο πρόσφατα, έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες επέκτασης στο εξωτερικό. Στην Ινδία, η Coinbase είπε ότι θα συνδεθεί σε ένα δημοφιλές σύστημα πληρωμών που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και το οποίο ονομάζεται Unified Payments Interface. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση της, η National Payments Corporation of India, ένας δημόσιος και ιδιωτικός όμιλος που διαχειρίζεται το Unified Payments Interface (σύστημα άμεσων πληρωμών σε πραγματικό χρόνο), έγραψε στο Twitter ότι «δεν γνωρίζει ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν το UPI».

Σύντομα η Coinbase διέκοψε την πρόσβαση στην Ινδία. Οι τοπικοί πελάτες μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν το ανταλλακτήριο για να ανταλλάξουν έναν τύπο κρυπτογράφησης με έναν άλλο, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με παραδοσιακό νόμισμα. Σε μια αναφορά για τα κέρδη τον Μάιο, ο Armstrong είπε ότι η εταιρεία είχε αντιμετωπίσει «ανεπίσημη πίεση» από τις ινδικές αρχές. «Θέλουμε πραγματικά να συνεργαστούμε μαζί τους και να επικεντρωθούμε στην επανεκκίνηση», είπε.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις με πρόσωπα του κλάδου, οι ινδικές ρυθμιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ήταν προσεκτικοί σχετικά με το να φανούν ότι υποστηρίζουν ανοιχτά την κρυπτογράφηση, σύμφωνα με κάποιον που συμμετείχε στις συνομιλίες, και ότι θα προτιμούσαν οι εταιρείες να υιοθετήσουν μια πιο μετρημένη προσέγγιση. Η Coinbase «υπερεκτίμησε την πιθανή υποστήριξη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Prasanto Roy, σύμβουλος τεχνολογικής πολιτικής στην Ινδία. «Ξεπέρασε τα όρια».

Σε συνέντευξή της, η Nana Murugesan, στέλεχος της Coinbase που επιβλέπει τη διεθνή επέκταση, είπε ότι η εταιρεία είχε εισέλθει στην Ινδία παρά την αβεβαιότητα επειδή ήθελε να έχει πιο καθαρή εικόνα από τη ρυθμιστική στάση της χώρας. «Η δράση παράγει πληροφορίες», είπε η Murugesan. «Θέλουμε να μάθουμε από αυτές τις πληροφορίες και να οδηγήσουμε τη λήψη αποφάσεων και τα επόμενα βήματά μας».

Με τα χρόνια, η Coinbase προσπάθησε να επεκταθεί και με άλλους τρόπους, δημιουργώντας μια συλλογή προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν το 90% των εσόδων της προήλθε από τις προμήθειες διαπραγμάτευσης. Η Coinbase ξεκίνησε να εργάζεται στην αγορά NFT πέρυσι, με μια ομάδα που τελικά αυξήθηκε σε περίπου 30 τεχνικούς, σχεδιαστές και άλλους υπαλλήλους. Ο Armstrong διαφήμισε το project, λέγοντας ότι τα NFT «θα μπορούσαν να γίνουν τόσο “μεγάλα” ή “μεγαλύτερα”» ακόμα και από την ίδια την επιχείρηση κρυπτονομισμάτων της Coinbase.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς ήταν μια επώδυνη διαδικασία, η οποία επιβραδύνθηκε από διαφωνίες σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι το προϊόν και τι είδους πελάτες πρέπει να στοχεύσει, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν. Στο project, πρωτοστάτησε ο Sanchan Saxena, ένας πρόσφατα στρατολογημένο στέλεχος από την Airbnb, ο οποίος οραματίστηκε έναν ιστότοπο σε στυλ Instagram για να προβάλλει τις συλλογές NFT των χρηστών. Ωστόσο, εργαζόμενοι της αγοράς ήταν πάντα δύσπιστοι ότι η ιδέα θα έπιανε, καθώς οι έμποροι NFT συχνά αντιμετωπίζουν τα αντικείμενα ως μέσα για κερδοσκοπικά στοιχήματα παρά ως ψηφιακή τέχνη.

Η Coinbase ήλπιζε να αποκαλύψει τη συγκεκριμένη αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, είπε ο Saxena σε συνέντευξή του. Αλλά καθυστέρησε μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Μέχρι εκείνο το σημείο, η ευρύτερη αγορά NFT είχε καταρρεύσει: Oι πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από 80%. Μετά την κυκλοφορία, η συγκεκριμένη αγορά έγινε στόχος. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, απέφερε περίπου 24.000 $ την ημέρα σε συναλλαγές. Ο κύριος ανταγωνιστής, το OpenSea, το οποίο χρησιμεύει ως ένα είδος eBay για NFT, ξεπερνούσε κατά 600 φορές αυτό το ποσό. Ο Saxena είπε ότι η προσέγγιση τύπου Instagram είχε ως στόχο τη δημιουργία του τύπου κοινότητας κρυπτογράφησης, κάτι σαν τις κοινότητες του Twitter και του Discord.

«Εξακολουθούμε να επενδύουμε σε αυτό το project. Δεν πρόκειται να ρίξουμε πετσέτα», είπε. «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά εξηγώντας πιθανώς ότι, “Γεια σας, η εστίασή μας είναι πρώτα και κύρια η κοινωνική δικτύωση στο web3».

Τους 18 μήνες πριν από το κραχ της αγοράς κρυπτογράφησης, το προσωπικό της Coinbase τετραπλασιάστηκε σε μέγεθος, σε 6.100 από 1.250 (ένας εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία είχε «δώσει τεράστια έμφαση» στην πρόσληψη υπαλλήλων με ισχυρό υπόβαθρο κρυπτογράφησης, ειδικά σε βασικούς ρόλους ανάπτυξης προϊόντων).

Όμως, καθώς το Coinbase μεγάλωνε, τα projects άρχισαν να βαραίνουν από το υπερβολικά υψηλό σε αριθμό προσωπικό και η διαδικασία λήψης αποφάσεων επιβραδύνθηκε εν μέσω αυξημένης γραφειοκρατίας, σύμφωνα με πέντε άτομα εξοικειωμένα με την εταιρεία. Οι παλιοί εργαζόμενοι ανησυχούσαν ότι οι νέες προσλήψεις έγιναν «χωρίς στόχο», είπε ένα άτομο και αστειεύτηκε ότι θα μπορούσατε να καταλάβετε τη διάρκεια της θητείας κάποιου στην Coinbase από τον αριθμό των φορών που οι νεοπροσλαμβανόμενοι ήρθαν σε αυτούς ζητώντας βοήθεια.

Ακόμη και η διαφήμιση του Super Bowl παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί: Καθώς πλησίαζε το παιχνίδι, η Coinbase δεν είχε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη ιδέα και οι εργαζόμενοι συζήτησαν την πιθανότητα πώλησης του διαφημιστικού χρόνου, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Choi, η διευθύνουσα σύμβουλος λειτουργίας της εταιρείας, αναγνώρισε ότι η Coinbase είχε «υπερπροσλάβει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είπε ότι ήταν δύσκολο να ενσωματωθούν οι νεοσύλλεκτοι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κυριαρχούσε η εξ αποστάσεως εργασία.

Η αγορά κρυπτογράφησης κατέρρευσε τον Μάιο, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Coinbase να πέσει περίπου κατά 60%. Το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα της Coinbase μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, στα 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που τα έξοδά της υπερδιπλασιάστηκαν, στα 1,72 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα. Ο Sam Bankman-Fried, διευθύνων σύμβουλος της FTX, ανέφερε μέσω email ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας του ήταν «παρόμοια» με πέρυσι, όταν κατέγραψε κέρδη περίπου 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία για τα έσοδα. Όμως, τον Ιούνιο, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Changpeng Zhao, ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει 2.000 άτομα.

Εκείνο τον μήνα, οι υπάλληλοι της Coinbase κυκλοφόρησαν μια αναφορά απαιτώντας την αποπομπή πολλών κορυφαίων στελεχών. Ο Armstrong απάντησε επιθετικά στο Twitter, καλώντας τους δυσαρεστημένους υπαλλήλους να παραιτηθούν. Αλλά σε μια συνάντηση του προσωπικού, ο ίδιος και άλλα στελέχη είχαν μια πιο συμφιλιωτική νότα, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διατηρήσουν την πίστη τους στην κρυπτογράφηση και ότι η εταιρεία θα βγει πιο δυνατή από την αναταραχή, σύμφωνα με δύο άτομα που παρευρέθηκαν σε εκείνη τη σύσκεψη. Λίγες μέρες αργότερα, η εταιρεία απέλυσε 1.100 υπαλλήλους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί
Αποκάλυψη CBS News> Μemo του FBI προειδοποιεί για τοποθέτηση “βρώμικης βόμβας” και “ένοπλες εξεγέρσεις”