kourdistoportocali.comNews DeskΜυστηριώδεις φωτιές και εκρήξεις τοξικών υλικών τον τελευταίο μήνα. Συνέβη και σε ελληνικό εργοστάσιο

Breaking News

Μυστηριώδεις φωτιές και εκρήξεις τοξικών υλικών τον τελευταίο μήνα. Συνέβη και σε ελληνικό εργοστάσιο

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς η κεντρική αποθήκη υλικών

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Τους τελευταίους μήνες πριν το συμβάν των Τεμπών είχαν προηγηθεί κάθε είδους ατυχήματα με τρένα κυρίως στις ΗΠΑ. Καθώς διαβάζαμε πολύ προσεκτικά στις σχετικές ειδήσεις περιμέναμε να συμβεί και στη χώρα μας κάτι αντίστοιχο αλλά πολύ πιο οδυνηρό. Έκτοτε οι σχετικές ειδήσεις με ατυχήματα τρένων έκαναν όλο και πιο σπάνια την εμφάνισή τους.

Μετά τη μυστηριώδη έκρηξη του βυτιοφόρου στη γέφυρα του Ισθμού και το εσπευσμένο γκρέμισμα της γέφυρας ένα ακόμη “μυστηριώδες” γεγονός συνέβη σήμερα.

Τόσο μυστηριώδες που μοιάζει συνέχεια αντίστοιχων γεγονότων που συνέβησαν μόλις τον τελευταίο μήνα σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής οικιακών σκευών και ειδών συγκευασίων τροφίμων στην Κηφισιά.

Πηγές της Πυροσβεστικής ανέφεραν πως η φωτιά έχει σβήσει μερικώς προσθέτοντας πως οι δυνάμεις δεν πρόκειται να φύγουν από το σημείο καθώς θα ξεκινήσει η διερεύνηση για τα αίτια που οδήγησαν στην πυρκαγιά.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς η κεντρική αποθήκη υλικών, ενώ σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Λιάφας, γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της Πυροσβεστικής, σημείωσε πως η φωτιά περιορίστηκε σε ένα σημείο και δεν επεκτάθηκε σε όμορες επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 στο εργοστάσιο της εταιρείας PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ, του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Το πρώτο μέλημα όλων ήταν να βεβαιωθούν ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν είχε εγκλωβιστεί μέσα στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η φωτιά ξέσπασε μετά από μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε το εργοστάσιο, ενώ ο συναγερμός σήμανε σε δύο επίπεδα: Αφενός στην Πυροσβεστική για την κατάσβεση, αφετέρου στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σύννεφο του καπνού έγινε ορατό μέσα σε λίγη ώρα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς σε μεγάλη περιοχή. Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της τροχαίας που απέκλεισαν την κυκλοφορία ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών μέσων.


Φυσικά οποιαδήποτε ομοιότης με αντίστοιχα γεγονότα του τελευταίου μήνα είναι εντελώς συμπτωματική!

 

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Οι γέφυρες ενώνουν, το γκρέμισμα τους αποκόπτει.

Ξημερώματα και πριν καλά καλά αρμόδιο τεχνικό τμήμα ελέγξει τις ζημιές που προκλήθηκαν στη γέφυρα μετά το ατύχημα (που από μόνο του προκαλεί ερωτηματικά όσο αφορά τη διάσωση του οδηγού μέσα σε ένα φλεγόμενο τοπίο) ξεκίνησαν να κατεδαφίζουν τη γέφυρα με το άλλοθι ότι η γέφυρα υπέστη ζημιές!

Ποια επιτροπή αξιολόγησε τις ζημιές; Ποια σχετική τεχνική έκθεση προηγήθηκε;

Τι σημαίνει αυτό το αγχώδες άρον-άρον γκρέμισμα μίας σχετικά πρόσφατα κατασκευασθείσας γέφυρας;

Κι εάν η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή πως κατάφερε και διασώθηκε ο οδηγός του βυτιοφόρου;

Έχουν δωθεί τα στοιχεία του στη δημοσιότητα;

Γιατί δεν διέκοψαν την κυκλοφορία χωρίς να χρειαστεί να γκρεμίσουν ολόκληρη νέας κατασκευής γέφυρα και αφού αξιολογήσουν την κατάστασή της να επιδιορθώσουν τις βλάβες της;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ με το πρώτο φως της ημέρας γερανοί γκρεμίζουν το τούνελ στο οποίο σημειώθηκε το ατύχημα και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κατεδάφιση θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Για να χρειαστεί εβδομάδες να γκρεμίζουν 3 γερανοί τη γέφυρα αυτό σημαίνει ότι η γέφυρα δεν είναι τόσο σαθρή.

Και γιατί αντί να την γκρεμίσουν δεν μπήκαν στη διαδικασία να αποκαταστήσουν τις όποιες ζημιές;

Γιατί όλο αυτό τόσο γρήγορα και σε θολό τοπίο;

Το να έγινε επειδή η γέφυρα γλίτωνε τους οδηγούς από δύο διόδια δεν μοιάζει πειστικό.

Πιο πολύ σε γεγονός Mαύρου Κύκνου παραπέμπει και στο σχεδιασμό συμβάντων που θα τα δούμε να ξετυλίγονται στο επόμενο διάστημα.

Aπό αυτή την έκρηξη εξήλθε ζωντανός ο οδηγός

Θα μπορούσαν να αφορούν την αποκοπή ολόκληρης περιοχής σε περίπτωση έκρηξης προκληθείσας πυρκαγιάς η διακοπής της κυκλοφορίας από την μοναδική οδό που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι οδηγοί καθώς η επόμενη γέφυρα-κλειδί είναι βυθιζόμενη και βρίσκεται σε συντήρηση.

Η απόφαση για την κατεδάφιση ελήφθη τις πρώτες, πρωινές ώρες από το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συνόδευαν τον υφυπουργό, κ. Νίκο Ταχιάο, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στο σημείο, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου. Ήδη, η φωτιά είχε σβηστεί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ολοκληρώσει στις 23:00 τη διαβροχή, ρίχνοντας ειδικό κατασβεστικό υγρό.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήσαν οι μηχανικοί διαπίστωσαν πως η γέφυρα, η οποία συνδέει την παλαιά Εθνική Οδό με την παλαιά γέφυρα του Ισθμού, έχει προβλήματα στατικότητας εξαιτίας του υψηλού, θερμικού φορτίου από τη φωτιά και δεν είναι ασφαλής για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Από την εκτίμηση στατικότητας που έγινε αποφασίστηκε να ανοίξει λίγο αργότερα και να δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα από Κόρινθο προς Αθήνα.

Αντίθετα, στο ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο η αερογέφυρα υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε εκτροπή της κυκλοφορίας και άμεσα καθαίρεση του τμήματος της αερογέφυρας που βρίσκεται πάνω από τον κλάδο καθόδου προς Ισθμό.

Ήδη, με το που έγινε το ατύχημα εξεδόθη 112 για απαγόρευση εισόδου στην Ολυμπία Οδό από Ελευσίνα και Κόρινθο και από Κιάτο προς Κόριθμο, ενώ υπήρξε προειδοποίηση για μεγάλες καθυστερήσεις.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK