kourdistoportocali.comNews DeskΜουδιασμένοι στο Βερολίνο> Και επισήμως σε ύφεση (-0,3%) η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Γράφει η Olesya Dmitracova/CNN

Μουδιασμένοι στο Βερολίνο> Και επισήμως σε ύφεση (-0,3%) η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Olaf Scholz, πολλοί πιστεύουν ότι η γερμανική παραγωγή θα συρρικνωθεί ξανά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο

Η Γερμανία διολίσθησε σε ύφεση καθώς το σοκ των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους επηρεάσε τις καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα.

Από την Olesya Dmitracova/CNN

Η παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από τη συρρίκνωση του 0,5% στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πέμπτης.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υποβάθμισε την προηγούμενη εκτίμησή της για μηδενική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ως ύφεση ορίζεται δύο διαδοχικά τρίμηνα φθίνουσας παραγωγής.

«Η επιμονή των υψηλών αυξήσεων των τιμών συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους», ανέφερε η υπηρεσία. «Αυτό αντικατοπτρίστηκε ιδιαίτερα στις δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023».

Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ στην Pantheon Macroeconomics, αναφέρει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν εξαιτίας «του σοκ στις τιμές της ενέργειας».

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας ήδη ανέβαιναν όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους τις εκτόξευε σε υψηλά ρεκόρ τιμών. Στη συνέχεια, η Μόσχα συνέχισε να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα η Γερμανία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αβέβαιη προοπτική

Οι τιμές του φυσικού αερίου έκτοτε έχουν υποχωρήσει και τώρα βρίσκονται στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη του 2021, υποδεικνύοντας τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τσέπες των καταναλωτών. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία επιβραδύνθηκε εκ νέου τον Απρίλιο —τον πρώτο μήνα του δεύτερου τριμήνου— αν και, στο 7,2%, παρέμεινε υψηλός.

«Πιστεύουμε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών ανακάμπτουν τώρα καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται», αναφέρει ο Vistesen στο σημείωμα του. «Αμφιβάλλουμε ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα, αλλά δεν βλέπουμε ούτε κάποια ισχυρή ανάκαμψη».

Ως μια ένδειξη ότι η ύφεση της Γερμανίας μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, πιο έγκαιρα στοιχεία έρευνας έδειξαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα επεκτάθηκε ξανά τον Μάιο, παρά την απότομη ύφεση της μεταποίησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz περιέγραψε τις προοπτικές για την γερμανική οικονομία ως «πολύ καλές», επισημαίνοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τους τελευταίους μήνες για να επεκτείνει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προσελκύσει ξένους εργαζομένους. «Υπάρχουν πολλές επενδύσεις στη Γερμανία όσον αφορά τα εργοστάσια μπαταριών και πλοίων, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά, και ως εκ τούτου μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, προέβλεψε ότι η γερμανική παραγωγή θα συρρικνωθεί ξανά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Σε σημείωμα της, αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια, που απαιτούνται για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις, και οι εξαγωγές της Γερμανίας ενδέχεται επίσης να υποφέρουν καθώς η ζήτηση μειώθηκε από την αδυναμία άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, λίγο πιο μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 24% το πρώτο τρίμηνο.

Η ύφεση της Γερμανίας κοντά στο τέλος του έτους φαίνεται να ήταν σχετικά ρηχή, αψηφώντας τις πολύ πιο ζοφερές προβλέψεις από τους κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές της. Μια έκθεση πέντε γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων τον Απρίλιο του 2022 ανέφερε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το 2023, εάν διακοπεί ξαφνικά η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τον Αύγουστο, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1, την κύρια πηγή ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, για συντήρηση και στη συνέχεια παρέτεινε το κλείσιμο επ’ αόριστον.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK