kourdistoportocali.comNews DeskMolnupiravir> Πως τα 40 χάπια της θαυματουργής θεραπείας της Merck κατά της Covid-19 αλλάζoυν τον τρόπο αντιμετώπισης της Πανδημίας

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Molnupiravir> Πως τα 40 χάπια της θαυματουργής θεραπείας της Merck κατά της Covid-19 αλλάζoυν τον τρόπο αντιμετώπισης της Πανδημίας

Σε αντίθεση με τα εμβόλια, τα οποία προκαλούν ανοσολογική απάντηση, το Μolnupiravir διαταράσσει την αναπαραγωγή του ιού

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου αγώνα για την εξασφάλιση εμβολίων, πολλές χώρες στην Ασία-Ειρηνικό καθυστέρησαν. Αυτή τη φορά, δεν κάνουν το ίδιο λάθος. Χώρες στην περιοχή, σπεύδουν να κάνουν παραγγελίες για το πιο πρόσφατο όπλο κατά της Covid-19: Ένα αντιικό χάπι που δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση.

Το Molnupiravir, που παράγεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck, προαναγγέλλεται ως το θαυματουργό χάπι κατά της πανδημίας, ειδικά για εκείνους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Η Merck έχει ήδη ζητήσει άδεια χρήσης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και εάν χορηγηθεί, η κάψουλα θα γίνει η πρώτη αντιική θεραπεία που λαμβάνεται σε μορφή κάψουλας από το στόμα κατά της Covid-19.

Ήδη, τουλάχιστον οκτώ χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουν υπογράψει συμφωνίες ή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του φαρμάκου, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Airfinity, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα προγράμματα των εμβολιασμών.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ το χάπι δείχνει πολλά υποσχόμενο, ανησυχούν ότι κάποιοι θα το χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτική λύση στα εμβόλια, τα οποία εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η προσπάθεια της Ασίας να προμηθευτεί το χάπι μπορεί να σημάνει την επανάληψη της περσινής ιστορίας με τα εμβόλια, όταν οι πλουσιότερες χώρες κατηγορήθηκαν για μεγάλη αποθήκευση δόσεων καθώς οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν τις αποθήκες του άδειες.

«Το Molnupiravir έχει πραγματικά τη δυνατότητα να αλλάξει το παγκόσμιο παιχνίδι κατά της Covid-19», ανέφερε στο CNN η Rachel Cohen, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Drugs for Neglected Diseases της Βόρειας Αμερικής. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Ότι δεν θα συρθούμε στις ίδιες πρακτικές ή δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που είδαμε για τα εμβόλια κατά της Covid».

Το Molnupiravir θεωρείται ως ένα πρώτο θετικό βήμα κατά της πανδημίας επειδή προσφέρει τρόπο αντιμετώπισης της Covid-19 χωρίς να χρειάζεται να νοσηλεύονται ασθενείς. Το χάπι λειτουργεί ως εξής: Μόλις ένας ασθενής διαγνωστεί με Covid-19, μπορεί να ξεκινήσει μία θεραπεία με Molnupiravir. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερις κάψουλες των 200 χιλιοστόγραμμων, δύο φορές την ημέρα, για πέντε ημέρες, δηλαδή συνολικά 40 χάπια.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια, τα οποία προκαλούν ανοσολογική απάντηση, το Μolnupiravir διαταράσσει την αναπαραγωγή του ιού, δήλωσε ο Sanjaya Senanayake, ιατρός λοιμωδών ασθενειών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. «Κατά μία έννοια, κάνει τον ιό να παράγει ανθυγιεινά αντίγραφα», είπε.

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης φάσης 3 από μια δοκιμή σε περισσότερους από 700 μη εμβολιασμένους ασθενείς που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το χάπι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 κατά περίπου 50%, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε το χάπι ή το εικονικό φάρμακο εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εντός 29 ημερών κανένας από αυτούς που πήραν το χάπι δεν πέθανε, σε σύγκριση με οκτώ, στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Πλήρη δεδομένα από τη δοκιμή molnupiravir δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Η Wendy Holman, διευθύνουσα σύμβουλος της Ridgeback Biotherapeutics, η οποία συνεργάζεται για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και πως ελπίζει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να έχει «βαθύ αντίκτυπο στον έλεγχο της πανδημίας». «Οι αντιικές θεραπείες που μπορούν να ληφθούν στο σπίτι για να κρατήσουν τα άτομα με Covid-19 εκτός νοσοκομείου είναι εξαιρετικά απαραίτητες», είπε.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το φάρμακο είναι πολλά υποσχόμενο. Αντί για ασθενείς που περιμένουν να δουν αν αρρωστήσουν σοβαρά, ο ιός θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τη διάγνωσή τους, δήλωσε η Cohen από την πρωτοβουλία Drugs for Neglected Diseases.

Και σε αντίθεση με άλλες θεραπείες κατά της Covid-19, το Μolnupiravir μπορεί να ληφθεί στο σπίτι, απελευθερώνοντας τους πόρους του νοσοκομείου για πιο σοβαρά άρρωστους ασθενείς. «Η απόκτηση ενός τέτοιου χαπιού είναι πολύ πιο απλή», είπε ο Senanayake.

Ποια η σημασία του χαπιού κατά της Covid σε σχέση με τα εμβόλια

Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι η καλύτερη προστασία, λένε οι ειδικοί, άλλωστε, σύμφωνα με τους ίδιους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής ενός ατόμου από Covid-19 ή να τον εξαφανίσουν. Αλλά ακόμη και στην Ασία-Ειρηνικό, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών σε πολλές χώρες έχουν πλέον βελτιωθεί αρκετά, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι εμβολιασμένοι είτε επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είτε επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Και εκεί μπαίνει το χάπι.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Nial Wheate, αναπληρωτής καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. «Αυτό το φάρμακο θα είναι μια λύση πρώτης γραμμής για αυτούς τους ανθρώπους, από τους οποίους αρκετοί θα αρρωστήσουν».

Ωστόσο, ο Wheate και άλλοι ειδικοί ανησυχούν ότι το χάπι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο να πειστούν αρκετά άτομα να εμβολιαστούν, επιδεινώνοντας τον δισταγμό που παρατηρείται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν να καταπίνουν φάρμακα παρά να κάνουν ενέσεις, εξήγησε ο Wheate.

«Αν μου έλεγες πριν από ενάμιση χρόνο ότι οι άνθρωποι θα αρνούνται να κάνουν ένα εμβόλιο κατά μίας ασθένειας που εξαφανίζει τον πλανήτη, θα πίστευα ότι είσαι τρελός», είπε. «Υπάρχει πάντα περιθώριο για τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι αυτό το φάρμακο θα είναι μια πολύ καλύτερη λύση από το να εμβολιαστούν» συμπλήρωσε. Αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι το χάπι δεν αντικαθιστά τα εμβόλια. Ο Senanayake, την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι η προσέγγιση είναι παρόμοια με το πώς αντιμετωπίζουμε τη γρίπη. Υπάρχει εμβόλιο γρίπης, αλλά υπάρχουν και αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία αυτών που αρρωσταίνουν.

Merck headquarters in Kenilworth, New Jersey

Θα είναι η Merck η πρώτη φαρμακοβιομηχανία με το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της Covid-19;

To Μolnupiravir, ένα αντιιικό φάρμακο κατά της Covid-19, που χορηγείται από το στόμα και που παράγεται από την φαρμακοβιομηχανία Merck, δείχνει να είναι αποτελεσματικό ενάντια στις γνωστές παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου, εξαιρετικά μεταδοτικού Delta, ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.

Δεδομένου ότι το Molnupiravir δεν στοχεύει στην ακίδα πρωτεΐνης του ιού, το στόχο όλων των σημερινών εμβολίων κατά της COVID-19, που καθορίζει τις διαφορές μεταξύ των παραλλαγών, το φάρμακο φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό όταν ο ιός έχει αρχίσει ήδη να εξεσελίσσεται στο ανθρώπινο σώμα, δήλωσε ο Jay Grobler, επικεφαλής λοιμωδών ασθενειών και εμβολίων της Merck.

Το Molnupiravir, σε αντίθεση με τα εμβόλια, στοχεύει στην ιική πολυμεράση, ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί εισάγοντας σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πολύ νωρίς στην πορεία της μόλυνσης, ανέφερε επίσης η εταιρεία.

Η αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία δοκίμασε το αντιικό φάρμακο σε δείγματα ρινικής μπατονέτας που ελήφθησαν από συμμετέχοντες σε πρώιμες δοκιμές του φαρμάκου. Η Delta δεν ήταν σε ευρεία κυκλοφορία κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, αλλά το Molnupiravir δοκιμάστηκε σε εργαστηριακά δείγματα της παραλλαγής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αύξησης των νοσηλειών και των θανάτων από COVID-19 στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία διεξάγει ήδη δύο δοκιμές φάσης III του αντιικού που αναπτύσσει με τη Ridgeback Biotherapeutics, η πρώτη για τη θεραπεία της COVID-19 και μια άλλη ως προληπτικό μέσο. Η Merck αναμένει ότι η πρώτη μελέτη θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, είπε ο Grobler. Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του IDWeek, της ετήσιας συνάντησης οργανισμών λοιμωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΒΟΜΒΑ από το επιστημονικό TΗΕ LANCET> Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο τον ιό και ασθενούν πιο βαριά από τους ανεμβολίαστους!
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Θωμάς Παπασταύρου
ΕΠΙΣΗΜΟ> Ο FDA απελευθέρωσε τις πρώτες 500 σελίδες (από τις 329.000) των εγγράφων για το εμβόλιο της Pfizer. Κυριαρχούν οι “Διαταραχές του νευρικού συστήματος” ανάμεσα στις παρενέργειες
Πανεπιστήμιο του Cardiff> Βρέθηκε ο μηχανισμός που προκαλεί θρομβώσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca
Tucker Carlson> Ζούμε μια τυραννία. Σε εξέλιξη το προαναγγελθέν παγκόσμιο πανδημικό project μείωσης πληθυσμού;
At least 69 athletes collapse in one month, many dead
Bill Gates-Πλανήτης Γη, Δεκέμβριος 2021> H δυστοπική σχέση ενός δισεκατομμυριούχου με τις πανδημίες
Γερουσιαστής Ralph Norman> Ακούγεται σαν την αρχή ενός πολύ κακού αστείου, πως ένα εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση σε 108 ημέρες απαιτεί τώρα 55 χρόνια μόνο για να απελευθερώσει πληροφορίες;
-Ποτέ δεν υποστήριξα τις εντολές εμβολιασμού, λέει τώρα ο Fauci
Οι ορθόδοξοι εβραίοι της Νέας Υόρκης αντιδρούν με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα σχολεία
ΙΣΡΑΗΛ> Ο γιατρός που φέρεται να είναι θετικός στην Omicron δεν κατάφερε να κολλήσει ούτε τη σύζυγό του. Συνάντησε δεκάδες ανθρώπους, μόνο ένας ακόμη βρέθηκε θετικός
Η μετάλλαξη Οmicron της COVID-19 και η προσπάθεια του George Soros να διασώσει τη τιμή του Δυτικού Κόσμου