kourdistoportocali.comNews DeskElon Musk και Benjamin Netanyahu συζητούν για τη τεχνητή νοημοσύνη, τη βίβλο, τον αντισημιτισμό και τη δημοκρατία

Breaking News

Elon Musk και Benjamin Netanyahu συζητούν για τη τεχνητή νοημοσύνη, τη βίβλο, τον αντισημιτισμό και τη δημοκρατία

Στο εργοστάσιο Tesla στο Fremont

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο Elon Musk πραγματοποίησαν για λίγο μια ιδιωτική συνάντηση πριν ξεκινήσουν τη ζωντανή συζήτησή τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, με αμφότερους να λένε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη.

Καθισμένοι σε μια σκηνή μπροστά από μια σκούρα μπλε κουρτίνα, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και ο Elon Musk ξεκινούν τη συνομιλία τους στο εργοστάσιο Tesla στο Fremont με μια συζήτηση για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Musk αποκαλεί την AI «δυνητικά τη μεγαλύτερη απειλή για τον πολιτισμό». Εκφράζει αμφιβολίες για το ποιος θα ήταν υπεύθυνος — «οι υπολογιστές ή οι άνθρωποι».

«Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι καθοδηγούμε τα πράγματα προς ένα θετικό μέλλον και όχι προς ένα αρνητικό», λέει ο Μusk.

Ο Netanyahu μεταφέρει τη συζήτηση στη Βίβλο, λέγοντας ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε μια ευλογία και μια κατάρα, όπως είπε στους βιβλικούς Ισραηλίτες να κάνουν ο Μωυσής. Το ίδιο και με την τεχνητή νοημοσύνη, λέει. Ο Netanyahu μιλά για τις δυνατότητες για το τέλος της σπανιότητας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τις δυνατότητες για το τέλος της δημοκρατίας, των πολέμων που οδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και των συνδικάτων του εγκλήματος.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις ευλογίες όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα», λέει ο Netanyahu για το όραμα AI του Ισραήλ.

Στη συνέχεια, ο Netanyahu αναφέρεται σε ένα θεωρητικό σενάριο στο οποίο ο Musk θα ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά υποθέστε ότι είσαι», λέει ο Netanyahu.

«Λοιπόν, όχι επίσημα», απαντά γελώντας ο γεννημένος στη Νότια Αφρική Musk.

Ο Μusk λέει ότι η κύρια ανησυχία είναι τι θα κάνει η Κίνα με την τεχνητή νοημοσύνη και τι θα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη με την Κίνα. «Αυτή η ψηφιακή υπερευφυΐα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την Κίνα, όχι το ΚΚΚ», λέει ο Musk.

Ο Netanyahu ρωτά τι είδους διεθνείς εποπτείες και συμφωνίες είναι δυνατές γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Λέει ότι η αποτροπή των πυρηνικών όπλων είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει για να εμποδίσει τα αντιδημοκρατικά κράτη να παραβιάσουν τους κανόνες. «Αντί για Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή, θα είχαμε Αμοιβαία Εξασφαλισμένο Χάος».

Εκφράζει επίσης ανησυχίες για αδίστακτους μεμονωμένους και μη φορείς. «Τι κάνουμε με τους κακούς ηθοποιούς;». «Θα μπορούσαμε να αστυνομεύσουμε τον πλανήτη ενάντια στους απατεώνες ηθοποιούς;»

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu μεταφέρει τη συνομιλία με τον Elon Musk στο Ιράν, λέγοντας: «Είναι κακός ηθοποιός που φωνάζει «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στην Αμερική». Δεν θέλετε να έχουν την ικανότητα να φτάσουν στο Fremont ή στο Dallas.»

Ο Μusk θυμάται μια πολύ ευγενική επιστολή που έλαβε από Ιρανούς αξιωματούχους, αστειευόμενος ότι εξεπλάγη που δεν είχε γραμμένο «Θάνατος στην Αμερική και το Ισραήλ», με αποτέλεσμα ο Netanyahu να τον προτρέψει να μην «ηρεμεί» από τον τόνο της επιστολής.

«Αυτά τα καθεστώτα βασίζονται στην ικανότητα ελέγχου του μυαλού των ανθρώπων τους», λέει ο Netanyahu, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες να παρακάμψουν τους περιορισμούς του καθεστώτος.

Χωρίς προτροπή, ο Netanyahu επαινεί αυτό που λέει ότι είναι ειλικρινής έκφραση του Μusk για τον αντισημιτισμό, λέγοντας «Ξέρω ότι είσαι αφοσιωμένος σε αυτό» και ότι «μίλησες γι’ αυτό, γράψατε στο Twitter για αυτό». Προσθέτει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του μίσους των Εβραίων.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι ελπίζει ότι ο Μusk θα μπορέσει να βοηθήσει, αν όχι να σταματήσει τον αντισημιτισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον « Ελπίζω να τα καταφέρεις… Δεν είναι εύκολο έργο».

«Είμαι κατά της επίθεσης σε οποιαδήποτε ομάδα», απαντά ο Musk. Λέει ότι είναι υπέρ αυτού που προάγει τον πολιτισμό και μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τη φύση του σύμπαντος. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαμάχες, μίσος… Προφανώς, είμαι ενάντια στον αντισημιτισμό, είμαι ενάντια σε οτιδήποτε προωθεί το μίσος και τις συγκρούσεις».

«Όλοι πρέπει να έχουν αυτήν την άποψη», συνεχίζει. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μακροπρόθεσμη σκέψη».

Ωστόσο, ο Μusk προσθέτει στη συνέχεια ότι «η ελευθερία του λόγου σημαίνει μερικές φορές ότι κάποιος που δεν σας αρέσει λέει κάτι που δεν σας αρέσει, αν δεν το έχετε, δεν είναι ελευθερία του λόγου. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιου είδους αρνητικότητα πρέπει να ασκείται στους ανθρώπους». Μιλώντας για την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα X του, λέει ότι εάν η πλατφόρμα είναι πολύ «δυσάρεστη», οι άνθρωποι δεν θα τη χρησιμοποιήσουν. «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον χρόνο που δεν μετανιώνει ο χρήστης», εξηγεί, λέγοντας ότι θέλει οι χρήστες να μαθαίνουν και να γελούν ενώ τον χρησιμοποιούν.

Ο Netanyahu λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει από πού προέρχεται ο αντισημιτισμός, σκληρή δεξιά ή σκληρή αριστερά, αλλά πρέπει να καταδικαστεί: Είναι «συλλογικό μίσος ενός λαού» λέει «πρέπει να εξοριστούν, δεν έχουν δικαίωμα ύπαρξης, δεν έχουν δικαίωμα σε ένα δικό τους κράτος». Προσθέτει ότι «η καταδίκη είναι ξεχωριστή από το ζήτημα της πρόσβασης».

Επισημαίνει την ανάγκη να αποτραπεί η ενίσχυση του μίσους από τα bots, με την οποία ο Μusk συμφωνεί θερμά.

Ο Μusk λέει ότι εξετάζει την εφαρμογή μιας μικρής μηνιαίας πληρωμής για την καταπολέμηση της χρήσης ρομπότ. Λέει ότι θα βγει με χαμηλότερη τιμολόγηση από το τρέχον πρόγραμμα premium, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση των bots.

Ο Εlon Musk ρωτά τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για τη δικαστική αναθεώρηση που ταράζει το Ισραήλ, σημειώνοντας τις διαμαρτυρίες έξω και λέγοντας ότι, λόγω της απόφασής του να μιλήσει με τον πρωθυπουργό στο X, «Για να είμαι ειλικρινής, έχω πιθανώς τις περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις από ανθρώπους της Tesla σχετικά με αυτή τη συνέντευξη από οτιδήποτε άλλο έχω κάνει ποτέ».

Ο Netanyahu, σε απάντηση, λέει ότι πολλοί από τους διαδηλωτές δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται για την αναμόρφωση.

«Το Ισραήλ ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια ισχυρή δημοκρατία», λέει ο Netanyahu.

«Είμαστε εμείς οι άνθρωποι, όχι εμείς οι elite», συνεχίζει. «Εμείς οι άνθρωποι κυβερνάμε».

Πριν από τριάντα χρόνια, λέει, η ισορροπία στο Ισραήλ μεταξύ των τριών κλάδων διακυβέρνησης «άρχισε να αλλάζει. Και έχουμε το πιο ακτιβιστικό δικαστικό δικαστήριο στον πλανήτη… Η δημοκρατία υποτίθεται ότι είναι έλεγχοι και ισορροπίες των τριών κλάδων μεταξύ τους. Στο Ισραήλ, το δικαστικό σώμα δεν έχει κανέναν έλεγχο και καμία ισορροπία. Απλώς έχει δύναμη».

«Υπάρχει λοιπόν ένα αίτημα να προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε στη γραμμή και αυτό βράζει όλη την ώρα».

Αναφερόμενος στην αρχική δέσμη μακροπρόθεσμων προτάσεων που υποβλήθηκαν για την αποδυνάμωση των δικαστηρίων, προφανώς αυτή που αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Yariv Levin λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συνασπισμού του, ο Netanyahu λέει: «Νόμιζα ότι ήταν κακό». Θα «απέρριπτε μια ανισορροπία δημιουργώντας μια άλλη ανισορροπία. Εάν το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί κατά οποιασδήποτε απόφασης της κυβέρνησης ή του κοινοβουλίου, τότε ας μην τη διορθώσει με το να απορρίψει το κοινοβούλιο οποιαδήποτε απόφαση, με απλή πλειοψηφία, που θα λάβει το δικαστήριο».

«Νόμιζα ότι ήταν λάθος. Κινούσε το εκκρεμές από τη μια πλευρά στην άλλη πλευρά», συνεχίζει. Ο Netanyahu τονίζει ότι ψάχνει να βρει «μια ευτυχισμένη μέση».

«Έχω πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, στην Knesset για να νομοθετήσω οτιδήποτε, αλλά δεν το έκανα. Συγκρατήθηκα γιατί θέλω αυτό να είναι συναίνεση».

Λέει ότι «κάναμε τις ελάχιστες αλλαγές που θα έφερναν πίσω λίγο από την ισορροπία που είχαμε στα πρώτα 50 χρόνια του Iσραήλ. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».

Ο Netanyahu λέει επίσης ότι επιδιώκει να σφυρηλατήσει συναίνεση με την αντιπολίτευση, αλλά αν όχι, «τότε θέλω να το κάνω με το κοινό — δηλαδή να υπάρχει τόσο ευρεία συναίνεση για μια μικρή διόρθωση, βασικά κάποια διόρθωση για το πώς επιλέγουμε δικαστές, γιατί διαφορετικά… έχουμε.. από πολλές απόψεις 15 μη εκλεγμένους αξιωματούχους. Παρεμπιπτόντως προικισμένοι άνθρωποι.. αλλά αντικαθιστούν την κυβέρνηση. Είναι κάπως μη εκλεγμένοι και αποφασίζουν τα πάντα. Αυτό δεν είναι ακριβώς δημοκρατία».

Λέει ότι περιγράφεται άδικα ως κάτι μεταξύ του Attila του Hun και του Genghis Khan. «Δεν είναι εύκολο πράγμα να σε κακολογούν».

Ο πρωθυπουργός λέει ότι όταν επιστρέψει στο Ισραήλ, θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση συναίνεσης για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

«Σίγουρα, ο Τύπος στις ΗΠΑ δεν απεικόνισε θετικά τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρατε», απαντά ο Μusk, προτού ο Netanyahu παραπονεθεί για την κάλυψη των New York Times – μια «φανταστική, εμμονική εκστρατεία» κατά της αναθεώρησης. «Αλλά συνήθως το κάνουν λάθος, οπότε δεν είναι σημαντικό».

Το Ισραήλ, λέει ο Netanyahu, θα είναι «μια ισχυρότερη δημοκρατία μετά την καθίζηση της σκόνης».

Οι δυο τους δήλωσαν στεναχωρημένοι για την πτώση στην ανάγνωση βιβλίων. «Ποιος διαβάζει σήμερα;» ρωτάει ο Netanyahu. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι διαβάζουν twits, tweets», λέει, διορθώνοντας βιαστικά τον εαυτό του. «Αυτό κάνουν».

Λέει ο Μusk: «Βλέπουν βίντεο TikTok».

Στη συνέχεια σχολιάζουν τον Musk έχοντας διαβάσει σχεδόν ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια, και από εκεί προχωρούν στα πλεονεκτήματα, ή μη, της Wikipedia.


Ο Μusk αναφέρει το «παλιό ρητό ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές… Ναι, αλλά όχι αν οι εχθροί σας είναι ακόμα ζωντανοί, έχουν πολύ χρόνο στα χέρια τους και μπορούν να επεξεργαστούν τη Wikipedia».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK