kourdistoportocali.comNews Desk"Μερικές δεκάδες μέτρα και η κοίτη του ποταμού..."

Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε ελληνικά έδαφη στον Εβρο

“Μερικές δεκάδες μέτρα και η κοίτη του ποταμού…”

Όταν οι Τούρκοι συνέλαβαν τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που μπήκαν κατά λάθος στο έδαφος τους

1η Μαρτίου 2018 στις Καστανιές του Εβρου.

Δύο Ελληνες στρατιωτικοί σε περιπολία ρουτίνας στην οριογραμμή δασικής περιοχής, συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος. Επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες και όπως φαίνεται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιώτες και παρέμειναν στη φυλακή για 5 μήνες.

Μάιος 2020. Τουλάχιστο 35 Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν σε ελληνικό έδαφος στη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες του Έβρου. Και ποια είναι η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ;

Μιλώντας προ ημερών στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κάνει λόγο για «ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…)».

«Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις (!!!!) ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε την Τετάρτη ο κ. Δένδιας σχετικά.

Ο Δένδιας στο ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ

Οι ντροπιαστικές δηλώσεις Δένδια παραπαίμπουν στις αντίστοιχες του Πάγκαλου για την σημαία στα Ιμια που την πήρε ο αέρας. Το τελευταίο διάστημα πυροβολώντας στον αέρα αλλά και προς την ελληνική πλευρά οι Τούρκοι προετοίμαζαν το έδαφος. Εμείς κάναμε ότι αναρωτιόμαστε γιατί μας πυροβολούν! Και να που φτάσαμε. Τώρα στον Δένδια φταίνε τα ΜΜΕ. Κι όμως ήταν τα ίδια τα ΜΜΕ που επαινούσαμε και γράφαμε διθυράμβους για τις μάχες στον Εβρο όταν μετανάστες με την βοήθεια Τούρκων στρατιωτών και παρακρατικών επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. Ο κ. Δένδιας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να σκέφτεται πριν μιλήσει.

Η περιπέτεια του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη άρχισε την 1η Μαρτίου στις Καστανιές του Εβρου.
Εκεί οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί σε περιπολία ρουτίνας στην οριογραμμή δασικής περιοχής, συνελήφθησαν από Τούρκους στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος. Επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες και όπως φαίνεται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους.
Αμέσως άρχισαν διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς έτσι ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο αξιωματικοί. Οι διαβουλεύσεις έφτασαν άμεσα σε επίπεδο επικεφαλής ενόπλων δυνάμεων,ωστόσο λύση δεν βρέθηκε. Ηταν έτσι και αλλιώς μία περίοδος μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης μεταφέρθηκαν άμεσα στην Ανδριανούπολη όπου και προφυλακίστηκαν. Εν συνεχεία, μετά από τρεις ημέρες εκδόθηκε και επίσημα διαταγή προσωρινής κράτησης των δύο ενώ οι δικηγόροι των Ελλήνων, που είχαν σπεύσει ήδη στην Ανδριανούπολη κατέθεσαν το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης το οποίο απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Ηδη στην Ελλάδα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στους δύο με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Το θέμα σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο λύση δεν δόθηκε ακόμη και μετά το Πάσχα το οποίο είχε αρχικά οριστεί από μέρη της ελληνικής πλευράς ως καταληκτικός χρόνος για να λήξει η υπόθεση.
Ηταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Ιουλίου τέσσερις μήνες και μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο. Τότε ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι “υπάρχουν πλέον περισσότερες ελπίδες από ότι ήταν πριν τη συνάντηση”, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος είχε αρνηθεί να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Στις 17 Ιουλίου απορρίφθηκε το 5ο (και τελευταίο) αίτημα αποφυλάκισης που υποβλήθηκε από τους δικηγόρους των δύο Ελλήνων αξιωματικών και ενώ δεν είχαν υποβληθεί ακόμα κατηγορίες (κάτι που εν τέλει ουδέποτε έγινε).
Ετσι φτάσαμε στις 14 Αυγούστου και εν μέσω της επίθεσης που δέχεται η τουρκική λίρα με ραγδαία υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος έναντι δολαρίου και της τεράστιας έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ να γίνεται γνωστή η είδηση της απελευθέρωσης των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

H δολοφονία του  άοπλου Ζήση Καραγώγου

Ο Ζήσης Καραγώγος ήταν το πρώτο θύμα σε περίοδο ειρήνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η δολοφονία του σόκαρε την κοινή γνώμη ενώ λίγο έλειψε να υπάρξει όξυνση με απρόβλεπτες συνέπειες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Ζήσης Καραγώγος καταγόταν από τον Ασκό του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και αναπαύεται. Ο τάφος του βρίσκεται στα νεκροταφεία του χωριού.

«ΖΗΣΟΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ
ΕΤΩΝ 19
ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ 19-12-86 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ».

Αυτό αναγράφεται στον τάφο του 19χρονου στρατιώτη, ο οποίος έπεσε υπέρ της πατρίδος, έχοντας δεχθεί πέντε σφαίρες στο κορμί του, σε μία ιστορία που κάποιοι έχουν ξεχάσει και ακόμη περισσότεροι δεν τη γνωρίζουν καν.

Ο ήρωας στρατιώτης τιμήθηκε από τους συγχωριανούς του, που έχουν δώσει στην κεντρική πλατεία το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η προτομή του, με τη λιτή φράση «Επεσε υπέρ Πατρίδος» για να υπενθυμίζει τη μεγάλη του θυσία.

Εχουν πολλά ειπωθεί και άλλα τόσα γραφτεί για όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη τη χειμωνιάτικη ηλιόλουστη ημέρα της 19ης Δεκεμβρίου του 1986 στη συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Εβρου.

Η ουσία είναι πως ο 19χρονος στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος, άοπλος και ανυποψίαστος, σε μία συνηθισμένη περίπολο, δέχθηκε αναίτια και ανεξήγητα πυρά από την πλευρά των Τούρκων συναδέλφων του.

Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Ελληνες στρατιώτες της ελληνικής περιπόλου άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα.

Η τυχαία διέλευση του Ελληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική και σε λίγο ο αγροφύλακας ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο.

Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στον τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος. Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων.

Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του, μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης και το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν σχεδόν 2 ώρες μετά την έναρξη του…

Απώλειες είχαν και οι Τούρκοι με νεκρούς και τραυματίες, ενώ αρκετοί τραυματίες υπήρχαν και από την ελληνική πλευρά.

Θεωρείται το πιο θερμό επεισόδιο και μάλιστα αιματηρό, εξαιρετικής σοβαρότητας, μετά το 1974.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
Telegraph-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ> Συνεργάτης των Fauci και Gates πάσχιζε με μανία να παρασκευάσει ιό σαν την Covid-19 ενώ ο Gates είχε προαναγγείλει την πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά από το 2015!
ΣΟΚ στο Ισραήλ> Ο 49χρονος δημοφιλής προπονητής μπάσκετ Arik Alfasi πέθανε από COVID-19 παρότι είχε εμβολιαστεί δύο φορές, ήταν αθλητικός χωρίς νοσήματα
Aμήχανος τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρήσουν ανεμβολίαστους όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, 6 μήνες μετά τη 2η!
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
John και Jenny Paulson> Διαζύγιο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Πως έγινε η επιλογή των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές έρευνες των εμβολίων της Pfizer
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Μεγάλη δικαίωση του George Soros για το Κινέζικο κράχ