kourdistoportocali.comNews DeskΜεγαλώνει το μυστήριο με την 30 ωρών εξαφάνιση του αμερικανικού F-35B> Συνετρίβη 100 χιλ. από τη βάση του

Δημοσίευμα Fox News

Μεγαλώνει το μυστήριο με την 30 ωρών εξαφάνιση του αμερικανικού F-35B> Συνετρίβη 100 χιλ. από τη βάση του

- Πώς εξαφανίζεται έτσι απλά ένα αεροσκάφος 80 εκατομμυρίων δολαρίων, το πιο σύγχρονο στον κόσμο;

Αντιμέτωπο με πολλά -επείγοντα μάλιστα- ερωτήματα είναι το ανερικανικό Πεντάγωνο για το πώς έχασε ένα αεροσκάφος 80 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τελικά βρέθηκε να έχει συνετριβή σε ένα χωράφι μόλις 100 χιλιόμετρα από τη βάση του μετά από μια ξέφρενη αναζήτηση 28 ωρών.

Ο πεζοναύτης πιλότος του F-35B Lightning II απογειώθηκε την Κυριακή από την Κοινή Βάση Charleston της South Carolina αλλά κατά ένα ακόμα ανεξήγητο λόγο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο πετούσε παράλληλα με ένα άλλο τζετ, το οποίο για κάποιο λόγο επέστρεψε στη βάση μετά το ατύχημα αντί να ακολουθήσει το χωρίς πιλότο αεροσκάφος. Ο δεύτερος πιλότος του F-35, ο οποίος είχε επίσης εκπαιδευτική αποστολή, προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της βάσης James Cason.

Ο αναμεταδότης του stealth jet, ο οποίος συνήθως βοηθά στον εντοπισμό του αεροσκάφους, δεν λειτουργούσε «για κάποιο λόγο που δεν έχουμε ακόμη καθορίσει», δήλωσε ο Jeremy Huggins, άλλος εκπρόσωπος στην Κοινή Βάση Charleston.

Το περιστατικό ανάγκασε τη βάση να εκδώσει μια ταπεινωτική έκκληση για βοήθεια προς την εύρεση του τζετ, ακόμη και στη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής για πληροφορίες, η οποία χλευάστηκε ανελέητα στο Διαδίκτυο.

«Γι’ αυτό τολ λόγο υποβάλαμε το δημόσιο αίτημα για βοήθεια», είπε ο Huggins. Τόνισε ότι η πολυπλοκότητα του αεροσκάφους έκανε ακόμη πιο περίπλοκη την εύρεση του. «Το αεροσκάφος είναι stealth, επομένως έχει διαφορετικές επικαλύψεις και διαφορετικά σχέδια που καθιστούν πιο δύσκολο τον εντοπισμό του από ένα κανονικό αεροσκάφος», είπε ο Huggins.


Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα το το βράδυ, το 2019, το Πεντάγωνο ανησυχούσε ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να είναι ευάλωτο σε επίθεση από χάκερ -κάτι που μπορεί να πυροδότησε πανικό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 28ωρης αποστολής έρευνας.

Ο Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών Eric Smith εξέδωσε μια διήμερη αναστολή για όλες τις αεροπορικές μονάδες τόσο εντός όσο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα. Καμία μονάδα δεν επιτρέπεται να πετάξει έως ότου έχουν μια διήμερη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα και τις διαδικασίες ασφαλείας, σύμφωνα με ένα email που ήρθε στην κατοχή του ABC News.

Το F-35B Lightning II βρέθηκε τελικά το απόγευμα της Δευτέρας σε μια κομητεία μόλις 110 χιλιόμτρα βόρεια της βάσης του, με τα συντρίμμια του να βρίσκονται σε ένα καλά περιποιημένο χωράφι. Εναέρια πλάνα δείχνουν τα συντρίμμια στο χωράφι, σε ένα σημείο που μάλιστα είχαν κοπεί κάποια δέντρα. Το χωράφι διαθέτει πλέον μια μεγάλη περιοχή από μαυρισμένη καμένη γη.

Δεν είναι γνωστό αν οι ντόπιοι ενημέρωσαν τον στρατό για τη συντριβή, η οποία δεν φαίνεται να συνέβη σε απομονωμένη περιοχή.

Η Nancy Mace, εκπρόσωπος της South Carolina, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενημερώθηκε για την έρευνα, αλλά περιέγραψε το περιστατικό ως εξαιρετικά ενοχλητικό. Είπε ότι υπάρχουν επείγοντα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εξαφανιστεί ένα από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου. «Και μαντέψτε: Δεν είχαν καμία απάντηση», είπε στον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό WMBF.

«Δεν ξέρουν καν αν το αεροπλάνο είναι στον αέρα ή κάτω από το νερό. Δεν μπορούσαν να μου πουν την ακριβή τοποθεσία όπου εκτινάχθηκε ο πιλότος ή πού προσγειώθηκε ο πιλότος. Και μιλάμε για ένα τζετ 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Πώς εξαφανίζεται έτσι απλά; Και πώς ζητά το Πεντάγωνο τη βοήθεια του κοινού για να το βρει; Είναι απλά μια τεράστια αμήχανη στιγμή» πρόσθεσε η ίδια.

Μια έκθεση από το Γενικό Γραφείο Λογοδοσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) πριν από τέσσερα χρόνια προειδοποιούσε ότι το σύστημα του αεροσκάφους των 80 εκατομμυρίων δολαρίων «παρείχε μια πίσω πόρτα για τους χάκερ». Το τζετ λειτουργεί με το σύστημα Autonomic Logistics Information System (ALIS) της Lockheed-Martin, για το οποίοπ αναφέρονταν ότι κάποιος θα μπορούσε να διεισδύσει μέσω κακόβουλου λογισμικού που πλαστογραφεί το σύστημα προκειμένολυ να τροφοδοτεί κρυφά ψευδείς πληροφορίες, βγάζοντας εκτός λειτουργίας αεροσκάφη που μπορούν να επισκευαστούν τέλεια.

Η Lockheed Martin ήταν σιωπηλή τη Δευτέρα σχετικά με τη συντριβή, αλλά ανέφερε σε μια δήλωση: «Γνωρίζουμε το ατύχημα με ένα F-35B από τον αεροσταθμό Beaufort του Πεζοναυτικού Σώματος και είμαστε ευγνώμονες που ο πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια. Υποστηρίζουμε την έρευνα της κυβέρνησης». Από την άλλη, ο αμερικανικός στρατός δεν έχει μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία του περιστατικού, αλλά η έκθεση του 2019 ρίχνει φως στα ελαττώματα που μαστίζουν το πιο ακριβό οπλικό σύστημα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Η POGO, μία εταιρεία ασφάλειας, δημοσίευσε μια έκθεση το 2019 που δείχνει ότι σχεδόν κάθε οπλικό σύστημα με δυνατότητα λογισμικού που δοκιμάστηκε μεταξύ 2012 και 2017 μπορεί να χακαριστεί -συμπεριλαμβανομένου του F-35. «Παρά τα χρόνια επιδιορθώσεων και αναβαθμίσεων, τα πιο κρίσιμα για τη μάχη συστήματα υπολογιστών του F-35 συνεχίζουν να δυσλειτουργούν, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου συντήρησης και παραγγελιών εξαρτημάτων Autonomic Logistics Information System (ALIS)».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK