kourdistoportocali.comNews DeskΜε συνοπτικές διαδικασίες οι 12.000 απολύσεις στην Google. Έχουμε πάνω από 30.000 διευθυντές, παραδέχθηκε ο Sundar Pichai

Γράφει η Jennifer Elias/CNBC

Με συνοπτικές διαδικασίες οι 12.000 απολύσεις στην Google. Έχουμε πάνω από 30.000 διευθυντές, παραδέχθηκε ο Sundar Pichai

- Η διαβούλευση με όλους αυτούς θα χρειάζονταν επιπλέον εβδομάδες ή και μήνες για να καταλήξουμε σε μια απόφαση

Τις τεράστιες απολύσεις στην Google, τις πιο ευρείες στην 25χρονη ιστορία της εταιρείας (το 6% του εργατικού δυναμικού), προσπάθησε να δικαιολογήσει ο CEO, Sundar Pichai, εξηγώντας και το γιατί οι περισσότεροι από τους 12.000 εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους απομακρύνθηκαν χωρίς προειδοποίηση.

Από την Jennifer Elias/CNBC

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNBC, o Pichai ηγήθηκε συνάντησης μεταξύ μεγαλοστελεχών της εταιρείας και υπαλλήλων τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε το προσωπικό να παραμείνει συγκντρωμένο καθώς η Google αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ προειδοποίησε ότι και τα μπόνους των στελεχών θα είναι φέτος κατά πολύ μειωμένα.

«Κατανοώ ότι ανησυχείτε για το τι θα ακολουθήσει για την εργασία σας», τόνισε ο Pichai. «Επίσης, είναι πολύ λυπηρή η απώλεια μερικών πολύ καλών συναδέλφων σε όλη την εταιρεία. Για όσους από εσάς βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, η καθυστέρηση στο να μπορέσετε να μάθετε τις αποφάσεις σχετικά με τους ρόλους στον τομέα σας προκαλεί αναμφίβολα άγχος και στρες» ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Όπως ανέφερε το CNBC, που ήταν παρών στη συνάντηση, οι υπάλληλοι αναζητούσαν απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστεί ποιος θα έμενε και ποιος θα έφευγε από την εταιρεία. Μάλιστα, κάποιοι από τους απολυμένους υπαλλήλους είχαν μακρά θητεία και προήχθησαν πρόσφατα.

Αφού μετέφερε τη συζήτηση στις περικοπές θέσεων εργασίας, ο Pichai έδωσε κάποιες εξηγήσεις για το πώς αυτός και η εκτελεστική ομάδα πήραν τις αποφάσεις τους και τόνισε ότι συμβουλεύτηκε τους Sergey Brin και Larry Page, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2021 σηματοδότησε «ένα από τα πιο δυνατά χρόνια που είχαμε ποτέ στην ιστορία της εταιρείας με αύξηση εσόδων 41%».

«Σε αυτό το πλαίσιο, λάβαμε ένα σύνολο αποφάσεων που θα μπορούσαν να ήταν σωστές αν συνεχίζονταν οι τάσεις», είπε. «Πρέπει να θυμάστε ότι εάν η ίδια τάση είχε συνεχιστεί και δεν είχαμε προσλάβει για να συμβαδίσουμε με την αγορά, θα μέναμε πίσω σε πολλούς τομείς ως εταιρεία».

«Έχουμε πάνω από 30.000 διευθυντές στην Google και η διαβούλευση με όλους αυτούς θα χρειάζονταν επιπλέον εβδομάδες ή και μήνες για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε η Fiona Cicconi, Chief People Officer της Google, στη συνάντηση.

Όσον αφορά τα κριτήρια για τις περικοπές, η Cicconi είπε ότι τα στελέχη εξέτασαν τομείς όπου η εργασία ήταν απαραίτητη, αλλά η εταιρεία είχε πάρα πολλούς ανθρώπους καθώς και μέρη όπου η ίδια η εργασία δεν ήταν πλέον κρίσιμη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εταιρεία εξέτασε «το σύνολο δεξιοτήτων, το χρόνο στον ρόλο όπου η εμπειρία ή οι σχέσεις είναι σχετικές και σημαντικές, δείκτες παραγωγικότητας όπως ποσοστώσεις πωλήσεων και ιστορικό απόδοσης».

Ο Pichai ανέφερε ότι θα υπάρξουν περικοπές στις αποζημιώσεις των στελεχών, αλλά παρείχε περιορισμένες λεπτομέρειες. Είπε ότι όλοι οι ανώτεροι αντιπρόεδροι «θα δουν μια πολύ σημαντική μείωση στο ετήσιο μπόνους τους» φέτος. «Όσο πιο ανώτερος είσαι, τόσο περισσότερο η αποζημίωση σου συνδέεται με την απόδοση», δήλωσε.

Πριν από τις περικοπές θέσεων εργασίας, η Google είχε αποφασίσει να πληρώσει το 80% των μπόνους αυτόν τον μήνα, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Τα προηγούμενα χρόνια, το πλήρες μπόνους καταβλήθηκε τον Ιανουάριο.

Ο Pichai υπενθύμισε στο προσωπικό ότι η εταιρεία έχει σημαντική δουλειά μπροστά, ιδίως όσον αφορά την ταχεία πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο μήνα, οι υπάλληλοι της Google ρώτησαν στελέχη εάν το chatbot AI ChatGPT αντιπροσωπεύει μια «χαμένη ευκαιρία» για την Google. Ο Pichai δήλωσε τη Δευτέρα ότι «θα είναι μια σημαντική χρονιά δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη», η οποία θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την εταιρεία. «Υπάρχει μια αλλαγή με την τεχνητή νοημοσύνη και νομίζω ότι, με τη συγκέντρωση ταλέντων που έχουμε και τη δουλειά που θα κάνουμε, θα είναι μεγάλη πρόκληση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να είναι», πρόσθεσε ο Pichai.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK