kourdistoportocali.comNews DeskLos Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta

Breaking Bad

Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta

«Η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα και δεν ξέρουμε τι λένε τα τελευταία κεφάλαια της»

Ένα κυρίαρχο ερώτημα που απασχολεί πολλούς ειδικούς σχετικά με τους ενισχυτικούς εμβολιaσμούς κατά της Covid-19 είναι το γιατί οι τρίτες δόσεις πραγματοποιούνται με το αρχικό σκεύασμα των εμβολίων και όχι με κάποια πιο βελτιωμένη έκδοση τους, που να στοχεύει καλύτερα την παραλλαγή την Delta ή τις μέλλουσες παραλλαγές της, θεωρώντας, οι ίδιοι, ότι πιθανά να πρόκειται για μία νέα μεγάλη, χαμένη ευκαιρία.

Aπόδοση> Κουρδιστό Πορτοκάλι

«Δεν θα ήταν καλύτερα να τα εμβόλια να ταιριάζουν καλύτερα με τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που είναι πιθανότερο να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα;» αναρωτιέται στους Los Angeles Times ο Δρ Cody Meissner του Ιατρικού Κέντρου Tufts, σύμβουλος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Και ήταν ένα ερώτημα που έθεσε και στους επιστήμονες της Pfizer.

Παρόμοιο ερώτημα έθεσε και ο Dr. Patrick Moore του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα, καθώς κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες συζητούσαν αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί άδεια για τις ενισχυτικές λήψεις του εμβολίου της Moderna. Αναρωτήθηκε επίσης αν μία τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και για την καταπολέμηση της ήπιας μόλυνσης.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο FDA τον περασμένο μήνα ενέκρινε επιπλέον δόσεις του αρχικού σκευάσματος της Pfizer μετά από μελέτες που έδειξαν ότι εξακολουθεί να λειτουργεί αρκετά καλά κατά της Delta και αυτές οι δόσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Πλέον, ο FDA ζυγίζει νέα αποδεικτικά στοιχεία για τις ενισχυτικές δόσεις των αρχικών εμβολίων της Moderna και της Johnson & Johnson. «Ενέχει μικρότερο ρίσκο από το αλλαχθούν οι φόρμουλες των εμβολίων και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο», απάντησε ο επικεφαλής των εμβολιασμών του FDA, Δρ Peter Marks.

Ωστόσο, Pfizer και Moderna κάνουν ήδη τις αλλαγές τους. Δοκιμάζουν ήδη πειραματικές δόσεις προσαρμοσμένες στη Delta αλλά και σε μια άλλη, νέα παραλλαγή, μαθαίνοντας πώς να προσαρμόζουν γρήγορα τον τύπο του εμβολίου σε περίπτωση που τελικά χρειαστεί. Το πιο δύσκολο ερώτημα για τις ρυθμιστικές αρχές είναι πώς θα αποφασίσουν εάν και πότε θα παραγγείλουν ποτέ ένα τέτοιο βελτιωμένο εμβόλιο.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν αποδίδουν και κατά της Delta

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, με βάση όλες τις μελέτες, παραμένουν αρκετά αποτελεσματικά κατά της νοσηλείας και του θανάτου από την COVID-19, ακόμη και μετά από προηγούμενη μόλυνση από την παραλλαγή Delta. Παράλληλα, οι αρχές ελπίζουν να ενισχύσουν και την εξασθενημένη προστασία από λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις και για πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Μελέτες δείχνουν ότι μια επιπλέον δόση από τους αρχικούς τύπους εμβολίων ενεργοποιεί ισχυρά αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό και προστατεύουν από τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων που στοχεύουν ειδικά στη Delta.

Θα μπορούσε ένα βελτιωμένο εμβόλιο να λειτουργεί ακόμα καλύτερα;

Τα εμβόλια στοχεύουν στην ακίδα πρωτεΐνης που καλύπτει τον κορωνοϊό. Οι μεταλλάξεις σε αυτήν την πρωτεΐνη έκαναν την Delta πιο μεταδοτική, αλλά στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν φαίνεται τόσο διαφορετικός ο ιός, δήλωσε ο ειδικός Richard Webby του St. Jude Children’s Research Hospital.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα βελτιωμένο εμβόλιο ειδικά για την Delta θα προστατεύει καλύτερα, δήλωσε ο ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας John Wherry. Η αναμονή για μελέτες για την επίλυση αυτού του ζητήματος, εάν είναι απαραίτητες και η παραγωγή ενημερωμένων δόσεων θα καθυστερούσε την κυκλοφορία τους σε άτομα που χρειάζονται τα εμβόλια σήμερα.

Παρόλα αυτά, επειδή η Delta είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού παγκοσμίως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι όποιες παραλλαγές προκύψουν από μη εμβολιασμένα άτομα θα γεννηθούν από αυτή, δήλωσε ο Trevor Bedford, βιολόγος και ειδικός γενετικής στο Fred Hutchinson Cancer Research Center. Ένα ενημερωμένο εμβόλιο κατά της Delta θα «βοηθούσε ενάντια σε αυτές τις πρόσθετες μεταλλάξεις», συμπλήρωσε.

Αλλαγή της συνταγής

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατασκευάζονται με ένα κομμάτι γενετικού κώδικα που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA που δίνει εντολή στο σώμα να δημιουργήσει αβλαβή αντίγραφα της πρωτεΐνης αιχμής, ώστε να εκπαιδευτούν στην αναγνώριση του ιού. Μία βελτιωμένη έκδοση τους απαιτεί απλώς την αλλαγή του αρχικού γενετικού κώδικα με mRNA σε μια μεταλλαγμένη πρωτεΐνη αιχμής. Και οι δύο εταιρείες πειραματίστηκαν αρχικά με τροποποιημένες δόσεις έναντι της παραλλαγής Beta που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και ήταν η πιο ανθεκτική στα εμβόλια μέχρι σήμερα. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι οι ενημερωμένες δόσεις παρήγαγαν ισχυρά αντισώματα. Αλλά η παραλλαγή Beta δεν εξαπλώθηκε ευρέως.

Τώρα οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα που συμφώνησαν να δοκιμάσουν μια αναμνηστική δόση προσαρμοσμένη ώστε να ταιριάζει με την Delta. Οι μελέτες της Moderna περιλαμβάνουν επίσης κάποιες λήψεις που συνδυάζουν προστασία από περισσότερες από μία εκδοχές του κορωνοϊού, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα εμβόλια της γρίπης που λειτουργούν κατά πολλών διαφορετικών στελεχών του ιού.

Τα εμβόλια mRNA θεωρούνται τα πιο εύκολα στο να τροποποιηθούν, αλλά και κάποιοι άλλοι κατασκευαστές εμβολίων διερευνούν επίσης το πως να αλλάξουν τις αρχικές συνταγές τους εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Η Δρ Jacqueline Miller της Moderna ανέφερε σε μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία μελετά βελτιωμένες δόσεις εμβολίων για συγκεκριμένες παραλλαγές για να διερευνηθεί αν προσφέρουν πλεονεκτήματα και προκειμένου η εταιρεία να είναι έτοιμη αν χρειαστεί.

Και ο Penn’s Wherry ανέφερε στους Los Angeles Times ότι είναι κρίσιμο να αναλυθεί προσεκτικά το πώς αντιδρά το σώμα σε βελτιωμένες λήψεις, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να «αποτυπώσει» μια ισχυρότερη μνήμη του πρώτου στελέχους ιού που συναντά. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ένας εντελώς διαφορετικός τύπος εμβολίου θα προκαλούσε ένα προσωρινό σοκ στα αντισώματα που είχε δημιουργήσει το σώμα από πριν ή μια ευρύτερη και πιο ανθεκτική απάντηση η οποία θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική στις επόμενες μεταλλάξεις.

Πρέπει ο FDA να προχωρήσει ταχύτερα στα εμβόλια COVID-19 για μικρά παιδιά;

Ο βιολόγος Trevor Bedford ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αποφασιστεί τώρα το ποιος βαθμός πτώσης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα προκαλούσε την ανάγκη αλλαγής του τύπου τους, όπως δηλαδή συμβαίνει με τα εμβόλια της γρίπης κάθε χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την περίπτωση που εμφανιστεί ξαφνικά μια δραματικά χειρότερη παραλλαγή του κορωνοϊού. Όπως και πολλοί επιστήμονες, ο Bedford αναμένει ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί τελικά από μια παγκόσμια κρίση σε μια τακτική απειλή κάθε χειμώνα, κάτι που μπορεί να σημαίνει πιο τακτικές ενισχυτικές λήψεις, ίσως και ετησίως, σε συνδυασμό με το εμβόλιο της γρίπης.

Αν και οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για τον κορωνοϊό, «η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα και δεν ξέρουμε τι λένε τα τελευταία κεφάλαια της» πρόσθεσε ο Wherry.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Act greedy when others are fearful
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Bloomberg > Εφόσον το κόστος στέγασης εκτοξεύεται γιατί δεν χτίζουμε νέες πόλεις;
Παγκόσμια αμηχανία από την επίθεση του Anthony Fauci σε Ισραηλινούς επιστήμονες
New York Times> Η εκκωφαντική επανάσταση των 30άρηδων μπροστά σε ένα απρόβλεπτο μέλλον
Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση
UnionPay> H Kίνα έθεσε στη διάθεση των ρωσικών τραπεζών το δεύτερο μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο πιστωτικών καρτών. Και η Ιαπωνία τις κάρτες JCB
S&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν