kourdistoportocali.comNews DeskLilach Amirav [QD-SOL]> H νεαρή Ισραηλινή καθηγήτρια ανέπτυξε τεχνολογία για την παραγωγή πράσινου κβαντικού υδρογόνου. (Ουδεμία σχέση με την Χρονοπούλου, τον Ανδρουλάκη, κλπ εγχώρια junk foods)

Breaking News

Lilach Amirav [QD-SOL]> H νεαρή Ισραηλινή καθηγήτρια ανέπτυξε τεχνολογία για την παραγωγή πράσινου κβαντικού υδρογόνου. (Ουδεμία σχέση με την Χρονοπούλου, τον Ανδρουλάκη, κλπ εγχώρια junk foods)

Η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο σε μία ώρα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την παγκόσμια ζήτηση για ένα χρόνο

AYΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Ότι ακολουθεί ουδεμία σχέση έχει με το κράτος της Χρονοπούλου, του Ανδρουλάκη, τους κεντρικούς τίτλους των εγχώριων ΜΜΕ και τα λοιπά μηντιακά junk foods που καταναλώνουν οι αναλώσιμες οντότητες σε έναν πλανήτη “που δεν μας χρειάζεται όλους” όπως υποστηρίζει ο οξυδερκής ιστορικός Yuval Harari.

Πάμε λοιπόν μία βόλτα σε ένα παράλληλο (αλλά διπλανό) σύμπαν>

By The Wrong Man

«Σε εκατό χρόνια από τώρα, δεν θα έχει σημασία ποιος ήταν ο τραπεζικός σας λογαριασμός, το είδος του σπιτιού που ζούσατε ή το είδος του αυτοκινήτου που οδηγούσατε, αλλά ο κόσμος μπορεί να είναι διαφορετικός επειδή ήσασταν σημαντικός στη ζωή ενός νέου ανθρώπου .»

 Forest Witcraft

 

Για τη ζωή της νεαρής Ισραηλινής καθηγήτριας Lilach Amirav (κεντρική photo) η οποία σπούδασε στο Technion – Israel Institute of Technology, η ενίσχυση που έλαβε για την έρευνά της από το ίδρυμα Schulich Leader Scholarships, ένα καναδικό και ισραηλινό προπτυχιακό πρόγραμμα βραβείων που παρέχει υποτροφίες για φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε τομείς σπουδών STEM [Science, Technology, Engineering, Mathematics], ήταν πολύ σημαντική για το ξεκίνημά της.

Λίγα 24ωρα πριν η ισραηλινή εταιρεία QD-SOL κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το Forbes Global Magazine και το Philanthropic Fund του Ziv Av.

Η εταιρεία βασίζεται στην έρευνα της καθηγήτριας Lilach Amirav η οποία είναι μία από τους ιδρυτές της εταιρείας και επικεφαλής επιστήμονας της.

Τι κάνει η QD-SOL;

Η QD-SOL αναπτύσσει μια τεχνολογία για την παραγωγή «πράσινου κβαντικού υδρογόνου», υποθάλπτοντας την ηλιακή ενέργεια για άμεση παραγωγή πράσινου υδρογόνου από νερό χωρίς την ανάγκη για ηλεκτρισμό. Οι νικητές θα λάβουν  επιχορήγηση μισού εκατομμυρίου δολαρίων και υποστήριξη επιχειρήσεων από το Ίδρυμα Aviram.

Η QD-SOL υποδέχθηκε ως εξής τη βράβευση>

Συναρπαστικά νέα! Η QD-SOL παίρνει την πρώτη θέση στα βραβεία Aviram!

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι η QD-SOL αναδείχθηκε νικήτρια του διάσημου διαγωνισμού #aviramawards! Με απέραντη περηφάνια και χαρά μοιραζόμαστε αυτό το απίστευτο επίτευγμα με όλους εσάς.

Τα #aviramawards αναγνώρισαν τις προσπάθειές μας να οδηγήσουμε θετικές αλλαγές για την ανθρωπότητα και δεν θα μπορούσαμε να μας τιμήσουν περισσότερο. Η επαναστατική μας τεχνολογία παραγωγής κβαντικού πράσινου υδρογόνου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της οικοδόμησης ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στο Ίδρυμα Aviram – קרן אבירם, στο Forbes, και στους αξιότιμους κριτές που μας παρείχαν αυτήν την καταπληκτική πλατφόρμα για να παρουσιάσουμε τις καινοτομίες μας.

Είναι πραγματικά εμπνευσμένο να βλέπεις τόσες πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να ενώνονται για να κάνουν τη διαφορά.
Θέλουμε επίσης να συγχαρούμε τους άλλους συμμετέχοντες και νικητές των βραβείων Aviram, CarbonBlue και Deepecho, για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα.

Αυτή η αξιοσημείωτη επιτυχία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απίστευτη ομαδική δουλειά, το πάθος και τη δέσμευση της οικογένειας QD-SOL μας. Κάθε μέλος έχει συνεισφέρει πάρα πολύ στο ταξίδι μας και γιορτάζουμε αυτή τη νίκη μαζί.

Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι για το μέλλον και παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπέρβαση των ορίων της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και του παγκόσμιου αντίκτυπου. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το αξιοσημείωτο ταξίδι καθώς συνεχίζουμε να δημιουργούμε έναν πιο φωτεινό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο κόσμο για τις επόμενες γενιές.

Εν αρχή ήν η κοπιώδης και η παθιασμένη έρευνα>

Οι επιστήμονες που αγωνίζονται να τελειοποιήσουν έναν αποτελεσματικό νέο τρόπο παραγωγής υδρογόνου μπορεί να αισθάνονται ένα κατανοητό άγγιγμα φθόνου καθώς κοιτάζουν έξω από το παράθυρο και βλέπουν όλα αυτά τα δέντρα και τα φυτά χαμηλής τεχνολογίας να κάνουν το κόλπο με τόση ευκολία.

Το υδρογόνο, το πιο άφθονο στοιχείο στον κόσμο, έχει την υψηλότερη ενέργεια ανά μάζα από οποιοδήποτε καύσιμο. Ως εκ τούτου, έχει συναρπαστικές δυνατότητες ως φορέας ενέργειας χωρίς εκπομπές. Οι μικρές κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να τροφοδοτήσουν φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ οι μεγάλες μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία κτιρίων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο, στην αρχή τους, είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά οχήματα. Η σημερινή πρόκληση είναι η παραγωγή καυσίμου υδρογόνου φθηνά και σε μεγάλες ποσότητες.

Το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου υδρογόνου εξακολουθεί να παράγεται από μεθάνιο ή φυσικό αέριο, μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου. Αντίθετα, η Lilach Amirav και οι συνεργάτες της αναπτύσσουν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τον ήλιο για την παραγωγή υδρογόνου. Μιμούμενοι τη φωτοσύνθεση της φύσης, οι ερευνητές ασχολούνται με τη «διάσπαση του νερού», τη χημική διαδικασία που διαχωρίζει το υδρογόνο και το οξυγόνο σε διακριτά αέρια.

Maytal Caspary Toroker

«Δεν πρόκειται μόνο για την τεχνολογική πρόοδο, αλλά για την ανακάλυψη των μυστικών του σύμπαντος, αφού η παραγωγή υδρογόνου γίνεται και στη φύση», λέει η Επίκουρος Καθηγητής Maytal Caspary Toroker της Σχολής Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών. «Μόλις καταλάβουμε πώς λειτουργεί η φύση, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε ενέργεια».

Lilac Amirav

H αναπληρωτής καθηγητής Lilac Amirav της Schulich σημειώνει, «Η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο σε μία ώρα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την παγκόσμια ζήτηση για ένα χρόνο». Αλλά ο διαχωρισμός με ηλιακή ενέργεια δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρός για να τροφοδοτήσει τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και τα εργοστάσιά μας.

Η ενεργειακή έρευνα στο Technion πραγματοποιείται υπό την ομπρέλα του Ενεργειακού Προγράμματος Nancy and Stephen Grand Technion (GTEP). «Το GTEP, ως διεπιστημονικό και διτμηματικό πρόγραμμα, προσπαθεί να προωθήσει την έρευνα που αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μειώνει τα «εμπόδια» μεταξύ τμημάτων και ερευνητικών περιοχών», λέει ο καθηγητής Yoed Tsur, διευθυντής του GTEP.

Yoed Tsur

Για να χωρίσετε ένα μόριο νερού (H2O), περάστε ένα ρεύμα μέσα από αυτό. Θα παρακολουθήσετε πρωτόνια και ηλεκτρόνια να παίζουν μουσικές καρέκλες καθώς το οξυγόνο και το υδρογόνο ταξινομούνται για χωριστή αποθήκευση, χάρη σε αυτή την απλή ηλεκτρόλυση. Για να το κάνουν καθαρά και πράσινα, οι επιστήμονες ερευνούν μεθόδους φωτοκαταλυτικής διάσπασης του νερού, στις οποίες ένας ημιαγωγός απορροφά την ηλιακή ενέργεια για να οδηγήσει την αντίδραση, βοηθούμενος από κάποιο είδος καταλύτη για να επιταχύνει τη διαδικασία.

Όπως και στη φωτοσύνθεση, η ηλιακή ενέργεια στη συνέχεια μετατρέπεται σε χημική ενέργεια. Οι νεοδημιουργημένοι χημικοί δεσμοί συγκρατούν τώρα την ενέργεια σε μορφή καυσίμου, πολύ πιο εύκολο να αποθηκευτεί από τη θερμότητα ή την ηλεκτρική ενέργεια. Η βασική ιδέα, εξηγεί η καθηγήτρια Amirav, υπάρχει εδώ και 40 χρόνια. Αλλά ένα πραγματικά πρακτικό σύστημα για χρήση μεγάλης κλίμακας θα χρειαστεί έναν πολύ πιο αποτελεσματικό και σταθερό ημιαγωγό που να είναι ισχυρός, χωρίς διάβρωση και οικονομικά προσιτός.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν μια απόκρυφη ποικιλία ημιαγωγών και καταλυτών. Η ομάδα της καθηγητού Toroker, για παράδειγμα, κερδίζει την προσοχή με την έρευνά της σχετικά με το οξυϋδροξείδιο του νικελίου, σε συνδυασμό ή “ναρκωμένο” με σίδηρο.

Μια τυχαία μόλυνση άφησε να εννοηθεί ότι αυτός ο συνδυασμός, που χρησιμοποιείται ως εμπορική μπαταρία, μπορεί να είναι ο νικητής. «Άκουσα για αυτό το υλικό σε ορισμένα διεθνή συνέδρια και η περιέργειά μου ήταν κίνητρα», θυμάται η Toroker.

«Γιατί λειτουργεί τόσο καλά; Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό, αλλά γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος μπορεί να χάσει και να λάβει ηλεκτρόνια πολύ εύκολα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι ειδικά σε περιβάλλον νικελίου τα ηλεκτρόνια χαλαρώνουν και μπορούν να ενεργοποιήσουν το νερό».

Αυτοί οι επίπονοι υπολογισμοί περιλαμβάνουν «τη μελέτη ενός ατόμου υλικού προς άτομο», εξηγεί η Toroker.

«Με αυτήν την προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, μπορούμε να εξηγήσουμε τους συσχετισμούς μεταξύ της ατομικής σύνθεσης του υλικού και της λειτουργικότητας μεγαλύτερης κλίμακας. Αυτό περιλαμβάνει φωτοηλεκτροχημικά κύτταρα διάσπασης νερού και άλλες συσκευές για τη βελτίωση της κοινωνίας».

«Το ωραίο με το nano», εξηγεί η καθηγήτρια Amirav, ο οποία είναι συνδεδεμένη με το Ινστιτούτο Nanotechnology Russell Berrie του Technion, «είναι ότι σε αυτήν την περιοχή οι ιδιότητες ενός υλικού, όπως το μέγεθος και το σχήμα, αρχίζουν να αλλάζουν και μπορείτε να συντονίσετε αυτές τις ιδιότητες ελέγχοντας τα σωματίδια».

Αυτές οι τροποποιήσεις είναι βασικές για την προώθηση της διάσπασης του νερού. «Συχνά νιώθω σαν παιδί με το καλύτερο σετ Lego που έγινε ποτέ, γιατί το εργαστήριό μας μπορεί να κατασκευάσει μια τέτοια ποικιλία ημιαγωγών και μεταλλικών «δομικών λίθων» και να τα συναρμολογήσει επιδέξια σε εξελιγμένα συστήματα. Στην πραγματικότητα κάνουμε γλυπτική σε νανοκλίμακα, φτιάχνοντας μια γκαλερί με πολύπλοκα νέα σχέδια».

Ένα αριστούργημα σε αυτή τη γκαλερί είναι ένα σύστημα που διαθέτει μια κβαντική κουκκίδα μιας ένωσης ημιαγωγών, το σεληνίδιο του καδμίου, ενσωματωμένη σε μια ράβδο ενός δεύτερου ημιαγωγού με ένα σωματίδιο πλατίνας στην άκρη του.

Τα θετικά φορτία κατευθύνονται προς την κουκκίδα ενώ τα αρνητικά φορτία, τα ηλεκτρόνια, έλκονται προς την πλατίνα.

Αυτός ο συνδυασμός διπλού καταλύτη βοήθησε στην ενίσχυση της μετατροπής φωτός σε υδρογόνο σε 100% απόδοση, ένα βασικό στάδιο στη διαδικασία διαχωρισμού, σημειώνει η καθ. Amirav,  που κέρδισε το Ph.D της Technion στη φυσική χημεία αφού υπηρέτησε ως χημικός στη μονάδα αμυντικών πληροφοριών του Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια πολύ ωραία ανακάλυψη. Μας λέει ότι έχουμε υλικά που είναι πολύ καλά στην απορρόφηση του φωτός. Και ότι μπορούμε να παράγουμε φορείς φορτίου που δεν χάνονται και χρησιμοποιούνται πλήρως για την προώθηση των αντιδράσεων της χημείας»,  εξηγεί η Amirav. Μαζί με άλλους ερευνητές του GTEP, εξετάζει νέες στρατηγικές για την αξιοποίηση μοναδικών νανοφαινομένων για να μεταφέρει τους φωτοκαταλύτες τους σε ανεξερεύνητα σύνορα.

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιμετωπίζουν εμπόδια, «είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε όλες τις πιθανές κατευθύνσεις για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον», λέει με τη σειρά της η καθηγήτρια Toroker. «Πάντα ήθελα να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά σημεία εκπλήρωσης κάθε φορά που καταφέρνεις να κάνεις μια σημαντική ανακάλυψη».

Ως μητέρες τριών μικρών παιδιών η καθεμία, η καθηγήτρια Amirav και η καθηγήτρια Toroker μοιράζονται έναν ακόμη λόγο για να εργαστούν προς μια φιλική προς το περιβάλλον λύση. «Αν λύσετε την ενεργειακή κρίση, επηρεάζετε τα πάντα», επεσήμανε η  Amirav. «Πόλεμος, πείνα, ρύπανση, όλα τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα τα επόμενα 25 χρόνια. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στην επόμενη γενιά».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK