kourdistoportocali.comNews DeskO Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή

Βreaking news

O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή

Τα email είναι αποκαλυπτικά για το πως λειτουργούσε το συγκεκριμένο κύκλωμα

Ο Leonardo DiCaprio διοχέτευσε επιχορηγήσεις μέσω ομάδας μαύρου χρήματος για να χρηματοδοτήσει αγωγές για την δήθεν επιβάρυνση του κλίματος, δείχνουν τα email.

Το ίδρυμα του DiCaprio χορήγησε επιχορηγήσεις στο Resources Legacy Fund, μια ομάδα σκοτεινών χρημάτων, η οποία στη συνέχεια δώρισε σε μια ιδιωτική δικηγορική εταιρεία που μήνυσε εταιρείες πετρελαίου για την κλιματική αλλαγή.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του Leonardo DiCaprio προσέφερε απλόχερα επιχορηγήσεις σε μια ομάδα σκοτεινών χρημάτων η οποία, με τη σειρά της, διοχέτευσε χρήματα σε μια δικηγορική εταιρεία που πρωτοστατούσε σε αγωγές για την κλιματική ενόχληση σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με email που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ όπως η Νew York Post, η Daily Mail, το Fox News, e.t.c.

Η αλληλογραφία μεταξύ του Dan Emmett, ενός μεγάλου φιλάνθρωπου, και της Ann Carlson – καθηγήτριας κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) – το 2017 αποκάλυψε ότι οι δυο τους συνεργάστηκαν με τη δικηγορική εταιρεία Sher Edling για να συγκεντρώσουν χρήματα για τις προσπάθειές της να μηνύσουν εταιρείες πετρελαίου oι οποίες υποτίθεται ότι επιβάρυναν το κλίμα.

Στα email τους, ο Emmett και η Carlson συζητούν πώς ο Chuck Savitt, διευθυντής στρατηγικών σχέσεων πελατών της Sher Edling, είχε ζητήσει την υποστήριξη του Emmett και είχε ήδη λάβει υποστήριξη από τον Terry Tamminen στον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Leonardo DiCaprio, έναν τίτλο που κατείχε μεταξύ 2016 και 2019. Όταν ανταλλάχθηκαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Carlson, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Biden, υπηρέτησε ως συνδιευθυντής του UCLA Emmett Institute on Climate Change & the Environment, του συμβουλευτικού συμβουλίου του οποίου ο Emmett εξακολουθεί να προεδρεύει.

Ο Emmett αναφέρει στην Carlson ότι το Leonardo DiCaprio Foundation υπήρξε «βασικός υποστηρικτής» της αγωγής της Sher Edling.

Emmett mentions to Carlson that the Leonardo DiCaprio Foundation has been a "key supporter" of Sher Edling's litigation.

Ο Emmett έστειλε επίσης ένα μήνυμα που του έστειλε ο Savitt τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 19 Ιουλίου 2022, ζητώντας την υποστήριξή του, σύμφωνα με τα αρχεία. Ο Savitt ανέφερε σε εκείνο το email ότι οι πρώτες αγωγές της Sher Edling κατατέθηκαν με την υποστήριξη του Collective Action Fund for Accountability, Resilience and Adaptation, ενός ταμείου που διαχειριζόταν εκείνη την εποχή η ομάδα σκοτεινών χρημάτων Resources Legacy Fund (RLF).

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υποβάλαμε τις τρεις πρώτες αγωγές που υποστηρίζονται από το Ταμείο Συλλογικής Δράσης τη Δευτέρα», είχε πει ο Savitt στον Emmett. «Αυτές οι περιπτώσεις που δημιουργούν προηγούμενο καλούν 37 από τις κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο να αναλάβουν την ευθύνη για την καταστροφική ζημιά που προκαλεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας – που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – στις παράκτιες κοινότητες».

Ο Savitt προσφέρθηκε επίσης να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Emmett και του Vic Sher, συνεργάτη στο Sher Edling.

Η αλληλογραφία μέσω email πραγματοποιήθηκε δύο μήνες πριν το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio ανακοινώσει δημόσια ότι θα συνεισφέρει 20 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις σε διάφορους λόγους για το κλίμα και τη διατήρηση. Η ανακοίνωση του ομίλου, η οποία έκτοτε έχει διαγραφεί αλλά παραμένει αρχειοθετημένη, περιελάμβανε μια επιχορήγηση προς το RLF «για την υποστήριξη νομικών αγωγών που δημιουργούν προηγούμενο για να θεωρηθούν υπεύθυνες μεγάλες εταιρείες στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», αντικατοπτρίζοντας στενά τη γλώσσα του Savitt.

«Αυτοί οι επιχορηγούμενοι δραστηριοποιούνται επιτόπου, προστατεύοντας τους ωκεανούς, τα δάση και τα απειλούμενα είδη μας για τις μελλοντικές γενιές – και αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες, υπαρξιακές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε τότε ο DiCaprio.

Ο Tamminen πρόσθεσε ότι η οργάνωση πίστευε ότι έπρεπε «να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά». Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τη Sher Edling.

Τον Φεβρουάριο του 2018, μήνες μετά την αρχική ανταλλαγή email, ο Emmett ανέφερε στην Carlson ότι μπορούσε να φέρει και άλλους υποψήφιους δωρητές και ότι αυτός και το Leonardo DiCaprio Foundation ήταν πλέον «σοβαροί υποστηρικτές» της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης της Sher Edling. Η πρόταση ήρθε αφού η Carlson ρώτησε αν θα έπρεπε να ζητήσει από τον φιλάνθρωπο της Νέας Υόρκης Andy Sabin να στηρίξει την προσπάθεια.

«Μπορείτε να του πείτε ότι η οργάνωση του Terry και εγώ είμαστε και οι δύο σοβαροί υποστηρικτές, ότι είστε σύμβουλος, ότι η επιστήμη είναι εκεί, ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για το περιβάλλον από οτιδήποτε συμβαίνει αν πετύχει», ανέφερε ο Emmett στο email.

Εκτός από το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio και το Ίδρυμα Emmett, το Ίδρυμα MacArthur, το Ίδρυμα William and Flora Hewlett, το Rockefeller Brothers Fund και το JPB Foundation έχουν συνεισφέρει στο Ταμείο Συλλογικής Δράσης από το 2017.

Ο ιστότοπος της Sher Edling αναφέρει ότι η εταιρεία είναι ειδικά αφιερωμένη στην εκπροσώπηση «πολιτειών, πόλεων, δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων σε περιβαλλοντικές υποθέσεις υψηλού αντίκτυπου και υψηλής αξίας».

Από τις αρχικές υποθέσεις του τον Ιούλιο του 2017 — που κατατέθηκαν για λογαριασμό μιας πόλης και δύο κομητειών στην Καλιφόρνια — η Sher Edling έχει μηνύσει μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για λογαριασμό των Delaware, Minnesota, Rhode Island, New York City, Washington D.C., San Francisco, Baltimore, Honolulu και αρκετές τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες έχουν εξαπατήσει το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότερες από τις υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με δύο, στις οποίες εμπλέκονται το San Francisco, και το Όκλαντ της Καλιφόρνια, ενώπιον ομοσπονδιακής επιτροπής.

“Προφανώς, οι δωρητές-συμπεριλαμβανομένου του DiCaprio- δημιούργησαν  πολλά υποτιθέμενα μήκη όπλων”, δήλωσε ο Chris Horner, δικηγόρος που εκπροσωπούσε την GAO στην υπόθεση που αφορά τα email, σε συνέντευξή του στο Fox News Digital.

Dan Emmett emails Ann Carlson, saying she can mention to prospective donors that he and the Leonardo DiCaprio Foundation, at the time led by CEO Terry Tamminen, are "serious supporters" of Sher Edling's litigation.

 

«Αυτό το μοντέλο χρησιμοποίησε μερικά pass-throughs, με τα οποία ο DiCaprio και, όπως φαίνεται, ο Dan Emmett και άλλοι μπορούσαν να διαχειριστούν πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του ιδρύματος του DiCaprio και του Resources Legacy Fund, και δεν θεωρείται ότι χρηματοδοτούν την επίθεση», πρόσθεσε ο Horner.

Συνολικά, το RLF συνεισέφερε περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια δολάρια στη Sher Edling μεταξύ 2017 και 2020, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η οργάνωση δεν αποκαλύπτει τους δωρητές της και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει από ποιον έλαβε χρήματα στο παρελθόν για να χρηματοδοτήσει τη δικαστική διαμάχη της Sher Edling.

«Από το 2017 έως το 2020, η Sher Edling έλαβε επιχορηγήσεις από το RLF για να επιδιώξει φιλανθρωπικές δραστηριότητες προκειμένου να λογοδοτήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για την ακρίβεια των πληροφοριών που είχαν διαδώσει στους καταναλωτές και το κοινό σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν τα προϊόντα τους στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Mark Kleinman ως εκπρόσωπος του Resources Legacy Fund RLF.

«Το RLF λαμβάνει υποστήριξη από πολλούς χρηματοδοτικούς φορείς και το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό του λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις για το πού πηγαίνει η χρηματοδότηση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Sher Edling αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ειδικοί είχαν προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης της Sher Edling για τη δίκη της για το κλίμα.

Ο Michael Krauss, ομότιμος καθηγητής στο George Mason University, σημείωσε σε άρθρο του Forbes το 2020 τη ρύθμιση με την οποία η Sher Edling λαμβάνει αμοιβή από τοποθεσίες που εκπροσωπεί, εάν οι υποθέσεις της είναι επιτυχείς, ενώ, ταυτόχρονα, λαμβάνει χρηματοδότηση από αφορολόγητες ομάδες, αφαιρώντας έτσι κάποιους κινδύνους που ενέχει η ανάληψη τέτοιων περιπτώσεων.

«Μπορεί ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός να διοχετεύει δωρεές σε μια κερδοσκοπική δικηγορική εταιρεία που έχει ήδη καθορίσει διαφορετική μορφή αποζημίωσης;» έγραψε ο Kraus. «Μπορεί ένα δικηγορικό γραφείο, το οποίο θα μπορούσε να εμπλουτιστεί υπέροχα σε ενδεχόμενη βάση, να δεχθεί ηθικά χρηματοδότηση που καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν υπερισχύει ο πελάτης;»

“Εάν η νομοθεσία μέσω της δίκης είναι κακή, τι να κάνουμε με τη νομοθεσία μέσω δικαστικών διαφορών που επιδοτούνται από τους φορολογούμενους μέσω φιλανθρωπικών δωρεών; Δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα”, συνέχισε. «Νομίζω ότι τις αξίζουμε».

Οι Emmett, Tamminen, Sabin και το Earth Alliance, ένας οργανισμός που υπαγόταν το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio το 2019, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK