kourdistoportocali.comNews DeskLancet> Ανησυχητικά στοιχεία για θρομβώσεις, εμφράγματα και επώδυνες ουρολοιμώξεις μετά τις λήψεις εμβολίων Pfizer/AstraZeneca

Η μελέτη περιελάμβανε 1.372.213 άτομα

Lancet> Ανησυχητικά στοιχεία για θρομβώσεις, εμφράγματα και επώδυνες ουρολοιμώξεις μετά τις λήψεις εμβολίων Pfizer/AstraZeneca

Στο μεταξύ σε ελληνικούς ιστοτόπους κυκλοφορούν ονόματα νεκρών συμπολιτών μας μετά τις λήψεις των εμβολίων

Οι ασθενείς ανέπτυξαν συνθήκες πήξης του αίματος μετά τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca COVID-19 σε «παρόμοιο» ρυθμό με εκείνους που έλαβαν το τρύπημα Pfizer/BioNTech, λένε οι ερευνητές. Την ίδια στιγμή εκτός από τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τη παράλυση μέρος του σώματος που έχουν παρατηρηθεί σε χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων είναι άξιας προσοχής και οι αναφορές για έντονες ουρολοιμώξεις που έχουν παρατηρηθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Μια ομάδα ερευνητών από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες συνέκρινε δεδομένα από περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν κατά του COVID στην Καταλονία, αναζητώντας στοιχεία για τις συνθήκες πήξης του αίματος που αναπτύχθηκαν μετά τη λήψη των εμβολιασμών τους.

“Σε αυτή τη μελέτη που περιελάμβανε 1.372.213 άτομα που εμβολιάστηκαν έναντι του SARS-CoV-2, παρατηρήθηκαν παρόμοια προφίλ ασφάλειας και για τα δύο εμβόλια”, έγραψαν οι ερευνητές στην εκτύπωση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Είναι σημαντικό ότι οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με COVID-19 ανέπτυξαν θρόμβους αίματος σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από εκείνους που είχαν λάβει είτε εμβόλια AstraZeneca είτε Pfizer/BioNTech.

Τα ευρήματα που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους έρχονται μετά από μια δύσκολη περίοδο για το εμβόλιο AstraZeneca. Τον Απρίλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι υπάρχει “πιθανή σχέση” μεταξύ του εμβολίου και “πολύ σπάνιων περιπτώσεων ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”. Μετά την ανακάλυψη, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του.

Τι βρήκαν οι ερευνητές;

Η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το IDIAP Jordi Gol institute της Βαρκελώνης, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) – συνδυασμός θρόμβωσης βαθιάς φλέβας και πνευμονικής εμβολής – ήταν περίπου 1,3 φορές υψηλότερα σε άτομα που είχαν λάβει είτε AstraZeneca είτε Pfizer/BioNTech εμβόλια από ό, τι σε εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ισως ακόμη πιο σοκαριστική, ήταν η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον EMA και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά VTE ήταν οκτώ φορές υψηλότερα σε άτομα που είχαν μολυνθεί από τον COVID-19.

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι μια κατάσταση στην οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις βαθιές φλέβες του σώματος, συνήθως στα χέρια, τα πόδια ή τη βουβωνική χώρα. Η πνευμονική εμβολή (ΠΕ) συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται μέσω DVT απελευθερώνεται και μεταφέρεται στους πνεύμονες από το κυκλοφορικό σύστημα, όπου εμποδίζει μέρος ή ολόκληρη την παροχή αίματος. Η PE μπορεί συχνά να αποδειχθεί μοιραία.

“Τα ποσοστά VTE ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο μετά την πρώτη δόση των [Pfizer / BioNTech] και [AstraZeneca], αλλά χαμηλότερα από το αναμενόμενο μετά τη δεύτερη δόση του [Pfizer / BioNTech]”, έγραψαν οι ερευνητές.

Ενώ κανονικά θα περίμεναν να δουν 62 περιπτώσεις VTE, (σε σύνολο 222.710-strong cohort of COVID-19 θετικών ασθενών της μελέτης) υπήρξανε 499 περιπτώσεις, περίπου οκταπλάσια αύξηση σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η μελέτη διαπίστωσε μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης συνθηκών πήξης αίματος και θετικών δοκιμών για COVID-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποσοστά συμβάντων πήξης του αρτηριακού αίματος για τους λήπτες και των δύο εμβολίων ήταν παρόμοια ή χαμηλότερα από ό, τι αναμενόταν να συμβεί σε μια παρόμοια, μη εμβολιασμένη ομάδα.

Τα ποσοστά θρομβοπενίας ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα σε εκείνους που έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση Pfizer/BioNTech και παρόμοια με τα αναμενόμενα επίπεδα σε αυτούς που έλαβαν το πλάσμα του AstraZeneca.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μια διαφορά στο μέγεθος και τη δημογραφική σύνθεση των ομάδων ασθενών που έλαβαν κάθε εμβόλιο εισήγαγε έναν βαθμό αβεβαιότητας στα αποτελέσματα.

«Γενικά, τα ποσοστά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση [AstraZeneca] ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά την πρώτη δόση [Pfizer/BioNTech], αν και με λιγότερους συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν αυτό το εμβόλιο, υπήρχε μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς τις εκτιμήσεις, ”
Ένα ξεχωριστό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Lancet την Τετάρτη από ερευνητές της AstraZeneca διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μιας σπάνιας διαταραχής πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας ήταν συγκρίσιμα με εκείνα σε υγιείς, μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το έγγραφο AstraZeneca, το ποσοστό θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας – θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια – ήταν 2,3 ανά εκατομμύριο παραλήπτες δεύτερης δόσης.

Ωστόσο, η μελέτη αναπαράγει επίσης το εύρημα ότι το ποσοστό θρόμβων αίματος ήταν υψηλότερο τις δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

-Ήταν 8,1 ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμένοι μετά την πρώτη δόση”, ανέφερε η εταιρεία.

Η μελέτη συνδύασε δεδομένα από 49,23 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου AZ και 5,62 εκατομμύρια που είχαν και τα δύο τρυπήματα στα τέλη Απριλίου 2021.

Στο μεταξύ σε ελληνικούς ιστοτόπους κυκλοφορούν ονόματα νεκρών συμπολιτών μας μετά τις λήψεις των εμβολίων τα στοιχεία των οποίων δεν μπορούμε να διασταυρώσουμε.

 

>euronews.com/skynews/Mirror

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
Αντώνης Σαμαράς> H διαχειρίστρια Μέρκελ και η ΝΔ ως ΠΟΤΑΜΙ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19