kourdistoportocali.comNews DeskLachlan Murdoch> Η μάχη για την ελευθερία του λόγου και, τελικά, την ελευθερία της σκέψης δεν ήταν ποτέ πιο έντονη

Δημοσίευμα New York Times

Lachlan Murdoch> Η μάχη για την ελευθερία του λόγου και, τελικά, την ελευθερία της σκέψης δεν ήταν ποτέ πιο έντονη

Η πορεία του Lachlan Murdoch προς τη διαδοχή ήταν δύσκολη αλλά τελικά κατακτά το σπουδαίο οικογενειακό βραβείο

Η πορεία του Lachlan Murdoch προς τη διαδοχή ήταν δύσκολη κατά καιρούς, αλλά τελικά κατακτά το σπουδαίο οικογενειακό βραβείο: Γίνεται ο αποκλειστικός κάτοχος των κλειδιών της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του πατέρα του.

Ο Lachlan, ο μεγαλύτερος γιος του Rupert Murdoch, εδραίωσε την άνοδό του στην κορυφή την Πέμπτη, όταν ο 92χρονος πατέρας του ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τα διοικητικά συμβούλια της Fox Corporation και της News Corporation.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, με δημοσιεύσεις και ειδησεογραφικά κανάλια στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ωθήσει την πολιτική και στις δύο ηπείρους αποφασιστικά προς τα δεξιά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η κίνηση αφήνει τον 52χρονο Lachlan Murdoch ως εκτελεστικό υπεύθυνο για όλες τις καθημερινές λειτουργίες στις εταιρείες, των οποίων οι συμμετοχές περιλαμβάνουν τα Fox, Fox News και The Wall Street Journal.

Ο νεότερος Murdoch έως τώρα διατηρούσε μία λιγότερο ηχηρή πολιτική θέση από τον πατέρα του. Κάποιοι από το περβάλλον του λένε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να διαπραγματευτεί μια πιθανή συγχώνευση παρά να μιλήσει με έναν πρόεδρο ή έναν γερουσιαστή. Όμως, ως προφανής διάδοχος τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποδείξει ότι είναι αφοσιωμένος στο μέλλον των επιχειρήσεων και ότι ευθυγραμμίζεται πολιτικά με τον πατέρα του, προσφέροντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει τη δεξιά στάση του Fox News.

Ο Lachlan υπερασπίστηκε την πολιτική γραμμή του Fox News και ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του εταιρείας και κατά τη διάρκεια της υπόθεσης σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020. Μάλιστα, οι απόψεις του κατά καιρούς ήταν πιο δεξιά από εκείνες του πατέρα του, ισχυρίστηκε ένας πρώην συντάκτης της News Corp Australia, ο Chris Mitchell, σε πρόσφατο βιβλίο του.

Ο Rupert Murdoch ανέφερε σε ένα σημείωμα του προς τους υπαλλήλους του την Πέμπτη ότι περιμένει ο γιος του να συνεχίσει τη συντηρητική συντακτική στάση για την οποία είναι γνωστό το Fox News. «Η μάχη για την ελευθερία του λόγου και, τελικά, την ελευθερία της σκέψης δεν ήταν ποτέ πιο έντονη», έγραψε. «Ο πατέρας μου πίστευε ακράδαντα στην ελευθερία και ο Lachlan είναι απόλυτα αφοσιωμένος στον σκοπό».

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Lachlan Murdoch και του πατέρα του αφορά το μέρος όπου ζει. Από το 2021, είναι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, σχεδόν 10.000 μίλια από τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών της οικογένειας στη Νέα Υόρκη. Οι μετακινήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες με το εταιρικό τζετ έχουν ήδη αποδειχθεί κουραστικές γι ‘αυτόν, είπε ένα άτομο εντός της News Corp, και συχνά αναγκάζεται να δέχεται τηλεφωνήματα στη μέση της νύχτας λόγω της διαφοράς ώρας.

Ο Lachlan Murdoch, το τρίτο από τα έξι παιδιά του πατέρα του, γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε κυρίως στη Νέα Υόρκη, φοιτώντας σε ιδιωτικά σχολεία και οικοτροφεία. Αφού αποφοίτησε από το Princeton, όπου σπούδασε φιλοσοφία, εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία και, όπως και ο πατέρας του, πέρασε χρόνο στην επιχείρηση εφημερίδων της οικογένειας.

Στα 20 του, αναρριχήθηκε στην ιεραρχία προκειμένου να διευθύνει την επιχείρηση της News Corp στην Αυστραλία, δηλώνοντας με χαρά ότι αγαπούσε τον αυστραλιανό τρόπο ζωής και ότι εκεί ένιωθε «περισσότερο ο εαυτός μου», σύμφωνα με ένα προφίλ του στο περιοδικό New York. Έσπρωξε επίσης την εταιρεία να κάνει μια κομβική επένδυση σε μια μικρή διαδικτυακή επιχείρηση ακινήτων, την REA Group, με ένα μερίδιο που σήμερα αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η περίοδος, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε επίσης από μερικές πρώιμες επιχειρηματικές αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένου του One.Tel, ενός τηλεπικοινωνιακού εγχειρήματος με τον φίλο του James Packer, έναν Αυστραλό δισεκατομμυριούχο, που κατέρρευσε το 2001.

Το 2000, ο Murdoch διορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της News Corp και μετακόμισε με τη νέα του σύζυγο, το μοντέλο βρετανικής καταγωγής Sarah Murdoch, από την Αυστραλία στη Νέα Υόρκη. Όταν, όμως, του έγινε σαφές ότι ο πατέρας του ήταν στο πλευρό του Roger E. Ailes, του διευθύνοντος συμβούλου του Fox News, έφυγε από την εταιρεία και ακόμη και από τη χώρα.

Η προσοχή για το ποιος θα αναλάμβανε την εταιρεία στράφηκε στον μικρότερο αδερφό του, James, ο οποίος διηύθυνε τη British Sky Broadcasting, η οποία ανήκε εν μέρει στους Murdochs.

Ο Lachlan Murdoch επέστρεψε στην Αυστραλία με την οικογένειά του και πέρασε την επόμενη δεκαετία έξω από τη φούσκα της News Corp. Ίδρυσε μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, την Illyria, αγοράζοντας μερίδια σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου αυστραλιανών ραδιοφωνικών σταθμών.

Μέχρι το 2014, ο Murdoch είχε πειστεί από τον πατέρα του να επιστρέψει στην οικογενειακή επιχείρηση, μετακομίζοντας στο Λος Άντζελες. Έγινε μη εκτελεστικός συμπρόεδρος της News Corp και της 21st Century Fox, σε μια κίνηση που σηματοδότησε την επιστροφή του. Αφού ο πατέρας του πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας του, συμπεριλαμβανομένης της 21st Century Fox, στη Disney για σχεδόν 72 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ο Murdoch διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της νέας Fox Corporation, της μητρικής εταιρείας του Fox News, εδραιώνοντας τη θέση του.

Ο αδερφός του, ο οποίος έκανε συχνά δωρεές σε φιλελεύθερους σκοπούς, ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την πολιτική του Fox News και προσπαθούσε να κόψει όλους τους δεσμούς με τις επιχειρήσεις. Το 2020, ο James Murdoch παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp με μια επιστολή που σημείωνε «διαφωνίες σχετικά με συγκεκριμένο εκδοτικό περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τα ειδησεογραφικά μέσα της εταιρείας και ορισμένες άλλες στρατηγικές αποφάσεις».

Ο Paddy Manning, ο συγγραφέας του «The Successor», μια βιογραφία του Murdoch, είπε ότι ο Lachlan Murdoch είναι «σταθερά υπεύθυνος» στην Fox Corporation εδώ και αρκετό καιρό και πως είχε κάποιες αποδεδειγμένες επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της επιτυχημένης υπηρεσίας ροής Tubi.

«Η συνταξιοδότηση και η παράδοση του Rupert στον Lachlan είναι ένα σαφές μήνυμα προς την υπόλοιπη οικογένειά του, τους διευθυντές και τους μετόχους και των δύο εταιρειών, καθώς και τον ευρύτερο κόσμο», είπε ο Manning, «ότι ο Lachlan είναι ο επιλεγμένος διάδοχος και ότι υπάρχει ολοκληρωτική εμπιστοσύνη στην ηγεσία του».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK