kourdistoportocali.comNews DeskJoe Biden σε Putin> 16 ρώσικες υποδομές με χάκερς στην «κόκκινη λίστα» των ΗΠΑ

“Θερμό” κλίμα

Joe Biden σε Putin> 16 ρώσικες υποδομές με χάκερς στην «κόκκινη λίστα» των ΗΠΑ

Απείλησε με κυβερνοπόλεμο ο Αμερικανός πρόεδρος [ΕΙΚΟΝΕΣ+VIDEO]

Στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης συναντήθηκαν στις 14:00 της Τετάρτης οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής. Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν (στην πόλη της ειρήνης, όπως είπε), πριν περάσουν στο εσωτερικό του αρχοντικού.
Η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας. Η διευρυμένη σύνοδος ολοκληρώθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». «Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν χαμογέλασε σε κάποια από τις ατάκες του Πούτιν, ωστόσο γενικά τα βλέμματα των δυο ηγετών ήταν, επαφρώς, «παγωμένα», ενώ δεν αντάλλαξαν αρκετές ματιές μεταξύ τους.

Ωστόσο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες δημιουργήθηκε πραγματικό χάος όταν κάποιοι δημοσιογράφοι φάνηκαν να εμποδίζουν τις κάμερες να τραβήξουν πλάνα από τον χώρο, ενώ άλλα άτομα σχεδόν ούρλιαζαν. Μάλιστα, δημοσιογράφος του CBS ανέφερε πως μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων βιαζόνταν τόσο πολύ να πιάσει θέση που εμπόδισε Αμερικανό ηχολήπτη να μπει στον χώρο. Ως αποτέλεσμα, τα πνεύματα άναψαν μεταξύ των δημοσιογραφικών αποστολών, καθώς υπήρξαν εκπρόσωποι Τύπου που δεν κατάφεραν να βρεθούν στον χώρο για κάποια ερώτηση ή για να πάρουν ένα πλάνο. Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί ανέφεραν πως άτομα από την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου, επιχείρησαν να τους απωθήσουν από την αίθουσα με τέτοιο τρόπο που «τους έβγαλαν τα ρούχα».

Μπάιντεν: Έκανα αυτό που ήρθα να κάνω

Μετά τη συνάντηση στη βίλα της Γενεύης ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «πέτυχαν πολλά». Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν είπε ότι έθιξε συγκεκριμένες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει η κυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης να συνεργαστούν για το Ιράν και μίλησαν για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευσή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν περιέγραψε τον τόνο της συνόδου κορυφής ως «θετικό». Πρόσθεσε, «Έκανα αυτό που ήρθα να κάνω»:
«Πρώτον: Να προσδιοριστούν τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους και επίσης να ωφελήσουν τον κόσμο.
Δεύτερον: Να επικοινωνήσω άμεσα ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε ενέργειες που βλάπτουν τα ζωτικά μας συμφέροντα ή εκείνα των συμμάχων μας.
Τρίτον, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», είπε χαρακτηρίζοντας τον τόνο των συζητήσεων «θετικό».

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω αυτό που λέω και γιατί κάνω αυτό που κάνω». «Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία, ή σε κανέναν άλλο, είναι υπέρ του αμερικανικού λαού», είπε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «στο είναι μας», ως Αμερικανοί και γι’ αυτό θα «είναι πάντα στο τραπέζι» πρόσθεσε. Στη συνέχεια -όπως και ο Πούτιν πριν από εκείνον- ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων». Η Ρωσία συμφώνησε κατ’ αρχήν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα, πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».

Πούτιν: Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο πρώτος που μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την ιστορική διάσκεψη κορυφής που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησε και για το θέμα της Ουκρανίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Δεν νομίζω πως υπάρχε κάτι να συζητήσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, έδωσε την είδηση πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν για την επιστροφή των πρσεβευτών των δυο χωρών στις θέσεις τους, σε Ουάσινγκτον και Μόσχα. «Συμφωνήσαμε για την επιστροφή του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα και αυτή του δικού μας στην Ουάσινγκτον. Το θέμα λύθηκε», ανέφερε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η συζήτηση των δυο ηγετών επικεντρώθηκε και στα πυρηνικά. «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ξεχωριστή ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας σε αυτό το θέμα».

Σχολιάζοντας το κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν είπε: «Η γενική μου εκτίμηση είναι πως δεν υπήρχε καθόλου εχθρότητα μεταξύ μας. Αντιθέτως, η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με αρχές. Οι απόψεις μας διαφέρουν σε πολλά σημεία. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, και οι δύο πλευρές έδειξαν προθυμία να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να αναζητήσουν τρόπους για να φέρουν τις θέσεις τους πιο κοντά. Η συζήτηση ήταν αρκετά εποικοδομητική».

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με αυτά που είδε όταν κοίταζε τον Μπάιντεν στα μάτια ο Πούτιν είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τι είχε μέσα στην ψυχή του, τι ένιωθε. Ωστόσο, μπορώ να πω πως είναι λογικός και δημιουργικός συνομιλητής». «Δεν είχε ψευδαισθήσεις πριν από τη συνάντηση αυτή, ούτε έχω και τώρα. Γενικά, μιλήσαμε την ίδια γλώσσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι ο ένας πρέπει να κοιτάξει μέσα στην ψυχή του άλλου, να κοιτάξει στα μάτια του άλλου και να ορκιστεί αιώνια αγάπη και φιλία. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως δεν δέχτηκε πρόσκληση από τον Μπάιντεν για να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο.

Ο Πούτιν μίλησε και για το θέμα τηες κυβερνοασφάλειας, τονίζοντας πως ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια. «Και οι δυο πλευρές πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις» πρόσθεσε.
Ο Πούτιν σχολίασε, ακόμα, τις αυξημένες στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων της, τονίζοντας ότι ενώ η χώρα του «πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις εντός των συνόρων της, οι ΗΠΑ προβαίνουν σε ασκήσεις και αναπτύσσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα της Ρωσίας, ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία, ο Πούτιν απάντησε ότι το παράνομο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον κόλπο του Γκουαντάναμο «παραμένει ακόμα ανοιχτό». Μάλιστα, σχολίασε και το κίνημα διαμαρτυρίας «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι ενώ η Ρωσία κατανοεί τον αμερικανικό λαό, δεν θέλει και δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση παρόμοιων διαδηλώσεων στην επικράτειά της. «Το ίδιο ισχύει και για τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο», είπε.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν είπε ότι όλα εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον, καθώς «δεν είναι η ρωσική πλευρά που επιβάλλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας πως επέστρεψε στη Ρωσία για να τεθεί υπό κράτηση, γνωρίζοντας πως είχε παραβιάσει τους νόμους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως απέφυγε να πει το όνομά του. «Αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι παραβίαζε τον ρωσικό νόμο. Έχει καταδικαστεί δύο φορές», είπε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την επίσημη θέση της χώρας του ότι ο Ναβάλνι είχε παραβιάσει τις προϋποθέσεις εγγύησης της κράτησής του, πηγαίνοντας στο εξωτερικό, ενώ ήταν αναίσθητος μετά από τη φαινομενική δηλητηρίασή του, και δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με Ρώσους νομικούς αξιωματούχους, όπως απαιτείται.

«Συνειδητά αγνόησε τις απαιτήσεις του νόμου», είπε ο Πούτιν. «Ο εν λόγω κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο, έβγαλε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο… Ήθελε συνειδητά να παραβιάσει το νόμο. Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει. Λοιπόν, τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε για αυτόν;».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
Μαρία Θεοδωρίδου> Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ερευνα του Johns Hopkins> Μηδέν θάνατοι από COVID ανάμεσα σε 48.000 παιδιά κάτω των 18 χρόνων