kourdistoportocali.comNews DeskJack Dorsey> Η Hindenburg Research εμπλέκει το πρώην αφεντικό του Twitter σε απάτη δισεκατομμυρίων [Τhe Wall Street Journal]

Βreaking news

Jack Dorsey> Η Hindenburg Research εμπλέκει το πρώην αφεντικό του Twitter σε απάτη δισεκατομμυρίων [Τhe Wall Street Journal]

Η εφαρμογή Cash App που λάτρεψαν οι συμμορίες και η προσωπική περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Παρασκευή 24 Μαρτίου

Οι μετοχές της εταιρίας του Jack Dorsey’s Block πέφτουν στο Short-Seller

Η Hindenburg Research δημοσίευσε μια έκθεση βασισμένη σε διετή έρευνα, κατηγορώντας την Block για διόγκωση των αριθμών χρηστών
Η Hindenburg είπε ότι ο Jack Dorsey, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Block Inc., έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκμεταλλευόμενος τους χρήστες του Cash App.

Οι μετοχές της εταιρείας πληρωμών που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Square υποχώρησαν περίπου 15% την Πέμπτη, αφού ένας πωλητής ανοικτών πωλήσεων αμφισβήτησε τους αριθμούς χρηστών της εταιρείας και την κατηγόρησε για ληστρικές τακτικές-γράφει ο Peter Rudegeair στη The Wall Street Journal.

Η Hindenburg Research ανέφερε ότι μια διετής έρευνα για την Block Inc. SQ διαπίστωσε ότι η εταιρεία «θολώνει» τους πραγματικούς αριθμούς χρηστών της υπηρεσίας Cash App της, αναφέροντας παραπλανητικές μετρήσεις «γεμάτες με ψεύτικους και διπλότυπους λογαριασμούς».

Κατηγόρησε επίσης την εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται τα δημογραφικά στοιχεία που ισχυρίζεται ότι εξυπηρετεί -άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα και μειονότητες- με «ληστρικά δάνεια και χρεώσεις».

Η έκθεση της Hindenburg είναι «πραγματικά ανακριβής και παραπλανητική» και «σχεδιασμένη για να εξαπατήσει και να μπερδέψει τους επενδυτές», ανέφερε η Block σε δήλωση.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι διερευνά νομικές ενέργειες κατά του short seller.

Οι short sellers κερδίζουν όταν μια μετοχή πέφτει. Αυτό το κάνουν δανειζόμενοι μετοχές που πιστεύουν ότι είναι υπερτιμημένες, πουλώντας τις και αγοράζοντας τις αργότερα σε χαμηλότερη τιμή.

Οι μετοχές της Block υποχώρησαν έως και 22% το πρωί της Πέμπτης πριν ανακάμψουν ελαφρώς για να κλείσουν στα 61,88 δολάρια. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση στη μετοχή της Block από τον Μάιο του 2022, εξαλείφοντας περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και διαγράφοντας τα κέρδη που σημείωσε από το έτος έως την Τετάρτη. Οι μετοχές της Block υποχωρούν περίπου 78% από τα ύψη τους τον Αύγουστο του 2021.

Η Block είναι περισσότερο γνωστή για τους signature white credit-card readers που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να δέχονται πληρωμές με smartphone ή tablet, αν και η υπηρεσία πληρωμών Peer-to-peer του Cash App υπήρξε βασικός μοχλός της ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Η ευκολία με την οποία η Block έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να δέχονται επιταγές τόνωσης και επιδόματα ανεργίας στο Cash App κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 βοήθησε στην υπερτροφοδότηση της χρήσης του.

Η Cash App είχε περισσότερους από 51 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες από τον Δεκέμβριο, υπερδιπλάσιος αριθμός χρηστών πριν από την πανδημία. Οι εισροές ξεπέρασαν τα 203 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, περίπου τετραπλάσιο από ό,τι εισήχθη το 2019. Το τέταρτο τρίμηνο, το μικτό κέρδος στο Cash App ξεπέρασε αυτό της μονάδας Square του Block που εστιάζει στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Jack Dorsey (πρώην CEO του Twitter), Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Block, έχει θέσει ως στόχο να κάνει το Cash App το κύριο τραπεζικό εργαλείο των πελατών της.

Μέσω του Cash App, οι χρήστες μπορούν να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο μέσω smartphone, να αγοράζουν πράγματα με μια προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, να υποβάλλουν τους φόρους τους, να λαμβάνουν τους μισθούς τους και να επενδύουν σε bitcoin και κομμάτια μεμονωμένων μετοχών. «Ό,τι χρειάζεσαι στην οικονομική σου ζωή, μπορείς να το βρεις στο Cash App», είπε ο κ. Dorsey σε συνομιλία με αναλυτές της Wall Street τον Νοέμβριο.

H Hindenburg με τη σειρά της ισχυρίζεται ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Cash App που προκλήθηκε από την πανδημία προήλθε από τη διευκόλυνση ύποπτων πληρωμών.

Τα δημόσια αρχεία που ζήτησε η Hindenburg από πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Μασαχουσέτης και του Οχάιο, έδειξαν ότι μια τράπεζα που συνεργάζεται με την Cash App είχε δυσανάλογο αριθμό ύποπτων πληρωμών για επιδόματα ανεργίας.

Πρώην υπάλληλοι της Cash App από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Hindenburg εκτίμησαν ότι ένα μεγάλο μέρος των λογαριασμών Cash App ήταν δυνητικά ψεύτικοι, σήκωσαν κόκκινες σημαίες για απάτη ή συνδέονταν με ένα μόνο πραγματικό πρόσωπο.

Οι έλεγχοι συμμόρφωσης της Cash App ήταν ένας άλλος στόχος για τη Hindenburg.

Ο ερευνητής επικαλέστηκε δικαστικά έγγραφα στα οποία οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι οι εγκληματίες χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Cash για να διακινήσουν χρήματα για ναρκωτικά ή να πληρώσουν για διακίνηση σεξουαλικών. Μια συμμορία της Βαλτιμόρης ονομάστηκε ακόμη και Cash App, ανέφερε η Hindenburg. Τα μέλη της συμμορίας παραδέχθηκαν την ενοχή τους για κατηγορίες ναρκωτικών.

Μία από τις κύριες πηγές εσόδων της Cash App είναι μια χρέωση 0,5% έως 1,75% που χρεώνει στους χρήστες που θέλουν να μεταφέρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους άμεσα αντί να περιμένουν έως και τρεις ημέρες για τραπεζική μεταφορά.

Η Hindenburg είπε ότι αυτή η δυνατότητα «άμεσης κατάθεσης» ήταν ένας τρόπος για τους απατεώνες να μετακινούν χρήματα γρήγορα και ακριβά για τους νόμιμους χρήστες της Cash App, υποστηρίζοντας ότι ανερχόταν σε ένα ετήσιο ποσοστό άνω του 205% στο μέσο του εύρους τελών της.

«Η Block παραπλάνησε τους επενδυτές σε βασικές μετρήσεις και αγκάλιασε τις επιθετικές προσφορές και τις χειρότερες πρακτικές συμμόρφωσης για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και τα κέρδη», ανέφερε στην έκθεσή της η Hindenburg.

Η Hindenburg επέστησε την προσοχή στις έρευνες από το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών και πολλούς γενικούς εισαγγελείς σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Cash App, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού παραπόνων και διαφορών πελατών.

Η Block αποκάλυψε αυτά τα θέματα στις αρχειοθετήσεις τίτλων και είπε ότι τα αιτήματα έρευνας της CFPB ήταν «υπερβολικά επαχθή» στα δικαστικά έγγραφα.

Η Hindenburg του Nathan Anderson είχε στο παρελθόν στοχεύσει εταιρείες όπως η Nikola Corp., η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών της οποίας ο ιδρυτής καταδικάστηκε αργότερα για απάτη σε χρεόγραφα, και τον ινδικό όμιλο Adani Group.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK