kourdistoportocali.comNews DeskΙσραηλινοί επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί μία από τις σοβαρότερες θανατηφόρες επιπλοκές της Covid-19

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ισραηλινοί επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί μία από τις σοβαρότερες θανατηφόρες επιπλοκές της Covid-19

Στο φως ο απίστευτα περίπλοκος και θαυμαστός μηχανισμός του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος

Ισραηλινοί ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει μια πιθανή μέθοδο προκειμένου να σταματήσουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέεται με πολλούς θανάτους από την COVID-19, καθώς και με άλλες ασθένειες.

Όπως αναφέρουν, τα Τ κύτταρα του σώματος το προστατεύουν συνήθως από ασθένειες, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όταν γίνουν υπερδραστήρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι λεγόμενες καταιγίδες κυτοκίνης, η ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί μείζονα φλεγμονή και πιστεύεται ότι είναι πίσω από πολλούς από τους θανάτους μεταξύ των ασθενών που έχουν νοσήσει με COVID-19. Οι καταιγίδες κυτοκίνης βλάπτουν επίσης πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες.

Όμως, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion του Ισραήλ πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει μία πιθανή οδό για να σταματήσουν αυτήν την υπερβολική αντίδραση. Έχουν εντοπίσει μια «ρυθμιστική τοποθεσία» σε μια πρωτεΐνη εντός των Τ κυττάρων που αποφασίζει εάν θα ξεκινήσει ή όχι τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Debbie Yablonski

Η καθηγήτρια Debbie Yablonski και η ομάδα της πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατό να «καταργήσουμε» την ανεπιθύμητη αντίδραση που προκαλείται μέσω φαρμάκων.

Δημοσίευσαν ήδη την έρευνά τους στο Peer-review Journal of Immunology, όπου προτάθηκε από το συντακτικό συμβούλιο ως κορυφαία μελέτη και τώρα προσπαθούν να βρουν πώς να εκμεταλλευτούν τη γνώση για να σταματήσουν πραγματικά τις κυτοκινικές καταιγίδες. Η ομάδα εργάζεται ήδη για τον εντοπισμό φαρμάκων που μπορεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα ξαναζωντανεύει εκτός ορίων και προκαλεί καταιγίδα κυτοκίνης και, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι, στο μέλλον, θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε το επίπεδο ανοσοαπόκρισης, χρησιμοποιώντας φάρμακα», δήλωσε η Yablonski στους The Times of Israel.

Τα Τ κύτταρα, ένα κεντρικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο όταν υπάρχουν δύο ενδείξεις ότι το σώμα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όπως ένας όγκος ή ένας ιός.

«Είναι σαν τον μηχανισμό ασφαλείας, σε ένα αυτόματο σύστημα καφέ, που ελέγχει ότι έχουν πατηθεί και τα δύο κουμπιά για να διασφαλίσει ότι ένας ενήλικας ζητά έναν καφέ και ότι δεν πρόκειται για ένα παιδί που παίζει με τα κουμπιά», δήλωσε η Yablonski.

Δημιουργείται ένα σήμα καθώς τα κύτταρα Τ αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη απειλή, όπως έναν ιό. Ένα άλλο, το λεγόμενο συν-διεγερτικό σήμα, είναι ένα γενικό σινιάλο που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο σώμα.

Πρόκειται για κάτι γνωστό, αλλά αυτό που ανακάλυψε η Yablonski είναι ο ακριβής μηχανισμός που καθορίζει πρώτα εάν ένα μεμονωμένο Τ κύτταρο θα ξεκινήσει μια ανοσοαπόκριση ή αν θα το αποφύγει.

Η ικανότητα των κυττάρων Τ να λαμβάνουν σωστά αυτήν την απόφαση είναι σημαντική επειδή η πολύ μικρή ανταπόκριση θα εξασθενίσει την ανοσία στα παθογόνα. Ωστόσο, εάν η απόκριση ενεργοποιείται πολύ εύκολα, αυτό μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες, όπως αυτοάνοσα ή ίσως και καταιγίδα κυτοκίνης.

«Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς γνωρίζουν τα Τ κύτταρα ότι παρέχονται και τα δύο σημάδια μόλυνσης», ανέφερε η Yablonski. «Και αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι ο ίδιος ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να ξεκινούν πρώτα από αυτό».

Η Yablonski ανέφερε ότι ο μηχανισμός, ο οποίος βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που περιέχεται σε κύτταρα Τ, επαληθεύει τις αποδείξεις, όπως ένας τραπεζικός υπάλληλος που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν δύο υπογραφές σε επιταγές από κοινό λογαριασμό πριν από την έγκριση της πληρωμής.

Η ελπίδα της τώρα είναι ότι, με τον προσδιορισμό του μηχανισμού, θα είναι δυνατό να εντοπιστούν τρόποι χειρισμού του ώστε να μειωθεί η ανοσοαπόκριση, όταν υπάρχει κίνδυνος καταιγίδας κυτοκίνης.

Το εργαστήριο της Yablonski έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτήν την προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού – και πιστεύει ότι η εύρεση του κατάλληλου φαρμάκου για τη δουλειά μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια.

«Είμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια και ελπίζω να βρω αναστολείς που θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμοι για τη ρύθμιση των κυττάρων», είπε.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης