kourdistoportocali.comNews DeskΙσραηλινοί επιστήμονες> Γιατί γυρνάμε τη πλάτη στο φτηνό φάρμακο Ivermectin;

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Ισραηλινοί επιστήμονες> Γιατί γυρνάμε τη πλάτη στο φτηνό φάρμακο Ivermectin;

Σχεδόν το 72% των εθελοντών που έλαβαν θεραπεία με ιβερμεκτίνη βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό μέχρι την έκτη ημέρα.

Το Ivermectin, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των παρασίτων σε χώρες του τρίτου κόσμου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας της λοίμωξης σε άτομα που προσβάλλονται από κορωνοϊό, για λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ που παρουσιάζει η The Jerusalem Post.

Ο Iσραηλινός καθηγητής Eli Schwartz, ιδρυτής του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικής Νόσου στο Sheba, διενήργησε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά τυφλή δοκιμή από τις 15 Μαΐου 2020 έως το τέλος Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης στη μείωση της ιογενούς εξάπλωσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπιο έως μέτριο COVID-19.

Η ιβερμεκτίνη έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων από το 1987. Οι δημιουργοί του φαρμάκου βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής το 2015 για τη θεραπεία της ογκοκοκκίασης, μίας ασθένειας που προκαλείται από έναν παρασιτικό σκώληκα.

Με τα χρόνια, χρησιμοποιήθηκε και για άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψώρας και των ψειρών του κεφαλιού. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία, αρκετές κλινικές μελέτες έχουν αρχίσει να δείχνουν την αντιική δράση του φαρμάκου κατά των ιών, από τον HIV και τη γρίπη έως τον Ζίκα και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το φάρμακο είναι επίσης εξαιρετικά οικονομικό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Therapeutics έδειξε ότι το κόστος της ιβερμεκτίνης για άλλες θεραπείες, στο Μπαγκλαντές, κυμαίνεται από 0,60 έως 1,80 δολάρια για μία 5νθήμερη θεραπεία. Κοστίζει έως και 10 δολάρια την ημέρα στο Ισραήλ, είπε ο Schwartz.

Στη μελέτη του, περίπου 89 εθελοντές άνω των 18 ετών που ήταν με κορωνοϊό και διέμεναν σε κρατικά ξενοδοχεία COVID-19 χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Το 50% έλαβε ιβερμεκτίνη και το 50% έλαβε εικονικό φάρμακο, ανάλογα με το βάρος τους. Τους έδωσαν τα χάπια για τρεις συνεχόμενες ημέρες, μία ώρα πριν από το γεύμα.

Οι εθελοντές δοκιμάστηκαν, χρησιμοποιώντας μια τυπική δοκιμή PCR ρινοφαρυγγικής μπατονέτας με στόχο να αξιολογηθεί εάν υπήρχε μείωση του ιικού φορτίου έως την έκτη ημέρα, δηλαδή την τρίτη ημέρα μετά τη λήξη της θεραπείας. Οι εθελοντές ελέγχονταν κάθε δύο μέρες.

Σχεδόν το 72% των εθελοντών που έλαβαν θεραπεία με ιβερμεκτίνη βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό μέχρι την έκτη ημέρα. Αντίθετα, μόνο το 50% αυτών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο βρέθηκαν αρνητικοί.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ, η μελέτη εξέτασε τη βιωσιμότητα της αντιικής θεραπείας, δηλαδή πόσο μολυσματικοί ήταν οι ασθενείς και διαπίστωσε ότι μόνο το 13% των ασθενών με ιβερμεκτίνη ήταν μολυσματικοί μετά από έξι ημέρες, σε σύγκριση με το 50% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου, που ήταν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο.

«Η μελέτη μας δείχνει πρώτα και κύρια ότι η ιβερμεκτίνη έχει αντιική δράση», δήλωσε ο Schwartz. «Δείχνει επίσης ότι υπάρχει σχεδόν 100% πιθανότητα ότι ένα άτομο θα είναι μη μολυσματικό σε τέσσερις έως έξι ημέρες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του χρόνου απομόνωσης για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο έρευνας υγείας MedRxiv, χωρίς όμως να έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Ο Schwartz είπε ότι άλλες παρόμοιες μελέτες -αν και δεν διεξήχθησαν με τα ίδια διπλά, τυφλά και εικονικά πρότυπα- έδειξαν επίσης ευνοϊκές επιπτώσεις της θεραπείας με ιβερμεκτίνη. Η μελέτη του ωστόσο, προειδοποίησε, ότι δεν απέδειξε ότι η ιβερμεκτίνη ήταν αποτελεσματική ως προφυλακτικό μέσο, ούτε έδειξε ότι μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας. Παρ’ όλα αυτά, άλλες μελέτες έχουν δείξει τέτοια στοιχεία, πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο American Journal of Therapeutics τόνισε ότι «μια ανασκόπηση της Front Line COVID-19 Critical Care Alliance συνοψίζει ευρήματα από 27 μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της ιβερμεκτίνης στην πρόληψη και θεραπεία του COVID-19, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ιβερμεκτίνη «δείχνει ένα ισχυρό σήμα θεραπευτικής αποτελεσματικότητας κατά της COVID-19». «Μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η ιβερμεκτίνη μείωσε τους θανάτους κατά 75%», ανέφερε η έκθεση.

Παρ’ όλα αυτά, το IVERMECTIN αμφισβητείται, και ως εκ τούτου, παρά τα υψηλά επίπεδα παγκοσμίως του κορωνοϊού, ούτε ο FDA ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ήταν πρόθυμοι να το εγκρίνουν για χρήση στην καταπολέμηση του ιού.

Ο καθηγητής Ya’acov Nahmias, ερευνητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, αμφισβήτησε την ασφάλεια του φαρμάκου. «Η ιβερμεκτίνη είναι ένας χημικός θεραπευτικός παράγοντας και έχει σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν», είπε σε προηγούμενη συνέντευξή του. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση αυτού του τύπου φαρμάκων για τη θεραπεία μιας ιογενούς νόσου από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται να αναρρώσει ακόμη και χωρίς αυτήν τη θεραπεία».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Schwartz, δεν υπήρχαν σημάδια σημαντικών παρενεργειών μεταξύ των χρηστών ivermectin. Μόνο πέντε ασθενείς παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία, με τέσσερις από αυτούς να βρίσκονται στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου. Ένας ασθενής με ιβερμεκτίνη πήγε στο νοσοκομείο παραπονούμενος για δύσπνοια την ημέρα της πρόσληψης. Συνέχισε με τη θεραπεία με ιβερμεκτίνη και στάλθηκε πίσω στο ξενοδοχείο μια μέρα αργότερα σε καλή κατάσταση.

Ο FDA ανέφερε στον ιστότοπό του ότι «έλαβε πολλαπλές αναφορές ασθενών που χρειάστηκαν ιατρική υποστήριξη και νοσηλεύτηκαν μετά από αυτοθεραπεία με ιβερμεκτίνη». Ο «FDA δεν έχει εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για χρήση στη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19 σε ανθρώπους», ανέφερε. «Τα δισκία ιβερμεκτίνης έχουν εγκριθεί σε πολύ συγκεκριμένες δόσεις για ορισμένα παρασιτικά σκουλήκια και υπάρχουν τοπικά σκευάσματα (για το δέρμα) για ψείρες και δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρου ακμή. Η ιβερμεκτίνη δεν είναι αντιικό (φάρμακο για τη θεραπεία ιών). Η λήψη μεγάλων δόσεων αυτού του φαρμάκου είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη» είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν αρνητικός επίσης στη χρήση του φαρμάκου, εκτός των κλινικών δοκιμών.

Σε αντίδραση, ο Schwartz ανέφερε ότι ήταν πολύ απογοητευμένος που ο ΠΟΥ δεν υποστήριξε καμία δοκιμή για να προσδιοριστεί εάν το φάρμακο θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Τον περασμένο μήνα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε μια μεγάλη δοκιμή για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης.

Ο Schwartz είπε ότι ενδιαφέρθηκε να εξερευνήσει την ιβερμεκτίνη πριν από περίπου ένα χρόνο, «όταν όλοι αναζητούσαν ένα νέο φάρμακο» για τη θεραπεία της COVID-19, και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για την αξιολόγηση της υδροξυχλωροκίνης, οπότε αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

«Δεδομένου ότι η ιβερμεκτίνη ήταν στο ράφι μου, καθώς τη χρησιμοποιούμε για τροπικές ασθένειες και υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να λειτουργήσει, αποφάσισα να κάνω τις έρευνες», είπε.

Ερευνητές σε άλλα μέρη του κόσμου άρχισαν να ερευνούν το φάρμακο περίπου την ίδια εποχή. Αλλά όταν άρχισαν να βλέπουν θετικά αποτελέσματα, κανείς δεν ήθελε να τα δημοσιεύσει, είπε ο Schwartz.
«Υπάρχει πολλή αντίθεση», είπε. «Προσπαθήσαμε να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα και τα έδιωξαν τρία περιοδικά. Κανείς δεν ήθελε καν να ακούσει. Αυτό το φάρμακο δεν θα φέρει μεγάλα οικονομικά κέρδη», και έτσι η Big Pharma δεν θα θέλει να ασχοληθεί με αυτό, είπε.

Μερικές από τις πιο ισχυρές αντιδράσεις για την ιβερμεκτίνη προέρχονται από τη φαρμακοβιομηχανία Merck Co., η οποία κατασκεύασε το φάρμακο τη δεκαετία του 1980. Σε δημόσια ανακοίνωση στον ιστότοπό της τον Φεβρουάριο, ανέφερε: «Οι επιστήμονες της εταιρείας συνεχίζουν να εξετάζουν προσεκτικά τα ευρήματα όλων των διαθέσιμων και αναδυόμενων μελετών της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία της COVID-19 για τεκμήρια αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, η ανάλυσή μας έχει προσδιορίσει στην επιστημονική βάση για ένα πιθανό θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά της COVID-19 από προκλινικές μελέτες. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για την κλινική δραστηριότητα ή την κλινική αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με νόσο COVID-19 και υφίσταται ανησυχητική έλλειψη δεδομένων ασφάλειας στις περισσότερες μελέτες». Αλλά η Merck δεν έχει ξεκινήσει καμία δική της μελέτη για την ιβερμεκτίνη.

«Θα νομίζατε ότι η Merck θα ήταν ευτυχής να ακούσει ότι η ιβερμεκτίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τους ασθενείς με κορωνοϊό και να προσπαθήσει να τη μελετήσει, αλλά δηλώνουν ότι το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται», δήλωσε ο Schwartz. «Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι το πήραν. Τους το έδωσαν. Είναι πραγματική ντροπή».

Και το να μην προχωρήσουμε με την ιβερμεκτίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να παρατείνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει παράλληλα με τον ιό, είπε. «Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων μπορεί να πάρει χρόνια. Ως εκ τούτου, ο εντοπισμός των υπαρχόντων φαρμάκων που μπορούν να επαναπροσδιοριστούν έναντι της COVID-19 [και] που έχουν ήδη καθιερώσει ένα προφίλ ασφάλειας μέσω δεκαετιών χρήσης θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην καταστολή ή και τον τερματισμό της πανδημίας του SARS-CoV-2», έγραψαν οι ερευνητές στο American Journal of Therapeutics.

«Η χρήση φαρμάκων με επαναπροσδιορισμό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή μπορεί να χρειαστούν μήνες, ίσως και χρόνια, για να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα μεταξύ πληθυσμών χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος» κατέληξαν στην ανάρτηση τους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Λίστα ΣΟΚ με νεκρούς αθλητές μετά τον εμβολιασμό δικαιώνει(;) την επιλογή του Στέφανου Τσιτσιπά. Πλήρως εμβολιασθέντες και τα πρώτα κρούσματα της sexy εργαστηριακής Βotswana
Γιατί ο ΠΟΥ παρέκαμψε δύο γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου προκειμένου να ονομάσει Omicron την παραλλαγή της Botswana
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
To ευρηματικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη για τη Φώφη τον μετέτρεψε αίφνης σε Σερβετάλη των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτών
AstraZeneca, Pfizer/ΒioNTech, Moderna έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για την Omicron ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την εκτυφλωτική Omega
ΙΣΡΑHΛ-Πανεπιστήμιο Ariel> Ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε επιφάνειες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα
Ας ετοιμασθούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη τουρκική πολεμική επίθεση
O Kυριάκος στην Ήπειρο> Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο
Η συναρπαστική Βotswana mutation με 10 μεταλλάξεις στη πρωτεΐνη ακίδας θα σας καθηλώσει στους δέκτες σας. Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια
Καλώς ήλθες στη μεγαλύτερη άσκηση επιβίωσης του Παγκόσμιου Netflix. Μάθε πως οργανώνεται το Ισραήλ
Πλήρως εμβολιασθέντες όσοι έχουν εντοπιστεί με τη sexy Βotswana. Έκτακτο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Συναγερμός στη Βρετανία για 2 κρούσματα της Omicron του κορωνοϊού- Εντοπίστηκαν άλλα 2 στη Βαυαρία