kourdistoportocali.comNews DeskΙΣΡΑΗΛ> Ο δημόσιος διαλόγος για τον εμβολιασμό ή όχι των μαθητών 12 άνω στα σχολεία

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

ΙΣΡΑΗΛ> Ο δημόσιος διαλόγος για τον εμβολιασμό ή όχι των μαθητών 12 άνω στα σχολεία

Σε κάνει να μελαγχολείς συγκρίνοντάς τον με τα τηλετσιτάτα διαφόρων εγχωρίων ειδικών πάσης φύσεως

H απίστευτη ωριμότητα διαλόγου των Ισραηλινών για ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών με τα εμβόλια κατά της Covid-19 σε κάνει να μελαγχολείς συγκρίνοντάς τον με τα τηλετσιτάτα διαφόρων εγχωρίων ειδικών πάσης φύσεως. Μελαγχολείς επίσης και για τη κατάντια της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά αυτή o.k. είναι ο καθρέφτης των εκδοτών της οι οποίοι επιλέγουν τους δημοσιογράφους κι εδώ πρόκειται για ανήκεστο βλάβη.

Διαβάζουμε λοιπόν στο εξαιρετικό άρθρο της Μaayan Jaffe Hoffman στη Jerusalem Post.

Καθώς η παραλλαγή Delta αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, έχει ξεσπάσει μια συζήτηση για το αν το εμβόλιο του κορονοϊού θα πρέπει ή όχι να είναι διαθέσιμο για παιδιά άνω των 12 ετών στα σχολεία τους.

Μέχρι στιγμής, το 34% των εφήβων και των νέων κάτω των 20 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα αφού το Υπουργείο Υγείας φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον να προσφέρει εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα σχολεία, όπως συμβαίνει με τα συνηθισμένα εμβόλια, και η υπουργός Yifat Shasha-Biton και ο Σύλλογος Διδασκόντων αντιτάχθηκαν στην κίνηση.

«Όποιος μπορεί, να βγει έξω και να εμβολιαστεί, αλλά να το κάνει στο σχολείο είναι έγκλημα», δήλωσε η Biton την Τετάρτη το βράδυ σε συνέντευξη στο κανάλι 12.

Σε απάντηση, ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Moshe Bar Siman Tov,  χαρακτήρισε τις δηλώσεις της «ενοχλητικές και πολύ επικίνδυνες» στο Twitter και είπε ότι h υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγκάσει τα παιδιά ή οποιονδήποτε άλλον να εμβολιαστεί χωρίς τη γονική συναίνεση.

Ακριβώς όπως τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, οι ιατροί είναι επίσης διχασμένοι ως προς το θέμα.

“Γενικά, θα πρέπει να επιτρέψουμε τον εμβολιασμό παντού, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων”, δήλωσε ο καθηγητής Hagai Levine, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Δημόσιας Υγείας στην The Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός των εφήβων κατά του ιού τους προστατεύει από το να αναπτύξουν αυτό που θα μπορούσε να γίνει σοβαρή ασθένεια, μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης κοροναϊού στο κοινό και αυξάνει την πιθανότητα η οικονομία να παραμείνει ανοιχτή και τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο.
Πέρυσι οι Ισραηλινοί μαθητές διδάχθηκαν από το σπίτι περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ.

Ο Levine είπε ότι η προσφορά εμβολιασμού στα σχολεία είναι κάτι που η χώρα έχει κάνει εδώ και δεκαετίες και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιασμού μεταξύ των νέων του Ισραήλ. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο ερώτημα δεν ήταν εάν τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν στα σχολεία αλλά πότε και πώς.
«Είμαστε τώρα τον Ιούλιο», είπε ο Levine, «πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά τώρα. Μην περιμένετε την 1η Σεπτεμβρίου. “

Σημείωσε ότι λόγω των εβραϊκών διακοπών υπάρχουν πολύ λίγες σχολικές μέρες το Σεπτέμβριο και ως εκ τούτου η χώρα θα πρέπει να επενδύσει για να καταστήσει τα συγκροτήματα εμβολιασμού πιο προσβάσιμα πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά αργά το απόγευμα και τα Σάββατα.

Αντίθετα, ο Aviv Segev, ο οποίος διευθύνει ένα ψυχιατρικό τμήμα έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομείο στο κέντρο της χώρας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε σχολεία.

«Το εμβόλιο κορανοϊού δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα εμβόλια», δήλωσε ο Segev στο Post. «Δεν είναι παρόμοιο από την άποψη της πιστοποίησής του και υπάρχει ακόμη μια συζήτηση σχετικά με το αν απαιτείται ή όχι [για παιδιά] καθόλου.
«Αλλά το πιο σημαντικό», συνέχισε, «το δημόσιο κλίμα αυτή τη στιγμή είναι τέτοιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική κοινωνική πίεση στα παιδιά να εμβολιαστούν κατά της θέλησής τους».
Σύμφωνα με την πεποίθησή του, εάν τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς τους δεν το θέλουν. Εάν όλοι οι φίλοι τους παίρνουν το τρύπημα στο αμφιθέατρο του σχολείου και οι ίδιοι όχι, “θα μπορούσαν να αισθάνονται διχασμένοι μεταξύ των γονιών τους και των συνομηλίκων τους.”

Ο Aviv περιέγραψε ένα σενάριο στο οποίο ένα μη εμβολιασμένο παιδί θα μπορούσε να πιάσει κοροναϊό το επόμενο έτος και θα κατηγορηθεί για αυτό επειδή δεν έκανε το εμβόλιο, παρόλο που μερικοί άνθρωποι που εμβολιάστηκαν εξακολουθούν να είναι θετικοί για τον ιό.
Το θέμα είναι «πολύ ευαίσθητο» και πρέπει να «αποσυνδεθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα», είπε.

«Τα παιδιά μας υπέφεραν αρκετά χτυπήματα τον τελευταίο χρόνο», συνέχισε ο Aviv. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουμε έναν άλλο λόγο στα παιδιά να αισθάνονται απορριφθέντα ή ταπεινωμένα».

Η Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας έκανε επίσης μια δήλωση: «Ανησυχούμε από τη σύγκρουση στο δημόσιο λόγο σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα του παιδικού εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στα σχολεία … Η υγεία των παιδιών περιλαμβάνει επίσης προστασία από άλλες μολυσματικές ασθένειες και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλον που επιτρέπει σταθερότητα και συναισθηματική υποστήριξη. “

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
Αντώνης Σαμαράς> H διαχειρίστρια Μέρκελ και η ΝΔ ως ΠΟΤΑΜΙ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Johns Hopkins> Στο 32,7% τo ποσοστό του παγκοσμίου εμβολιασμού, στο 28,6% στη Ρωσία. Θετικά νέα από τα φάρμακα remdesivir και Ronapreve
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19