kourdistoportocali.comNews DeskΙΣΡΑΗΛ> Αυξάνονται οι θάνατοι παρά τον εμβολιασμό, η Ευρώπη δεν συνιστά την 3η δόση, ο Biden την συνιστά. Αμηχανία παντού

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

ΙΣΡΑΗΛ> Αυξάνονται οι θάνατοι παρά τον εμβολιασμό, η Ευρώπη δεν συνιστά την 3η δόση, ο Biden την συνιστά. Αμηχανία παντού

Διάχυτη η αμηχανία των αρμοδίων συντονιστών της πανδημίας παγκοσμίως

Αμηχανία προκαλεί η απόπειρα 3ης  ενισχυτικής δόσης στο Ισραήλ καθώς εάν αποδειχθεί ότι σε 3-4 μήνες οι πολίτες που θα έχουν κάνει ήδη 3 εμβόλια είναι εκτεθειμμένοι στον ιό οι εξελίξεις παγκοσμίως θα επιταχυνθούν.

Στην χώρα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 56 από την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου το βράδυ της Τρίτης, φτάνοντας τους 7.086 από την αρχή της πανδημίας. Το Ισραήλ-σε αντίθεση με την Ελλάδα-δεν δέχεται κατά μόνας τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020 οι οποίοι δεν φέρουν ισραηλινό διαβατήριο.

Για 2η συνεχόμενη μέρα στη χώρα που έχει την έκταση της Πελοποννήσου και πληθυσμό 9,3 εκατ. κατοίκους τα κρούσματα εξακολουθούν να ξεπερνούν τα 10.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Το Ισραήλ κατέγραψε τη Δευτέρα τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε μια μέρα, 11,133, εν μέσω μαζικών δοκιμών πριν από την έναρξη του σχολείου, που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Άλλα 10.384 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη, ενώ 7.386 περισσότερα εντοπίστηκαν από τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Hδη και στο Ισραήλ μπορεί κανείς να παρατηρήσει μία άρνηση για την 3η δόση. Το Meuchedet HMO είπε ότι μόνο το 38% των μελών του που είναι εκπαιδευτικοί έχουν λάβει την τρίτη δόση. Στο Clalit, το ποσοστό ήταν 35% και στις Leumit και Maccabi ο αριθμός ήταν περίπου 25%. Η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις έως την 1η Οκτωβρίου δεν θα επιτρέπεται να παρακολουθούν μαθήματα αν δεν υποβάλλονται σε τακτική εξέταση.

Και  τώρα αρχίζουν τα ακόμη πιο παράξενα καθώς ενώ ο Biden έχει προαναγγείλλει την έναρξη της 3ης ενισχυτικής δόσης για τις 20 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δηλώνει ότι δεν υπάρχει υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που εκδόθηκε σήμερα.

Η Εκθεση έρχεται σε αντίθεση με τις μελέτες στο Ισραήλ που δείχνουν ότι η 2η δόση ξεβάφει στο 4μηνο σαν το μαλλί της ροκαμπιλού Παγώνη και χρειάζεται επειγόντως ενισχυτική.

Προφανώς κάποιοι έχουν λόγους να αγωνιούν για το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στην Ευρώπη οι οποίοι αποτελούν την λεγόμενη Ομάδα Ελέγχου. Όταν οι έρευνες διαπιστώνουν ότι οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν τον ιό και τον κολλάνε και μάσκα πρέπει να φοράνε και τις αποστάσεις να κρατούν ενώ μόλις σήμερα βγήκε μελέτη που δείχνει ότι η προστασία εμβολιασμένων άνω των 75 χρόνων από νοσηλεία λόγω Covid-19 έχει πέσει μόλις στο 25% αυτά όλα είναι μελωδία στα αυτιά όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επιπλέον δόσεις για άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, εάν δεν επιτευχθεί επαρκές επίπεδο προστασίας από τον τυπικό πρωτογενή εμβολιασμό.

Τα στοιχεία που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου-σύμφωνα με την Έκθεση πάντα- και τη διάρκεια προστασίας δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ/τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) είναι επί του παρόντος εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρών ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ/ΕΟΧ άνω των 18 ετών χρόνια δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος.

Σε αυτήν την κατάσταση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων των επιλέξιμων ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον προτεινόμενο (!) εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο ECDC αναφέρει ότι, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19.

Επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ ενισχυτικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα και πρόσθετων δόσεων για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης εμβολίου θα πρέπει ήδη να εξετάζεται. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι τρόφιμοι κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK