kourdistoportocali.comNews DeskΙσραήλ> Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώνει 3 στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού, ανάμεσά τους μία γυναίκα, σε πυροβολισμούς στα σύνορα

Breaking News

Ισραήλ> Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώνει 3 στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού, ανάμεσά τους μία γυναίκα, σε πυροβολισμούς στα σύνορα

Το πρώτο θανατηφόρο επεισόδιο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών το 1979

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023. Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώνει 3 στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού (ανάμεσά τους μία γυναίκα στρατιώτης) σε πυροβολισμούς στα σύνορα, συγκρούσεις. πυροβολείται νεκρός. Είναι το πρώτο θανατηφόρο επεισόδιο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών το 1979.

Ο στρατός λέει ότι διερευνά πώς ο εισβολέας διείσδυσε στη χώρα και με ποιο κίνητρο.

Ένας Αιγύπτιος αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που επάνδρωναν φρουρά κοντά στα σύνορα το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι υπήρξε νέα ανταλλαγή πυρών στην περιοχή λίγες ώρες αργότερα, σε ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία ο ένοπλος και ένας άλλος στρατιώτης του Ισραηλινού Στρατού σκοτώθηκαν.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ του όρους Sagi και του όρους Harif στην έρημο Negev. Οι συνθήκες ήταν υπό διερεύνηση από τον στρατό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο ένοπλος, ένας Αιγύπτιος αστυνομικός, κατάφερε να διεισδύσει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Το κίνητρο του δράστη δεν ήταν αμέσως σαφές και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Κάιρο μετά από αυτό που φαίνεται να είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά στα σύνορα από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών το 1979.

Το IDF αρχικά απαγόρευσε τη δημοσίευση ότι οι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν μέχρι να ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους.

Οι ταυτότητές τους δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα. Ένας από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην αρχική επίθεση ήταν γυναίκα στρατιώτης.

Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του κοριτσιού από το τάγμα Bardelas που είναι επιφορτισμένο με τα αιγυπτιακά σύνορα. Πρόκειται για την 19χρονη Βen Nun-photo στη συνέχεια.

Υπάρχουν πέντε μονάδες πεζικού μεικτού φύλου στο Σώμα Προστασίας Συνόρων του Ισραηλινού Στρατού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση των συνόρων του Ισραήλ με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, καθώς και το φράγμα ασφαλείας της Δυτικής Όχθης. Το τάγμα Bardelas είναι επιφορτισμένο με τα αιγυπτιακά σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο άνδρας στρατιώτης και η γυναίκα στρατιώτης άρχισαν μαζί μια βάρδια φρουράς αργά την Παρασκευή σε ένα στρατόπεδο στα σύνορα. Αφού οι στρατιώτες δεν απάντησαν στις κλήσεις στον ασύρματο νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ένας αξιωματικός έφτασε στο σημείο και ανακάλυψε το ζευγάρι νεκρό, σύμφωνα με την αρχική έρευνα του IDF.

Ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι υπήρξε νέα ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή της αρχικής επίθεσης, καθώς τα στρατεύματα πραγματοποιούσαν έρευνες για τον ύποπτο δράστη.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με έναν τρομοκράτη στο ισραηλινό έδαφος, πριν από λίγο, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών. Τα στρατεύματα και οι διοικητές εντόπισαν  ύποπτο τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν», ανέφερε δήλωση του Ισραηλινού Στρατού.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας υπαξιωματικός τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη σύγκρουση με τον επιτιθέμενο, πρόσθεσε αργότερα το IDF.

Ο Hagari είπε ότι ο ένοπλος που σκοτώθηκε στην απογευματινή σύγκρουση ήταν πιθανότατα υπεύθυνος για τη φονική επίθεση νωρίς το πρωί.

Το IDF είπε ότι ο δράστης ήταν Αιγύπτιος αστυνομικός. «Γίνεται έρευνα σε στενή και πλήρη συνεργασία με τον αιγυπτιακό στρατό», πρόσθεσε το IDF.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant πραγματοποίησε αξιολόγηση με τον αρχηγό του IDF, υποστράτηγο Herzi Halevi και άλλους αμυντικούς αξιωματούχους για τις ανταλλαγές πυρών, ανέφερε το γραφείο του το απόγευμα του Σαββάτου.Το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ανέφερε ότι ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο σημείο.

Τα σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά από τότε που οι δύο χώρες υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 1979, την πρώτη του Ισραήλ με ένα αραβικό κράτος. Την περασμένη δεκαετία, το Ισραήλ έχτισε ένα μεγάλο φράγμα κατά μήκος των συνόρων, με στόχο να κρατήσει έξω τους Αφρικανούς μετανάστες και τους Ισλαμιστές τρομοκράτες που δρουν στο Σινά της Αιγύπτου.

Ωστόσο, υπάρχουν συχνές προσπάθειες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών πάνω από τον ψηλό φράχτη του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλά περιστατικά πυροβολισμών μεταξύ λαθρέμπορων και στρατιωτών του IDF. Ο αιγυπτιακός στρατός πυροβολεί επίσης συχνά διακινητές ναρκωτικών, καθώς και τζιχαντιστικές ομάδες στην έρημο του βόρειου Σινά, με αποτέλεσμα μερικές φορές να προκαλούνται τυχαία διασυνοριακά πυρά.

   

Τρομοκράτες με έδρα το Σινά πραγματοποίησαν πολλαπλές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ το 2011 και το 2012. Σε μία επίθεση πολλαπλών σταδίων τον Αύγουστο του 2011, σκοτώθηκαν έξι Ισραηλινοί πολίτες, ένας στρατιώτης του IDF και ένας αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, καθώς και πέντε Αιγύπτιοι στρατιώτες.

Ώρες πριν από το πρώτο περιστατικό πυροβολισμών το Σάββατο, στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού απέτρεψαν μια προσπάθεια λαθρεμπορίας ναρκωτικών μέσω των συνόρων, κατασχέθηκαν λαθρεμπόριο αξίας 1,5 εκατομμυρίου NIS (400.000 $), σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK