kourdistoportocali.comNews DeskΗχηρή παρέμβαση στο βρετανικό κραχ> Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει ομόλογα σε "όποια κλίμακα" απαιτείται

Εκτακτη είδηση

Ηχηρή παρέμβαση στο βρετανικό κραχ> Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει ομόλογα σε “όποια κλίμακα” απαιτείται

Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ακόμη πιο δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης της ροής χρήματος στην πραγματική οικονομία

Σε επείγουσα παρέμβαση στην αγορά ομολόγων προχώρησε νωρίς το μεσημέρι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προσπαθώντας να κατευνάσει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή με τους συνεχιζόμενους τριγμούς στη βρετανική αγορά ομολόγων και τη στερλίνα, όπως και για την έντονη κριτική που δέχτηκε και η ίδια για τη διστακτικότητα της.

Συγκεκριμένα, η BoE ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους για όσο χρειαστεί προκειμένου να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συνάμα με τη στροφή της στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ακόμη πιο δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης της ροής χρήματος στην πραγματική οικονομία.

«Η Τράπεζα θα προχωρήσει σε προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων από τις 28 Σεπτεμβρίου» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Τράπεζα, προσθέτοντας δε, πως οι αγορές θα συνεχιστούν σε όποιο κλίμακα χρειαστεί και κριθεί αναγκαίο για να φέρει αποτέλεσμα.

«Εάν η δυσλειτουργία στην αγορά συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

Η κίνηση της BoE που πήγε αρκετά βήματα πιο μακριά από την χλιαρή καθησυχαστική δήλωση της Δευτέρας, στην οποία επεσήμανε πως παραμένει στις επάλξεις για να παρέμβει, αφήνοντας τις αγορές να διερωτώνται τι άλλο περιμένει, έδωσε αμέσως ανάσες στην ταλαιπωρημένη αγορά ομολόγων. Ενδεικτικά η απόδοση του 30ετούς σημείωσε πτώση άνω των 75 μονάδων βάσης, αφού νωρίτερα είχε εκτοξευτεί πάνω από το 5% αγγίζοντας υψηλό είκοσι ετών. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε επίσης από το 4,59% στο 4,1%.

Αντιστοίχως και οι βρετανικές μετοχές περιόρισαν αισθητά τις απώλειες τους, με τον FTSE 100 να πέφτει αυτή την ώρα μόλις κατά 0,36% στις 6.959 μονάδες. Ωστόσο, η αγορά συναλλάγματος δεν εντυπωσιάστηκε με τη στερλίνα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου στο 1,055, καθώς σημαντικό τμήμα των επενδυτών επέμενε και επιμένει στην ανάγκη έκτακτης αύξησης των επιτοκίων. Τη Δευτέρα, η ισοτιμία έφτασε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στα 1,03 δολάρια.

Η BoE, τη Δευτέρα, είχε υποστηρίξει πως πρόθεση της είναι να περιμένει κανονικά μέχρι το συμβούλιο του Νοεμβρίου προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Σήμερα άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και πάλι δεν το τόλμησε.

Πάντως, πολλοί οικονομολόγοι άσκησαν κριτική κατά της κεντρικής τράπεζας, όχι για την καθυστερημένη αντίδραση της, όσο κυρίως διότι κλήθηκε να καλύψει τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση, με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της. Οι ίδιοι αναλυτές σχολίασαν πως η Τράπεζα θα έπρεπε να αντιδράσει ευθέως στις πληθωριστικές συνέπειες που θα δημιουργήσει το λανθασμένο κυβερνητικό πλάνο. «Η απόφαση (παρέμβαση) της BoE ήταν απίστευτη, αναγκαία και βαθιά ανησυχητική» σχολίασε ο Κρίσνα Γκούχα της Evercore, μιλώντας στους Financial Times.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK