kourdistoportocali.comNews DeskΗ κρίση στις ΗΠΑ δεν τελείωσε> Εκατοντάδες μικρές τράπεζες είδαν τις καταθέσεις τους να μειώνονται σε ποσοστό ρεκόρ

Δημοσίευμα Reuters

Η κρίση στις ΗΠΑ δεν τελείωσε> Εκατοντάδες μικρές τράπεζες είδαν τις καταθέσεις τους να μειώνονται σε ποσοστό ρεκόρ

Η πραγματικότητα είναι ότι το μοτό «too big to fail» έκανε ξαφνικά τις μεγαλύτερες τράπεζες ελκυστικούς προορισμούς για κεφάλαια μικρότερων εταιρειών

Οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά ποσό ρεκόρ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες μειώθηκαν κατά 119 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5,46 τρισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, ποσοστό υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη πτώση ρεκόρ και τη μεγαλύτερη πτώση ως ποσοστό των συνολικών καταθέσεων από την εβδομάδα που είχε λήξει στις 16 Μαρτίου 2007.

Την ίδια στιγμή, ο δανεισμός σε μικρές τράπεζες, που ορίζονται όλες εκτός από τις 25 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 253 δισεκατομμύρια δολάρια στα 669,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της Fed.

«Ως αποτέλεσμα, οι μικρές τράπεζες είχαν 97 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα μετρητά στο χέρι στο τέλος της εβδομάδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέρος του δανεισμού ήταν να χτιστούν αποθεματικά ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση που οι καταθέτες ζητούσαν να εξαργυρώσουν τα χρήματά τους», ανέφερε ο αναλυτής της Capital Economics, Paul Ashworth.

Η SVB κατέρρευσε αφού δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει μια γρήγορη και μαζική διαχείριση από καταθέτες που απέσυραν δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ώρες.

Παράλληλα, οι καταθέσεις σε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία εβδομάδα, στα 10,74 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

Συνολικά οι τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ έχουν μειωθεί μετά την απότομη άνοδο της περιόδου μετά την πανδημική βοήθεια του 2020 και τις αρχές του 2021.

Η αντιστροφή της τάσης για τις μεγάλες τράπεζες είναι αξιοσημείωτη. Η άνοδος ισοδυναμεί με περίπου το ήμισυ της μείωσης των καταθέσεων στις μικρές τράπεζες, υποδηλώνοντας ότι ορισμένα από τα μετρητά μπορεί να έχουν πάει σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς ή άλλα μέσα.

Οι μεγάλες τράπεζες αύξησαν επίσης τον δανεισμό την εβδομάδα, κατά 251 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η μετατόπιση των καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες θα συνεχιστεί. «Οι καταθετικές ροές στο τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell.

Την Τρίτη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της χώρας και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει προκειμένου να προστατεύσει τις μικρότερες τράπεζες εάν χρειαστεί. Οι μετοχές πολλών περιφερειακών τραπεζών έκαναν ξανά ράλι μετά τις δηλώσεις της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Tim Mayopoulos, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, παρακάλεσε τους πελάτες να αφήσουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα ή να τις φέρουν πίσω. Και ορισμένοι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον επιδιώκουν να αυξήσουν το όριο για την ομοσπονδιακή ασφάλιση καταθέσεων άνω των 250.000 δολαρίων, ώστε οι επιχειρήσεις να μην ανησυχούν για την απώλεια των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους.

Ο φόβος όμως επιμένει.

Περισσότεροι από 90 πελάτες της Kruze Consulting, μιας λογιστικής φίρμας που ειδικεύεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις, άλλαξαν τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες -και οι μισοί πήγαν στην JPMorgan Chase, δήλωσε ο Scott Orn, επικεφαλής λειτουργικός διευθυντής της εταιρείας. «Καθώς τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο τρομακτικά και οι τιμές των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών άρχισαν να χτυπούν κόκκινο, κατέστη σαφές ότι το μόνο μέρος στο οποίο κάποιος είναι ασφαλής από πτωχεύσεις είναι οι πολύ μεγάλες τράπεζες», ανέφερε ο Orn. «Είναι το δίλημμα για το οποίο μιλούν όλοι».

Αυτή η ανησυχία έρχεται σε αντίθεση με τα αισιόδοξα μηνύματα από ρυθμιστικές αρχές και τραπεζίτες ότι η κρίση ίσως πλέον να υποχωρεί, και υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που συνεχίζει να κυριαρχεί στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Eric Peters, ο ιδρυτής της One River Asset Management στο Γκρίνουιτς, έγραψε τη Δευτέρα για την απόφασή του να μεταφέρει μερικά από τα μετρητά της εταιρείας του παροχής συμβουλών επενδύσεων από μια τράπεζα στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, σε μια άλλη, πολύ μεγάλη για να πέσει έξω. «Είμαστε εκτεθειμένοι στον πιστωτικό κίνδυνο της εμπορικής μας τράπεζας, αλλά δεν αποζημιωνόμαστε με κανέναν τρόπο για αυτό», είπε ο Peters σε συνέντευξή του. «Κατά κανόνα, δεν μου αρέσει να παίρνω τόσο ρίσκο και να μην πληρώνομαι για αυτό».

Καμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες -Bank of America, Citibank, JPMorgan και Wells Fargo- δεν έχει σχολιάσει δημόσια πόσα νέα μετρητά έχουν εισρεύσει στα ταμεία τους, αλλά τραπεζικοί υπάλληλοι που γνωρίζουν τις δραστηριότητές τους παραδέχονται ότι υποδέχτηκαν ορισμένες από τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank και άλλων περιφερειακών τραπεζών.

Αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο. Οι τράπεζες γνωστοποιούν τις καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τριμηνιαίες ρυθμιστικές καταθέσεις. Μερικοί, ωστόσο, έχουν εμφανώς υποστεί αιμορραγία: Σε ένα σημείωμα της Δευτέρας, οι αναλυτές της Morgan Stanley υπολόγισαν ότι η First Republic, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Σαν Φρανσίσκο, έχασε 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, ή περίπου το 72% των συνολικών ανασφάλιστων καταθέσεων του, μεταξύ της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της προηγούμενης Τετάρτης (στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δήλωσαν ότι θα δανείσουν στην First Republic 30 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα στελέχη των μικρών και περιφερειακών τραπεζών -που συνήθως θεωρούνται εκείνες με περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια- παρουσιάζονται διχασμένα ως προς το κόστος που έχει η κρίση στα οικονομικά τους.

Στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη, σε μια προκαθορισμένη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζιτών, προσπάθησαν να δείξουν ότι ο πανικός υποχωρούσε. «Τα πράγματα ηρεμούν στην αγορά», δήλωσε ο Scott A. Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Zions Bank με έδρα τη Γιούτα, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Anderson και τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι μικρότερων τραπεζών, που εμφανίστηκαν μαζί σε ένα πάνελ σε μια συνεδρίαση με τίτλο «The View From Main Street», ο καθένας είπε ότι δεν βλέπει να αποσύρονται καταθέσεις από τις τράπεζές τους.

Αλλά ένα μέλος του ακροατηρίου -ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας με περιουσιακά στοιχεία περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων- ανέφερε εκροές καταθέσεων, που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις πολύ μικρές για να έχουν έναν οικονομικό διευθυντή πλήρους απασχόλησης.

Το άτομο, το οποίο δεν ήθελε να κατονομαστεί για ευνόλητους λόγους, βοήθησε στη σύνταξη μιας επιστολής που έστειλε στις ρυθμιστικές αρχές ο Brent Tjarks, λομπίστας μεσαίων τραπεζών, την Παρασκευή, ζητώντας απεριόριστη ασφάλεια καταθέσεων για όλες τις τράπεζες.

Η πραγματικότητα είναι ότι το μοτό «too big to fail» («πολύ μεγάλη για να αποτύχει») έκανε ξαφνικά τις μεγαλύτερες τράπεζες ελκυστικούς προορισμούς για κεφάλαια μικρότερων εταιρειών, ενώ ορισμένοι καταθέτες θεωρούν τώρα τις μεσαίες τράπεζες πολύ επικίνδυνες για να τις εμπιστευτούν, ανέφερε το ίδιος άτομο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Mayopoulos έστειλε στους πελάτες της Silicon Valley Bank ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε: «Εάν εσείς, οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου σας ή η εταιρεία σας μετακινήσατε κεφάλαια εντός της περασμένης εβδομάδας, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε ορισμένα από αυτά ως μέρος μιας στρατηγικής ασφαλούς διαφοροποίησης καταθέσεων». Πρόσθεσε ότι η τράπεζα «άνοιγε ενεργά νέους λογαριασμούς όλων των μεγεθών και χορηγούσε νέα δάνεια».

Άλλοι τραπεζίτες, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν βλέπουν εκτεταμένο άγχος από τους πελάτες.

Ο Camden Fine, πρώην πρόεδρος της Independent Community Bankers of America, είπε ότι μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, είχε αρχίσει να καλεί τραπεζίτες που γνώριζε προκειμένου να κάνουν ελέγχους εισροών. «Πιθανότατα μίλησα με τους CEO τουλάχιστον τριών δωδεκάδων κοινοτικών τραπεζών από όλα τα μέρη της χώρας, πιθανώς τράπεζες που κυμαίνονται από 500 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία μέχρι και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε ο Fine.

«Χωρίς εξαίρεση, κάθε ένας από αυτούς είπε: “Βλέπουμε εισροές καταθέσεων στις τράπεζές μας. Στην πραγματικότητα κερδίζουμε καταθέσεις”. Είναι απορημένοι από όλη αυτή τη συζήτηση για καταθέσεις που φεύγουν από τις μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες και πηγαίνουν στις μεγατράπεζες».

Για να κρατούν ασφαλή τα μετρητά από τον κίνδυνο να φύγουν, ορισμένοι τραπεζίτες κατευθύνουν τους πελάτες τους σε προϊόντα που μειώνουν τις απροστάτευτες καταθέσεις τους. Μια δημοφιλής επιλογή αναφέρεται συχνά ως «Insured Cash Sweep»μία υπηρεσία που χωρίζει μεγάλες καταθέσεις σε κομμάτια και τις εκμεταλλεύεται σε πολλές τράπεζες.

Σχεδόν 3.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως κοινοτικές και περιφερειακές τράπεζες, συμμετέχουν σε ένα δίκτυο που διαχειρίζεται η IntraFi Network, μια εταιρεία στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Η IntraFi ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και διαθέτει μια υπηρεσία που επιτρέπει στις τράπεζες να πραγματοποιούν ανταλλαγές «αμοιβαίων καταθέσεων».

Ένας πελάτης μπορεί, για παράδειγμα, να καταθέσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια τοπική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο της IntraFi για να δεσμεύσει την κατάθεση σε άλλα ιδρύματα σε ποσά κάτω των 250.000 $. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα καλύπτονται πλήρως από την εγγύηση της Federal Deposit Insurance Corporation.

Η Jill Castilla, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citizens Bank of Edmond, ενός μικρού κοινοτικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Οκλαχόμα, προωθεί την IntraFi στους πελάτες της ως έναν τρόπο να διατηρεί τα μετρητά τους τοπικά και να υποστηρίζει την κοινότητά τους. Αυτό βοήθησε να ηρεμήσουν τα νεύρα τις τελευταίες ημέρες, είπε. «Μιλάμε για αυτήν την επιλογή με κάθε μεγάλο καταθέτη», είπε η Castilla. «Είναι ένα πολύ εύκολο δίκτυο στην πρόσβαση, δεν τους κοστίζει τίποτα και τους δίνει περισσότερη σιγουριά».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK