kourdistoportocali.comNews DeskΗ θριαμβευτική επιστροφή του Liechtenstein> Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης χτίζει οικονομική αυτοκρατορία 300 δισ. δολαρίων

Γράφει ο Benjamin Stupples/Bloomberg

Η θριαμβευτική επιστροφή του Liechtenstein> Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης χτίζει οικονομική αυτοκρατορία 300 δισ. δολαρίων

Η LGT ξεκίνησε το 1921 με 10 υπαλλήλους και η βασιλική οικογένεια την αγόρασε περίπου μια δεκαετία αργότερα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης

Ο ακριβοθώρητος γαλαζοαίματος ενός από τα μικρότερα έθνη του κόσμου ηγείται μιας δυναστείας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρονολογείται σχεδόν 1.000 χρόνια πίσω και έχει επιβιώσει πολέμων, πλυμμηρών και σκανδάλων. Σήμερα, η οικονομική αυτοκρατορία πίσω από τον Πρίγκιπα Hans-Adam II του Liechtenstein ανθίζει εξαιτίας του κύριου τομέα εξειδίκευσής της: Τη διαχείριση χρημάτων των υπερπλούσιων του πλανήτη.

Από τον Benjamin Stupples/Bloomberg

Ο όμιλος LGT, η εταιρεία ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας του Liechtenstein, ανέφερε στοιχεία υπό διαχείριση ρεκόρ τον περασμένο μήνα σχεδόν 306 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (334 δισεκατομμύρια δολάρια), μία αύξηση 6% από το τέλος του περασμένου έτους.

Η εταιρεία με έδρα το Vaduz ολοκλήρωσε αυτόν το μήνα με την αγορά της διακριτικής δραστηριότητας διαχείρισης κεφαλαίων της Abrdn Plc που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το New Jersey, προσθέτοντας τουλάχιστον τρεις άλλες εξωτερικές επενδύσεις από το 2021. «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο 58χρονος Olivier de Perregaux, διευθύνων σύμβουλος της LGT Private Banking. «Εμείς, ωστόσο, εστιάζουμε πρωτίστως στην οργανική ανάπτυξη».

Η ταχεία ανάπτυξη του ομίλου LGT αντικατοπτρίζει μια μερική επιστροφή για το Liechtenstein, ένα μικροσκοπικό έθνος των Άλπεων με 39.000 κατοίκους που κάποτε κατατάσσονταν στους πιο διαβόητους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου. Η περίπου αιωνόβια εταιρεία υπερδιπλασίασε τα περιουσιακά της -υπό διαχείριση- στοιχεία και τα λειτουργικά της έσοδα της περασμένης δεκαετίας, ανακάμπτοντας από την κατάρρευση των δραστηριοτήτων της αφού οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στόχευσαν υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Αυτή τη στιγμή, η LGT είναι μεταξύ των εταιρειών που στην κυριολεξία κυνηγούν να προσλάβουν προσωπικό της Credit Suisse μετά την κατάρρευση του δανειστή που εδρεύει στη Ζυρίχη και εξαγοράστηκε από το UBS Group AG, συμβάλλοντας στην αύξηση του προσωπικού της σε περίπου 5.000. Τον Αύγουστο, το πρώην στέλεχος της Credit Suisse, Ajay Punjabi, εντάχθηκε στη μονάδα περιουσίας της LGT στην Ινδία, ένας από τους μισούς πρώην υπαλλήλους της ελβετικής τράπεζας που θα ενταχθούν στην εταιρεία φέτος.

«Προσλαμβάνουμε εντατικά», είπε ο de Perregaux. «Η συμφωνία Credit Suisse-UBS δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος φορέας ανάπτυξης που έχουμε».

Η ορμή του ομίλου LGT βοηθά επίσης τον πρίγκιπα Hans-Adam να αναρριχηθεί στις τάξεις των εξαιρετικά πλούσιων, ενισχύοντας το καθεστώς του 78χρονου ως τον πλουσιότερο γαλαζοαίματο της Ευρώπης.

Ο πρίγκιπας, ο μοναδικός ιδιοκτήτης της LGT, είναι πλέον ο 215ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία περίπου 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων —71 θέσεις υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους μονάρχες, όπως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας, ο πρίγκιπας κατέχει προσωπικά τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του, καθιστώντας την την αρχαιότερη περιουσία στην κατάταξη του πλούτου του Bloomberg.

Ο πλούτος του πρίγκιπα και της οικογένειάς του προήλθε από γη που αποκτήθηκε τον 12ο αιώνα, η οποία κάποια στιγμή εξαπλώθηκε σε μια ευρεία περιοχή της σημερινής Γερμανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας. Η LGT ξεκίνησε το 1921 με 10 υπαλλήλους και η βασιλική οικογένεια την αγόρασε περίπου μια δεκαετία αργότερα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο πρίγκιπας Hans-Adam ανέλαβε τα ηνία της LGT στη δεκαετία του 1970, όταν ο πατέρας του ανέθεσε την αναδιοργάνωση της οικογενειακής αυτοκρατορίας, η οποία είχε μετατραπεί σε ερείπιο εξαιτίας των απαλλοτριώσεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κακοδιαχείριση. Αφού σταθεροποίησε την εταιρεία, ο πρώην ασκούμενος σε τράπεζα του Λονδίνου την επέκτεινε εκτός της χώρας καταγωγής του, ανοίγοντας το πρώτο της διεθνές υποκατάστημα στο Hong Kong το 1986 λίγο πριν ανέβει στο θρόνο ως κυρίαρχος πρίγκιπας του Liechtenstein.

Πέρα από την LGT, όπου ο πρίγκιπας και η οικογένειά του είναι ασφαλώς οι μεγαλύτεροι πελάτες, η βασιλική δυναστεία του Liechtenstein εξακολουθεί να έχει γη και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένου ενός κάστρου με θέα στον ποταμό Ρήνο.

Έχουν επίσης συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης με δημιουργίες των Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens και Bartolome Esteban Murillo, αν και η οικονομική τους αυτοκρατορία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την περιουσία τους. Η αξία του ομίλου LGT έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25% φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg, υπερβαίνοντας τον δείκτη MSCI της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως η Ελβετία, το Liechtenstein ήταν κάποτε γνωστό για τους νόμους περί τραπεζικού απορρήτου, αλλά το πριγκιπάτο ενίσχυσε τη διαφάνειά του αφού τα δεδομένα που κλάπηκαν από την LGT χρησιμοποιήθηκαν από τη Γερμανία για τη δίωξη φοροφυγάδων το 2008. Η LGT, η μεγαλύτερη τράπεζα του Λιχτενστάιν, είδε πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματα τους περίπου εκείνη την εποχή, αλλά ανέτρεψε την τάση το 2010. Από το τέλος εκείνου του έτους έως το 2012, η LGT πρόσθεσε περίπου 22 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε καθαρές εισροές, υπερτριπλάσιο από το ποσό όλων των προηγούμενων τριων ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Hans-Adam, ο Max, ένας 54χρονος πρώην τραπεζίτης της JPMorgan Chase & Co., είναι τώρα πρόεδρος του LGT Group και ο οποίος βγάζει τα περισσότερα χρήματά του από τη διαχείριση περιουσίας ενώ διαθέτει επίσης έναν κλάδο επιρροής επενδύσεων.

Αυτός και η οικογένειά του συμμετέχουν σε σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοοικονομική τους αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της επιχείρησης διαχείρισης πλούτου της UBS στην Αυστρία το 2021 και παρόμοιες συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν πέρυσι για την Crestone της Αυστραλίας και την Validus Wealth της Ινδίας.

Η LGT επέστρεψε επίσης στη Γερμανία το 2022 με το ξεκίνημα ενός γραφείου ιδιωτικής τραπεζικής στο Αμβούργο. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει να επεκτείνεται παγκοσμίως, αν και είναι απίθανο να εισέλθει σε νέες αγορές στο εγγύς μέλλον. «Είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε όσον αφορά τις περιφέρειες», είπε ο de Perregaux. «Τώρα έχει να κάνει περισσότερο με την ανάπτυξη από αυτές τις περιοχές».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK