kourdistoportocali.comNews DeskΗ Θεσσαλονίκη βράβευσε τους Ugur Sahin και Ozlem Tureci, δημιουργούς του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19

Mε το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Η Θεσσαλονίκη βράβευσε τους Ugur Sahin και Ozlem Tureci, δημιουργούς του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19

Τι λέει για τον θεσμό ο Σταύρος Ανδρεάδης

Mετά τον Αλμπερτ Μπουρλά η συμπρωτεύουσα υποδέχεται το ζεύγος των δημιουργών του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19 που δεν είναι άλλοι από τους Ugur Sahin και η Ozlem Tureci ιδρυτές της BionTech. Στο ζεύγος των Τούρκων επιστημόνων έγινε η απονομή του το βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ.

Η λαμπρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

Το εφετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό.

Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να προβάλλουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη παρεμβαίνει αποφασιστικά και καθοριστικά σε κρίσιμες καταστάσεις και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.

Και η συνεισφορά αυτή της επιστήμης αναγνωρίζεται στη συμβολή του ζευγαριού που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci – δυο επιστήμονες- παράδειγμα προς μίμηση που αποτελούν έμπνευση για νέους από όλον τον κόσμο για τη σκληρή, αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όπως και την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό και την υψηλή ποιότητα έρευνας και ειδημοσύνης που οδήγησαν σε μια ανακάλυψη που χάρισε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη μα σε όλη την Ανθρωπότητα.

Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» έκανε ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς.

O χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά να απονείμω το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον Ουγούρ Σαχίν και την Εζλέμ Τουρετσί. Δύο εξαιρετικούς επιστήμονες, ζευγάρι στη ζωή και στην έρευνα, στους οποίους οφείλουμε ένα από τα πλέον αξιόπιστα εμβόλια, προϊόν συνεργασίας της εταιρείας BioNTech στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ουγκούρ Σαχίν, και της Pfizer. Δύο σπουδαίους ανθρώπους, που μετά τη θριαμβευτική τους επιτυχία έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους ήταν μια νίκη της καινοτομίας, της επιστήμης και της παγκόσμιας συνεργατικής προσπάθειας. Υπογράμμισαν έτσι τη σημασία της ομαδικής εργασίας, της συνέργειας, της σύγκλισης στον κοινό σκοπό, τις απαραίτητες δηλαδή προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιστήμης, της πιο «ανοικτής» ανθρώπινης δραστηριότητας, αφού διαπνέεται από τις αρχές της καθολικότητας, της αμεροληψίας, της κοινοκτημοσύνης, του οργανωμένου σκεπτικισμού και εστιάζει στην ευημερία του ανθρώπου.

Παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, μεγάλωσαν στο δυναμικό πεδίο που δημιουργούσε η διασταύρωση δύο πολιτισμών, ενός μεσογειακού και ενός κεντροευρωπαϊκού και συνεργάστηκαν με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη, τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, στη βάση των κοινών αρχών, αξιών και δεσμεύσεων που διαπνέουν την επιστημονική έρευνα. Αφοσιωμένοι στη μάχη κατά του καρκίνου, αυτού του «άμορφου και άχρονου αντιπάλου» όπως τον έχει περιγράψει ο πατέρας της σύγχρονης χημειοθεραπείας Σίντνεϊ Φάρμπερ, εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα ερευνητικό εργαστήριο το οποίο θα διερευνούσε πώς θα μπορούσε το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Κι όταν διαπίστωσαν ότι τα ερευνητικά κονδύλια ήταν δύσκολο να βρεθούν, ξεκίνησαν τη δική τους εταιρεία. Την πρώτη τους εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001, την ονόμασαν Ganymed – όχι από τον γνωστό Έλληνα μυθολογικό ήρωα, αλλά από μια τουρκική έκφραση που σημαίνει περίπου «κάτι που κερδίζεται με σκληρή δουλειά». Το 2008 ιδρύουν, σε συνεργασία με τον Αυστριακό ογκολόγο Κρίστοφ Χούμπερ, την εταιρεία BioNTech και σ’ αυτήν ξεκινούν να αναπτύσσουν ανοσοθεραπευτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του καρκίνου, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό mRNA ώστε να εκπαιδεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει το δικό του αντιγόνο.

Ο Ουγούρ Σαχίν διάβασε για πρώτη φορά για τον Covid-19 στο περιοδικό Lancet την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου του 2020 και τη Δευτέρα κάλεσε τους εργαζόμενους στη BioNTech και τους ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα στραφεί στην εξεύρεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Και μας έφερε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε: με ένα ισχυρό όπλο, το πρώτο στη σειρά των ευεργετικών εμβολίων που θα αναπτύσσονταν στη συνέχεια, θωρακίζοντας την ανθρωπότητα απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που της επεφύλασσε ο 21ος αιώνας.

 

Αφηγήθηκα την ιστορία της διαδρομής του Ουγούρ Σαχίν και της Εζλέμ Τουρετσί για να τονίσω τα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν τόσο αξιέπαινους για την προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης: ερευνητική αυστηρότητα, αμείλικτη εργασιακή ηθική, συνεχής ετοιμότητα και εγρήγορση, συνδυαστική ευφυία, αντοχή, φαντασία, επινοητικότητα, αισιοδοξία και, κυρίως, ανθρωπιστική προοπτική. Μετείχαν με όλες τις δυνάμεις τους στην ξέφρενη κούρσα της επιστήμης εναντίον του κορωνοϊού, και ήρθαν πρώτοι. Ο αγώνας τους φέρνει στον νου μια αναφορά του ερευνητή ογκολόγου, επιστημονικού συνεργάτη στο Dana Farber Cancer Institute και συγγραφέα Σιντάρτα Μούκερτζι, στο σημαντικό βιβλίο του «Ο αυτοκράτορας όλων των ασθενειών, μια βιογραφία του καρκίνου». Ο συγγραφέας, θέλοντας να απεικονίσει την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι επιστήμονες – μια ταχύτητα ευθέως ανάλογη της αυτοθυσίας και της αφοσίωσής τους – παραπέμπει σε μια φράση από το βιβλίο του Λιούις Κάρολ «Μέσα απ’ τον καθρέφτη»: «Αν τρέξουν όσο περισσότερο μπορούν, μένουν εκεί που είναι. Αν θέλουν να πάνε κάπου αλλού, πρέπει να τρέξουν τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα». Αυτήν την ταχύτητα επέδειξε το ζεύγος Σαχίν-Τουρετσί. Και συνδυάζοντας ταχύτητα και μεθοδικότητα, γνώση και έμπνευση, μας πρόσφεραν μια απτή απόδειξη για τα θαύματα που μπορεί να κάνει η επιστήμη.

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά τιμάμε σήμερα, απονέμοντάς τους το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Θεσμός εμπνευσμένος από τη συμβολή της αυτοκράτειρας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Θεοφανώς Σκλήραινας στη διάδοση του βυζαντινού πολιτισμού, υλικού και πνευματικού, στη Σαξονία τον 10 μ.Χ. αιώνα, το βραβείο κατάφερε να γίνει, στα δύο μόλις χρόνια από τη θέσπισή του, ένας πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας θεσμός. Φιλοδοξεί να προωθήσει τη συνειδητοποίηση των κοινών αφετηριών της Ανατολικής και της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων των λαών και των εθνών της Ευρώπης και τη σημασία τους για τη σημερινή ευρωπαϊκή συνεργασία, καθώς και να διευρύνει και να στερεώσει τις σχέσεις της Ευρώπης με τους γειτονικούς της πολιτισμούς. Να δημιουργήσει γέφυρες, να αντισταθεί στις αντιθέσεις, να συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν το πλούσιο μωσαϊκό της Ευρώπης και των γειτόνων της. Και ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τον συμβολισμό της ανόδου στον θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μετά τον θάνατο του συζύγου της, Όθωνα Β’, της Θεοφανώς – μιας προσωπικότητας δυναμικής, με ελεύθερο τρόπο σκέψης, με μόρφωση, οξυδέρκεια και διπλωματικότητα, το βραβείο υπογραμμίζει τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής της γυναίκας στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Βραβεύουμε σήμερα έναν σημαντικό άνδρα και μια σημαντική γυναίκα για την ανεκτίμητη προσφορά τους και μαζί μ’ αυτούς βραβεύουμε και την επιστημονική ομάδα τους, την οποία ενέπνευσαν και καθοδήγησαν. Βραβεύουμε την πίστη, την αφοσίωση, το πείσμα και το κουράγιο τους. Η παρουσία τους σήμερα εδώ μας διαβεβαιώνει πως η συσσωρευμένη γνώση, η σκληρή δουλειά, η αυταπάρνηση των ερευνητών αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για προστασία από τον Covid-19. Η υποχρέωση προς τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων, που με τόση μεγαλοσύνη έχουν αναλάβει, ακυρώνει τις επιφυλάξεις, τους δισταγμούς, την καχυποψία, τον φόβο, ακόμη και την άρνηση όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται. H προσφορά τους μας οδηγεί σε ένα μέλλον απαλλαγμένο, επιτέλους, από την αβεβαιότητα της πανδημίας. Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑ «ΘΕΟΦΑΝΩ»: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ είχε μιλήσει παλαιότερα στο Voria.gr για την πρωτοβουλία και πώς αυτή ενισχύει την ομοψυχία στην Ευρώπη

Όπως τονίζει, η επιλογή τη πόλης μας για τη έδρα του καινούργιου αυτού θεσμού αποτελεί μεγάλη διάκριση και τιμή για τη Θεσσαλονίκη, μια αναγνώριση που -όπως υπογράμμισε- είχε ανάγκη.

«Πριν από δύο χρόνια έφτασε σε μας αυτή η πρόταση, που ξεκίνησε από κορυφαίες ευρωπαϊκές προσωπικότητες. Μας εντυπωσίασε. Η πρόταση πιστεύω ότι ξεκινάει από τη συνειδητοποίηση της Ευρώπης πως πρέπει να ανατρέξει στις κοινές της ιστορικές ρίζες και καταβολές. Η Ευρώπη έχει πραγματική ανάγκη να ενισχύσει τους δεσμούς των λαών που την αποτελούν, να τους κάνει να νιώσουν ότι ανήκουν σε ένα σύνολο. Αυτό τις τελευταίες δεκαετίες, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει σοβαρά διαταραχθεί Δυστυχώς υπάρχουν χώρες που δείχνουν να βλέπουν την Ενωμένη Ευρώπη μόνο μέσα από ένα πρίσμα οικονομικού οφέλους», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως τονίζει ο ίδιος, η ανάγκη αυτή για ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των κρατών της Ευρώπης εκφράστηκε μεταξύ άλλων και με αυτή την πρωτοβουλία, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα δεύτερο πανευρωπαϊκό βραβείο μετά το ιστορικό βραβείο του Καρλομάγνου, το οποίο αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απονέμεται αδιάλειπτα επί 70 συνεχή χρόνια στο Άαχεν της Γερμανίας σε μεγάλες προσωπικότητες. Ο πρόεδρος του Θεοφανώ υπογράμμισε πως σημαντικό είναι πως επιλέχθηκε η έδρα του δεύτερου αυτού βραβείου να δοθεί στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, όπως εξηγεί, γίνεται επειδή «ιστορικά η περιοχή της παλιάς ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και σε συνεχεία το Βυζάντιο, ήταν ο χώρος που για αιώνες είχε τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ισχύ». «Κάποια στιγμή αυτά τα πράγματα άρχισαν να μεταλαμπαδεύονται στον δυτικό χώρο. Ένα σύμβολο αυτή της της ροής των αξιών (από την Ανατολή στη Δύση) ήταν η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, μια πριγκίπισσα του Βυζαντίου που παντρεύτηκε τον Όθωνα τον Β’ και στέφτηκε μαζί του αυτοκράτειρα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, μετά τον θάνατό του παρέμεινε στο αξίωμα, με εξαιρετική ισχύ, τόση που την ανέφεραν ως αυτοκράτορα όχι ως αυτοκράτειρα. Η Θεοφανώ έφερε τον πολιτισμό του Βυζαντίου, τον τρόπο ζωής και το πνεύμα του στους λαούς της Δυτικής Ευρώπης. Με αυτόν τον συμβολισμό επιλέχθηκε αυτή η πόλη και αυτό το μνημείο να είναι η έδρα του δεύτερου πανευρωπαϊκού βραβείου», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Να γίνει το βραβείο αφορμή για διάλογο

Πώς όμως το βραβείο θα συμβάλει σε αυτό; «Τα βραβεία πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μην είναι ελιτίστικα, να μην απευθύνονται σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Αυτό που εμείς σκεφτόμαστε είναι να συμπληρώσουμε το event της βράβευσης με μια συνάντηση στρογγυλής τράπεζας, όπου με τη συμμετοχή νέων θα γίνεται κάθε φορά διάλογος πάνω σε ένα θέμα καίριο για την Ευρώπη, όπως το περιβάλλον και το μεταναστευτικό ώστε το βραβείο να γίνει αφορμή για διάλογο».
Αναφερόμενος στο τι κερδίζει η Θεσσαλονίκη από το Βραβείο, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε πως είναι πολύ μεγάλη διάκριση και τιμή για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα. «Θα έλεγα ότι η Ευρώπη έρχεται με κάποιο τρόπο να αναγνωρίσει αυτό που οφείλει: τον καίριο ρόλο που είχε ο χώρος αυτός και γενικότερα οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μέσα από αυτή την τιμή η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει σε αναγνωσιμότητα, επανατοποθετώντας τον εαυτό της στον ευρωπαϊκό χάρτη. Παρότι εμείς λατρεύουμε τη Θεσσαλονίκη, είναι μια από τις πιο άγνωστες περιφερειακές μητροπόλεις της Ευρώπης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, αλλά παράλληλα είναι και μια προοπτική καθώς η πόλη μπορεί να βγει δυναμικά μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και μέσα από τον χώρο του τουρισμού ως κάτι καινούργιο. Η Θεσσαλονίκη είναι μοναδική σε πολλούς τομείς, όπως το σύνθετο παρελθόν της: οθωμανικό, εβραϊκό, ελληνικό. Το μνημείο της Ροτόντας συμβολίζει από μόνο του όλα αυτά. Η πόλη χρειάζεται αυτή την αναγνώριση».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
Deutsche Welle> Είναι ο Putin και η Gazprom πίσω από την ενεργειακή κρίση;